Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2026

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση επαφών κυβέρνησης- θεσμών για την δ΄αξιολόγηση
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
01/03/2018 · 02:00

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση επαφών κυβέρνησης- θεσμών για την δ΄αξιολόγηση

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Πάσχα
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δ' αξιολόγησης. Το πρόγραμμα των συναντήσεων ως εξής:

  • 09:00: Αγορές προϊόντων/Αναπτυξιακή στρατηγική
  • 10:00: Ανασκόπηση/κλείσιμο.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επανέλθουν μετά το Πάσχα, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων επαφών θα τεθούν και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετά το μνημόνιο, η διευθέτηση του χρέους και το είδος της εποπτείας μετά τον Αύγουστο.

«Ομαλή» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη συνάντηση της Τετάρτης με αντικείμενο τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι τόσο smooth όσο φαίνεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ «έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται για το ζήτημα του χρέους».

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με προοπτική μέχρι το Eurogroup, στις 12 του επόμενου μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών να αρχίσουν να καθορίζουν το πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελική συμφωνία για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης (τα βραχυπρόθεσμα ήδη εφαρμόζονται) του ελληνικού χρέους, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο.

Το όποιο πλαίσιο θα καθοριστεί στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Μία από τις δυνατότητες είναι η εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, κάτι το οποίο θα μειώσει το επιτόκιο ενός ποσού ύψους κοντά στα 11 δισ. από το 3,8% στο 1,5%. Επίσης μια από τις σκέψεις είναι να συνδέεται το ύψος της αποπληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την ανάπτυξη του κάθε έτους.

Η θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών αποτελεί το πιο δύσκολο τεχνικό θέμα στα προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης, και ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των θεσμών για το πώς θα προχωρήσει γρήγορα, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, την Τετάρτη.

Στις συναντήσεις δεν τίθενται τα ζητήματα για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα και το χρέος, μόνον τα προαπαιτούμενα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα του αφορολόγητου.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είπε ότι δόθηκαν στους θεσμούς στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «πάμε πολύ καλύτερα στο γεωγραφικό κριτήριο». Ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επί της ουσίας παρέπεμψε τη συζήτηση στον όταν ορισθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν θα δημιουργηθεί Bad Bank για τα «κόκκινα» δάνεια, απάντησε ότι «έχει πολύ δρόμο ακόμα. Θα δούμε και τα stress tests. Δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο». Τέλος, για τη στάση του ΔΝΤ ως προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτή έχει αλλάξει προς το καλύτερο από το καλοκαίρι και παραμένει έτσι.

Στο μεταξύ, τεχνικά θέματα τέθηκαν, κυρίως, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ψηφιοποιηθεί το 50%, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, με επικέντρωση στους ασφαλισμένους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Αναφορικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ήδη σε τεχνικό επίπεδο η εκπλήρωση του στόχου.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, για να λειτουργήσει η επεκτασιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει πρώτα να προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας, δηλαδή, έχει ήδη ψηφιστεί και νομοθετηθεί. Δεν τίθεται υπό αίρεση στη βάση του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.

Σχετικά με τη λειτουργία της διαιτησίας, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται μία νομική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί, ενώ, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η αδήλωτη εργασία, ενώ, παράλληλα, εξετάστηκε και το κατά πόσο εξελίσσεται το πρότζεκτ για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.

Στην εν λόγω συνάντηση με τους θεσμούς δεν ετέθη το θέμα του κατώτατου μισθού. Όπως είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει τμήμα της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα θέσει η κυβέρνηση σε γνώση των θεσμών περί τα τέλη του Απριλίου. «Θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς και κάποια ζητήματα για την επισφάλεια στην αγορά εργασίας» σχολίασε το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνικών (ΟΑΣΑ), ώστε να μετρηθούν οι ωφελούμενοι και τα κόστη.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το στεγαστικό επίδομα, ένα θέμα που αφορά, κυρίως, το 2019 και θα ξεκινήσει να συζητείται, αρχικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • ·
  • ΕΠΑΦΕΣ
  • ·
  • ΘΕΣΜΟΙ
  • ·
  • ΔΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Με 16 παίκτες στην Ισπανία για τους αγώνες με Βαλένθια και Μπαρτσελόνα

All Content

Ο Γιαν Μοντέρο MVP της 2ης αγωνιστικής στην GBL (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Στα 26 δισ. ευρώ η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου - Αλλάζει το διατροφικό καλάθι

All Content - BusinessNews.gr

ΜΑΚΒΕΛ–EURIMAC: Αύξηση 21,3% του όγκου πωλήσεων στο οκτάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

METLEN: Συμμαχία με Thales για την ανάπτυξη αμυντικού δορυφορικού συστήματος

All Content

Omnicom - IPG: Τα συµπεράσµατα της Κοµισιόν για την Ελλάδα

All Content

Choose: Νέα συνεργασία με την TSAL Industry

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

«Καυτό» τετραήμερο με 16 αγώνες ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, μετά το 10/10 της προηγούμενης εβδομάδας!

All Content

Μπασκετικό υπερθέαμα με τη 2η «Διαβολοβδομάδα» της EuroLeague, EuroCup με Άρη και ΠΑΟΚ στο παρκέ του Novasports

All Content - BusinessNews.gr

Τράπεζα Κύπρου: Η Ελλάδα αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά εκτός Κύπρου

All Content - BusinessNews.gr

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα σενάρια για την τιμή εκκίνησης, την επιδότηση στην αντλία και την αύξηση του επιδόματος

All Content - BusinessNews.gr

Σε πλήρη εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους – Το χρονοδιάγραμμα

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Τρίκαλα: Αξιοποίηση παραπροϊόντων της ελιάς για την παραγωγή πρωτεΐνης για ζωοτροφές

CSRΝews.gr

Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου: Παροχή 24 υποτροφιών για φοίτηση σπουδαστών και σπουδαστριών στις ΑΕΝ

CSRΝews.gr

Reale Foundation & Υδρόγειος Ασφαλιστική: Νέος κοινοτικός χώρος στο Γλίνος Τρικάλων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μπαράζ επιθέσεων το βράδυ στην Αθήνα
Μπαράζ επιθέσεων το βράδυ στην Αθήνα 01/03/2018 - 02:00
Στις 12:30 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης 01/03/2018 - 02:00
Στις 12:30 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.579,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,80%
    12/10/2026 - 15:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Λιθουανία-Σινκεβίτσιους: Η Ουκρανία πρέπει να «βομβαρδίζει περισσότερα κέντρα δεδομένων στη Ρωσία»
    12/10/2026 - 14:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,23 %, στα 1,1179 δολάρια
    12/10/2026 - 14:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΝΑΤΟ: «Θα φροντίσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου να αποδειχθεί μάταιη»
    12/10/2026 - 14:52 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κορυφαία διάκριση του ΕΟΤ στα Jet2 Marketing Awards 2026
    12/10/2026 - 14:48 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Παλαιστίνη: Τουλάχιστον πέντε κάτοικοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από χθες
    12/10/2026 - 14:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Reale Foundation & Υδρόγειος Ασφαλιστική: Νέος κοινοτικός χώρος στο Γλίνος Τρικάλων
    12/10/2026 - 14:43 ESG
  • Γαλλία: Οι Λεπέν και Μελανσόν οδεύουν προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
    12/10/2026 - 14:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ρεκόρ επισκεψιμότητας για την AUTO ATHINA 2026
    12/10/2026 - 14:38 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • ILME: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το International Logistics Forum 2026
    12/10/2026 - 14:29 LOGISTICS
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Στοά Αρσακείου: Ανοιχτά και τις Κυριακές τα καταστήματα – Σε πλήρη λειτουργία η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ
    11/10/2026 - 17:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο Άγγελος Κορωνιός, πρώην μπασκετμπολίστας και νυν προπονητής εντάσσεται στην ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα
    11/10/2026 - 16:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο Βίσση και Καρβέλας – Στο επίκεντρο συναυλίες, περιοδείες και οικονομικές εκκρεμότητες
    11/10/2026 - 18:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    11/10/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Έχασε την ζωή του και ο δεύτερος τραυματίας του δυστυχήματος στην Μότορ Όιλ
    11/10/2026 - 20:36 ΕΛΛΑΔΑ
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Τρίκαλα: Αξιοποίηση παραπροϊόντων της ελιάς για την παραγωγή πρωτεΐνης για ζωοτροφές

12/10/2026 - 11:52
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου: Παροχή 24 υποτροφιών για φοίτηση σπουδαστών και σπουδαστριών στις ΑΕΝ

12/10/2026 - 11:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ολυμπιακός: Με 16 παίκτες στην Ισπανία για τους αγώνες με Βαλένθια και Μπαρτσελόνα

12/10/2026 - 11:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«ALL IN»: Κάνει σέντρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απόψε στις 23.15

12/10/2026 - 11:27
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ομάρ Πέιν: «Μπορούμε να φύγουμε με τη νίκη από την Ιταλία»

12/10/2026 - 11:22
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Αυτό είναι το σημάδι σου»: Νέα εκστρατεία από το «Άλμα Ζωής» για τον προληπτικό έλεγχο μαστού

12/10/2026 - 10:54
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo