Η Toyota έσπευσε να διαψεύσει δημόσια τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως είχε ενημερωθεί ότι η Toyota πρόκειται να κατασκευάσει εργοστάσια «σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων, καλώντας μάλιστα τους Αμερικανούς να «βγουν έξω και να αγοράσουν ένα Toyota».
Η δήλωση προκάλεσε αμηχανία στο Τόκιο, με την Toyota να διευκρινίζει ότι ουδέποτε δεσμεύτηκε για επενδύσεις τέτοιας κλίμακας. Όπως ανέφερε ο Χιρογιούκι Ουέντα, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, «δεν υπήρξε καμία ρητή υπόσχεση για επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων», αν και η εταιρεία «εξακολουθεί να σχεδιάζει να επενδύει και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».
Ο Ουέντα εξήγησε ότι η σύγχυση πιθανότατα προέκυψε επειδή κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η Toyota είχε πράγματι επενδύσει περίπου 10 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με Αμερικανούς και Ιάπωνες αξιωματούχους, αναφερθήκαμε στη συνέχιση των επενδύσεων και της απασχόλησης με παρόμοιο ρυθμό. Πιθανόν μέσα σε αυτό το πλαίσιο να προέκυψε η αναφορά στο συγκεκριμένο ποσό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Toyota, Ακίο Τογιόντα, με τον Τραμπ στην αμερικανική πρεσβεία τέθηκε θέμα νέων επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης συνάντηση με τη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Σανάε Τακαΐτσι, με την οποία συμφώνησε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και στην υπογραφή συμφωνιών που αφορούν το εμπόριο και τις σπάνιες γαίες.
Η Τακαΐτσι, από την πλευρά της, μίλησε για μια «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Τόκιο – Ουάσιγκτον και δεσμεύτηκε να «ενισχύσει ριζικά» την αμυντική ικανότητα της Ιαπωνίας.