Την ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει νοοτροπία, να επιταχύνει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και να επενδύσει σε ισχυρούς ευρωπαϊκούς «πρωταθλητές» στους στρατηγικούς τομείς, ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ Les Rencontres Économiques d'Aix-en-Provence.
Συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Ένας κόσμος, αντικρουόμενα οράματα: Ποιος καθορίζει τα πρότυπα;», ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι «η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει» για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν ταχύτερες αποφάσεις και βαθιές θεσμικές αλλαγές.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής νοοτροπίας ανέφερε την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του, όταν οι υπουργοί Οικονομικών κατάφεραν να εκλέξουν τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα σε μόλις δυόμισι ώρες, παρά τις εκτιμήσεις ότι η διαδικασία θα διαρκούσε μήνες. «Ήταν μια απόδειξη ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η Ευρώπη μπορεί να κινηθεί γρήγορα», σημείωσε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει εδώ και χρόνια ποιες είναι οι μεγάλες εκκρεμότητές της, όπως η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, της Τραπεζικής Ένωσης και της Ενεργειακής Ένωσης, ενώ τόνισε ότι απαιτείται πλέον και μια ενιαία στρατηγική για την τεχνολογία, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταβάλλουν με πρωτοφανή ταχύτητα την οικονομία και τη γεωπολιτική ισορροπία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη η Ευρώπη να πάψει να σκέφτεται με όρους εθνικών πρωταθλητών και να δημιουργήσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με παγκόσμια εμβέλεια. «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς πρωταθλητές στην τεχνολογία, στις τράπεζες, στα χρηματιστήρια και σε κάθε στρατηγικό τομέα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται με εκθετικούς ρυθμούς», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, όπως οι κοινές προμήθειες αμυντικών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι σήμερα τα κράτη-μέλη προχωρούν σε 27 διαφορετικές προμήθειες για αντίστοιχες ανάγκες. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε στρατηγικές επιλογές που θα μειώνουν τις μονομερείς εξαρτήσεις, χωρίς να επιδιώκει πλήρη οικονομική αυτονομία.
Ως παράδειγμα ανέφερε τις τηλεπικοινωνίες, σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός πως η Ευρώπη διαθέτει δύο κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στις υποδομές 5G, εξακολουθεί να λειτουργεί με κατακερματισμένη αγορά και διαφορετικές δημοπρασίες σε κάθε κράτος-μέλος, γεγονός που περιορίζει την ανταγωνιστικότητά της.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτιμώντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία στον ίδιο βαθμό με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Όπως είπε, οι αλλαγές που κάποτε απαιτούσαν δεκαετίες πλέον συντελούνται μέσα σε μήνες, ενώ τα πολιτικά συστήματα εξακολουθούν να κινούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
«Η Ευρώπη διαθέτει τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες. Εκείνο που της έλειπε ήταν οι κατάλληλες πολιτικές και η πολιτική βούληση. Σήμερα διαθέτουμε και τα δύο», κατέληξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η σημερινή γενιά Ευρωπαίων ηγετών μπορεί να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που παρέμεναν επί δεκαετίες σε εκκρεμότητα.