Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Φάμελλος: Επίσκεψη στην περιοχή Οινοφύτων και Ασωπού
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/05/2017 · 03:00

Φάμελλος: Επίσκεψη στην περιοχή Οινοφύτων και Ασωπού

"Η ρύπανση του Ασωπού δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα άσκησης πολιτικών των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης διαχρονικά, καθώς και της αγοράς", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

"Η ρύπανση του Ασωπού δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα άσκησης πολιτικών των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης διαχρονικά, καθώς και της αγοράς", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε, εχθές, στην περιοχή Οινοφύτων και Ασωπού. Στη σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας, με θέμα την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Αθ. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Τανάγρας, Β. Περγιάλης, ο Δήμαρχος Ωρωπού Θ. Ρούσσης, ο Δήμαρχος Σκύρου Μ. Χατζηγιαννάκης, Βουλευτές, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς και συλλογικότητες, αλλά και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

"Για την επίλυση προβλημάτων όπως αυτό του Ασωπού, έχει σημασία τόσο η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, όσο και οι οικονομικοί συντελεστές να σταθούν στην ίδια πλευρά του ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της διασφάλισης της εργασίας. Ακόμα και η αναρχία που επικρατούσε για δεκαετίες στον Ασωπό ήταν και αυτή πολιτική επιλογή, που οδήγησε σε ένα απαράδεκτο μοντέλο αυθαίρετης και ανισομερούς ανάπτυξης. Καμία υποδομή διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων δεν έγινε ποτέ στην περιοχή, ούτε έλεγχος, ούτε οργάνωση χρήσεων, με αποτέλεσμα να πλήττεται η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και η ίδια η ανάπτυξη", είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις δράσεις του ΥΠΕΝ στην περιοχή την τελευταία διετία ξεκινώντας από τους δεκάδες ελέγχους που έχουν γίνει από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ , παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 15 Επιθεωρητές για όλη την Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε, στο πρόγραμμα απορρύπανσης και εμπλουτισμού του υδροφορέα από το ΣΥΓΑΠΕΖ, που υλοποιείται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Κρήτης, ενώ το Υπουργείο συμμετέχει και χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, όπως την ομαλή υδροδότηση αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας, και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα, σε συνεργασία με το Δήμο Τανάγρας και την ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, μέσα από την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ασωπού, η οποία ολοκληρώνεται εντός διμήνου, θα αναδιατυπωθούν μέτρα για την αποκατάσταση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδάτινων πόρων της περιοχής (οριοθέτηση ποταμού, επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, κλπ.). Τέλος, από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ ολοκληρώνεται η καταγραφή ρυπασμένων χώρων, η αξιολόγησή τους και οι κατά προτεραιότητα παρεμβάσεις σε αυτούς.

Ο Αν. ΥΠΕΝ πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Τανάγρας, όπως το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, το Παρατηρητήριο Υγείας, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης, δράσεις τις οποίες υποστηρίζει το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι σε θετική κατεύθυνση. Η οργάνωση του Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να αποτελέσει την ολοκληρωμένη και σε βάθος χρόνου λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής τροφοδοτώντας παράλληλα την ανάπτυξη και την εργασία.

Καθοριστικός παράγοντας για μια ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής είναι τα περιβαλλοντικά έργα υποδομής, όπως κεντρική μονάδα επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και ΧΥΤΕΑ. Οι μόνιμες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, ο ουσιαστικός περιβαλλοντικός έλεγχος, ο συντονισμός διοίκησης και αυτοδιοίκησης, τα έργα απορρύπανσης και αποκατάστασης και η ενίσχυση των υδάτινων πόρων στοιχειοθετούν την απαραίτητη περιβαλλοντική αναβάθμιση και υποστήριξη της περιοχής.

"Πριν δύο χρόνια δεν είχαμε ούτε Περιφερειακούς Σχεδιασμούς για τα απορρίμματα, ούτε Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Επικινδύνων Αποβλήτων, ούτε και Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ)", σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι "η έναρξη λειτουργίας του ΗΜΑ είχε ως αποτέλεσμα την καταχώρηση δεκαπλάσιων επιχειρήσεων της περιοχής σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα όλα τα απόβλητα καταγράφονται και αν δεν υπάρχει ισοζύγιο πρώτων υλών – αποβλήτων θα υπάρχει έλλειμμα στην άδεια λειτουργίας. Το εργαλείο του ΗΜΑ συμβάλλει καθοριστικά στον περιβαλλοντικό έλεγχο, την παρακολούθηση και επανάκτηση - επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων και άρα στην κυκλική οικονομία".

Ωστόσο, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων παραμένει ρύπανση στο υπέδαφος και στον υδροφορέα, παρότι οι μετρήσεις που γίνονται από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και από την Περιφέρεια δείχνουν ότι σήμερα οι απορρίψεις των επαγγελματικών δραστηριοτήτων είναι εντός ορίων. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί και η καταγραφή παλαιών αποθέσεων, που υλοποιεί αυτές τις μέρες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και θα προχωρήσουν περαιτέρω έργα απορρύπανσης εδαφών.

Ο Αν. ΥΠΕΝ αφού τόνισε την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών θεμάτων του Ασωπού, ζήτησε τη δημιουργία και λειτουργία ενός συντονιστικού κέντρου που παρακολουθεί όλα τα δεδομένα του περιβαλλοντικού ελέγχου, θα αξιολογεί τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις αναλύσεις και θα συντονίζει τις δράσεις των δύο Περιφερειών, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, των δύο αντίστοιχων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Δήμων Τανάγρας και Ωρωπού και όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, αλλά και του ΥΠΑΑΤ. Με βάση τα παραπάνω ανήγγειλε ότι θα λειτουργήσει ως αρμόδια Υπηρεσία για τις παραπάνω ενέργειες το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ. Στο όλο εγχείρημα είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η δράση των κοινωνικών φορέων, καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν συγκεντρωμένα σε μία βάση δεδομένων.

"Η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης δεν θα λυθεί μόνο με έργα και πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και με αλλαγή κοινωνικής συνείδησης. Όσα εκατομμύρια και αν δοθούν από τον δήμο ή το κράτος, χρειάζονται την ταυτόχρονη αλλαγή στάσης του παραγωγού και του πολίτη. Γιατί για το περιβάλλον έχουμε κοινή ευθύνη", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

"Δεν γίνεται από τη μία μεριά να έχουμε σοβαρό θέμα με την ποιότητα του νερού και με την υγεία στην περιοχή, αλλά να μην διαχειριζόμαστε σωστά τα απόβλητά μας. Τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης υγείας, της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, πρέπει να μας ενώσουν. Είναι σαφές ότι στο κοινό τραπέζι που δημιουργούμε δεν μειώνεται η υποχρέωση κανενός από τους συμμετέχοντες. Ούτε θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε κανένα. Διότι χωρίς ισονομία και ισχυρό δημόσιο έλεγχο στο περιβάλλον, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη".

  • ΟΙΝΟΦΥΤΑ
  • ·
  • ΑΣΩΠΟΣ
  • ·
  • ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Άρης: Κυκλοφορούν την Τετάρτη τα εισιτήρια για τους εντός έδρας αγώνες στο EuroCup

All Content

Intercontinental Cup: Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τη Ρίτας Βίλνιους, 107-89 τους RSSB Τάιγκερς

All Content - BusinessNews.gr

Τζίρος 911 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Entersoftone: Στα χέρια της HG Capital το πλειοψηφικό ποσοστό – Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση

All Content - BusinessNews.gr

Παρέμβαση 16 Συνδέσμων Βιομηχανιών για το ενεργειακό κόστος

All Content

Σάκης Μελισσάρης, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, Effie Awards 2026: H αποτελεσµατικότητα δεν είναι ποτέ τυχαία

All Content

Πολιτική Προστασία: Στην Producta Direct το spec των 2,2 εκατ. ευρώ

All Content

Μύκονος Betsson: Το πρόγραμμά της στο FIBA Europe Cup

All Content

ΠΑΟΚ: Tα εισιτήρια για την πρεμιέρα του EuroCup με τη Μανρέσα

All Content - BusinessNews.gr

Κρέατα Αττικής (Βουδούρης Κώνστας): Τζίρος 124 εκατ. ευρώ και άνοδος 85,5% στα καθαρά κέρδη

All Content - BusinessNews.gr

ΣΥΝ.ΚΑ: Πώς αποδίδει το deal με τον Μασούτη - Τζίρος 183 εκατ. ευρώ και εκτίναξη κερδών το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Μεσαία τάξη: Ποιες οι νέες προκλήσεις; - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

CSRΝews.gr

Radisson Hotel Group & GDS-Movement παρουσιάσαν έναν νέο οδικό χάρτη για τη μετάβαση από τους στόχους βιωσιμότητας στην πράξη

CSRΝews.gr

«Ένα ταξίδι που μας φέρνει κοντά»: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

CSRΝews.gr

Δωρεάν εξετάσεις στον Άγιο Ευστράτιο από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Παγκρήτια Τράπεζα: Εγκρίθηκε η είσοδος της Lyktos Participation ως στρατηγικού επενδυτή
Παγκρήτια Τράπεζα: Εγκρίθηκε η είσοδος της Lyktos Participation ως στρατηγικού επενδυτή 12/05/2017 - 03:00
Πρωτοβουλία στη διακρίβωση μετρητών φυσικού αερίου από το ΕΜΠ 12/05/2017 - 03:00
Πρωτοβουλία στη διακρίβωση μετρητών φυσικού αερίου από το ΕΜΠ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Eurovision 2027: Η προκήρυξη για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον 71ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision
    22/09/2026 - 14:53 MEDIA
  • ΔΙΑΣ: Μέσω IRIS Payments 7 στις 10 άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα το 2025 - 126,4 εκατ. συναλλαγές, αξίας 10,9 δισ. ευρώ συνολικά
    22/09/2026 - 14:50 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Radisson Hotel Group & GDS-Movement παρουσιάσαν έναν νέο οδικό χάρτη για τη μετάβαση από τους στόχους βιωσιμότητας στην πράξη
    22/09/2026 - 14:37 ESG
  • Ο οίκος Dior στη Σαγκάη για την επίδειξη της κολεξιόν Cruise 2028
    22/09/2026 - 14:34 LIFESTYLE
  • Η Thrakon επεκτείνει τη βιομηχανική της βάση στα Οινόφυτα
    22/09/2026 - 14:33 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Boehringer Ingelheim: Ξεκινά καμπάνια «Αναγνώρισε το SOS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
    22/09/2026 - 14:33 ESG
  • ΕΕ: Αίτημα για την αφαίρεση δύο ρώσων ολιγαρχών από την λίστα των κυρώσεων
    22/09/2026 - 14:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γερμανία: H άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο "απειλεί" την εβραϊκή κοινότητα
    22/09/2026 - 14:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Siemens Tech Summit: Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα εργοστάσια και στις φυσικές υποδομές
    22/09/2026 - 14:14 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • AUTO ATHINA 2026 powered by ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα
    22/09/2026 - 14:09 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μνημόνιο Συνεργασίας UNIC Athens και IPMA Greece για τη Διοίκηση Έργων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
    22/09/2026 - 11:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σκέρτσος: Στήριξη στα νοικοκυριά για το ενεργειακό κόστος
    21/09/2026 - 15:38 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.676,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με άνοδο 0,55%
    21/09/2026 - 17:41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δημοσκόπηση Alco: H Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 24,3%, o Τσίπρας στο 14,4%
    21/09/2026 - 20:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΗΠΕΙΡΟΣ: Υποδέχθηκε το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας» στην Ελασσόνα
    21/09/2026 - 16:44 ESG

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΑΕΚ: Η πρώτη προπόνηση του Ερτέλ στη SUNEL Arena (pic)

22/09/2026 - 11:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Radisson Hotel Group & GDS-Movement παρουσιάσαν έναν νέο οδικό χάρτη για τη μετάβαση από τους στόχους βιωσιμότητας στην πράξη

22/09/2026 - 11:41
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΡΥΘΜΟΣ 94.9: «Νύχτα εκτός ρυθμού» powered by ΔΕΗ με τον Πέτρο Ιακωβίδη

22/09/2026 - 11:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Rising Stars U16: Τα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης

22/09/2026 - 10:56
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Ένα ταξίδι που μας φέρνει κοντά»: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

22/09/2026 - 10:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MEGA: Στην κορυφή το «Χαμογέλα και πάλι!» με τη Σίσσυ Χρηστίδου, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

22/09/2026 - 10:28
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Επιτυχία εκ των έσω

21/09/2026 - 09:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo