Τρίτη, 5 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Στάθης Καλυβάς: Ομιλία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσα από τις κρίσεις
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/04/2017 · 03:00

Στάθης Καλυβάς: Ομιλία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσα από τις κρίσεις

Για την αναπτυξιακή πορεία της νεότερης Ελλάδας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθης Καλύβας, κατά την φετινή διάλεξη της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος του Deree – The American College of Greece.

Για την αναπτυξιακή πορεία της νεότερης Ελλάδας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθης Καλύβας, κατά την φετινή διάλεξη της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος του Deree – The American College of Greece. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 6 Απριλίου, στη βιβλιοθήκη του Κολεγίου στην Αγία Παρασκευή, ανάμεσα σε πολυπληθές κοινό, το οποίο αποτελείτο από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και των τεχνών.

Τη βραδιά άνοιξε ο ποιητής, μεταφραστής και καθηγητής Ιστορίας στο Deree, Χάρης Βλαβιανός, ο οποίος μίλησε εκτενώς για το συγγραφικό έργο του Στάθη Καλύβα, φετινού κατόχου της Έδρας Βενιζέλος. Με τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ, χαρακτήρισε τον Καλύβα ως έναν «intellectuel engagé», έναν στρατευμένο διανοούμενο – μορφή που άνθησε μεταπολεμικά στην Ευρώπη και η οποία διακρίνεται για τον έντονο πολιτικό ακτιβισμό της.

Ο Στάθης Καλύβας πήρε στη συνέχεια τον λόγο εξηγώντας ότι έναυσμα για τη διάλεξη υπήρξε η ελληνική κρίση των τελευταίων ετών – η δε συγγραφή του βιβλίου του Πού είμαστε και πού πάμε; Διατρέχοντας την κρίση και ατενίζοντας το μέλλον (2009-2016) (εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2016) οφείλεται στην προσπάθειά του να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης.

Όρισε τον καιρό της κρίσης ως την κατάλληλη εποχή για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και επισήμανε ότι ο δρόμος προς την αλλαγή είναι κυκλοτερής – «η πιο σκοτεινή ώρα είναι αυτή πριν ξημερώσει». Συμπλήρωσε ακόμη ότι κλειδί στην –υπαρξιακού χαρακτήρα– κατανόηση της παρούσας κρίσης αποτέλεσε η εξέταση του παρελθόντος και, με βάση αυτήν, επιχείρησε να την ερμηνεύσει διαχρονικά, μέσα από αντίστοιχους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας.

Κατά μεγάλο μέρος, ο καθηγητής Καλύβας απέδωσε την κρίση σε πρόβλημα θεσμών, επίσημων και προπαντός ανεπίσημων. Από τους τελευταίους ξεχώρισε την απουσία εμπιστοσύνης στο άτομο, την καχυποψία, το περίπλοκο νομικό σύστημα, την αναξιοπιστία του δημόσιου τομέα, και τις χρονοβόρες διαδικασίες - παράγοντες που αποτρέπουν την επένδυση στην Ελλάδα.

Πώς όμως επιβιώνουν οι κακοί θεσμοί; Από πού προκύπτουν; Και το κυριότερο πώς αλλάζουν; Κατά τον ίδιο, μια προφανής, στερεοτυπική απάντηση θα ήταν ότι για τον εκφυλισμό των θεσμών ευθύνονται οι Τούρκοι, η Δύση, οι ξένες παρεμβάσεις, και ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν οι Έλληνες θα είναι κυρίαρχοι της μοίρας τους. Από την τουρκοκρατία, και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως σήμερα, η ιστορία της Ελλάδας είναι μια αλληλουχία υπερδανεισμού, χρεοκοπίας, εξωτερικής εξάρτησης και ελέγχου κι αυτό οδηγεί σε αισθήματα ταπείνωσης, ματαίωσης και σε αλλοίωση των θεσμών. Ωστόσο, η επωδός ότι τίποτα δεν αλλάζει ποτέ είναι απλουστευτική, πρόσθεσε ο Στάθης Καλύβας. Το ελληνικό κράτος του 2012 δεν είναι το ίδιο με το κράτος του 1947 ή του 1850.

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι κάθε κρίση ακολουθείται από περιόδους έντονου δανεισμού, εξωτερικής πολιτικής παρέμβασης, και απώλειας ελέγχου εσωτερικά. Έτσι, αναδύεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που συνοψίζεται στο τρίπτυχο boom, bust, bailout (οικονομική άνθηση - χρεοκοπία - διάσωση). Ωστόσο, διαχρονικά, και παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, δεν τα έχει πάει τόσο άσχημα, επισήμανε ο Στάθης Καλύβας. Πώς; Με την αναδιανομή γης τον 19ο αιώνα, την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την ανάκαμψη από τον Εμφύλιο. Αυτό που είναι άδικο είναι η σύγκριση της νεότερης Ελλάδας με τον διαχρονικό ανταγωνιστή της, τον εαυτό της των αρχαίων χρόνων. Εξαιρώντας την αρχαία Ελλάδα από την εξίσωση, τόνισε ο Στάθης Καλύβας, συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα είναι μία τριτοκοσμική χώρα που δραπέτευσε από τον τρίτο κόσμο, ενώ δεν είναι λίγες οι ιστορικές έρευνες που περιγράφουν την Ελλάδα όχι ως αποτυχημένη χώρα, αλλά ως μία χώρα με μεικτή εικόνα.

Σύμφωνα με τον Στάθη Καλύβα, η ιστορία της νεότερης Ελλάδας χωρίζεται σε κύκλους εγχειρημάτων, οικονομικών καταστροφών και, εντέλει, διασώσεων. Οι αποτυχίες της Ελλάδας είναι μέρος του success story της, επισήμανε ο ομιλητής. Για να συμφιλιώσουμε επομένως τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, προσθέτουμε στην αλυσίδα boom-bust-bailout, 2 ακόμα κρίκους: τα μεγάλα εγχειρήματα (big projects) και τις μεγάλες ανακάμψεις (big rebounds). Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές για παράδειγμα σε διάφορες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας όπως: ο σχηματισμός κράτους στη δεκαετία του 1820, η οικοδόμηση νέου ελληνικού κράτους μεταξύ 1930-97, η εδαφική επέκταση του 1897-1922, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός μεταξύ 1922-40, το αναπτυξιακό άλμα μεταξύ 1950-74, ο πολιτικός εκσυγχρονισμός από το 1974 έως το 2000, και, τέλος, η πολιτική ολοκλήρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2000 έως σήμερα.

Εντέλει, η Ελλάδα εμφανίζει το παράδοξο να επιτυγχάνει διά των αποτυχιών της, εξήγησε ο ομιλητής. Οι χρεοκοπίες οδήγησαν σε ξένες διασώσεις, διότι η χρηματοδότηση πάντα ερχόταν απέξω. Και παρόλο που οι διασώσεις αμβλύνουν το κόστος της χρεοκοπίας και είναι επώδυνες, ταυτόχρονα επιβάλλουν και πειθαρχία. H Ελλάδα εκδηλώνει έντονη εκσυγχρονιστική επιθυμία και προσπαθεί να ενταχθεί στις παγκόσμιες διαδικασίες. Ο ξένος δανεισμός τροφοδοτεί το εγχείρημα του ελληνικού εκσυγχρονισμού. Και παρόλο που σε άλλες περιπτώσεις, τέτοιοι μετα-αποικιοκρατικοί εκσυγχρονισμοί έχουν αποτύχει, στην περίπτωση της Ελλάδας πέτυχαν. Σε κάθε χρεοκοπία, μαζί με τη ματαίωση και την απώλεια της κυριαρχίας, το πρώτο θύμα είναι η στρέβλωση των θεσμών. Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη να αντισταθμίσουμε την απώλεια της κυριαρχίας με τα οφέλη των εξωτερικών παρεμβάσεων, τόνισε ο Στάθης Καλύβας.

Είναι αυτή η ιστορία της τρέχουσας κρίσης; Τι θα συμβεί μετά; Κανείς δεν ξέρει. Ας είμαστε δύσπιστοι όμως σε όσους δηλώνουν ότι «γνωρίζουν» προκαταβολικά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, προειδοποίησε ο ομιλητής. Ήδη, σημείωσε, παρατηρείται μια μεταστροφή στις αξίες των Ελλήνων – δεν είναι πια τόσο επιθυμητό το να μπει κανείς στο Δημόσιο. Η θεσμική αλλαγή μπορεί να είναι αργή, όμως συμβαίνει. Δεν θα είναι ολοκληρωτική, δεν θα είναι τέλεια, δεν θα είναι ριζική, θα είναι όμως αρκετά καλή, είπε ο Στάθης Καλύβας κλείνοντας την ομιλία του και κάλεσε τον κόσμο να εγκαταλείψει την απαισιοδοξία ως άλλοθι για να μη σκέφτεται, και αντ’ αυτής να χρησιμοποιεί την φαντασία του δημιουργικά.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Για το 3-0 και την πρόκριση στο Final-4 απόψε στο Μονακό

All Content

Με τα 2/3 του Game 1 οι διαιτητές στο Παναθηναϊκός-Βαλένθια

All Content - BusinessNews.gr

Σκλαβενίτης: Τέλος στο δωρεάν online delivery- Τι προβλέπει η νέα τιμολογιακή πολιτική

All Content - BusinessNews.gr

Σενάρια για συνέχιση των μέτρων στήριξης - Προς παράταση επιδότησης και fuel pass

All Content - BusinessNews.gr

Στο σχήμα ΜΕΤΚΑ-Δομική Κρήτης ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ

All Content

Marie Stafford, Global Director, VML Intelligence: Βrands και agencies στην εποχή του δυσοπτιμισμού

All Content

Brave & Admine: Αυτή είναι η δομή του νέου σχήματος.

FleetNews

Σε άνοδο οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών στην ΕΕ

FleetNews

Η Hydrovia Energy σχεδιάζει 500 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ

FleetNews

Τι ισχύει (εν τέλει) για ΚΤΕΟ & Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

All Content

Πού θα δείτε τον τρίτο αγώνα Μονακό-Ολυμπιακός

All Content

Tο block party του Βίκτορ Γουεμπανιάμα (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Η γενιά των boomers οδηγεί το κύμα συνταξιοδοτήσεων – Ρεκόρ αιτήσεων αναμένεται το 2026

All Content - BusinessNews.gr

Στρατηγική συνεργασία ΕΛΒΟ - Ομίλου Κοπελούζου για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

All Content - BusinessNews.gr

Μπορεί η ευτυχία να γίνει οικονομικό μέγεθος; - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Volvo Trucks: Πέντε αστέρια στην αξιολόγηση ασφάλειας της Euro NCAP

FleetNews

To εμβληματικό Citroën Saxo VTS «έκλεισε» τα 30!

CSRΝews.gr

Συνέχεια της συνεργασίας με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες έως το 2028

CSRΝews.gr

«Ανακαίνιση #giakalo»:  Τρεις ανακαινισμένες ιατρικές δομές παραδόθηκαν στη Θεσσαλία από τη LEROY MERLIN & τη Humanity Greece

CSRΝews.gr

Best Workplaces: Οι 45 εταιρείες που διακρίνονται στη λίστα Best Workplaces Hellas για το 2026

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΟΠΑ: Οργανώνει εκδήλωση με τον ΣΕΒ με αντικείμενο τις μεταπτυχιακές σπουδές
ΟΠΑ: Οργανώνει εκδήλωση με τον ΣΕΒ με αντικείμενο τις μεταπτυχιακές σπουδές 25/04/2017 - 03:00
Unicef: Άλλα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή του στο Αιγαίο 25/04/2017 - 03:00
Unicef: Άλλα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή του στο Αιγαίο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Βραβεία Βιβλίου Public 2026: Ξεκινά η ψηφοφορία του κοινού για την ανάδειξη των βιβλίων της χρονιάς
    05/05/2026 - 10:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Ανοδικές τάσεις στην έναρξη των συναλλαγών
    05/05/2026 - 10:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Pinterest: Κατέγραψε καθαρές ζημιές 73,59 εκατ. δολαρίων για το α΄ τρίμηνο του 2026 - Αύξηση 18% στις πωλήσεις
    05/05/2026 - 10:40 MEDIA
  • Διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη σε Εμιράτα και Ιορδανία: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
    05/05/2026 - 10:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Rakuten Viber: 5 τρόποι για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή επικοινωνία
    05/05/2026 - 10:37 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Paramount Skydance: Ανακοίνωσε έσοδα στα 7,35 δισ. δολάρια για το α' τρίμηνο του 2026
    05/05/2026 - 10:31 MEDIA
  • ΕΕΑ: Το 41% των επιχειρήσεων αναφέρει μείωση πωλήσεων την πασχαλινή περίοδο
    05/05/2026 - 10:24 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Μητσοτάκης για Marfin: Ο μηδενισμός και ο ακραίος λόγος στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και της πατρίδας
    05/05/2026 - 10:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Μ. Χρυσοχοΐδης: Έρχεται νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια – «Προσωπικά θα ήθελα να απαγορευτούν»
    05/05/2026 - 10:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Mediterra: Σε προσωρινή αναστολή η μετοχή - Τι αναφέρει η εταιρία
    05/05/2026 - 10:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Netcompany: Προχωρά στην πλήρη εξαγορά της Smarter Airports
    04/05/2026 - 11:50 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΧΗΤΟΣ: Επένδυση 7 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας ΖΗΡΕΙΑ και νέες "πράσινες" συσκευασίες
    04/05/2026 - 14:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • McDonalds: Σταθερός τζίρος αλλά υποχώρηση κερδών, αλλαγή ρυθμού στην Ελλάδα
    04/05/2026 - 16:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Best Workplace: Οι 45 εταιρείες που διακρίθηκαν στη λίστα Best Workplaces Hellas για το 2026
    04/05/2026 - 14:44 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Αθήνα πρώτη στις προτιμήσεις των Βρετανών για city break - Αφήνει πίσω Ρώμη, Βαρκελώνη, Παρίσι
    04/05/2026 - 11:11 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η βιογραφία «Lee» με την Kate Winslet στη ζώνη Sunday Premiere της Nova

05/05/2026 - 07:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με τα 2/3 του Game 1 οι διαιτητές στο Παναθηναϊκός-Βαλένθια

05/05/2026 - 07:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Marie Stafford, Global Director, VML Intelligence: Βrands και agencies στην εποχή του δυσοπτιμισμού

05/05/2026 - 07:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Tο block party του Βίκτορ Γουεμπανιάμα (vid)

05/05/2026 - 06:55
FleetNews
fleetnews.gr

Σε άνοδο οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών στην ΕΕ

05/05/2026 - 06:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Συνέχεια της συνεργασίας με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες έως το 2028

04/05/2026 - 13:48
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Αmoa Skin x Beauty in Greece”

04/05/2026 - 13:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Ανακαίνιση #giakalo»:  Τρεις ανακαινισμένες ιατρικές δομές παραδόθηκαν στη Θεσσαλία από τη LEROY MERLIN & τη Humanity Greece

04/05/2026 - 12:38
FleetNews
fleetnews.gr

Η Hydrovia Energy σχεδιάζει 500 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ

04/05/2026 - 08:53
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθησαν τα 3rd INFLUENCERS AWARDS

28/04/2026 - 16:52
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo