Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Χαρτογράφηση ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Πειραιά
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/03/2017 · 02:00

Χαρτογράφηση ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Πειραιά

Με επιστολές του προς τους κ. κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, αναπλ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, Πρόεδρο Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, Πρόεδρο Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Πατέρα, Πρόεδρο "Enterprise Greece", Χ. Στάϊκο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, απέστειλε τη Μελέτη, με θέμα: «Χαρτογράφηση Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων – Μία πρώτη αποτίμηση», η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Π. στο πλαίσιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Με επιστολές του προς τους κ. κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, αναπλ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, Πρόεδρο Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμη, Πρόεδρο Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Πατέρα, Πρόεδρο "Enterprise Greece", Χ. Στάϊκο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, απέστειλε τη Μελέτη, με θέμα: «Χαρτογράφηση Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων – Μία πρώτη αποτίμηση», η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Π. στο πλαίσιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε.

Βασικός στόχος της εν λόγω Μελέτης, που ζητήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι η χαρτογράφηση των ναυτιλιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά: Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Κόλπος Ελευσίνας και Λαύριο. Στο ερευνητικό πεδίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις ναυτιλιακής βιομηχανίας, γεωγραφικά συγκεντρωμένες και συνδεόμενες μεταξύ τους, με σχέσεις αλληλεξάρτησης, των οποίων τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους επηρεάζουν τις ίδιες, αλλά και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.

Πέρα από τη χαρτογράφηση, ζητήθηκε από το ΙΝ.ΕΜ.Υ. να πραγματοποιήσει παράλληλα δειγματοληπτική πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις του πεδίου, με στόχο μία πρώτη αποτύπωση κάποιων βασικών μεγεθών και παραμέτρων της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με στόχο να παρουσιάσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, που ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: Α) ναυπηγοεπισκευή Β) κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού και Γ) προμήθεια ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, τα κύρια συμπεράσματα, που προέκυψαν έχουν ως εξής:

Το 5% των επιχειρήσεων σε όλες τις κατηγορίες, λειτουργεί τα τελευταία 9 έτη, εν μέσω κρίσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι για μία κρίσιμη μάζα επιχειρηματιών ο υπό εξέταση κλάδος αποτελεί πεδίο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
Αναφορικά με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων, το ήμισυ των επιχειρήσεων της κατηγορίας Α, ανήκουν στις κεφαλαιουχικές εταιρείες Α.Ε. και Ε.Π.Ε. (17% και 33% αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν με 26% οι Ο.Ε. Όπως ήταν αναμενόμενο για την κατηγορία της ναυπηγοεπισκευής μόλις το 7% ανήκει στις ατομικές επιχειρήσεις. Στην κατηγορία Β, το 42% των επιχειρήσεων έχει νομική μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, ενώ μία σημαντική μερίδα (38%) ανήκει στις Ομόρρυθμες επιχειρήσεις. Στην κατηγορία Γ, όμοια με την κατηγορία Α, οι μισές επιχειρήσεις ανήκουν στις κεφαλαιουχικές εταιρείες Α.Ε. και ΕΠΕ (22% και 29% αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν με 22% οι Ο.Ε.
Ο μέσος όρος συνολικής απασχόλησης είναι αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού να σημειώνουν τον υψηλότερο μέσο όρο (24,61 άτομα), αλλά τη ναυπηγοεπισκευή να καταγράφει τη μεγαλύτερη ανώτερη τιμή σε επίπεδο απασχόλησης (500). Ο κλάδος για το σύνολο των κατηγοριών φαίνεται ότι διατηρεί αρκετές θέσεις εργασίας έκτακτου προσωπικού, με τη ναυπηγοεπισκευή να φτάνει σε μέσο όρο τους 6,8 απασχολούμενους.
Το 20%, 17% και 15% για τις κατηγορίες Α,Β,Γ αντίστοιχα, σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό το 2017. Η γενική και επικρατέστερη τάση σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων είναι η διατήρηση της απασχόλησης (μόνιμο – έκτακτο προσωπικό) στα ίδια επίπεδα.
Όσον αφορά σε θέματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων, το 10% εξ αυτών σε όλες τις κατηγορίες έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα κατάρτισης του Ε.Β.Ε.Π. Ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής (Α) αποδεικνύεται περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα κατάρτισης προσωπικού, αφού παραπάνω από το ήμισυ των επιχειρήσεων (56%) του κλάδου κρίνει ότι, υπάρχει ανάγκη περαιτέρω κατάρτισης σε εξειδικευμένα αντικείμενα.
Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία των κύκλου εργασιών είναι αρκετά ενθαρρυντικές δεδομένων των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών εκτιμά το 21% στην κατηγορία Γ, το 15% στην κατηγορία Β και το 26% στην κατηγορία Α.
Και στις τρεις κατηγορίες, η εξάρτηση από τα τραπεζικά κεφάλαια κρίνεται αρκετά χαμηλή (30% κατηγορία Α, 31% κατηγορία Β, 24% κατηγορία Γ). Ακόμα και στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν κάποιο δάνειο, η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν έχει ανάγκη περαιτέρω δανεισμού. Προφανώς οι παραπάνω απαντήσεις θα πρέπει να συνδυαστούν και με το γεγονός ότι ο ρόλος των πιστωτικών ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια και η αυστηροποίηση του πλαισίου έχει διαμορφώσει ένα αρκετά μη ελκυστικό περιβάλλον για εξασφάλιση ρευστότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε: «ελπίζω, η παρούσα Μελέτη να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων, επιφέροντας σύντομα και τα ανάλογα αποτελέσματα, που είναι η αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής και εφοδιαστικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και η ενίσχυση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων του ναυτιλιακού χώρου, στο πλαίσιο και της σχετικής προσπάθειας που καταβάλλει, εδώ και καιρό, το Επιμελητήριο. Σε αυτή τη συγκυρία, δεν ωφελεί να ψάχνουμε για το τι έφταιξε, αλλά πως θα προχωρήσουμε μπροστά. Άρα, το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που αναδύονται, με σκοπό να προωθήσουμε νέες προοπτικές και καινοτόμες δραστηριότητες, που μπορούν να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά, αλλά και εν γένει στην εθνική μας οικονομία».

  • ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Τα highlights του Παναθηναϊκός-Μπουργκ 90-69 (video)

All Content

Άλλη κλάση ο Παναθηναϊκός 90-69 την Μπουργκ και παίζει το Σάββατο με ΠΑΟΚ στον τελικό

All Content - BusinessNews.gr

Moody’s και Scope αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς αγορές δοκιμάζονται

All Content - BusinessNews.gr

Τ. Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,4% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

All Content

IPRA Grand Prix 2024: Όταν οι «άγνωστες chefs» του Περού μπήκαν στο σημαντικότερο γαστρονομικό ranking της χώρας

All Content

Ogilvy One & AEGEAN στο TikTok Day με case study για το Unified Lift Study

All Content

Στην παράταση η Ρεάλ 98-95 την Ντουμπάι και παίζει ξανά τελικό με τον Ολυμπιακό (gallery & vid)

All Content

Ερυθρός Αστέρας-Άρης 91-87: Ήττα στο φινάλε για την ομάδα του Σπανούλη (gallery)

All Content - BusinessNews.gr

Star Bulk: Famatown και Danaos οι δύο ισχυρές συμμετοχές μετά την είσοδο στην Euronext Athens

All Content - BusinessNews.gr

ΔΕΗ και AWS βάζουν μπροστά επένδυση 3,5 δισ. ευρώ για Data Center στη Δυτική Μακεδονία

All Content - BusinessNews.gr

Σουρωτή: Η νέα μονάδα που έρχεται το 2028, οι επενδύσεις και η στροφή σε διευρυμένο multi-category χαρτοφυλάκιο

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

CSRΝews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

CSRΝews.gr

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δημιουργεί ένα πρόγραμμα στήριξης για νέους αθλητές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Συνεδριάζει η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Συνεδριάζει η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 07/03/2017 - 02:00
Αγρίνιο: Στον εισαγγελέα ο 19χρονος που παρέσυρε δύο γυναίκες 07/03/2017 - 02:00
Αγρίνιο: Στον εισαγγελέα ο 19χρονος που παρέσυρε δύο γυναίκες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Moody’s και Scope αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς αγορές δοκιμάζονται
    18/09/2026 - 23:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Volkswagen: Λειτουργικά κέρδη μόλις στο 1% αναμένει για το τρέχον έτος ο όμιλος - Πτώση της μετοχής
    18/09/2026 - 21:45 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Παπουτσάνης: Στο 25,96% αυξήθηκε το ποσοστό του CEO Μενέλαου Τασόπουλου
    18/09/2026 - 21:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Επιστροφή στο ρωσικό αέριο θέλει η AfD – Προετοιμάζεται συνάντηση με άνθρωπο του Πούτιν (Reuters)
    18/09/2026 - 20:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΤΕπ και ΕΥΑΘ: Επενδυτικό σχέδιο για υποδομές νερού σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
    18/09/2026 - 20:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    18/09/2026 - 19:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Star Bulk: Famatown και Danaos οι δύο ισχυρές συμμετοχές μετά την είσοδο στην Euronext Athens
    18/09/2026 - 19:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πιερρακάκης για επιστροφή του XA στις ανεπτυγμένες αγορές: «Η αξιοπιστία που κερδίσαμε είναι το κεφάλαιο για το επόμενο μεγάλο βήμα»
    18/09/2026 - 19:04 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κέκροψ: Σημαντική υποχώρηση του τζίρου στο εξάμηνο, αλλά και αισθητό περιορισμό των ζημιών προ φόρων
    18/09/2026 - 18:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • The Ellinikon Sports Park: Αθλητικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών με τη σφραγίδα του Ομίλου AKTOR
    18/09/2026 - 18:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Τ. Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο
    18/09/2026 - 10:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
    18/09/2026 - 11:48 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σουρωτή: Η νέα μονάδα που έρχεται το 2028, οι επενδύσεις και η στροφή σε διευρυμένο multi-category χαρτοφυλάκιο
    18/09/2026 - 07:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μακρόν: Συγκαλεί σύνοδο κορυφής της G7 για την ενέργεια - «Οι ρωσικές υβριδικές επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες»
    18/09/2026 - 16:26 ΚΟΣΜΟΣ
  • Εγκαίνια του The Ellinikon Sports Park - Στον ανοιχτό χαρακτήρα του του πάρκου, αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Αθανασίου
    18/09/2026 - 08:33 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Φρανσίσκο: «Είμαι χίλια τοις εκατό έτοιμος – Όλοι είναι πεινασμένοι για νίκες

18/09/2026 - 21:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τα highlights του Παναθηναϊκός-Μπουργκ 90-69 (video)

18/09/2026 - 20:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο «Τροχός της Τύχης» επιστρέφει στο Star για 13η χρονιά

18/09/2026 - 14:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

18/09/2026 - 14:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

18/09/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η CHANGAN και η Βελμάρ νέοι μεγάλοι χορηγοί της ΚΑΕ Περιστέρι Betsson

18/09/2026 - 11:13
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

2nd Nail Awards

16/09/2026 - 09:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo