Την ανάγκη η Ευρώπη να επιταχύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή, την ενέργεια και την τεχνολογία, προκειμένου να διασφαλίσει τη γεωοικονομική και στρατηγική της ισχύ, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο France 24.
Με φόντο την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πιέσεις που ασκούνται στις διεθνείς αγορές ενέργειας λόγω της κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ, ο κ. Πιερρακάκης προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της αυτονομία.
«Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ισχύς», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενισχύσει τις παραγωγικές της δυνατότητες και να αποκτήσει μεγαλύτερη τεχνολογική και ενεργειακή κυριαρχία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέδειξε ως βασικές προτεραιότητες τις επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, την αποθήκευση ενέργειας, την καινοτομία και τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και της τραπεζικής ένωσης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα σε ένα «κατακερματισμένο περιβάλλον 27 διαφορετικών αγορών».
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μίλησε και για το τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης, ζητώντας ουσιαστικά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας αντίστοιχου με αυτό της Silicon Valley στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ας δημιουργήσουμε πρώτα τη Silicon Valley της Ευρώπης και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται «ευρωπαϊκούς πρωταθλητές» στην τεχνολογία και όχι μόνο εθνικούς πρωταθλητές που λειτουργούν σε απομονωμένες αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις εταιρείες Mistral, ASML, Ericsson και Nokia ως παραδείγματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια ισχυρότερη τεχνολογικά Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην κρίση στα Στενά του Ορμούζ, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι «προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες», επαναλαμβάνοντας τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε νέα δημοσιονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενεργεί συντονισμένα και σε καθημερινή βάση απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Τα Στενά πρέπει να ανοίξουν. Δεν πρέπει να μετατραπούν σε δρόμο διοδίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έθεσε επίσης τρεις βασικές παραμέτρους για τη διαχείριση της κρίσης: τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη λήψη αποφάσεων που δεν θα υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες ευρωπαϊκές στρατηγικές επιδιώξεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι η ανάπτυξή της εξελίσσεται πλέον με «εκθετική ταχύτητα» και ότι απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός για τη ρύθμιση και την ασφαλή αξιοποίησή της. Όπως σημείωσε, η AI μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως «κούρσα προς τη Σελήνη» για την παραγωγικότητα, αλλά και ως «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» λόγω των πιθανών κινδύνων που εγκυμονεί.
Κλείνοντας, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει μια σχέση «ασύμμετρης αλληλεξάρτησης» τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Κίνα και να επενδύσει αποφασιστικά στη δική της τεχνολογική και παραγωγική ισχύ.