Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μέρκελ: Δεν θα ρίξουμε την Ελλάδα στο χάος
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/02/2016 · 02:00

Μέρκελ: Δεν θα ρίξουμε την Ελλάδα στο χάος

Η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

«Δεν είναι καλό να μην συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός.

«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την Μακεδονία (sic), αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» την Σένγκεν.

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος - και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί - ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση μήπως οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο - ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά - για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. « Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει «τα δικά της».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο. Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή την συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω την συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στην Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν την Δευτέρα δεν πετύχουμε - είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος - τότε έχουμε την 18η την επόμενη. Και την Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει. «Δεν είναι καθόλου η ώρα για σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».

Αναφερόμενη στην ευθύνη των πολιτικών σε αυτή την κρίση, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιγράφουν απλώς μια κατάσταση, σαν κοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι, αλλά έχουν καθήκον «μέσα από δύσκολες συνθήκες να οικοδομήσουν κάτι λογικό». Αυτό είναι που με οδηγεί και αυτό θα είναι το καθήκον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέχισε, για να καταλήξει: «Δεν είσαι πολιτικός απλώς για να περιγράφεις τον κόσμο και να τον βρίσκεις καταστροφικό. Κάποια πράγματα προχωρούν αργά, υπάρχουν στην Ευρώπη αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το παν ώστε αυτή η Ευρώπη να βρει έναν κοινό δρόμο».

  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΜΕΡΚΕΛ
  • ·
  • ΠΡΟΣΦΥΡΓΙΚΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ο Ηρακλής 84-73 τη Μύκονο για τα «Μαυροσκούφεια» (gallery)

All Content

Τουρκία: Πήρε το Super Cup η Φενέρμπαχτσε, 72-59 την Μπεσίκτας

All Content - BusinessNews.gr

Eurostat: Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων – Στο 16% στην Ελλάδα - Ανοδος 23,8% στην ΕΕ κατά μέσο όρο, σε έναν χρόνο

All Content - BusinessNews.gr

ΠΣΕ: Εξαγωγική επιτάχυνση με ορίζοντα το 2030 – Αλκ. Καλαμπόκης: «Το δύσκολο μέρος αρχίζει στην εφαρμογή»

All Content - BusinessNews.gr

ALUMIL: Στα 288,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος το α΄ εξάμηνο – Άλμα 63,78% στα καθαρά κέρδη στα 25,5 εκατ. ευρώ

All Content

Σάκης Μελισσάρης, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, Effie Awards 2026: H αποτελεσµατικότητα δεν είναι ποτέ τυχαία

All Content

Πολιτική Προστασία: Στην Producta Direct το spec των 2,2 εκατ. ευρώ

All Content

Λέοναρντ: Συμφωνία με Ράπτορς για δύο χρόνια

All Content

Σπανούλης: «Θα δουλέψουμε για να είμαστε έτοιμοι κόντρα στη Λε Μαν»

All Content - BusinessNews.gr

Ελλάκτωρ: Στα 11,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος το α΄ εξάμηνο – Περιορίστηκαν οι ζημιές στα 13,5 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Entersoftone: Στα χέρια της HG Capital το πλειοψηφικό ποσοστό – Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση

All Content - BusinessNews.gr

Μεσαία τάξη: Ποιες οι νέες προκλήσεις; - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

CSRΝews.gr

Wild Weekend: Ένα διήμερο εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

CSRΝews.gr

HELLENiQ ENERGY: Υποτροφίες σε 54 φοιτητές από έξι χώρες για μεταπτυχιακές σπουδές

CSRΝews.gr

Boehringer Ingelheim: Ξεκινά καμπάνια «Αναγνώρισε το SOS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ο Καναδάς υποδέχθηκε 25.000 πρόσφυγες
Ο Καναδάς υποδέχθηκε 25.000 πρόσφυγες 29/02/2016 - 02:00
Νέα πρόκληση από τον Σεμπάστιαν Κουρτς 29/02/2016 - 02:00
Νέα πρόκληση από τον Σεμπάστιαν Κουρτς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σκοτ Μπέσεντ: H κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την επιβολή προσωρινής απαγόρευσης στις εξαγωγές ντίζελ
    22/09/2026 - 21:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βρετανία: Διακόπηκε η λειτουργία τριων χημικών εργοστασίων της Ineos, λόγω υψηλού κόστους του φυσικού αερίου
    22/09/2026 - 21:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ερντογάν στον ΟΗΕ: «Καλή γειτονία και διεθνές δίκαιο» στο Αιγαίο – Ζήτησε εκ νέου την αναγνώριση του ψευδοκράτους
    22/09/2026 - 21:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρώπη Holdings: Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης μεταβίβασε στην Black Oak 1,71 εκατ. μετοχές
    22/09/2026 - 20:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Οριακά κέρδη και μικτές τάσεις στο κλείσιμο της Τρίτης
    22/09/2026 - 20:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • O Τραμπ και οι πρωθυπουργοί Δανίας και Γροιλανδίας υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία για το αρκτικό νησί
    22/09/2026 - 19:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η ΕΕ ανανεώνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αφαιρεί από τον κατάλογο δύο ρώσους δισεκατομμυριούχους
    22/09/2026 - 19:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τραμπ στον ΟΗΕ: Η AI γίνεται «Σούπερ Νοημοσύνη» - Τα μηνύματα για Ιράν, Ουκρανία και Κούβα
    22/09/2026 - 18:56 ΚΟΣΜΟΣ
  • Eurostat: Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων – Στο 16% στην Ελλάδα - Ανοδος 23,8% στην ΕΕ κατά μέσο όρο, σε έναν χρόνο
    22/09/2026 - 18:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με οριακές απώλειες 0,17%, στις 2.671,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
    22/09/2026 - 18:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μνημόνιο Συνεργασίας UNIC Athens και IPMA Greece για τη Διοίκηση Έργων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
    22/09/2026 - 11:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΣΥΝ.ΚΑ: Πώς αποδίδει το deal με τον Μασούτη - Τζίρος 183 εκατ. ευρώ και εκτίναξη κερδών το 2025
    22/09/2026 - 07:23 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • BLYSSCAFE: Χτίζει την παρουσία της στην καφεστίαση – Περιφέρεια και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πλέον στο επίκεντρο
    22/09/2026 - 08:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Entersoftone: Στα χέρια της HG Capital το πλειοψηφικό ποσοστό – Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση
    22/09/2026 - 11:10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Κρέατα Αττικής (Βουδούρης Κώνστας): Τζίρος 124 εκατ. ευρώ και άνοδος 85,5% στα καθαρά κέρδη
    22/09/2026 - 07:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Καραπιπερίδης: «Η ΧΑΝΘ έχει πολλούς στόχους»

22/09/2026 - 20:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Στους Χόρνετς οι Χιλντ και Ράιαν Νέμπχαρντ, στους Χοκς ο Φίνι-Σμιθ

22/09/2026 - 20:35
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το «Κάτι Ψήνεται» επιστρέφει στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

22/09/2026 - 14:23
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Παρέμβαση 16 Συνδέσμων Βιομηχανιών για το ενεργειακό κόστος

22/09/2026 - 14:21
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Wild Weekend: Ένα διήμερο εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

22/09/2026 - 14:00
CSRΝews.gr
csrnews.gr

HELLENiQ ENERGY: Υποτροφίες σε 54 φοιτητές από έξι χώρες για μεταπτυχιακές σπουδές

22/09/2026 - 12:35
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Επιτυχία εκ των έσω

21/09/2026 - 09:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo