Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/11/2025 · 08:37

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Η νέα εγκύκλιος (Ε.2094/2025) η οποία υπογράφεται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή παρέχει σαφείς κατευθύνσεις για το ποιες οικονομικές πράξεις επιβαρύνονται, με ποια ποσοστά και ποιος φέρει την ευθύνη καταβολής.

Το Ψηφιακό Τέλος έχει μπει από τις αρχές του έτους ήδη στις καθημερινή ζωή και τις συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας μετά από έναν αιώνα το περίφημο «Χαρτόσημο». Παρότι έχει απλοποιήσει και διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές και τις επιχειρήσεις όμως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο, διευκρινίζοντας ζητήματα που ανέκυψαν μετά την πρώτη εφαρμογή του Ψηφιακού Τέλους.

Η νέα εγκύκλιος (Ε.2094/2025) η οποία υπογράφεται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή παρέχει σαφείς κατευθύνσεις για το ποιες οικονομικές πράξεις επιβαρύνονται, με ποια ποσοστά και ποιος φέρει την ευθύνη καταβολής.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

  • Στις επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων, χωρίς επιλογή υπαγωγής σε ΦΠΑ, επιβάλλεται συντελεστής 3,60% επί μισθώματος, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στην Ελλάδα. Υπόχρεος συνήθως είναι ο εκμισθωτής ,μέσω δήλωσης εισοδήματος , με ειδικότερες ρυθμίσεις όταν συμβάλλεται με το Δημόσιο ή τη Γενική Κυβέρνηση. Οι κατοικίες δεν υπάγονται (ούτε αποθήκη, θέση στάθμευσης όταν μισθώνονται ενιαία με κατοικία). Αν μέρος κατοικίας χρησιμοποιείται επαγγελματικά, το τέλος επιβάλλεται αναλογικά. Σε περίπτωση υπεκμίσθωση κατοικίας, η αρχική μίσθωση εξετάζεται αυτοτελώς. Δεν επιβάλλεται τέλος στις μισθώσεις κατοικίας ούτε σε αποθήκη ή θέση στάθμευσης όταν μισθώνονται ενιαία με την κατοικία η απαλλαγή ισχύει και όταν επιχείρηση μισθώνει κατοικία για στέγαση υπαλλήλων. Μεμονωμένη μίσθωση αποθήκης, στάθμευσης από ιδιώτη δεν υπάγεται. Ο υπόχρεος δηλώνει το μίσθωμα στη δήλωση εισοδήματος για βεβαίωση καταβολή· τυχόν πιστωτικός φόρος συμψηφίζεται με το τέλος, αναλόγως.
  • Δεν επιβάλλεται ψηφιακό τέλος σε μεταβιβάσεις ακινήτων διότι οι πράξεις αυτές υπάγονται σε άλλους φόρους όπως είναι ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων. Η υπαγωγή σε αυτούς αποκλείει το Ψηφιακό Τέλος.
  • Συναλλαγές σε υποθηκοφυλακεία -κτηματολογικά γραφεία.

Στην περίπτωση μεταγραφής μίσθωσης πάνω από 9 έτη επιβάλλεται πάγιο τέλος με συντελεστή 1,20% επί του συνόλου των μισθωμάτων της σύμβασης, εφάπαξ μέσω συμβολαιογράφου. Στην εγγραφή υποθήκης ή τροπή προσημείωσης σε υποθήκη (βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης) επιβάλλεται ψηφιακό τέλος με συντελεστή 3,60%, ανεξαρτήτως προέλευσης της οφειλής. Υπόχρεος απόδοσης είναι ο αιτών την πράξη, με e-Παράβολο.

Δεν επιβάλλεται τέλος σε υποθήκες για εξασφάλιση βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης, υποθήκες υπέρ πρακτόρων Εθνικού Λαχείου για το αντίτιμο γραμματίων, υποθήκες/τροπές για εξασφάλιση δανείου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ομολογιακού δανείου.

Τραπεζικές πράξεις

*Στα δάνεια, προβλέπεται η επιβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής με όριο τα 150.000 ευρώ ανά δάνειο: (α) δάνεια, έντοκα ή άτοκα, (β) πιστώσεις που εξομοιώνονται με δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και (γ) μετατροπές ανεξόφλητων οφειλών σε νέο δάνειο όταν το αρχικό δεν είχε υπαχθεί ή είχε νόμιμα απαλλαγεί. Κεφαλαιοποιημένοι συμβατικοί τόκοι θεωρούνται νέο κεφάλαιο και υπάγονται. Δεν καταλαμβάνονται μορφές πίστωσης (leasing, factoring, παράγωγα, repos, δανεισμός τίτλων, πωλήσεις επί πιστώσει) που εμπίπτουν σε ΦΠΑ/ΦΜΑ. Απαλλάσσονται δάνεια, πιστώσεις όταν εμπλέκεται εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ομολογιακά δάνεια δάνεια από αλλοδαπές τράπεζες, δάνεια με καταβολή σε μόνιμη εγκατάσταση στην αλλοδαπή συνδεόμενη με τη δραστηριότητά της, και χρηματοδοτήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τροποποιήσεις όρων χωρίς αύξηση κεφαλαίου ή μεταβολή συμβαλλομένων δεν υπάγονται.

Σε δάνειο μεταξύ φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι η χορήγηση αφορά αποκλειστικά σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα επιβάλλεται ψηφιακό τέλος με συντελεστή 2,40%, σε δάνειο με τουλάχιστον έναν από τους συναλλασσομένους να είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή επιβάλλεται τέλος 2,40% ,σε δάνειο με το Δημόσιο ή φορέα της γενικής κυβέρνησης με κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή επίσης 2,40%.Ακόμα σε δάνειο μεταξύ ιδιωτών 3,60%, δάνειο μεταξύ ΝΠΔΔ ή μεταξύ Δημοσίου και ΝΠΔΔ 3,60%, δάνειο ιδιώτη με ΝΠΔΔ 3,60% ,δάνειο αστικής μη κερδοσκοπικής με ιδιώτη ή με άλλη αστική μη κερδοσκοπική 3,60%, δάνειο μεταξύ φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και η χορήγηση δεν σχετίζεται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα 3,60%.

*Καταθέσεις –Αναλήψεις. Επιβάλλεται ψηφιακό τέλος συναλλαγής στις καταθέσεις και αναλήψεις που πραγματοποιούνται από και προς νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες όταν οι κινήσεις γίνονται από εταίρους, μετόχους ή άλλα πρόσωπα, εκτός πλαισίου ειδικής σύμβασης και όχι ως απολήψεις έναντι κερδών εντός της διαχειριστικής περιόδου. Οι πράξεις πρέπει να αποδεικνύονται μόνο με λογιστική εγγραφή ή ισοδύναμο έγγραφο . Αν, μέσα στο φορολογικό έτος, αναλήψεις μετόχων, εταίρων υπερβαίνουν τα αναλογούντα κέρδη, η διαφορά υπάγεται σε τέλος, το οποίο αποδίδεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Εξαιρείται κατάθεση για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου δεν υπάγεται, εφόσον τα ποσά δεν χρησιμοποιηθούν για άλλον σκοπό.

Δεν επιβάλλεται τέλος σε καταθέσεις σε ή αναλήψεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε αλλοδαπές τράπεζες.

Επιβάλλεται συντελεστής 1,20% 1,20% όταν το νομικό πρόσωπο -οντότητα είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία (ημεδαπή ή αλλοδαπή).

  • Δανειακοί και δοσοληπτικοί λογαριασμοί. Επιβάλλεται ψηφιακό τέλος στους δανειακούς τρεχούμενους αλληλόχρεους δοσοληπτικούς λογαριασμούς. Δεν καταλαμβάνονται λογαριασμοί όταν ένα μέρος είναι πιστωτικό ίδρυμα ή αλλοδαπή τράπεζα. Το τέλος υπολογίζεται ανά φορολογικό έτος επί του μεγαλύτερου χρεωστικού ή πιστωτικού υπολοίπου της χρήσης, χωρίς μεταφερόμενο υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης και χωρίς τόκους. Προβλέπεται συντελεστής 2,40% όταν όλοι είναι επιχειρηματίες και ο λογαριασμός εξυπηρετεί αποκλειστικά τη δραστηριότητά τους ή όταν ένα μέρος είναι εταιρεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση επιβάλλεται συντελεστής 3,60%.
  • Τραπεζικές Επιταγές. Επιβάλλεται τέλος στα πινάκια στα οποία υποχρεωτικά καταγράφονται οι επιταγές, που προσκομίζονται σε εγκατεστημένα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα για είσπραξη, ενεχυρίαση ή φύλαξη, με συντελεστή 3‰ και υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των καταρτιζόμενων στο οικείο πινάκιο επιταγών. Υποκείμενος στο Τέλος είναι ο κομιστής της επιταγής, ενώ υπόχρεος υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του τέλους είναι το πιστωτικό ίδρυμα.
  • ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ
  • ·
  • ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
  • ·
  • ΔΑΝΕΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Απόδραση από τη Βιτόρια στην παράταση για τον Ερυθρό Αστέρα 108-100 την Μπασκόνια!

All Content

EuroLeague 2025/26: Η βαθμολογία

All Content - BusinessNews.gr

Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

All Content - BusinessNews.gr

Συνάντηση Παπασταύρου με ExxonMobil: Σε τροχιά υλοποίησης η γεώτρηση στο Ιόνιο το 2027

All Content - BusinessNews.gr

Ν. Δένδιας: Η ιστορική μνήμη οδηγός για το παρόν και το μέλλον μας

All Content

Στην Next Com η καμπάνια των 2 εκατ. ευρώ για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

All Content

Aπό την αρχή ο διαγωνισμός για το rebranding της Ελλάδας

FleetNews

BMW Group: Πλήρης ενσωμάτωση βιωσιμότητας στη καμπίνα οχημάτων

FleetNews

Νέο FIAT 600 με βενζινοκίνητο turbo κινητήρα 100 ίππων

FleetNews

Ο Γιώργος Πρίντεζης νέος πρεσβευτής της Zeekr στην Ελλάδα

All Content

Άνταμ Σίλβερ: Να πορευτούμε μαζί με τη EuroLeague και τη FIBA για το NBA Europe!

All Content

Ειρωνική ανάρτηση Αμαρουσίου για τις βολές της Μυκόνου

All Content - BusinessNews.gr

Πιερρακάκης για έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Εξαιρετικά θετική αποτίμηση της πορείας της οικονομίας

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο: Επένδυση 68 εκατ. για δημιουργία marketplace

All Content - BusinessNews.gr

Restart στο rebranding των 15 εκατ. ευρώ, νέο «όχημα» για τους Αντετοκούνμπο στο real estate, η Praktiker που έγινε Dedeman και οι εκτιμήσεις για το πασχαλινό τραπέζι

FleetNews

Στην Ελλάδα η νέα υβριδική Mercedes-Benz CLA από 49.950€

FleetNews

«Διαστημικό» το νέο Zeekr 7GT με 646 ίππους – Παρουσίαση στο Νιάρχος

CSRΝews.gr

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Διοργάνωση δράσεων την 19η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

CSRΝews.gr

WWF: Η παγκόσμια εκστρατεία «Ώρα της Γης» για 20η συνεχή χρόνια

CSRΝews.gr

Εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΑΑΔΕ: Επιστρέφει φόρους ακινήτων από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά
ΑΑΔΕ: Επιστρέφει φόρους ακινήτων από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά 13/11/2025 - 08:08
Άλμα στην απασχόληση: Στο 71,7% το ποσοστό εργασίας στην Ελλάδα, το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών 13/11/2025 - 09:26
Άλμα στην απασχόληση: Στο 71,7% το ποσοστό εργασίας στην Ελλάδα, το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κληρονομικό Δίκαιο: Αλλάζουν προς τα κάτω τα όρια σύνταξης διαθήκης
    25/03/2026 - 12:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της ένα "φάσμα επιλογών" απέναντι στο ενεργειακό σοκ
    25/03/2026 - 12:08 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών
    25/03/2026 - 12:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί στη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους
    25/03/2026 - 11:20 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ν. Δένδιας: Η ιστορική μνήμη οδηγός για το παρόν και το μέλλον μας
    25/03/2026 - 11:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
    25/03/2026 - 10:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ηράκλειο: Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω των καιρικών συνθηκών
    25/03/2026 - 09:57 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    25/03/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οκτώ νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο - Σε ισχύ τα μέτρα
    24/03/2026 - 22:01 ΕΛΛΑΔΑ
  • Θεμιστοκλέους: Προκηρύσσονται 850 νέες θέσεις ιατρικού προσωπικού
    24/03/2026 - 21:47 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ν. Δένδιας: Η ιστορική μνήμη οδηγός για το παρόν και το μέλλον μας
    25/03/2026 - 11:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    25/03/2026 - 09:00 MEDIA
  • Ηράκλειο: Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω των καιρικών συνθηκών
    25/03/2026 - 09:57 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κληρονομικό Δίκαιο: Αλλάζουν προς τα κάτω τα όρια σύνταξης διαθήκης
    25/03/2026 - 12:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της ένα "φάσμα επιλογών" απέναντι στο ενεργειακό σοκ
    25/03/2026 - 12:08 ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Απόδραση από τη Βιτόρια στην παράταση για τον Ερυθρό Αστέρα 108-100 την Μπασκόνια!

25/03/2026 - 21:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Η βαθμολογία

25/03/2026 - 21:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

JB Capital: Η αποτίμηση της Euroleague μπορεί να φτάσει τα 4,3 δισ. ευρώ την επόμενη σεζόν

24/03/2026 - 15:43
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Διοργάνωση δράσεων την 19η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

24/03/2026 - 14:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

WWF: Η παγκόσμια εκστρατεία «Ώρα της Γης» για 20η συνεχή χρόνια

24/03/2026 - 13:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Στην Next Com η καμπάνια των 2 εκατ. ευρώ για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

24/03/2026 - 12:55
FleetNews
fleetnews.gr

BMW Group: Πλήρης ενσωμάτωση βιωσιμότητας στη καμπίνα οχημάτων

23/03/2026 - 06:09
FleetNews
fleetnews.gr

Νέο FIAT 600 με βενζινοκίνητο turbo κινητήρα 100 ίππων

23/03/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Στη PHLUR, το άρωμα αποτελεί μια μορφή προσωπικής έκφρασης

18/03/2026 - 19:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – Paris Fashion Week”

15/03/2026 - 13:37
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo