Τρίτη, 12 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: «Ανάσα» για δημοσίους υπαλλήλους η επαναφορά χρηματικών διευκολύνσεων
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/06/2024 · 11:42

Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: «Ανάσα» για δημοσίους υπαλλήλους η επαναφορά χρηματικών διευκολύνσεων

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων εξυπηρετεί 301.000 μερισματούχους-συνταξιούχους και 303.000 μετόχους-ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους

Τις χρηματικές διευκολύνσεις προς τα μέλη του, που είχαν σταματήσει το 2010, επαναφέρει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο οποίο μετέχουν υποχρεωτικά μόνιμοι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων.

Το Ταμείο, έχοντας ήδη συμπληρώσει ενάμιση αιώνα συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας, καταβάλλει μέρισμα, δηλαδή αποδίδει τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από τις καταθέσεις των μετόχων, προσαυξημένες με τις αποδόσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί 301.000 μερισματούχους-συνταξιούχους και 303.000 μετόχους-ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους, επιδιώκει τη μετάβαση στη νέα εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης, υιοθετώντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες, προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη του. Προς την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο μηδένισε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, αλλά πλέον απονέμει αυτοματοποιημένα το μέρισμα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής και πρόεδρος του ΔΣ του ΜΤΠΥ, Επαμεινώνδας Ατσαβές, επισημαίνει ότι, ήδη, από τον Ιούνιο του 2023, δίνεται η δυνατότητα στους νέους μερισματούχους να λάβουν προκαταβολικά προεξόφληση μέχρι 12 μερίσματα, με παρακράτηση ενός μικρού σταθερού επιτοκίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες τους κατά τη συνταξιοδότηση και μέχρι να λάβουν και τις λοιπές παροχές, που δικαιούνται, όπως κύρια και επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Μέσα στο 2024 και εφόσον δοκιμαστεί το μηχανογραφικό σύστημα, αναμένεται να δοθούν και οι πρώτες χρηματικές διευκολύνσεις, υπό μορφή δανείων, σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Πόσους θα αφορούν οι χρηματικές διευκολύνσεις

Όπως σημειώνει ο κ. Ατσαβές, «το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως, η χορήγηση των χρηματικών διευκολύνσεων προς τα μέλη του γίνεται πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του και της εκτέλεσης του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Μέσα στο 2024, αναμένεται να εξυπηρετηθούν γύρω στους 2.000 με 2.500 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Δυνητικά δικαιούχοι είναι όλοι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, που υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ του Ταμείου.

Τα ειδικότερα κριτήρια και οι τελικές κατηγορίες δικαιούχων θα αποσαφηνιστούν εντός του 2024 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν και εκείνες τις κατηγορίες των μελών του που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Η αίτηση και η όλη διαδικασία, όπως και η επικοινωνία με το Ταμείο, θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο μέτοχος του Ταμείου-εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δικαιούται να λάβει μέχρι τρεις βασικούς μεικτούς μισθούς. Η αποπληρωμή του δανείου γίνεται σε 36 έντοκες σταθερές μηνιαίες δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του και με επιτόκιο σταθερό, το οποίο υπολογίζεται, βάσει και της απόδοσης των αποθεματικών του Ταμείου και του τοκισμού αυτών, όπως τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ψηφιακός εκσυγχρονισμός

Ταυτόχρονα, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ, προχώρησε με γοργούς ρυθμούς στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τα μέλη του, θέτοντας ως στρατηγικούς στόχους την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικά, ο κ. Ατσαβές αναφέρει ότι το Ταμείο αναβάθμισε πλήρως τον λειτουργικό εξοπλισμό του, εκκαθάρισε το μητρώο μελών του και εν γένει απλοποίησε και επιτάχυνε τις διαδικασίες του πληροφοριακού του συστήματος, προς όφελος της υπηρεσίας και των πολιτών.

Η διασύνδεση του Ταμείου με τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς και φορείς, όπως τα ληξιαρχεία και το μητρώο πολιτών, μέσω των υπηρεσιών διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμβάλλει καθοριστικά στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούνται, υποβάλλοντας μια απλή ηλεκτρονική αίτηση και χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών, που απαιτούνταν στο παρελθόν.

Επίσης, από την 1 Μαρτίου 2022, λειτουργεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης αιτήσεων, το οποίο αναβαθμίζεται συνεχώς, όπου ο πολίτης συνδέεται και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, πληροφορείται την πορεία της και λαμβάνει ηλεκτρονικά την απάντηση της υπηρεσίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μέσο εξυπηρέτησης, που προσφέρει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και διαχείρισης των υποθέσεων των πολιτών, οι οποίοι μπορούν ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία να υποβάλουν τα αιτήματά τους προς τις υπηρεσίες του Ταμείου, αλλά και να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με εκπρόσωπο του Ταμείου για διενέργεια συνάντησης, για υποβολή ερωτήματος και για τη διευθέτηση της υπόθεσής τους. Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί ως ψηφιακή θυρίδα επικοινωνίας με τον πολίτη.

Ακόμα, οι μερισματούχοι, μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου (www.mtpy.gr), μπορούν να ενημερωθούν για το ποσό του μερίσματος, να εκτυπώσουν τις αποφάσεις του μερίσματος, που τους αφορούν, να ενημερωθούν για την τριμηνιαία καταβολή των μερισμάτων τους, καθώς και να λάβουν την ετήσια βεβαίωση μερισμάτων για φορολογική χρήση. Η υφιστάμενη εφαρμογή αναβαθμίζεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2022, οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΜΤΠΥ εντάχθηκαν στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου «gov.gr», ενώ, από τον ίδιο μήνα (Ιούλιο του 2022), το ΜΤΠΥ έχει ενταχθεί στο 1555, στον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης Πολιτών για εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βελτιώνοντας το επίπεδο εξυπηρέτησης των μετόχων και μερισματούχων του.

Με αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των μερισμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαβέ, το κυριότερο επίτευγμα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των μερισμάτων, όπου πλέον γίνεται άμεσα και αυτοματοποιημένα.

Όπως υπογραμμίζει, «η δημιουργία ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είναι οριστικά παρελθόν για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Ο δημόσιος υπάλληλος γνωρίζει ήδη ότι θα εκδοθεί η απόφαση κανονισμού μερίσματος και θα πληρωθεί το μέρισμα, που δικαιούται, ακόμα και σε έναν μήνα από την υποβολή των δικαιολογητικών του.

Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή και στο τέλος Ιουνίου, θα καταβληθούν τα νέα ατομικά και χηρικά μερίσματα στους δικαιούχους, που υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους έως και τις 31 Μαΐου 2024».

  • ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • ·
  • ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πίστη Γιαννακόπουλου για πρόκριση στο Final-4 (pic)

All Content

Στους τελικούς της Δύσης με "σκούπα" οι αήττητοι Θάντερ 115-110 τους Λέικερς (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Ξυνό Νερό Φλώρινας: Βγαίνει για πρώτη φορά στο εξωτερικό - Το νέο εργοστάσιο και ο τζίρος των 10 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

Τι πουλάει η Swatch Group στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Διεθνής Αθλητική (Admiral): Ψάχνει απαντήσεις στην εστίαση

All Content

H Superbet λανσάρεται στην Ελλάδα ΜΕ την Ogilvy!

All Content

Στην Sheepfish η Martini Professional

FleetNews

Bolt: Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη αστικής κινητικότητας

FleetNews

Νέες ειδικές – premium εκδόσεις Citroën C4 – Από 22.900€

FleetNews

BMW i Ventures: Κονδύλιο 300 εκατ. δολαρίων για νεοφυείς ΑΙ επιχειρήσεις

All Content

Έκρηξη Μίτσελ με ρεκόρ 39 ετών στο Κλίβελαντ-Ντιτρόιτ 112-103 (vids)

All Content

NBA 2026: Το πανόραμα των playoffs

All Content - BusinessNews.gr

Optima Bank: Στα 47,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Σαρωτικές διασταυρώσεις με το ΜΙΔΑ σε επιδόματα, ενοίκια και αγροτικές ενισχύσεις

All Content - BusinessNews.gr

Η στρατηγική υπεροχή του Luxury Real Estate της Αττικής στη Μεσόγειο

FleetNews

Η BYD στην κορυφή της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

FleetNews

Νέο Opel Corsa GSE: Στην… πρίζα με 281 HP

CSRΝews.gr

ECOCITY: Πραγματοποιήθηκε το Ecomobility Forum και η Τελετή Απονομής των Ecomobility Awards

CSRΝews.gr

ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου

CSRΝews.gr

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: Επενδύοντας στο wellness και τη βιωσιμότητα μέσα από τον Πολιτισμό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι - Μειωμένο έως και 60% το εισόδημα
Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι - Μειωμένο έως και 60% το εισόδημα 15/06/2024 - 11:00
Θεοδωράτος (πρόεδρος ακτοπλόων): Στα ίδια επίπεδα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από το 2022 15/06/2024 - 12:05
Θεοδωράτος (πρόεδρος ακτοπλόων): Στα ίδια επίπεδα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από το 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας – Περισσότερα από 350 έργα σε όλη τη χώρα
    12/05/2026 - 09:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Bayer: Ισχυρή αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο
    12/05/2026 - 09:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Qualco: Μνημόνιο συνεργασίας με Mysten Labs και xMoney - Οι στόχοι
    12/05/2026 - 09:37 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Απεργία ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου: Κλειστές η δημόσιες υπηρεσίας - Κανονικά η λειτουργία του ΜΜΜ
    12/05/2026 - 09:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    12/05/2026 - 09:00 MEDIA
  • Επέκταση ΣΣΕ σε επισιτισμό και ζαχαρώδη προϊόντα σε πάνω από 400.000 εργαζόμενους
    12/05/2026 - 08:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Optima Bank: Στα 47,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο
    12/05/2026 - 08:33 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Η στρατηγική υπεροχή του Luxury Real Estate της Αττικής στη Μεσόγειο
    12/05/2026 - 08:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε οριακό σημείο η εκεχειρία ΗΠΑ – Ιράν: Νέες απειλές και φόβοι κλιμάκωσης
    12/05/2026 - 08:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΑΔΕ: Σαρωτικές διασταυρώσεις με το ΜΙΔΑ σε επιδόματα, ενοίκια και αγροτικές ενισχύσεις
    12/05/2026 - 07:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Blackstone αποκτά τη Skroutz - Στα €635 εκατ. η αποτίμηση - Παραμένει CEO ο Γ. Χατζηγεωργίου
    11/05/2026 - 10:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DRGs: Η μεταρρύθμιση που αλλάζει την χρηματοδότηση των νοσοκομείων
    11/05/2026 - 12:03 ΥΓΕΙΑ
  • ACTA: Ανάδειξη των νικητών των διαγωνισμών Microsoft Office Specialist και Adobe Certified Professional 2026
    11/05/2026 - 14:31 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χωροταξικός Τουρισμός: Νέος κύκλος «διαβούλευσης» έως 25 Iουνίου
    11/05/2026 - 13:48 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Δημοσκόπηση ALCO: Χάνει μια μονάδα η ΝΔ, στο 22,8% - Στο 12,2 καταγράφεται το ΠΑΣΟΚ
    11/05/2026 - 20:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Επεισόδια και 11 αποβολές στο Οβαρένσε-Ολιβαϊρένσε (video)

12/05/2026 - 06:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Στους τελικούς της Δύσης με "σκούπα" οι αήττητοι Θάντερ 115-110 τους Λέικερς (vids)

12/05/2026 - 05:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η εβδομάδα της Eurovision στην ΕΡΤ

11/05/2026 - 14:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ECOCITY: Πραγματοποιήθηκε το Ecomobility Forum και η Τελετή Απονομής των Ecomobility Awards

11/05/2026 - 14:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Δυναμική συμμετοχή στον 2ο Πανελλαδικό και Παγκύπριο Διαγωνισμό Σχολικών Εφημερίδων και Δημοσιογραφίας «ΤΟ ΒΗΜΑ των Μαθητών»

11/05/2026 - 14:44
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου

11/05/2026 - 12:40
FleetNews
fleetnews.gr

Bolt: Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη αστικής κινητικότητας

11/05/2026 - 05:14
FleetNews
fleetnews.gr

Νέες ειδικές – premium εκδόσεις Citroën C4 – Από 22.900€

11/05/2026 - 05:10
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Influencers Awards 2026”

08/05/2026 - 16:50
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“AMOH, a Luxury Collection Resort, Rhodes”

08/05/2026 - 16:41
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo