Κυριακή, 2 Απριλίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση Ε9, έως 31 Μαρτίου - Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία ακινήτων
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/01/2023 · 07:46

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση Ε9, έως 31 Μαρτίου - Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία ακινήτων

Η επικαιροποίηση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του 2023.

Φορολογούμενοι, οι οποίοι εντός του 2022 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, οφείλουν να υποβάλουν έως τις 31 Μαρτίου 2023 δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) μέσω της ψηφιακής πύλης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν είναι αυτές που αφορούν προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης κ.λπ.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στο έτος που προκύπτει υποχρέωση και µόνο ηλεκτρονικά µε τους προσωπικούς του κωδικούς διαδικτυακά µέσω του ΟΠΣ – Περιουσιολογίου ακινήτων.

Η επικαιροποίηση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του 2023 και με την εμπρόθεσμη δήλωση των αλλαγών, αποφεύγεται ο λανθασμένος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και η ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων εκ των υστέρων.

Στο μεταξύ, σειρά αλλαγών στην φορολογία ακινήτων σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ε9

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που πρέπει να προβούν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στο Taxisnet, είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην Εφορία.

Ακόμη, το Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι απέκτησαν για πρώτη φορά με οποιαδήποτε αιτία, κάποιο δικαίωμα επί ακινήτου εντός του 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ υποχρέωση για να δηλώσουν στο Taxisnet τα στοιχεία του Ε9 τις μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, έως την 31η Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχει:

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.
Ποιοι είναι οι υπόχρεοι

Τα ακίνητα ή τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή τους, αναγράφονται για πρώτη φορά ή διορθώνονται (εάν έχουν ήδη υποβληθεί δηλώσεις Ε9) στη βάση του Taxisnet, από:

-τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης.
-τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως ή της δικαστικής απόφασης µε την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία.
-τον υπερθεματιστή, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού.
-τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας
-τον νομέα επίδικων ακινήτων.
-τον εκ προσυμφώνου αγοραστή ακινήτου στις περιπτώσεις προσυμφώνου µε δικαίωμα αυτοσύμβασης, µε εξαίρεση τα εργολαβικά προσύμφωνα.
-τους δικαιούχους ακινήτου από το δημόσιο ή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ΝΠ∆∆ που έχουν παραλάβει αυτά χωρίς οριστικά παραχωρητήρια.
-τον υπόχρεο γονέα, για την ακίνητη περιουσία των προστατευόμενων τέκνων του. Τέκνο το οποίο έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης υποβάλλει αυτοτελώς δήλωση στοιχείων ακινήτων.
-τον κηδεμόνα, για την ακίνητη περιουσία σχολάζουσας κληρονομιάς, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται.
-τον εκτελεστή διαθήκης ή τον εκκαθαριστή, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για την κληρονομιαία ακίνητη περιουσία για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται και τη διοικεί.
-τον μεσεγγυούχο ακίνητης περιουσίας, για την υπό μεσεγγύηση περιουσία, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για όσο διάστημα διαρκεί η µμεσεγγύηση.
-τον κάτοχο ακινήτου που ανήκει σε φορέα της γενικής κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεσή του.
-τον σύνδικο της πτώχευσης για λογαριασμό του πτωχού, για την πτωχευτική περιουσία.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Σειρά αλλαγών στην φορολογία ακινήτων σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους για «κούρεμα» των τιμών ζώνης παρατείνεται έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές τους με το επιχείρημα ότι οι νέες τιμές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους ενώ λόγω αύξησης της αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών. Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν πιάσει δουλειά για να καθορίσουν τις τιμές της εφορίας σε 2.167 περιοχές – ζώνες που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με στόχο οι περιοχές αυτές να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία».

3. Νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές τιμές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών που αποτελεί το «εφαλτήριο» για την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς. Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει στις εμπορικές τιμές και όπου προκύπτουν αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5. Ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων. Την κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που ταλαιπωρούν άδικα τους φορολογούμενους προανήγγειλε ο Γιώργος Πιτσιλής και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και το δημόσιο εισέπραξε πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Αλλαγές στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφουν τα στοιχεία του ακινήτου και του μισθωτή καθώς και το ύψος του μισθώματος.



  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • ·
  • ΕΝΦΙΑ
  • ·
  • Ε9
  • ·
  • ΕΦΟΡΙΑ
  • ·
  • ΑΚΙΝΗΤΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, έως τις 3 Φεβρουαρίου
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, έως τις 3 Φεβρουαρίου 30/01/2023 - 07:06
Πλατφόρμα DIEM: Στις 5 ακριβότερες χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα το 2022 στη χονδρεμπορική ρεύματος 30/01/2023 - 07:56
Πλατφόρμα DIEM: Στις 5 ακριβότερες χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα το 2022 στη χονδρεμπορική ρεύματος
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πώς θα γίνεται «γρήγορα» η επιστροφή φόρων μετά την υποβολή της δήλωσης
    01/04/2023 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΟΔΥ: Σε 19 σημεία δωρεάν rapid test την Κυριακή 2/4
    01/04/2023 - 18:27 ΥΓΕΙΑ
  • Στο χορό των απεργιών η Γερμανία
    01/04/2023 - 17:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Φορολογικές δηλώσεις: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για την αποφυγή λαθών
    01/04/2023 - 17:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μηνυτήρια αναφορά για καρτέλ Νο2 στις κατασκευές
    01/04/2023 - 16:53 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Wolt: Απεργία πραγματοποιούν οι διανομείς λόγω μείωσης αμοιβών
    01/04/2023 - 16:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κόπασε η τραπεζική αναταραχή στην ευρωζώνη
    01/04/2023 - 16:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πτήσεις off season ζήτησε ο Κικίλιας από τον κινέζο υπουργό Τουρισμού
    01/04/2023 - 16:38 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και στην οδό Γενοκτονίας στον Ασπρόπυργο
    01/04/2023 - 16:35 ΕΛΛΑΔΑ
  • Φαρ γουέστ στο στο Μαρκόπουλο με έναν τραυματία
    01/04/2023 - 16:32 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Το «Σπίτι» των νέων: Υψηλά επιτόκια αλλά όχι για όλο το ποσό - 24 ερωτοαπαντήσεις για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων
    01/04/2023 - 09:51 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μηνυτήρια αναφορά για καρτέλ Νο2 στις κατασκευές
    01/04/2023 - 16:53 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Wolt: Απεργία πραγματοποιούν οι διανομείς λόγω μείωσης αμοιβών
    01/04/2023 - 16:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το 39% των Ελλήνων θεωρούν απειλή την κλιματική αλλαγή
    01/04/2023 - 11:36 ΕΛΛΑΔΑ
  • Mediterra Hellas: Αύξηση 11,5% τζίρου και 22,5% κερδών το 2022
    01/04/2023 - 10:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

FleetNews
FleetNews

Nissan Ariya: ξεκίνησε η εξερεύνηση του πλανήτη

02/04/2023 - 00:17
AllStar Basket
AllStar Basket

Τακιανός: “Κατάθεση ψυχής σε μια τιμητική ημέρα για τον Μπάνε”!

01/04/2023 - 23:32
AllStar Basket
AllStar Basket

Καντζούρης: “Tιμήσαμε έναν ζωντανό θρύλο”

01/04/2023 - 23:01
FleetNews
FleetNews

Lancia: τα πρώτα σχέδια του νέου Concept Car

01/04/2023 - 00:17
Advertising.gr
Advertising.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά εκδηλώσεων

31/03/2023 - 21:20
Advertising.gr
Advertising.gr

Johnnie Walker: Νέα digital και social καμπάνια για το Black Label

31/03/2023 - 21:10
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΕΛΛΕΤ: Παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

31/03/2023 - 17:03
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ): Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας

31/03/2023 - 15:34

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo