Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ICC Hellas: Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων φέρνει την οικονομική ανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/11/2022 · 20:00

ICC Hellas: Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων φέρνει την οικονομική ανάπτυξη στην Θεσσαλονίκη

Το συμπόσιο της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο 2.0".
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Την κοινή θέση ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, η επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής και η χρηματοοικονομική θωράκιση αποτελούν τα "κλειδιά" για μια επιτυχημένη εξωστρεφή επιχείρηση, αλλά και την πεποίθησή τους ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, επισήμαναν οι εισηγητές της θεματικής ενότητας "μεταποίηση, βιομηχανία, εξαγωγές", στο συμπόσιο με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο 2.0", που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas).

"Μυστικά δεν υπάρχουν προκειμένου να πετύχει μια επιχείρηση κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια", σημείωσε η πρόεδρος της ΕΛΒΙΑΛ, Τάνια Τζίκα, σημειώνοντας ότι σήμερα το 75% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ο οποίος φέτος αναμένεται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ, αφορά σε εξαγωγές, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 60% κατευθύνεται στη Δυτική Ευρώπη. Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση είπε ότι από την έναρξή της το κόστος της εταιρείας σε ενέργεια έχει τετραπλασιαστεί.

"Η Θεσσαλονίκη είναι εγκατεστημένη σε γεωγραφική θέση "κλειδί", έχει τεράστια δυναμική και το νούμερο ένα asset της είναι οι άνθρωποί της", τόνισε από την πλευρά του ο επιχειρησιακός διευθυντής της Στέλμα ΑΤΕ, Δημήτριος Μαμαντζής. Εκτιμώντας ότι "το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο", υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργιών των επιχειρηματιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το 70% του τζίρου της ΣΤΕΛΜΑ αφορά σε εξαγωγές και σημείωσε ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την βιωσιμότητα κάθε εταιρείας και χωρίς αυτήν "είναι αδύνατον κάποιος να προοδεύσει". Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να δημιουργηθεί ισχυρό Brand name για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τις σημαντικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εμπορευμάτων μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DomolaM, Ζήσης Παγούνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το 40% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από εξαγωγές, ενώ η εταιρεία "τρέχει" με ετήσιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%.

Την ανάγκη να επανατοποθετηθεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον η Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, Δημήτριος Λακασάς και χαρακτηρίζοντας ως "μαύρους κύκνους" τις απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες με μακροπρόθεσμο σχέδιο και όντας ευέλικτοι τελικά θα "τα καταφέρουν".

"Το πιο σημαντικό κομμάτι για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, αλλά κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με εθνικότητες και αφίξεις στον προορισμό μας, είναι η διασυνδεσιμότητα τόσο η οδική, όσο και η σιδηροδρομική", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόριος Τάσιος, ο οποίος και μίλησε στην ενότητα "μεταφορές-τουρισμός" του συμποσίου.

Ο κ. Τάσιος αναγνώρισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις λόγω του αεροδρομίου "Μακεδονία", σημειώνοντας όμως πως "υπολείπονται ακόμη πτήσεις όπως από τις ΗΠΑ". "Έχουμε τους δρόμους έτοιμους -Εγνατία Οδό, Ιόνια Οδό και ΠΑΘΕ- μας λείπει ο σιδηρόδρομος σε ένα επίπεδο για τη διασύνδεση της πόλης με την περιφέρεια, δηλαδή τη Χαλκιδική", παρατήρησε. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι "μιας και στην επόμενη προγραμματική περίοδο χρήματα υπάρχουν και για την καθαρή ενέργεια, δηλαδή την ηλεκτροκίνηση, θα πρέπει πάση θυσία στα επόμενα πέντε χρόνια αυτό να το δούμε να συμβεί".

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των Logistics στα προϊόντα και στο πλαίσιο της σύμπραξης της αγροδιατροφής με τον τουριστικό τομέα, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι "φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει έλλειψη όσον αφορά το μεταφορικό μέσο για το κομμάτι της διανομής των αγροτικών προϊόντων και κυρίως από μικρούς παραγωγούς".

Σχετικά με τη στρατηγική προσέλκυσης ξένων τουριστών επισήμανε ότι "θα πρέπει να δούμε στα μάτια την κεντρική Ευρώπη ξεκάθαρα ως τους μελλοντικούς πελάτες που θα φέρουν και μια υπεραξία στον προορισμό της Β. Ελλάδας" και εξέφρασε τη θέση του ότι Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη "παίρνουν τα πάνω τους και την επόμενη πενταετία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν".

Οι συνθήκες για τη διεξαγωγή εμπορίου "δυσκολεύουν, αφού από την παγκοσμιοποίηση πάμε στην περιφερειοποίηση", επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ICC Ελλάδος και δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας και παρατηρώντας ότι η πανδημία του κορονοϊού "δημιούργησε για τα κράτη νέα τεράστια υπερχρέωση", εκτίμησε ότι "αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας την επόμενη διετία". Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη να είναι στο 11%, ο κ. Δούκας εκτίμησε ότι "με μαθηματική ακρίβεια τα επιτόκια θα ανέβουν σε πολύ υψηλά επίπεδα".

Μιλώντας για το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC, γαλλικά: Chambre de commerce internationale) ανέφερε ότι ιδρύθηκε το 1919 μετά τον 'Α παγκόσμιο πόλεμο από ανθρώπους που "αντί να πολεμήσουν επέλεξαν να κάνουν εμπόριο" και σημείωσε ότι σε αυτό συμμετέχουν ως μέλη πάνω από 45 εκατ. επιχειρήσεις και έχει παρουσία σε 102 χώρες και επισήμανε ότι η επόμενη διεθνή τους διάσκεψη θα γίνει στη Γενεύη το 2023. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετέχουν στη διάσκεψη, αλλά και να εγγραφούν ως μέλη του ICC.

Η Θεσσαλονίκη ασφαλώς και μπορεί να αποτελέσει πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση να ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ταυτόχρονα, όπως είπε, η πόλη μπορεί να καταστεί Κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας, Διαμετακομιστικό και χρηματοοικονομικό κέντρο "αρκεί να της δώσουν την ευκαιρία να το πράξει".

  • ICC HELLAS
  • ·
  • ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • ·
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με 8/11 τρίποντα του Φελίς, η Ρεάλ Μαδρίτης 111-92 τη Βιλερμπάν!

All Content

«Διπλό» της Ντουμπάι στο Μιλάνο με «καυτό» Μπέικον, πέρασε από τη Βαλένθια η Μακάμπι

All Content - BusinessNews.gr

Capital Maritime Finance: Έκλεισε το βιβλίο της IPO με προσφορές 1,1 δισ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Αγγελάκης: Αύξηση τζίρου 22% στα 55,5 εκατ. ευρώ– Οι επενδύσεις και τα πλάνα για την συνέχεια

All Content - BusinessNews.gr

Milestone: Ξεπέρασε τα 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος της εταιρείας της METRO- Προβληματισμός πλέον για το HORECA

All Content

ΕΡΤ: Νέοι γενικοί διευθυντές Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου

All Content

Η EON μετατρέπεται σε Nova TV

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Με ρεκόρ κοψιμάτων η Φενέρμπαχτσε, 74-65 την Παρτιζάν (vids)

All Content

Καλαϊτζάκης: «Ξεκινάμε την πεντάδα με τρεις Έλληνες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ElvalHalcor: Δύο επενδύσεις αναγνωρίζονται ως στρατηγικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

All Content - BusinessNews.gr

ΣτΕ: «Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία

All Content - BusinessNews.gr

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,8% το 2026 και 1,9% το 2027 - Στο 4% ο πληθωρισμός

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: H Purina γιόρτασε μαζί με τα κατοικίδια στα γραφεία της Nestlé

CSRΝews.gr

ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ: Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Οδική Ασφάλεια: Ισχυρή θεσμική παρουσία και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ημερίδα του Newsbomb.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ 15/11/2022 - 19:38
Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στα λιπάσματα 15/11/2022 - 20:58
Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στα λιπάσματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Mitsopoulos The Meat Family: Τζίρος 53,6 εκατ. ευρώ, εκτίναξη κερδών και επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ
    16/10/2026 - 00:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Tommy Hilfiger x FRGMT: Η Ανατολή συναντά τη Δύση
    15/10/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο για κοινά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου - Φόβοι για ελλείψεις τον χειμώνα
    15/10/2026 - 21:59 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η δημοσιονομική αξιοπιστία είναι εθνική ισχύς και αποτελεί στρατηγικό πόρο»
    15/10/2026 - 21:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Marc: Στο 30,4% η ΝΔ , «φρέναρε» η ΕΛΑΣ στο 15,8%, μείωσε τη διαφορά το ΠΑΣΟΚ
    15/10/2026 - 21:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
    15/10/2026 - 20:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μέτσολα προς τους «27» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό: «Δεν μπορούμε να αυξάνουμε τις φιλοδοξίες και να μειώνουμε τα μέσα»
    15/10/2026 - 20:22 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΚΚΟΜΕΔ: Χρηματοδοτήσεις 5 εκατ. ευρώ σε 39 κινηματογραφικά σχέδια
    15/10/2026 - 20:10 LIFESTYLE
  • Motor Oil: Νέο ατύχημα με τραυματίες - Η ανακοίνωση της εταιρείας
    15/10/2026 - 19:52 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΙΤΕΠ: Υψηλές επιδόσεις για το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας τον Αύγουστο του 2026
    15/10/2026 - 19:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές με τις νέες επιδοτήσεις - Οι δικαιούχοι
    15/10/2026 - 08:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ίλον Μασκ: Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για παραίτηση Ζελένσκι
    15/10/2026 - 10:41 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοίγει τον δρόμο για τις διεθνείς αγορές ομολόγων – Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται η πρώτη έκδοση
    15/10/2026 - 07:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Πότε ξεκινά η δεύτερη φάση – Επιδότηση έως 36.000 ευρώ
    15/10/2026 - 09:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αγγελάκης: Αύξηση τζίρου 22% στα 55,5 εκατ. ευρώ– Οι επενδύσεις και τα πλάνα για την συνέχεια
    15/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η βαθμολογία της EuroLeague 2026/27

15/10/2026 - 20:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με 8/11 τρίποντα του Φελίς, η Ρεάλ Μαδρίτης 111-92 τη Βιλερμπάν!

15/10/2026 - 20:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: H Purina γιόρτασε μαζί με τα κατοικίδια στα γραφεία της Nestlé

15/10/2026 - 14:34
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ: Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα

15/10/2026 - 14:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

NielsenIQ: Οι τάσεις που επαναπροσδιορίζουν τον Έλληνα καταναλωτή

15/10/2026 - 13:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Radio Sounds Festival - «ΑΙ or not AI?»: Ένα ανοιχτό πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη και την καλλιτεχνική δημιουργία

15/10/2026 - 13:50
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Maybelline Grippy Challenge by Eleni Foureira

14/10/2026 - 13:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo