Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Αναδιαμορφώνεται και παρατείνεται η λειτουργία του
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/06/2022 · 12:28

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Αναδιαμορφώνεται και παρατείνεται η λειτουργία του

Αίρονται υφιστάμενοι περιορισμοί αναφορικά με την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και υιοθετούνται νέες διαδικασίες για τη στρατηγική αποεπένδυσης.

Επικαιροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το ΓΛΚ στις Βασικές διατάξεις προβλέπονται τα εξής:

  • Επανακαθορίζεται ο σκοπός του Τ.Χ.Σ. και παρατείνεται η διάρκεια αυτού μέχρι τις 31.12.2025.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης εκπόνησης μελέτης, από τον Υπουργό Οικονομικών, σε ανεξάρτητο πάροχο χρηματοοικονομικών ή επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς του κεφαλαίου και των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του Τ.Χ.Σ. κατά τη λήξη της διάρκειας αυτού ή της εκκαθάρισης του.
  • Αναδιαρθρώνονται τα όργανα διοίκησης του Τ.Χ.Σ.. Συγκεκριμένα, τα δύο υφιστάμενα όργανα διοίκησης, (το επταμελές Γενικό Συμβούλιο και η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή) καταργούνται, και εφεξής ως όργανο διοίκησης ορίζεται εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).
  • Αίρονται υφιστάμενοι περιορισμοί αναφορικά με την άσκηση, από το Τ.Χ.Σ., των δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν στις μετοχές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
  • Επανακαθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης (στρατηγική αποεπένδυσης) του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο.
  • Επαναπροσδιορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του Δ.Σ. του Τ.Χ.Σ. καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Καταργούνται διατάξεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στο Τ.Χ.Σ., από ανεξάρτητο σύμβουλο, για την αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα οποία το Ταμείο έχει υπογράψει Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας κ.λπ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο έχει παρασχεθεί κεφαλαιακή ενίσχυση έχει το «δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και για τους αναπληρωτές τους, για τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Με το Μέρος Α΄ του νομοσχεδίου, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, ώστε, υπό την διοίκηση ενός πιο ευέλικτου διοικητικού οργάνου, και σύμφωνα με συγκεκριμένη στοχοθέτηση που τίθεται ξεκάθαρα πλέον στον νόμο, το Ταμείο να κληθεί άμεσα και συντεταγμένα να δρομολογήσει την αποεπένδυσή του από το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, χορηγείται σύντομη παράταση της διάρκειας του ΤΧΣ κατά τρία έτη, δηλαδή έως 31.12.2025, και εισάγεται ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση των συμμετοχών του Ταμείου στις τράπεζες, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα που οριοθετείται από τη διάρκειά του, αποτελεί σκοπό του Ταμείου, τον οποίον οφείλει να εξυπηρετήσει.

Επίσης, αναμορφώνεται το μοντέλο διοίκησης του ΤΧΣ, με τη συνένωση των δύο υφιστάμενων οργάνων του, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου, σε ένα όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του κατά τη λήψη αποφάσεων, ώστε να επιταχυνθεί η έγκαιρη αποεπένδυση από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει σήμερα.

Προστίθενται προϋποθέσεις ανεξαρτησίας για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και αίρονται οι υφιστάμενοι περιορισμοί στα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου.

Αποτυπώνονται στον νόμο οι γενικές αρχές που διέπουν τη στρατηγική αποεπένδυσης, καθώς επίσης οι προδιαγραφές για την διαμόρφωση και την υλοποίησή της. Τέλος, περιορίζονται τα ειδικά δικαιώματα διοίκησης του Ταμείου στα Δ.Σ. των τραπεζών, προκειμένου να αρθούν επικαλύψεις της ισχύουσας τραπεζικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επενδυσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με το Μέρος Β΄ του νομοσχεδίου, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Οι ρυθμίσεις αφορούν άμεσα τα συμμετέχοντα στο Συνεγγυητικό Μέλη, δηλαδή τις επιχειρήσεις επενδύσεων, τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν, τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, και τις ανώνυμες εταιρίες επενδυτικής διαμεσολάβησης, καθώς επίσης τους επενδυτές που συναλλάσσονται μέσω των συμμετεχόντων στο Συνεγγυητικό εταιρειών.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η εποπτεία του Συνεγγυητικού περνά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ορίζει ένα μέλος του Δ.Σ. Επίσης, θεσπίζονται κανόνες ορθής διακυβέρνησης του Συνεγγυητικού μέσω κριτηρίων ασυμβίβαστου για τα μέλη του Δ.Σ. και σύνταξης Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και Κανονισμού Λειτουργίας Επιτροπής Αποζημιώσεων.

Διατυπώνονται σαφείς προϋποθέσεις για τη δυνατότητα παροχής αποζημίωσης, η οποία ανέρχεται μέχρι το ανώτατο όριο των 30.000 ευρώ ανά επενδυτή, και εισάγεται υποχρέωση οι ετήσιοι ισολογισμοί του Συνεγγυητικού να συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Στόχος του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η παροχή της δυνατότητας στο Συνεγγυητικό να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, δρώντας σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο και πολυπλοκότερο φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών μέσων.

Με το Μέρος Γ΄ του νομοσχεδίου, εκσυγχρονίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), ο οποίος έχει διανύσει 23 έτη αδιάλειπτης λειτουργίας, εκπληρώνοντας τον βασικό του σκοπό, που είναι η μέριμνα για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η επίτευξη της καλύτερης δυνατής διάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Οι συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς χρηματαγορές, η εμφάνιση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων και οι αυξημένες απαιτήσεις για ταχεία και αποτελεσματική δράση του Κράτους, καθώς και για έλεγχο και διαφάνεια, έχουν καταστήσει αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του.

Με τις εισαγόμενες διατάξεις, οι οποίες διατυπώθηκαν και με την τεχνική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, επιδιώκεται η οργανωτική αναδιάρθρωση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σύμφωνα με τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής του λειτουργίας και της οικονομικής του διαχείρισης.

Ακόμη, οι διατάξεις αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της συμβατικής του δραστηριότητας κυρίως ως προς τις χρηματοπιστωτικές συμβάσεις, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις που επιβάλλουν οι συναλλαγές με τις διεθνείς χρηματαγορές.

Επίσης, το νομοσχέδιο μεριμνά για τη στελέχωση του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, με ευελιξία και ταχύτητα, αλλά ταυτόχρονα με διαδικασίες που διασφαλίζουν την αξιοκρατία τη διαφάνεια και τη νομική ασφάλεια των εργασιακών σχέσεων.

  • ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • ·
  • ΤΧΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σταϊκούρας: Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο
Σταϊκούρας: Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο 04/06/2022 - 12:16
Τζεντιλόνι: Κανόνες ανά χώρα για το χρέος στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο 04/06/2022 - 17:09
Τζεντιλόνι: Κανόνες ανά χώρα για το χρέος στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πέτσας: Από σήμερα εκτεταμένοι έλεγχοι της τροχαίας για αλυσίδες
    04/02/2023 - 11:13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πετρέλαιο: Πάνω από 7,5% οι εβδομαδιαίες απώλειες
    04/02/2023 - 11:03 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα, για επικουρικές που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3
    04/02/2023 - 10:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Qatargate: Ελεύθερος άνευ όρων αφέθηκε ο Νικολό Ταλαμάνκα
    04/02/2023 - 10:52 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στο Οχάιο
    04/02/2023 - 10:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κακοκαιρία «Barbara»: Χιόνια και στην Αττική από την Κυριακή - Τι θα γίνει με τα σχολεία
    04/02/2023 - 10:25 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πατούλης: Την Κυριακή η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα
    04/02/2023 - 10:20 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ελευσίνα: Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023
    04/02/2023 - 10:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής ενόψει της κακοκαιρίας
    04/02/2023 - 10:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • To 67% των Ελλήνων μεταναστών της οικονομικής κρίσης δεν σκέφτονται την επιστροφή
    04/02/2023 - 09:59 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Davis Cup: Ξεκινά το Σάββατο με Τσιτσιπά - Όλο το πρόγραμμα
    03/02/2023 - 15:34 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την Alpha Bank με αποζημίωση έως 200.000 ευρώ
    03/02/2023 - 14:52 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Τροπολογία για τις παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις - Τι προβλέπει
    03/02/2023 - 17:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,37%, πάνω από 1030 μονάδες- Ισχυρά κέρδη για ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ
    03/02/2023 - 17:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τέρνα Ενεργειακή: Δωρεάν 1.200.000 μετοχές σε ανώτερα στελέχη και μέλη του ΔΣ
    03/02/2023 - 19:37 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Ολυμπιακός-Εφές: Η παρακάμερα του θριάμβου και η αποθέωση Λούντζη (vids)

04/02/2023 - 13:01
AllStar Basket
AllStar Basket

Εθνική Γυναικών: Επιστροφή στα παρκέ για το τελευταίο “παράθυρο”

04/02/2023 - 12:17
FleetNews
FleetNews

O Τ. Θεοχαράκης με την ελληνική αποστολή στην Ιαπωνία

04/02/2023 - 03:14
Advertising.gr
Advertising.gr

Star: Πρωτιά τον Ιανουάριο για τον "Τροχό της Τύχης"

03/02/2023 - 19:40
Advertising.gr
Advertising.gr

ΑΤΤΙCA TV: Αποκλειστικά η εκπομπή Uncover Stories

03/02/2023 - 19:15
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΥΠΕΝ: Μνημόνιο Συνεργασίας για τις «Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030»

03/02/2023 - 18:39
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

UICC: Η 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

03/02/2023 - 18:06
FleetNews
FleetNews

Επίσημη σύσταση της Hellenic Hydrogen

03/02/2023 - 03:01
NEWS
Estetica Magazine

WELLA COMPANY X MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS « DES CHEVEUX ET DES POILS »

30/01/2023 - 16:13
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo