Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μεταρρυθμίσεις και Οικονομικη Ανάπτυξη
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/03/2014 · 02:00

Μεταρρυθμίσεις και Οικονομικη Ανάπτυξη

Συζήτηση που διοργάνωσαν ΙΟΒΕ, ΕΛΙΑΜΕΠ, Kantor, Κίνηση Πολιτών και Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου, συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη», στο πλαίσιο δημοσίων συζητήσεων υπό τον γενικό τίτλο: «Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο». Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΙΟΒΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η κυρία Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ, και ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Ν. Βέττας, στην ομιλία του αρχικά περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της μεγάλης και ιδιαίτερα σημαντικής προσαρμογής που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο δημοσιονομικό και στο εμπορικό ισοζύγιο, αναφέροντας ότι αυτή η σταθεροποίηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που υπάρχουν ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δυναμική που θα μετασχηματίσει θετικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία και προειδοποίησε για τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί.

Τέλος ο κ. Βέττας περιέγραψε τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που υπάρχουν για την χώρα δεδομένης τη συμμετοχή της στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στην παρέμβασή του κ. Ε. Βιδάλης υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό μας πρόβλημα δεν επιδέχεται απλών προσεγγίσεων καθώς η λιτότητα και οι περικοπές εισοδημάτων δεν αποτελούν λύση για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κοινωνία έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι η αναπτυξιακή διέξοδος μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να απελευθερωθούν, να ενδυναμωθούν και να κινητοποιηθούν. Ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στα δημοσιονομικά μεγέθη, με το σημαντικό επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τον περιορισμό του μεγέθους του Κράτους, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και των σημαντικών αλλαγών είναι ακόμα μακρύς, πολύπλοκος και επίπονος.

«Για να πετύχουμε την δραστική και επιτυχημένη αναδιάρθρωση της οικονομίας μας πρέπει να κινηθούμε με σταθερότητα, συνέπεια και συνεργασία μέσα από συνεχή, ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο, για να υλοποιήσουμε πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της κοινωνίας μας», τόνισε.

Η κυρία Μ. Δαμανάκη, στην ομιλία της τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα απαιτεί σημαντικές και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. «Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση οδήγησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό στο χρηματοπιστωτικό τομέα, προωθήθηκε η αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών και τα πρώτα βήματα για την Τραπεζική Ένωση ενώ στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, όπου ακόμα και οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ειδική χρηματοδότηση με συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου, με εισαγωγή καινοτομίας.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η κυρία Δαμανάκη ανέφερε: «Στο δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Έτσι η Ελλάδα παρά την μείωση μισθών και συντάξεων δεν έχει κερδίσει σε εξωστρέφεια καθώς οι εξαγωγές μειώνονται. Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να βελτιωθεί μόνο με τη μείωση εργατικού κόστους. Χρειάζονται μεταρρύθμιση στη λειτουργία της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, στη σύνδεση εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας και στη φορολογική λειτουργία του κράτους. Για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφής απαιτείται η αναδιάρθρωση της, με ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς και με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας».

Τέλος η κυρία Δαμανάκη αναφέρθηκε στη ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου, σύμφωνα με την οποία εντοπίζονται σοβαρές δυσκαμψίες της αγοράς σε Ελλάδα και Πορτογαλία και αναδεικνύει ως κύρια πρόκληση την μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων. Άμεση ανάγκη, είπε, είναι να εφαρμοσθούν νόμοι που έχουν ψηφισθεί και να προχωρήσουν οι αλλαγές στην πράξη.

  • ΙΟΒΕ
  • ·
  • ΕΛΙΑΜΕΠ
  • ·
  • KANTOR
  • ·
  • ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ·
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΕΛΛΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά του Τουρισμού
Δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά του Τουρισμού 21/03/2014 - 02:00
AMK με… μετρητά 21/03/2014 - 02:00
AMK με… μετρητά
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Goldman Sachs: "Βλέπει" και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο το 2023
    05/02/2023 - 18:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας από Καλυφτάκη έως κόμβο Οινοφύτων
    05/02/2023 - 18:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα, πώς θα λειτουργήσουν δημόσιο, επιχειρήσεις, καταστήματα
    05/02/2023 - 17:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σε επιφυλακή ο ΔΕΔΔΗΕ με πρόσθετες δυνάμεις για τις βλάβες, λόγω κακοκαιρίας
    05/02/2023 - 17:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΑΔΕ: Το «οπλοστάσιο» κατά των φοροφυγάδων και οφειλετών με οικονομική επιφάνεια
    05/02/2023 - 17:20 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε πορεία αποκλιμάκωσης οι ναύλοι στην παγκόσμια αγορά
    05/02/2023 - 17:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θεματικός τουρισμός: Τονωτική "ένεση" στην τοπική οικονομία τα Καρναβάλια
    05/02/2023 - 17:08 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Ρωσία: Πιθανή ετήσια μείωση εσόδων 30% από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου τον Ιανουάριο
    05/02/2023 - 17:04 ΚΟΣΜΟΣ
  • Καραμανλής: Το σχέδιο για το 2030 περιλαμβάνει 188 έργα, με προϋπολογισμό 28 δισ. ευρώ
    05/02/2023 - 16:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κλειστές τη Δευτέρα και οι λαϊκές αγορές στην Αττική
    05/02/2023 - 16:52 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κλειστά καταστήματα στη Β. Αττική τη Δευτέρα - Στοπ σε delivery & courier από τις 18:00
    05/02/2023 - 12:26 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Εντός Μαρτίου, τα πρώτα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών
    05/02/2023 - 10:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σταματόπουλος (Export Credit Greece - ECG): Νέα σελίδα για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία
    05/02/2023 - 10:17 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων
    05/02/2023 - 10:23 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κύπρος: Στις κάλπες 561.033 ψηφοφόροι για τον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών
    05/02/2023 - 09:37 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Ιωνικός Νικαίας-ΠΑΟΚ 74-71: Άλμα παραμονής με Κάπελαν στην επιστροφή Τσίκληρα! (gallery & vid)

05/02/2023 - 21:47
AllStar Basket
AllStar Basket

Πρώτη προπόνηση της Εθνικής Γυναικών για το τελευταίο “παράθυρο”

05/02/2023 - 21:46
FleetNews
FleetNews

Škoda Enyaq RS iV: δύο ρεκόρ Guiness

05/02/2023 - 15:11
FleetNews
FleetNews

Ελαστικά και οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες

05/02/2023 - 00:57
Advertising.gr
Advertising.gr

Star: Πρωτιά τον Ιανουάριο για τον "Τροχό της Τύχης"

03/02/2023 - 19:40
Advertising.gr
Advertising.gr

ΑΤΤΙCA TV: Αποκλειστικά η εκπομπή Uncover Stories

03/02/2023 - 19:15
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

ΥΠΕΝ: Μνημόνιο Συνεργασίας για τις «Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030»

03/02/2023 - 18:39
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

UICC: Η 4η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

03/02/2023 - 18:06
NEWS
Estetica Magazine

WELLA COMPANY X MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS « DES CHEVEUX ET DES POILS »

30/01/2023 - 16:13
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo