Σάββατο, 27 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Υπ. Ανάπτυξης: 885 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση την περίοδο 2021-2025
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/09/2021 · 16:42

Υπ. Ανάπτυξης: 885 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση την περίοδο 2021-2025

Αφορά Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα των συντελεστών παραγωγής , ώστε να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Εγκρίθηκε το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περίοδο 2021-2025 συνολικού προϋπολογισμού 885 εκατ. ευρώ

Το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περίοδο 2021-2025 συνολικού προϋπολογισμού 885 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τον κύριο στρατηγικό στόχο της στήριξης και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης του μετασχηματισμού κυρίως του τομέα της μεταποίησης, με έμφαση στην ποιότητα των συντελεστών παραγωγής και λειτουργίας της, ώστε να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.

Προϋπολογισμός Προγράμματος

Το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 έχει συνολικό προϋπολογισμό 885 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τέσσερα υποπρογράμματα ανά τομέα πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, το Υποπρόγραμμα Α: «Ενίσχυση επιχειρηματικότητας / δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», το Υποπρόγραμμα Β: «Ενίσχυση της βιομηχανίας», το Υποπρόγραμμα Γ: «Ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας» και το Υποπρόγραμμα Δ: «Στήριξη του εμπορίου και προστασία καταναλωτή».

Διάρθρωση Προγράμματος

Αναλυτικότερα, μέσω του Υποπρογράμματος Α, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις, με την εφαρμογή καθεστώτων ενισχύσεων ιδιωτικών επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας (αναπτυξιακοί νόμοι). Τα παρεχόμενα κίνητρα περιλαμβάνουν κυρίως επιχορήγηση παγίων, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, χρηματοδοτικά εργαλεία και ταχεία αδειοδότηση. Για πρώτη φορά, επίσης, θα χρηματοδοτηθούν καθεστώτα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Τέλος, σημαντικό ρόλο έχουν οι συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα το Δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο.

Το Υποπρόγραμμα Β, για τη Βιομηχανία αφορά κατά κύριο λόγο τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων που παρέχονται κατ’ εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων, αντικατοπτρίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Επιπλέον, προβλέπεται η ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη και την προσαρμογή των ΜμΕ στις ανάγκες και τις προοπτικές της Βιομηχανίας 4.0, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, και την τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και των εποπτευόμενων φορέων, ως προς την ανταπόκριση στις προκλήσεις του 2030.

Οι πόροι του Υποπρογράμματος Γ, για τον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, καλύπτουν δράσεις υποστήριξης δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, όπως η αξιολόγηση των ερευνητικών ιδρυμάτων και η υποστήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων, καθώς και δράσεις υποστήριξης των ερευνητικών ιδρυμάτων και των ΑΕΙ, όπως η αναβάθμιση των υποδομών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι εμβληματικές δράσεις στην αγροδιατροφή, την ιατρική ακριβείας και την κλιματική αλλαγή.

Με το Υποπρόγραμμα Δ ενισχύεται ο τομέας εμπορίου και προστασίας καταναλωτή, περιλαμβάνοντας δράσεις υποστήριξης της ομαλής λειτουργίας του εμπορίου (επιχειρήσεων και καταναλωτών) με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα, ενισχύεται με δράσεις αντιμετώπισης επίμονων δομικών αδυναμιών της αγοράς με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της.

Για την τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπάρχει ξεχωριστό υποπρόγραμμα

Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διασφαλίζει ότι οι δράσεις του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 (επενδύσεις, ενισχύσεις, εκσυγχρονισμοί κ.ά., όπως προκύπτουν από τους προαναφερθέντες ειδικούς στόχους) θα υλοποιηθούν με βάση το οικείο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και με επαρκή περιβαλλοντική συμβατότητα. Επίσης, η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων, καθώς και τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εφαρμογή του Τομεακού Προγράμματος 2021-2025, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες, στηρίζοντας τους τελικούς δικαιούχους και τους εποπτευόμενους φορείς υλοποίησης.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με την έγκριση του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 885 εκατ. ευρώ, υλοποιούμε έναν από τους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους: την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της βιομηχανίας. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και τη στήριξη του εμπορίου και την προστασία του καταναλωτή θέτουμε τα θεμέλια ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε μια από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη, αυξάνοντας το ΑΕΠ και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης εγκρίναμε και το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περίοδο 2021 – 2025 συνολικού προϋπολογισμού 885 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος, εκτός από τον συνολικό εξορθολογισμό του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι η περαιτέρω κρίσιμη χρηματοδότηση της οικονομίας με εθνικούς πόρους και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση κλάδων που θα πρωταγωνιστήσουν στην πράσινη και ψηφιακή μετεξέλιξη του υφιστάμενου μοντέλου με τελικό αποτέλεσμα την ουσιαστική ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε: «Η έγκριση του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου μας για την περίοδο 2021-2025 σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης μίας ολοκληρωμένης δέσμης δράσεων και έργων, συνολικού προϋπολογισμού 885 εκατ. ευρώ, στους τομείς των ιδιωτικών επενδύσεων, της βιομηχανίας, της έρευνας – τεχνολογίας και καινοτομίας, του εμπορίου και της προστασίας του καταναλωτή.

Με το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 εξορθολογίζεται η διαχείριση των εθνικών πόρων του ΠΔΕ και τίθενται οι προτεραιότητες χρηματοδότησης κατά τρόπο που θα συμβάλει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

  • ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • ·
  • ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
  • ·
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ώρα ημιτελικών σήμερα στο Final-8 του Πανελλήνιου Παίδων (live streams)

All Content

Παναθηναϊκός: Σκέψη για το ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»!

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο: Ανανέωση στο ΔΣ με Ζαρκαλή, Πουλίδα και Κυρκίνη

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ με ορατά έσοδα και χρηματοοικονομική υγεία

All Content - BusinessNews.gr

Αττικα Πολυκαταστήματα: Στα 3,2 ευρώ η διάθεση των μετοχών - Πάνω από 3,5 φορές η υπερκάλυψη

All Content

McCann Greece: Κατέκτησε το πρώτο Grand Prix της Ελλάδας στα Cannes Lions

All Content

Antenna: Επέκταση στην Ιταλία με τη δημιουργία υπηρεσίας ενημέρωσης σε συνεργασία με τη DAZN

FleetNews

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

FleetNews

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

FleetNews

Η Nissan σε κρίση εμπιστοσύνης κατά τη γενική συνέλευση

All Content

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Νέο τριετές συμβόλαιο στον Χάρτενσταϊν

All Content

Επιβεβαίωση Γιαννακόπουλου για Μπάντιο: «Δεν μπορούσες να ξυπνήσεις να στείλεις τα λεφτά στη Βαλένθια;»

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,08%, κέρδη 15,49% από τις αρχές του έτους

All Content - BusinessNews.gr

Efood: Νέο ιστορικό ρεκόρ τζίρου στα 280,6 εκατ. ευρώ – «Delivery» μερίσματα 42,7 εκατ. σε δύο χρήσεις

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο Computers: Νέο ρεκόρ τζίρου και υπερτριπλασιασμός κερδών

FleetNews

Το Renault Megane E-Tech Electric ανανεώνεται

FleetNews

Το νέο Lynk & CO 08 πρωταγωνιστεί στην BEYOND Expo 2026

CSRΝews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

CSRΝews.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Καταθέσεις: Νέα αύξηση 1,48 δισ. τον Αύγουστο
Καταθέσεις: Νέα αύξηση 1,48 δισ. τον Αύγουστο 27/09/2021 - 13:12
Delphi Economic Forum: Ισότητα και συμπεριληπτική ηγεσία για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα 27/09/2021 - 17:11
Delphi Economic Forum: Ισότητα και συμπεριληπτική ηγεσία για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    27/06/2026 - 09:00 MEDIA
  • Πλαίσιο: Ανανέωση στο ΔΣ με Ζαρκαλή, Πουλίδα και Κυρκίνη
    27/06/2026 - 00:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Έκθεση FORMA: Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση στη Uni.Versus Art Room
    26/06/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Άκης Σκέρτσος: Πώς κωδικοποιείς και επικοινωνείς το κυβερνητικό έργο 7 χρόνων;
    26/06/2026 - 21:50 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ισραήλ και Λίβανος υπέγραψαν μια "συμφωνία πλαίσιο" στην Ουάσινγκτον
    26/06/2026 - 21:34 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βενεζουέλα: Πάνω από 50.000 οι αγνοούμενοι μετά τον φονικό διπλό σεισμό
    26/06/2026 - 21:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    26/06/2026 - 20:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη: «Φόρος στις αμερικανικές εταιρείες σημαίνει δασμοί 100%»
    26/06/2026 - 20:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ηλεκτρικά πατίνια: Στοπ στους κάτω των 17, «τσουχτερά» πρόστιμα - Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση
    26/06/2026 - 19:39 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ελλάκτωρ: Πουλήθηκε κτίριο γραφείων στο Χαλάνδρι έναντι 18,95 εκατ. ευρώ
    26/06/2026 - 19:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Ελλάδα σε Τροχιά: Εθνικό Σχέδιο για το Διάστημα, ύψους 350 εκατ. ευρώ
    26/06/2026 - 14:56 ΕΛΛΑΔΑ
  • Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ με ορατά έσοδα και χρηματοοικονομική υγεία
    26/06/2026 - 13:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΥΠΑΑΤ: Στο Μητρώο Αγροτών οι συνταξιούχοι αναπηρίας που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα
    26/06/2026 - 13:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών σε Μύκονο και Αττική
    26/06/2026 - 10:18 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κ. Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον πρώτο Έλληνα αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    26/06/2026 - 11:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πανελλήνιο Κορασίδων: Για μια θέση στον τελικό Παναθλητικός-Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ-ΟΦΗ (live streams)

27/06/2026 - 06:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ώρα ημιτελικών σήμερα στο Final-8 του Πανελλήνιου Παίδων (live streams)

27/06/2026 - 05:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

26/06/2026 - 13:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

26/06/2026 - 13:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

26/06/2026 - 13:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MG Motor: Οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας

26/06/2026 - 10:59
FleetNews
fleetnews.gr

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

25/06/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

25/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo