Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κομισιόν: Εκδίδει «πράσινα» ομόλογα 250 δισ. ευρώ
NewsRoom NewsRoom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/09/2021 · 14:07

Κομισιόν: Εκδίδει «πράσινα» ομόλογα 250 δισ. ευρώ

H Επιτροπή θα προχωρήσει σύντομα στην πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων τον Οκτώβριο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων, κάνοντας έτσι ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ, ή 30% του συνόλου της έκδοσης του NextGenerationEU. Το πλαίσιο παρέχει σε όσους επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα διατεθούν σε πράσινα έργα και ότι η Επιτροπή θα υποβάλει αναφορά σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Τώρα που το πλαίσιο έχει εγκριθεί, η Επιτροπή θα προχωρήσει σύντομα στην πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων τον Οκτώβριο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: «Η πρόθεση της ΕΕ να εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους έως και 250 δισ. ευρώ από σήμερα έως το τέλος του 2026 θα μας καταστήσει τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο. Τούτο αποτελεί επίσης έκφραση της δέσμευσής μας για βιωσιμότητα και θέτει τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάκαμψης της ΕΕ».

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα κατά το τρέχον έτος, η Επιτροπή επανεξέτασε επίσης το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης το 2021 και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εκδώσει εντός του τρέχοντος έτους μακροπρόθεσμα ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 80 δισ., τα οποία θα συμπληρωθούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προσφέρει τα χρεόγραφα ΕΕ αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών, το δε πρόγραμμα δημοπρασιών αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή θα διοργανώνει συνήθως δύο δημοπρασίες μηνιαίως για τα χρεόγραφα ΕΕ, την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα. Το πρόγραμμα δημοπρασιών θα χρησιμοποιηθεί και για ομόλογα, παράλληλα με τις κοινοπρακτικές εκδόσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή θα διεξάγει εν γένει μία δημοπρασία και μία κοινοπρακτική έκδοση μηνιαίως για τα ομόλογά της.

Ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε: «Η επιβεβαίωση του αρχικού μας σχεδίου χρηματοδότησης για το 2021 αποτελεί ένδειξη των εξαιρετικών εργασιών σχεδιασμού και προπαρασκευής που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη μία υπέροχη είδηση είναι η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας δημοπρασιών, η οποία θα αυξήσει περαιτέρω την ελκυστικότητα της ενωσιακής δανειοληψίας και θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ.»

Πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU — μια άσκηση αρτιότητας

Το σημερινό πλαίσιο της NextGenerationEUγια τα πράσινα ομόλογα καταρτίστηκε σύμφωνα με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA), η οποία αποτελεί πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το πλαίσιο εξετάστηκε από έναν δεύτερο πάροχο γνωμοδότησης, την Vigeo Eiris, εταίρο του ομίλου Moody's ESG Solutions, η οποία θεωρεί ότι το πλαίσιο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της ICMA, συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) και θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα.

Το πλαίσιο ευθυγραμμίστηκε, στο μέτρο του δυνατού, με το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα πράσινα ομόλογα. Η πρόταση για το πρότυπο του πράσινου ομολόγου υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο 2021 με επακόλουθη διαδικασία συναπόφασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, την οποία θα ακολουθήσει περίοδος θέσης σε εφαρμογή πριν από την έναρξη ισχύος. Αυτή η ευθυγράμμιση αποτυπώνεται, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι μέρος των επιλέξιμων επενδύσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) —του κύριου μέσου για την ανάκαμψη της Ευρώπης— έχει ενσωματώσει τα ενωσιακά τεχνικά κριτήρια ελέγχου της ταξινόμησης.

Διασφάλιση ότι τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιούνται για πράσινους στόχους

Το σημερινό πλαίσιο παρουσιάζει στην επενδυτική κοινότητα τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα χρησιμοποιηθούν για πράσινους στόχους.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιο των σχετικών με το κλίμα δαπανών στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 37% του εθνικού του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας —του χάρτη πορείας για τη διάθεση των κονδυλίων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας— για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ πολλά κράτη μέλη σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερα από όσα απαιτούνται.

Σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη θα αναφέρουν στην Επιτροπή τις πράσινες δαπάνες που πραγματοποιούν. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να δείξει στους επενδυτές τον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Η υποβολή αναφορών θα οργανωθεί γύρω από εννέα κατηγορίες, όπως προσδιορίζονται στο πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνεται από την καθαρή ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τις καθαρές μεταφορές.

Υποβολή αναφορών

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το πλαίσιο θα υποβάλλει αναφορές σχετικά με την κατανομή και τον αντίκτυπο. Για την υποβολή αναφορών σχετικά με την κατανομή, η Επιτροπή θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία των κρατών μελών σχετικά με τις δαπάνες για πράσινα έργα. Ένας ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής θα επαληθεύει την υποβολή αναφορών σχετικά με την κατανομή.

Η υποβολή αναφορών σχετικά με τον αντίκτυπο θα αποτελεί διαδικασία που θα διεκπεραιώνεται μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών της Επιτροπής, αξιοποιώντας την ευρεία εμπειρογνωμοσύνη εντός του θεσμικού οργάνου. Η εν λόγω υποβολή αναφορών θα επιτρέψει στους επενδυτές πράσινων ομολόγων NextGenerationEU να εκτιμήσουν τον θετικό αντίκτυπο των επενδύσεών τους. Για να διασφαλιστεί ότι η αναφορά σχετικά με τον αντίκτυπο είναι ουσιαστική, αμερόληπτη και ακριβής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βασίζεται σε ανεξάρτητες συμβουλές εμπειρογνωμόνων. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα γνωστοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU έχουν κατανεμηθεί σε διάφορες κατηγορίες επενδύσεων και κράτη μέλη.

Επόμενα βήματα

Μετά τη δημοσίευση του πλαισίου επίκειται η δρομολόγηση των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, με την πρώτη έκδοση να έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021, με χρήση του μορφότυπου της κοινοπρακτικής έκδοσης.

  • NEXTGENERATIONEU
  • ·
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

"Έκλεισε" για τρία χρόνια τον Γιαμπουσέλε ο Παναθηναϊκός"

All Content

Μαθαίνουν αντιπάλους στο EuroCup το μεσημέρι Άρης και ΠΑΟΚ

All Content - BusinessNews.gr

Lamda Development: Άλμα 35% στις πωλήσεις το α' τρίμηνο - Εισπράξεις άνω των 1,7 δισ. ευρώ από το Ελληνικό

All Content - BusinessNews.gr

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης για τα F-35: «Οι ευαισθησίες όλων των συμμάχων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη»

All Content - BusinessNews.gr

Η QnR επεκτείνεται στην Πολωνία με την εξαγορά της E-XIM IT και ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

All Content

Digital News Report 2026: Τα ελληνικά ΜΜΕ µέσα από τους αριθµούς

All Content

Meteorites και Καθημερινή παρουσιάζουν το K-Sports

FleetNews

Στρατηγική συνεργασία incharge και Ελληνικός Χρυσός

FleetNews

Το Ford Ranger PHEV ως… γεννήτρια

FleetNews

ΔΕΗ blue – Visa: Eπιβράβευση έως 18€ τον μήνα για τη φόρτιση EV

All Content

Κληρώνει στις 12:30 για ΑΕΚ, Περιστέρι, Προμηθέα και Κολοσσό

All Content

Εθνική Νέων Γυναικών: Κόντρα στην Τσεχία στις 13:00 με φόντο την τετράδα (live stream)

All Content - BusinessNews.gr

Νέες προσφυγές μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες τροχαίων παραβάσεων

All Content - BusinessNews.gr

Aκίνητα: Παράταση στο «πάγωμα» του ΦΠΑ και σενάρια οριστικής κατάργησης του φόρου υπεραξίας

All Content - BusinessNews.gr

Ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2025 - Ανήλθαν στα 12,86 δισ. δολάρια

FleetNews

BMW Group: Ολοκλήρωση επένδυσης 1,7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

FleetNews

Ηλεκτρική και πιστή στο DNA της Honda, η WN7 έρχεται στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

WWF : Στο μικροσκόπιο τα μικροπλαστικά και η ρύπανση στις ελληνικές παραλίες

CSRΝews.gr

ISOMAT: Κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον σε Ελλάδα και Βαλκάνια

CSRΝews.gr

Η καινοτομία του ΔΕΔΔΗΕ μεταμορφώνει ενεργειακά τον Άγιο Ευστράτιο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κατσαφάδος: Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς
Κατσαφάδος: Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς 07/09/2021 - 13:31
Γεωργιάδης για ΑΕΠ β΄τριμήνου 2021: Πετύχαμε τα μεγέθη του αντίστοιχου τριμήνου του 2019 07/09/2021 - 14:21
Γεωργιάδης για ΑΕΠ β΄τριμήνου 2021: Πετύχαμε τα μεγέθη του αντίστοιχου τριμήνου του 2019

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κ. Πιερρακάκης: Η Ευρώπη χρειάζεται τεχνολογικό δόγμα - Το ψηφιακό ευρώ θα είναι πραγματικότητα έως το 2029
    08/07/2026 - 12:19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υπουργείο Ανάπτυξης: Τροπολογία-λύση στο θέμα της απογραφής των ανελκυστήρων
    08/07/2026 - 12:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Το Changan Deepal S05 plug-in hybrid ήρθε στην ελληνική αγορά
    08/07/2026 - 12:03 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Zaro΄s: Αύξηση τζίρου 1,3% και άλμα καθαρών κερδών 69,4% το 2025,
    08/07/2026 - 11:51 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τραμπ: «Τελείωσε» η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν - Διακοπή εμπορικών σχέσεων με την Ισπανία
    08/07/2026 - 11:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σχοινάς: «Τα λαμόγια τελείωσαν» – Νέα εποχή στις αγροτικές επιδοτήσεις με 61 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς
    08/07/2026 - 11:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επαφές υπουργείου Ναυτιλίας και πλοιοκτητών για το λιμάνι της Ραφήνας
    08/07/2026 - 11:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ISOMAT: Κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον σε Ελλάδα και Βαλκάνια
    08/07/2026 - 11:28 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,18%, στα 1,4301 δολάρια
    08/07/2026 - 11:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Λιμένας Κέρκυρας: Εγκαινιάστηκε ο νέος Επιβατικός Σταθμός του λιμένα Γαΐου στους Παξούς
    08/07/2026 - 11:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.543,23 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,67%
    07/07/2026 - 13:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Moving the City, Responsibly: Η νέα πρωτοβουλία της Wolt για ασφαλέστερη μετακίνηση στην πόλη
    07/07/2026 - 16:18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.543,76 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,65%
    07/07/2026 - 15:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 0,72%, στα 369,76 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    07/07/2026 - 17:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θ. Κοντογεώργης: Αντιστροφή ρόλων με την Τουρκία σε σχέση με το 2019 – Είκοσι F-35 μέχρι το 2030
    07/07/2026 - 17:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΓΣ Σοφάδων: Απέκτησε και τον Κωνσταντίνο Ντιπτσή

08/07/2026 - 08:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Καλύτερος νέος παίκτης της Stoiximan GBL ο Πλώτας

08/07/2026 - 08:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

WWF : Στο μικροσκόπιο τα μικροπλαστικά και η ρύπανση στις ελληνικές παραλίες

08/07/2026 - 08:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ISOMAT: Κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον σε Ελλάδα και Βαλκάνια

08/07/2026 - 08:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ISOMAT: Κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον σε Ελλάδα και Βαλκάνια

08/07/2026 - 08:32
FleetNews
fleetnews.gr

Στρατηγική συνεργασία incharge και Ελληνικός Χρυσός

08/07/2026 - 04:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MatchStage.gr: Το πρώτο ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα για μουσικούς και διοργανωτές

07/07/2026 - 14:04
FleetNews
fleetnews.gr

Το Ford Ranger PHEV ως… γεννήτρια

07/07/2026 - 09:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kathy Heyndels Fashion Show”

04/07/2026 - 16:24
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“ Γιάννης Καραολής – Hair Awards 2026”

01/07/2026 - 13:57
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo