Τρίτη, 21 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Σχοινάς: 22 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και δάνεια στην Ελλάδα για την ενεργειακή ανάπτυξη
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/01/2021 · 13:57

Σχοινάς: 22 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και δάνεια στην Ελλάδα για την ενεργειακή ανάπτυξη

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις και στα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί για την Ελλάδα από την ΕΕ, για να στηριχθεί η ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας.

Μάλιστα, ο κ Σχοινάς στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενημέρωσε ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν την πενταετία 2021-2026.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, θα έχουν ως στόχο την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών, μεταξύ άλλων και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα.

Ακόμη, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έκανε ένα restart στον τομέα της ενέργειας με τη νέα ηγεσία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση, με εντατικότερο ρυθμό, των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

«Έχουμε μπροστά μας μια απαιτητική χρονιά μια και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο βασικός μοχλός της ΕΕ για την έξοδο από αυτήν τη συγκυρία και η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μεταξύ των πρωταθλητών στην ενεργειακή μετάβαση», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο μείζον θέμα με το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, ενώ διπλασίασε το ποσοστό του ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα.

Προωθούμε ένα τεκμηριωμένο master plan για την απολιγνιτοποίηση και διασφαλίζουμε για αυτό χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ, παράλληλα, ξεχωρίσαμε 16 εμβληματικές επενδύσεις, που δεν θα είναι οι μόνες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Μέχρι τώρα από διάφορα entry points υποβολής αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, μικρά, μεσαία, μεγάλα ή στρατηγικά, έχουν αθροιστεί περίπου 75 GW, που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο αδειοδότησης. Στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού στη ΡΑΕ, υποβλήθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 45 GW, ενώ "πιάνουμε" τους στόχους του ΕΣΕΚ, αν εγκαταστήσουμε μόνο 9 GW μέχρι το 2030. Αυτό δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο παραμένει έντονο και μας δίνει έναν "αέρα", την πολυτέλεια, να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά έργα, με τις καλύτερες προδιαγραφές».

Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Sibylla Bendig, αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και επισήμανε: «Η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει κι αυτόν τον ιό. Έχουμε την υπομονή, θα εμβολιαστούμε, θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα συναντηθούμε ξανά».

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, κ. Στέφανος Τζιρίτης, τόνισε:

«Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής, στηρίζοντας την πιο αποτελεσματική διαδικασία μετάβασης με ποικίλες δράσεις. Μέσα από το GRÆDUCATION και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, συζητήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση και μετατροπή της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης, σε ένα πρότυπο "Πράσινο Σχολείο". Επίσης, στην περιοχή αυτή και στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από 10 γερμανικές επιχειρήσεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Το 2021 θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία περιοχή που έχει ουσιαστική ανάγκη από συμμάχους στο εγχείρημα αυτό και που κρύβει σίγουρα νέες προοπτικές ανάπτυξης».

Ο Στέφανος Τζιρίτης αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου να δημιουργήσει την πλατφόρμα EUROSHORING, μέσω της οποίας μπορεί να στηριχθεί σημαντικά ο πρωτογενής τομέας.

«Μέσω της πλατφόρμας δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και ιδίως στην Γερμανία. Με την πρωτοβουλία αυτή, το Επιμελητήριο στοχεύει στον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στην στήριξη του παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης και της Ελλάδος».

Επιπρόσθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της juwi Hellas, κ. Παναγιώτης Σαρρής, μίλησε στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Απολιγνιτοποίηση – ΑΠΕ – πράσινη μετάβαση», τόνισε:

«Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να παραμείνει ο ενεργειακός κόμβος της Ελλάδας και να μετασχηματιστεί από μια οικονομία βασισμένη στον λιγνίτη, σε μια οικονομία που να βασίζεται στις ΑΠΕ. Η juwi Hellas στηρίζει έμπρακτα την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας επιλέγοντας τοπικά συνεργεία και υλικά για την κατασκευή των έργων της. Η juwi Hellas στηρίζει τους τοπικούς επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα μικρά Φ/Β. Είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία να έχει μερίδιο στις ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν στην περιοχή».

Τέλος, ο Πρόεδρος της AirEnergy, κ. Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά ενέργειας, όπου οι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι στόχοι ως προς την κλιματική ισορροπία απαιτούν και σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές.

«Η ανάπτυξη και η περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον ανταγωνιστικών αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται νέες ικανότητες και δεξιότητες από τις εταιρείες του κλάδου, εστιασμένες κυρίως στον τρόπο συμμετοχής τους στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και στη διαχείριση των κινδύνων. Κρίσιμος παράγοντας είναι και η εξέλιξη και των θεσμικών φορέων, που σχετίζονται με την αδειοδότηση των υποδομών, καθώς και με την εν γένει υλοποίησή τους, π.χ. χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί η διείσδυση της νέας τεχνολογίας στην κλίμακα που απαιτείται με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο», ανέφερε ο Ασλάνογλου.

  • ΣΧΟΙΝΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός-Μονακό: Η photo gallery

All Content

Άρης: Sold out ο αγώνας με τον Πανιώνιο! (pic)

All Content - BusinessNews.gr

Ενδεχομένως και αύριο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο - Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Άλμα 83,2% των ταξιδιωτικών εσπράξεων τον Φεβρουάριο του 2026 στα 533,4 εκατ. ευρώ

All Content

Βραβείο Clio για την Ogilvy Greece και την καμπάνια της Toyota «Όχημα Διαφυγής»

All Content

Ogilvy και Superbet «ζωντανεύουν» 100 χρόνια ΠΑΟΚ μέσα από τον πρώτο ύμνο της ομάδας

FleetNews

FleetNews

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

FleetNews

Άφιξη 155 ηλεκτρικών λεωφορείων στο λιμάνι του Πειραιά

All Content

Η άφιξη της Μπιλμπάο στη Θεσσαλονίκη για τον πρώτο τελικό με τον ΠΑΟΚ (gallery)

All Content

ΑΕΚ: Ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων για το Final-4 του BCL

All Content - BusinessNews.gr

Φοροδιαφυγή: Στο 29,7% η μέση παραβατικότητα το 2025 – Στην πρώτη θέση τα συνεργεία αυτοκινήτων με 61%

All Content - BusinessNews.gr

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση καθαρών κέρδων 77,7% για το 2025 - Στα 48,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και Τουρκία: Οι στρατηγικές κινήσεις του Eρντογάν - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Άνοδος 15,7% στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων τον Μάρτιο

FleetNews

Η Toyota ανανεώνει το Yaris Cross – Όλες οι αλλαγές

CSRΝews.gr

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΒΕΑ: Κοινή εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»

CSRΝews.gr

Συνάντηση Εργασίας με στόχο την ίδρυση Περιφερειακού Δικτύου στην Κρήτη

CSRΝews.gr

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος: Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Λιβανός: Ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού τομέα ως βασικού πυλώνα της οικονομίας
Λιβανός: Ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού τομέα ως βασικού πυλώνα της οικονομίας 12/01/2021 - 13:03
Κομισιόν: Θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η επιστολή Μητσοτάκη 12/01/2021 - 13:59
Κομισιόν: Θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η επιστολή Μητσοτάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • SWOT Hospitality: Το OVEA Paros ανοίγει τις πόρτες του τη θερινή σεζόν 2026
    21/04/2026 - 20:45 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
    21/04/2026 - 20:13 ΕΛΛΑΔΑ
  • AB Foods: Προχωρά στον διαχωρισμό της Primark
    21/04/2026 - 20:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Huawei: Ενισχύει το οικοσύστημα συνεργατών της για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη
    21/04/2026 - 19:32 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ: Συμμετοχή στις διαλέξεις “Success Industry Stories” του ΠΑΔΑ»
    21/04/2026 - 18:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΗΕ: Οι Τέσσερις υποψήφιοι για επικεφαλής μετά τη λήξη της θητείας του Αντόνιο Γκουτιέρες
    21/04/2026 - 18:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • E.IN.S: Στα 6,77 εκ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2025 – Πρόταση για μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή
    21/04/2026 - 17:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΒΕΑ: Κοινή εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»
    21/04/2026 - 17:43 ESG
  • ΣτΕ: Μπλόκαρε ξανά μεγάλο τμήμα της επέκτασης του White Coast στον Μύτακα της Μήλου
    21/04/2026 - 17:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Enterprise Greece: Ανανέωση συνεργασίας με τον οργανισμό Invest Cyprus
    21/04/2026 - 17:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Volton: Η εμπειρία πελάτη ως στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης
    21/04/2026 - 12:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Fauchon Café Pâtisserie: Παρουσία στην Ελλάδα με το άνοιγμα του 1ου café pâtisserie στο Hilton Chania Old Town Resort & Spa
    20/04/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πλαστικά Θράκης: Αύξηση καθαρών κέρδων 77,7% για το 2025 - Στα 48,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA
    21/04/2026 - 09:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • THEON: Μέρισμα 0,31 ευρώ, νέες επενδύσεις και ενίσχυση παρουσίας στις διεθνείς αγορές
    20/04/2026 - 22:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Φοροδιαφυγή: Στο 29,7% η μέση παραβατικότητα το 2025 – Στην πρώτη θέση τα συνεργεία αυτοκινήτων με 61%
    21/04/2026 - 08:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός-Μονακό: Η photo gallery

21/04/2026 - 18:15
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Προμηθέας: Διαθέσιμα τα εισιτήρια για τον αγώνα με τον Ηρακλή

21/04/2026 - 17:56
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΒΕΑ: Κοινή εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»

21/04/2026 - 14:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΒΕΑ - Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής: Εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»

21/04/2026 - 14:37
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Συνάντηση Εργασίας με στόχο την ίδρυση Περιφερειακού Δικτύου στην Κρήτη

21/04/2026 - 14:03
FleetNews
fleetnews.gr

21/04/2026 - 14:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

21/04/2026 - 13:23
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
FleetNews
fleetnews.gr

Ευρωπαϊκή άφιξη για το νέο Kia Seltos

21/04/2026 - 08:26
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo