Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε σήμερα την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της απόφαση του 2024 που την υποχρεώνει να αποκαλύψει πληροφορίες για συμβόλαια σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19. «Το Γενικό Δικαστήριο ορθώς έκρινε ότι η διαφάνεια της διαδικασίας για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποτελεί συγκεκριμένο σκοπό δημοσίου συμφέροντος κατά την έννοια του δικαίου της ΕΕ», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος, σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το δικαστήριο. Η Επιτροπή διαπραγματεύθηκε εκ μέρους των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμβόλαια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για εμβόλια με φαρμακευτικές βιομηχανίας όπως οι Pfizer και η BionTech στη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Αθανάσιος Ράντος πρότεινε στο δικαστήριο να επικυρώσει την ετυμηγορία που ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής να απαλείψει τα ονόματα των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και ορισμένους συμβατικούς όρους σχετικά με την αποζημίωση των φαρμακευτικών εταιριών, επικαλούμενη την προστασία της ιδιωτικής ζωής των προσώπων και των εμπορικών συμφερόντων των εταιριών. Και στις δύο περιπτώσεις, η στάση της Επιτροπής δεν επιτρέπει λογοδοσία, προσθέτει ο κ. Ράντος, η γνωμοδότηση του οποίου δεν είναι δεσμευτική. Η Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.
Οι προτάσεις συνιστούν πλήγμα για την Επιτροπή και την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ήταν ήδη στο πηδάλιο του θεσμού στη διάρκεια της κρίσης της COVID. Το ζήτημα έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της ως στοιχείο που δείχνει ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ υπό την ηγεσία της παρουσιάζει έλλειμμα διαφάνειας. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, το δικαστήριο αποφάσισε το 2025 ότι η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να αποκαλύψει τα μηνύματα κειμένου που αντάλλαξαν η φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα εμβόλια κατά της COVID. Η Επιτροπή δεν παρέσχε αξιόπιστο λόγο προκειμένου να απορρίψει αίτημα των New York Times να παραδώσει τα μηνύματα κειμένου, τα οποία η φον ντερ Λάιεν λέει πως δεν έχει πλέον. Η Επιτροπή δεν είχε προσφύγει κατά της απόφασης.