Κάνοντας κατά τα φαινόμενα άλλη νέα θεαματική αναστροφή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα «φύγουν» από το Ιράν «πολύ σύντομα», με άλλα λόγια ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σε «δυο ή τρεις εβδομάδες», ανεξαρτήτως του εάν έχει κλειστεί στο μεταξύ κάποια συμφωνία με την Τεχεράνη ή όχι, κι ότι το στενό του Χορμούζ δεν είναι πλέον δικό του πρόβλημα.
Έπειτα από έναν και πλέον μήνα εχθροπραξιών, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που έχει αφήσει πίσω χιλιάδες νεκρούς -στη μεγάλη πλειονότητά τους στο Ιράν και τον Λίβανο- και συνεχίζει να προκαλεί σπασμούς στην παγκόσμια οικονομία δεν δείχνει ούτε σήμερα την παραμικρή ένδειξη αποκλιμάκωσης, παρά τις διπλωματικές επαφές, με το Ισραήλ και το Ιράν να ανταλλάσσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικά πλήγματα.
Τόσο χθες, όσο και τις πρώτες πρωινές σήμερα συνεχίζονταν τα πλήγματα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, απείλησε πως θα βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρίες, ιδίως του τομέα της τεχνολογίας, παρούσες στην περιοχή.
Ο αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, συνεχίζει να επαμφοτερισμούς: ενώ τη Δευτέρα έλεγε πως θα «αφανίσει» το στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ του Ιράν και άλλους στόχους αν δεν κλεινόταν «γρήγορα» συμφωνία, την Τρίτη άλλαξε τροπάριο.
«Αυτό που θα κάνω είναι ότι θα φύγουμε από το Ιράν και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας για προθεσμία «δύο ή τριών εβδομάδων» για να τερματιστούν οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και έκρινε πως είναι «ασήμαντο» το εάν έχει συναφθεί συμφωνία ή όχι.
«Αν η Γαλλία ή κάποια άλλη χώρα θέλει να πάρει το πετρέλαιό της ή το αέριό της ας πάει αυτή» στο στενό του Χορμούζ κι ας λύσει το πρόβλημα εκείνη, πέταξε, «νομίζω πως θα είναι πολύ ασφαλές, αλλά εμείς δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε γι’ αυτό».
«Κατασκοπεία»
Είχε ήδη πει το χθες το πρωί πως η Ουάσιγκτον δεν θα «είναι πλέον εκεί για να βοηθήσει» τις χώρες ο εφοδιασμός των οποίων εξαρτάται από τη θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας, που έχει κλείσει de facto το Ιράν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 28η Φεβρουαρίου με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση.
Ο Λευκός Οίκος πάντως ανήγγειλε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα στους Αμερικανούς απόψε, στις 21:00 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 04:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), «για να ανακοινώσει νέες σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά το Ιράν».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέχισε στη σκληρή γραμμή: «η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει (...) θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε το τρομοκρατικό καθεστώς, να ενισχύουμε τις ζώνες ασφαλείας γύρω μας και αναμένουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε σε διάγγελμά του.
Στην άλλη πλευρά, ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε πως για να τελειώσει ο πόλεμος πρέπει να εκπληρώνονται «αναγκαίες προϋποθέσεις», ιδίως «εγγυήσεις» ότι η επίθεση που υπέστη η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν θα επαναληφθεί», ότι θα καταβληθούν επανορθώσεις και ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν σε όλα τα μέτωπα.
Εν αναμονή, οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο 18 αμερικανικών εταιρειών -συμπεριλαμβάνει τις Google, Apple, Meta, Tesla- κατηγορώντας τις για «κατασκοπεία» και απειλώντας να προχωρήσει στην «καταστροφή» της παρουσίας τους στην περιοχή αν υπάρξει οποιαδήποτε νέα «δολοφονία» αξιωματούχου στο Ιράν.
Ο αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ εκτίμησε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι «αποφασιστικής» σημασίας από την άποψη των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα είπε πως οι συνομιλίες με το Ιράν εντείνονται.
«Λαμβάνω μηνύματα από τον (σ.σ. ειδικό απεσταλμένο της αμερικανικής προεδρίας Στιβ) Γουίτκοφ απευθείας, όπως προηγουμένως», όμως «αυτό δεν σημαίνει πως βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις», τόνισε από την άλλη ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα.
«Απαγόρευση»
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το πρωί ότι ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο βόρειο, στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προτού ο ισραηλινός στρατός κάνει γνωστό πως διεξήγαγε νέο «κύμα» βομβαρδισμών «ευρείας κλίμακας» στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Χθες, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, βομβαρδίστηκαν μεγάλες ιρανικές μεταλλουργικές μονάδες και φαρμακευτική εταιρεία, καθώς και εργοστάσιο αφαλάτωσης στο νησί Κεσμ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ιράν να εγγυηθεί «την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στο στενό του Χορμούζ, αφού επιτροπή του κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενέκρινε σχέδιο νόμου για την επιβολή τελών διέλευσης από αυτό. Το κείμενο συμπεριλαμβάνει την «απαγόρευση» του διάπλου «εχθρικών» πλοίων, αμερικανικών και ισραηλινών, ή συνδεόμενων με αυτές τις δυο χώρες.
Στον Λίβανο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό και σε νότιο προάστιό της, μερικές ώρες αφού είχε γίνει γνωστό πως σκοτώθηκαν σε προηγούμενα πλήγματα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν «ανώτερο διοικητή της Χεζμπολά και άλλον υψηλόβαθμο τρομοκράτη», έκαναν γνωστό με ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν μέσω Telegram, χωρίς να ξεκαθαρίσουν αν ο δεύτερος στόχος ανήκε στο λιβανικό σιιτικό κίνημα ή όχι.
Πάνω από χίλιοι άνθρωποι που έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες βρήκαν καταφύγιο σε σκηνές σε κήπο αθλητικής εγκατάστασης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως η χώρα του έχει σκοπό να καταλάβει μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου και να το διατηρήσει υπό τον έλεγχό του αφού τελειώσει ο πόλεμος. Η Βηρυτός κατήγγειλε την επιβολή «νέας κατοχής».