Τρίτη, 28 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κομισιόν: Η πολιτική ισοδυναμίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με χώρες εκτός ΕΕ
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
29/07/2019 · 14:08

Κομισιόν: Η πολιτική ισοδυναμίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με χώρες εκτός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σήμερα σε απολογισμό της συνολικής προσέγγισής της όσον αφορά την ισοδυναμία στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η ισοδυναμία της ΕΕ έχει καταστεί σημαντικό εργαλείο τα τελευταία χρόνια, προωθώντας την ενοποίηση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και τη συνεργασία με τις αρχές τρίτων χωρών. Η ΕΕ αξιολογεί το συνολικό πολιτικό πλαίσιο και σε ποιο βαθμό το ρυθμιστικό καθεστώς συγκεκριμένης τρίτης χώρας επιτυγχάνει τα ίδια αποτελέσματα με τους δικούς της κανόνες. Μια θετική απόφαση ισοδυναμίας, η οποία είναι μονομερές μέτρο της Επιτροπής, επιτρέπει στις αρχές της ΕΕ να βασίζονται στους κανόνες και την εποπτεία τρίτης χώρας, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες στην αγορά από τρίτες χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, να συμμορφώνονται με ένα μόνο σύνολο κανόνων.

Η σημερινή ανακοίνωση καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφατες επικαιροποιήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ θα εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ, εποπτεία και παρακολούθηση, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τις διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις παγκόσμιες αγορές. Μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει λάβει περισσότερες από 280 αποφάσεις ισοδυναμίας όσον αφορά 30 και πλέον χώρες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Kοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Η ισοδυναμία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτουμε για τη συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.Είναι αμοιβαία επωφελής διότι μας επιτρέπει να έχουμε ισχυρή συνεργασία με τους εταίρους μας και να ανοίξουμε τις αγορές μας στους παράγοντες της αγοράς εκτός ΕΕ και το αντίστροφο. Η πολιτική ισοδυναμίας που ακολουθούμε έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέχρι σήμερα και τώρα έχουμε εφαρμόσει ακόμη καλύτερους κανόνες για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προωθώντας παράλληλα τη διεθνή ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ.»

Η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει τη συνολική προσέγγιση της ΕΕ και τις πρόσφατες νομοθετικές βελτιώσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χορηγεί ισοδυναμία σε τρίτες χώρες. Περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή και οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) παρακολουθούν την κατάσταση στις εν λόγω χώρες μετά τη λήψη αποφάσεων ισοδυναμίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω χώρες εξακολουθούν να πληρούν τους στόχους της ΕΕ και να εξασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την προστασία των επενδυτών, την ακεραιότητα της αγοράς και ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Το εν λόγω έγγραφο της Επιτροπής παρέχει επίσης επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στην ΕΕ έχουν ενισχύσει το πλαίσιο ισοδυναμίας, τόσο όσον αφορά τις αρχικές αξιολογήσεις όσο και την εκ των υστέρων παρακολούθηση, ιδίως μέσω του αυξημένου ρόλου για τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές. Οι εν λόγω πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, για παράδειγμα στους τροποποιημένους κανονισμούς των ΕΕΑ, ενισχύουν τον ρόλο των εν λόγω αρχών στην παρακολούθηση της ισοδυναμίας τρίτων χωρών.


Πρόσφατες αποφάσεις ισοδυναμίας

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση της διαφάνειας έναντι των ενδιαφερόμενων μερών, η Επιτροπή δράττεται της ευκαιρίας που αποτελεί η δημοσίευση της εν λόγω ανακοίνωσης, για να παρουσιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της σχετικά με την ισοδυναμία με την ΕΕ.

Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα αποφάσεις ισοδυναμίας για τους χρηματοπιστωτικούς δείκτες αναφοράς που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Οι αποφάσεις αυτές αναγνωρίζουν ότι οι διαχειριστές ορισμένων δεικτών αναφοράς επιτοκίων και δεικτών αναφοράς συναλλάγματος στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη υπόκεινται σε νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις ισοδύναμες με τις απαιτήσεις της ΕΕ που ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1011 (κανονισμός για τους δείκτες αναφοράς).

Με χωριστές αποφάσεις, η Επιτροπή έχει επεκτείνει τις υφιστάμενες αποφάσεις ισοδυναμίας στον τομέα των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η Επιτροπή κατάργησε για πρώτη φορά τις υφιστάμενες αποφάσεις για την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη, καθώς οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας δεν πληρούν πλέον τα πρότυπα που ορίζει ο κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΕ μετά την τροποποίησή του το 2013. Οι χώρες αποφάσισαν, μετά από συζητήσεις με την Επιτροπή, να μην εφαρμόσουν τις αναγκαίες νομοθετικές προσαρμογές λόγω της περιορισμένης κλίμακας των δραστηριοτήτων που χρειαζόταν να καλυφθούν.


Ιστορικό

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσίευσαν έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, που περιείχε μία πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ισοδυναμίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στο έγγραφο αυτό περιγράφεται η προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά την αξιολόγηση των πλαισίων των τρίτων χωρών και επισημαίνονται οι κύριοι στόχοι τους οποίους επιδιώκει η Επιτροπή.

Οι αποφάσεις ισοδυναμίας επιτρέπουν στην Επιτροπή να αναγνωρίζει ότι το ρυθμιστικό ή εποπτικό πλαίσιο ορισμένων χωρών εκτός ΕΕ είναι ισοδύναμο με το αντίστοιχο πλαίσιο της ΕΕ. Η Επιτροπή μπορεί να ανακηρύξει ισοδύναμη μια τρίτη χώρα όταν το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της τρίτης χώρας παράγει ισοδύναμα αποτελέσματα σε σύγκριση με το σχετικό πλαίσιο της ΕΕ. Η ισοδυναμία είναι ένα ρυθμιστικό εργαλείο, κατά κανόνα μία εκτελεστική πράξη, που αποσκοπεί στην παροχή προληπτικών οφελών για τους συμμετέχοντες στην αγορά και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ, της ακεραιότητας της αγοράς, της προστασίας των επενδυτών και την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η λήψη απόφασης ισοδυναμίας αποτελεί τη συνέχεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης από την Επιτροπή, η οποία βασίζεται στον διάλογο με τις σχετικές αρχές της τρίτης χώρας, στον οποίον εμπλέκονται, κατά περίπτωση, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Η αξιολόγηση βασίζεται στις αρχές της αναλογικότητας και είναι ευαίσθητη σε θέματα κινδύνων, δηλαδή η Επιτροπή θα εξετάζει λεπτομερέστερα το πλαίσιο τρίτης χώρας και θα αναμένει ισχυρότερες διασφαλίσεις έναντι των κινδύνων, όταν ο αντίκτυπος της τρίτης χώρας στις αγορές της ΕΕ είναι υψηλότερος.

Η νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες περιλαμβάνει περίπου 40 τομείς για τη λήψη αποφάσεων ισοδυναμίας.

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Η 12άδα του Ολυμπιακού και η 10άδα της Μονακό

All Content

Ηρακλής: Με Ζόραν Λούκιτς και τη σεζόν 2026-27 - Συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ την Τετάρτη

All Content - BusinessNews.gr

Καρέλιας: Αύξημένος 10,7% στα 1,67 δισ. ευρώ ο τζίρος για το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Alumil: Αύξηση 11,72% του κύκλου εργασιών το 2025, στα 508,5 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Vidavo: Στα 2,16 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2025

All Content

Τηλεόραση: Με νέο «χάρτη» από την επόμενη σεζόν

All Content

Η Coca-Cola στην Ελλάδα λανσάρει νέα τηλεοπτική καμπάνια

FleetNews

CHERY: Δυναμική παρουσία στην Auto China 2026

FleetNews

Στο +12,5% η αγορά της ΕΕ τον Μάρτιο

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 7: «Neue Klasse» πολυτέλεια

All Content

ΠΑΟΚ: Οι δηλώσεις ενόψει του δεύτερου τελικού στο Μπιλμπάο

All Content

Ολυμπιακός: Πρώτο βήμα με Μονακό απόψε στο "καυτό" ΣΕΦ

All Content - BusinessNews.gr

Space Hellas: Στο 70% η αύξηση κερδών μετά φόρων για το 2025, στα 3,1 εκ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

Δυναμικό hub φαρμακοβιομηχανίας η Τρίπολη - Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία τριών μεγάλων επενδύσεων

All Content - BusinessNews.gr

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων 1,23 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 320 εκατ. το 2025

FleetNews

Volkswagen: Νέο full hybrid σύστημα για Golf και T-Roc

FleetNews

Επενδυτικό «reset» για την Stellantis – Έμφαση σε 4 μάρκες

CSRΝews.gr

Public: Δομημένη στρατηγική ηλικιακής συμπερίληψης με την πρωτοβουλία «Δίχως Ηλικία»

CSRΝews.gr

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στηρίζει τον 20ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης “Μέγας Αλέξανδρος”

CSRΝews.gr

Μίλτος Τεντόγλου και Ζαγόρι ενώνουν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Βουλγαρία- Ρουμανία: Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων
Βουλγαρία- Ρουμανία: Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων 25/07/2019 - 16:10
Νιάρχος- Ζούκοβα: Όλες οι λεπτομέρειες του γάμου τους 29/07/2019 - 15:12
Νιάρχος- Ζούκοβα: Όλες οι λεπτομέρειες του γάμου τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τα μικρά ευρωπαϊκά αεροδρόμια φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν λόγω του ακριβού πετρελαίου
    28/04/2026 - 20:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • Θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο: Ο Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του
    28/04/2026 - 20:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Έναρξη έργων για νέο πάρκο αναψυχής στον Πειραιά – Επένδυση 3,25 εκατ. ευρώ από την ΟΛΠ Α.Ε.
    28/04/2026 - 19:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία
    28/04/2026 - 19:27 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Κορκίδης: Η κρίση στη Μέση Ανατολή πλήττει την εφοδιαστική αλυσίδα και δοκιμάζει την ελληνική οικονομία
    28/04/2026 - 19:19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • CNL Capital: Eτος μέτριων οικονομικών επιδόσεων to 2025 - Πτώση 35% στα καθαρά κέρδη
    28/04/2026 - 18:38 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δυναμικό hub φαρμακοβιομηχανίας η Τρίπολη - Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία τριών μεγάλων επενδύσεων
    28/04/2026 - 18:29 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Καρέλιας: Αύξημένος 10,7% στα 1,67 δισ. ευρώ ο τζίρος για το 2025
    28/04/2026 - 18:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υδρόγειος Ααφαλιστική: Ισχυρή ανάπτυξη 12,5% το 2025 – Στα 106,4 εκατ. ευρώ τα ασφάλιστρα
    28/04/2026 - 18:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Vidavo: Στα 2,16 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2025
    28/04/2026 - 17:57 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η κίνηση της Τέιλορ Σουίφτ για να προστατευθεί από την ΑΙ: Κατοχυρώνει τη φωνή της και την εικόνα της ως εμπορικό σήμα
    27/04/2026 - 22:09 LIFESTYLE
  • Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων 1,23 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 320 εκατ. το 2025
    28/04/2026 - 10:01 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Βιοκαρπέτ: Στα 3,27 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 - Θετικές οι προοπτικές
    28/04/2026 - 09:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών
    27/04/2026 - 20:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στη Sporos Meals επενδύει η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση - Η παιδική διατροφή στο επίκεντρο
    28/04/2026 - 09:44 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague: Συνεχίζονται οι συζητήσεις με FIBA και NBA

28/04/2026 - 17:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Γιανάι: «Ο Γιαννακόπουλος κέρδισε την παρτίδα σκάκι και ο Χέις-Ντέιβις πήγε στον Παναθηναϊκό» (vid)

28/04/2026 - 16:57
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθησαν τα 3rd INFLUENCERS AWARDS

28/04/2026 - 16:52
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Public: Δομημένη στρατηγική ηλικιακής συμπερίληψης με την πρωτοβουλία «Δίχως Ηλικία»

28/04/2026 - 15:02
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Public: Δομημένη στρατηγική ηλικιακής συμπερίληψης με την πρωτοβουλία «Δίχως Ηλικία»

28/04/2026 - 14:59
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στηρίζει τον 20ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης “Μέγας Αλέξανδρος”

28/04/2026 - 13:22
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Nova: Εντάσσει δύο νέα θεματικά μουσικά κανάλια, το MAD REWIND & το MAD VIBES

28/04/2026 - 13:07
FleetNews
fleetnews.gr

CHERY: Δυναμική παρουσία στην Auto China 2026

28/04/2026 - 07:27
FleetNews
fleetnews.gr

Στο +12,5% η αγορά της ΕΕ τον Μάρτιο

28/04/2026 - 07:17
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Tecnoskin® | Make My Day

23/04/2026 - 14:33
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo