Refresh

This website www.businessnews.gr/epixeiriseis/tourismos/item/303998-insete-i-ellada-katakta-tin-proti-thesi-stis-aksiologiseis-ksenodoxeion-sti-mesogeio is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2025
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
IΝΣΕΤΕ: Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων στη Μεσόγειο
Newsroom Newsroom
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
23/01/2025 · 15:42

IΝΣΕΤΕ: Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων στη Μεσόγειο

Η μελέτη εστιάζει στη θερινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος-Οκτώβριος), παρουσιάζοντας την απόδοση της Ελλάδας στον τομέα της ξενοδοχειακής ικανοποίησης συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Την πρώτη θέση σε ένα σύνολο έξι τουριστικών αγορών στην περιοχή της Μεσογείου καταλαμβάνει η Ελλάδα με βάση τις αξιολογήσεις των πελατών των ξενοδοχείων για τη θερινή σεζόν του 2024, έχοντας μάλιστα βελτιώσει τη βαθμολογία της σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η δυναμική της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού με πολύ καλές ξενοδοχειακές υποδομές, επιβεβαιώνεται από την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Αξιολόγηση της ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και σε ανταγωνίστριες χώρες». Όπως προκύπτει, η συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών αντικατοπτρίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την χώρας μας στην ξενοδοχειακή εμπειρία, ιδιαίτερα σε θέματα εξυπηρέτησης, καθαριότητας, πρωινού και τοποθεσίας. Κατά περίπτωση, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε κατηγορίες όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση και η διαχείριση υποδομών, δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, καθώς και στο φαγητό-ποτό.

Η μελέτη εστιάζει στη θερινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος-Οκτώβριος), παρουσιάζοντας την απόδοση της Ελλάδας στον τομέα της ξενοδοχειακής ικανοποίησης συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία, ενώ τα στοιχεία προέρχονται από την ShijiReview Pro, εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαδικτυακή φήμη ξενοδοχείων. Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες αξιολογήσεων είναι το Booking.com (56%) και η Google (23%).

Η Ελλάδα διατηρεί σταθερά υψηλή κατάταξη, κατακτώντας την πρώτη θέση στους περισσότερους μήνες της υπό εξέτασης περιόδου (Απρίλιος- Οκτώβριος) και ακολουθούν Κύπρος, Ισπανία και Ιταλία. Η εναλλαγή μεταξύ των τριών αυτών αγορών είναι έντονη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Τουρκία.

Ειδικότερα, η χώρα μας με 87% διατήρησε την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος-Οκτώβριος), σημειώνοντας βελτίωση έναντι του 86% το 2023 και ξεπερνώντας την Κύπρο (86%) και την Ιταλία/Ισπανία (85%). Οι υψηλές επιδόσεις στις κατηγορίες εξυπηρέτησης (90%) και καθαριότητας (92%) αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της διάκρισης. Ωστόσο, η χώρα είναι χαμηλότερα στις κατηγορίες δωματίου (86%) και σχέσης ποιότητας- τιμής (87%) συγκριτικά με την Τουρκία, που κατέχει ηγετική θέση σε αυτές τις κατηγορίες.

Η θετική εμπειρία των επισκεπτών αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με κυρίαρχες τις εξής:

* Φαγητό-Ποτό: Η πλειονότητα των αναφορών αφορά το «πρωινό».

* Εγκαταστάσεις και Προσωπικό: Αναγνωρίζονται ως στοιχεία που ενισχύουν τη συνολική εμπειρία.

* Καθαριότητα: Παρά τις θετικές αναφορές, ορισμένα σχόλια έθεσαν ζητήματα υγιεινής.

Στις αρνητικές αναφορές, οι κύριες αιτίες δυσαρέσκειας περιλαμβάνουν την ποιότητα των ποτών, τεχνικά ζητήματα όπως ο κλιματισμός, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και την καθαριότητα. Επιπλέον, αναδείχθηκαν προκλήσεις στη διαχείριση των εγκαταστάσεων και στην εξυπηρέτηση σε περιόδους αιχμής.

Οι Κυκλάδες και η Ήπειρος αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίες περιοχές. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δυο αυτές περιοχές χαρακτηρίζονται από μικρού μεγέθους ξενοδοχεία και έντονο στοιχείο «αυθεντικότητας». Τα Ιόνια Νησιά και η Αττική είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες, παραμένοντας όμως σαφώς υψηλότερα από το όριο για καλή βαθμολογία. Γενικά, όλες οι περιοχές είχαν βαθμολογία μεγαλύτερη από 80% που θεωρείται το όριο για την πολύ καλή βαθμολογία.

Ειδικότερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία ηγήθηκαν στους ποιοτικούς δείκτες με κορυφαίες βαθμολογίες στην καθαριότητα (96%) και τη σχέση ποιότητας-τιμής (91%). Η Αττική κατέγραψε χαμηλότερες επιδόσεις, με GRI 84%.

Στη νησιωτική Ελλάδα, οι Κυκλάδες ξεχώρισαν με το υψηλότερο GRI (91%) και κορυφαίες επιδόσεις σε τομείς όπως η καθαριότητα (97%) και η τοποθεσία (95%). Αντίθετα, τα Ιόνια Νησιά παρουσίασαν τις χαμηλότερες επιδόσεις (GRI 84%).

Ως προς τις ειδικότερες κατηγορίες προορισμών, στους πιο πολυτελείς, η Μύκονος και η Σαντορίνη ηγήθηκαν στις αξιολογήσεις, με τη Μύκονο να καταγράφει το υψηλότερο GRI (92%) ανάμεσα σε διεθνείς «premium» προορισμούς. Στους πιο μαζικούς προορισμούς για το προϊόν « Ήλιος & Θάλασσα», η Πάρος, η Νάξος και η Χαλκιδική κυμάνθηκαν σημαντικά υψηλότερα από τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.

Ανά κατηγορία αστεριών, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεχώρισαν με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (89%), ακολουθούμενα από τα 4 αστέρων (88%) και τα 3 αστέρων (87%). Τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, αν και χαμηλότερα στο συνολικό GRI (86%), κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας-τιμής (89%) και την καθαριότητα (96%).

Επισημαίνεται εδώ ως προς την προέλευση των σχολίων/ αξιολογήσεων ότι οι περισσότερες αναφορές έγιναν από την Ελλάδα (8,2%) και ακολουθούν Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Χώρες όπως η Κολομβία και η Ισλανδία ξεχώρισαν για τον υψηλό δείκτη ικανοποίησης (91,9% και 91,7% αντίστοιχα), ενώ χαμηλότερες επιδόσεις σημειώθηκαν από επισκέπτες της Τουρκίας (81,6%).

Ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ δήλωσε σχετικά: «Ακόμη και κατά τη διάρκεια των μηνών αιχμής, η ελληνική φιλοξενία επιβεβαιώνει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των επισκεπτών τόσο σε δημοφιλείς όσο και σε αναπτυσσόμενους προορισμούς όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία. Η σταθερά υψηλή κατάταξη της Ελλάδας στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων στη Μεσόγειο αναδεικνύει τη διαμονή σε ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Άλλωστε, η φιλοξενία της χώρας γενικά και οι εργαζόμενοι του τομέα ειδικά, αποτελούν τις ισχυρότερες διαστάσεις της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να ενισχυθεί παράλληλα η ανταγωνιστικότητα της συνολικής εμπειρίας στους προορισμούς βελτιώνοντας σημεία που διαχρονικά υστερούμε όπως η διαχείριση των προορισμών, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τα περιφερειακά οδικά δίκτυα, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία περιήγησης, η πληροφόρηση των επισκεπτών και η προσφερόμενη πολιτιστική εμπειρία».

  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΝΣΕΤΕ
  • ·
  • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
  • ·
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΕΞΑΑΑ: Με πληρότητα 78% τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2024
ΕΞΑΑΑ: Με πληρότητα 78% τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2024 23/01/2025 - 15:08
ΕΟΤ: Η Ελλάδα ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για την Φινλανδία 23/01/2025 - 16:39
ΕΟΤ: Η Ελλάδα ο δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για την Φινλανδία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τράπεζα Πειραιώς: Έκλεισε η συμφωνία με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική - Σε €600 εκατ. το τίμημα
    12/03/2025 - 21:25 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Στο Μισθοδικείο συζητήθηκε η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δικαστές και εισαγγελείς
    12/03/2025 - 20:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • Enterprise Greece: Ωριμάζει η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου
    12/03/2025 - 20:01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ευρεία κέρδη την Τετάρτη
    12/03/2025 - 19:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στο ΣτΕ ο προσδιορισμός του φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών
    12/03/2025 - 19:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Παπαθανάσης: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης - Στο 60% η απορρόφηση κονδυλίων
    12/03/2025 - 18:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σαράντης: Ρεκόρ πωλήσεων στα 600,1 εκατ. ευρώ το 2024 - Οι εκτιμήσεις για το 2025
    12/03/2025 - 18:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα για καταγραφή, διαχείριση και έλεγχο των προστίμων της ΕΛΑΣ
    12/03/2025 - 18:23 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Θ. Σκυλακάκης - Ν. Ταγαράς: Νέα εποχή ανασυγκρότησης για το πυρόπληκτο Μάτι
    12/03/2025 - 17:56 ΕΛΛΑΔΑ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 2,58%, σε νέα υψηλά 14 ετών η αγορά
    12/03/2025 - 17:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 8,7% τον Ιανουάριο – Μεγαλύτερη ανάπτυξη στα επώνυμα σε σχέση με τα PL
    12/03/2025 - 07:23 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Elpedison: Θα κατασκευάσει για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού στην Ελλάδα
    12/03/2025 - 09:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DUST + CREAM: Συνεχής ανάπτυξη και επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα - Ανω των 4 εκατ. ευρώ επενδύσεις στην Ελλάδα
    12/03/2025 - 10:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Όμιλος Η&Μ: Περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του brand στην Ελλάδα - Τζίρος 184,6 εκατ. ευρώ το 2023
    12/03/2025 - 09:08 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • ΕΚΤΕΡ: Συμμετοχή σε έργο 22,1 εκατ. ευρώ - Στα 105 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο
    12/03/2025 - 07:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Δείτε πώς ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη-πρόκριση επί της Φρίμπουργκ (video)

12/03/2025 - 22:36
AllStar Basket
AllStar Basket

ΠΑΟΚ: Η πορεία του στο FIBA Europe Cup 2024-25

12/03/2025 - 22:33
Advertising.gr
Advertising.gr

UN Global Compact Network: Συμμετείχε για 4η χρονιά στην εκδήλωση Ring the Bell for Gender Equality

12/03/2025 - 18:34
Advertising.gr
Advertising.gr

KPMG: Το 28th HR Symposium στις 18 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12/03/2025 - 16:43
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

UN Global Compact Network: Συμμετείχε για 4η χρονιά στην εκδήλωση “Ring the Bell for Gender Equality”

12/03/2025 - 16:28
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

EUROCERT – FOODEXPO 2025: Nέα πιστοποίηση ZETA και απονομή του πρώτου διεθνούς Πιστοποιητικού στην ΒΙΟΛΑΝΤΑ

12/03/2025 - 15:54
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Paris Fashion Week – Irene Angelopoulos – “AVATON”

12/03/2025 - 13:43
FleetNews
FleetNews

CUPRA: «Πιο Trendy Μάρκα της Χρονιάς»

12/03/2025 - 08:46
FleetNews
FleetNews

Lynk & Co 08: Νέο plug-in hybrid – Με αυτονομία 1.100 χλμ.

12/03/2025 - 07:49
Estetica Hellas
Estetica Hellas

SEVENTEEN COSMETICS | ΝΕΟ LUMI MULTI-FLEX CONCEALER

07/03/2025 - 12:03
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2025 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo