Κυριακή, 28 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πως ο πληθωρισμός μειώνει τα τουριστικά έσοδα του 2023 - Τι σηματοδοτεί η ''εξαφάνιση'' των Ισραηλινών
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
24/10/2023 · 11:01

Πως ο πληθωρισμός μειώνει τα τουριστικά έσοδα του 2023 - Τι σηματοδοτεί η ''εξαφάνιση'' των Ισραηλινών

Αναμένεται αύξηση στις αφίξεις και πτώση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Θετικό πρόσημο, με αστερίσκους, ωστόσο, και απώλειες σε δημοφιλείς προορισμούς έχει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους φορείς, αλλά και την αίσθηση στελεχών της ελληνικής φιλοξενίας, το καλοκαίρι του 2023 για τον εγχώριο τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία διεθνών αφίξεων που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, οι οποίες ξεπέρασαν τα επίπεδα του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +12,4%/+1,9 εκατ. αφίξεις. Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε +11%.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, αυτές ενισχύθηκαν κατά 2 εκατομμύρια φέτος και έφτασαν τα 7,7 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,8% αλλά παραμένουν μειωμένες κατά 10,8% σε σχέση με το 2019.

Κατά όσα τονίστηκαν, δε, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφηκαν 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2 εκατ./+32,4%.

Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου και καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 290.000/+21,4%.

Την ίδια στιγμή, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -75.000/-6,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 202, ενώ στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν 146.000 αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -8 χιλ./-5,2%.

Με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας να κλείνουν, στους τουριστικούς προορισμούς, στα τέλη του Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας και επίσημα το τέλος της λειτουργίας της σεζόν 2023, η αποτίμηση από πλευράς φορέων του κλάδου έχει ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν αρκετές κρατήσεις για τον τελευταίο, αυτό, μήνα για τα πολυτελή καταλύματα ακυρώθηκαν λόγω της σύρραξης στο Ισραήλ.

Φορείς: Μικρότερη διάρκεια διαμονής, πτώση σε δημοφιλείς προορισμούς

"Μεγαλύτερος τζίρος, λιγότερα έσοδα και" κυνήγι" του πιο φθηνού από πλευράς επισκέπτη είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το περασμένο καλοκαίρι για τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Πρόεδρο των Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο BusinessNews.gr.

Το κόστος σε όλα όσα συνδέονται με τον τουρισμό έχει εκτοξευθεί και ως εκ τούτου έχει συμπαρασύρει και όλες τις δαπάνες. Ακριβότερα από πέρυσι είναι τα καύσιμα, οι πρώτες ύλες στο φαγητό, όλα σχεδόν στο 50% πάνω της προηγούμενης χρονιάς. Σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει, έξαλλου, εκτιναχθεί και το κόστος της μισθοδοσίας για τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η μισθοδοσία των εργαζομένων στον επισιτιστικό τομέα το 2023 σημείωσε αύξηση 38%, καθώς ανεβάσαμε τους μισθούς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο για να έρθει να εργαστεί σεζόν".

Τsakalakis

O Μανώλης Τσακαλάκης

Και πάλι όμως το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού δεν λύθηκε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα, κατά όσα αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης στο Businessnews.gr να επιστρατευθούν ακόμα και συνταξιούχοι για να καλυφθούν τα κενά στην απασχόληση.

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από την σεζόν που μόλις τελειώνει αυτές τις ημέρες, καθώς στα τέλη Οκτωβρίου τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία στα νησιά κλείνουν, ήταν η διάθεση των επισκεπτών για πιο οικονομικό τουρισμό και για λιγότερες ημέρες διακοπών.

"Η παραμονή των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια όλο και μειώνεται, από δύο εβδομάδες που ήταν πριν από 5 χρόνια, μειώθηκε στις 10 ημέρες και φέτος, ο μέσος όρος παραμονής ενός επισκέπτη από το εξωτερικό στην Ελλάδα είναι 6 ημέρες. Είναι σαφές ότι υπάρχει πλέον θέμα μείωσης της κατανάλωσης και των δαπανών για διακοπές. Ακόμα και οι τουρίστες που παλαιότερα ξόδευαν χωρίς να σκεφθούν ιδιαίτερα, τώρα είναι πιο φειδωλοί σε όσα καταναλώνουν".

Αυτό είχε ως συνέπεια και τη μεταφορά αρκετών επισκεπτών από το εξωτερικό από τα πεντάστερα και τα τετράστερα ξενοδοχεία σε τριαστερα και διάστερα." Δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω" τονίζει ο κ. Τσακαλάκης, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που το 2023 ήταν πολλοί αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και προτίμησαν πιο οικονομικούς προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος, που κατάφερε να επιβιώσει από τις πυρκαγιές, σε ό,τι αφορά την τουριστική επάνοδο ." Ανά περιόδους μέσα στο καλοκαίρι η ζήτηση για Μύκονο και Σαντορίνη είχε πέσει ακόμα και 50%" σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης, επιβεβαιώνοντας την τάση αυτή που διαφάνηκε έντονα το φετινό καλοκαίρι.

Πάντως ο ίδιος δηλώνει ότι το 2024 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αφενός γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο για τις επιδοτήσεις ενέργειας στους επιχειρηματίες και αφετέρου λόγω της σύρραξης και της γενικότερης έντασης στη Μέση Ανατολή.

"Αν συνεχίσει να υπάρχει αυτή η έκρυθμη κατάσταση, η Ελλάδα θα έχει να χάσει τόσο από τον τουρισμό του χειμώνα, καθώς οι Ισραηλινοί είναι από αυτούς που έρχονται στη χώρα όλο το χρόνο, όσο και από τις κρατήσεις του ερχόμενου καλοκαιριού. Είμαστε πολύ κοντά ως χώρα στις πληττόμενες περιοχές και ειδικά οι οικογενειάρχες που έρχονται από μακριά θα το σκεφτούν διπλά για να κλείσουν πακέτα διακοπών στην Ελλάδα" υπερθεματίζει ο κ. Τσακαλάκης.

Θετική αίσθηση υπάρχει για το φετινό καλοκαίρι και από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εν Ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων Λύσανδρο Τσιλίδη, η οποία, όμως, μένει να αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να επιβεβαιωθεί πλήρως. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος στο Businessnews.gr "ήταν μια καλή χρονιά, η οποία ξεπέρασε αρκετά από τα νούμερα του 2019. Η Ελλάδα είναι ένας κοντινός προορισμός στην Ευρώπη, θεωρείται εδώ και χρόνια πλέον από τους πιο ασφαλείς και κάθε έτος η πορεία της στον τουριστικό χάρτη είναι ανοδική. Από εκεί και πέρα, μπαίνουν κάποιοι αστερίσκοι σε σχέση με το πόσοι επισκέπτες ήρθαν τελικά πραγματικά. Γιατί μπορεί πχ να αναφέρεται ότι ήρθαν 3,5 εκατ. Γερμανοί, αλλά πόσοι από αυτοί είναι πολύ πιθανό να ήταν transit για άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσημο είναι θετικό, η χώρα μας ήταν και το καλοκαίρι του 2023 θελκτικός προορισμός, διατηρώντας την ποιότητα των υπηρεσιών της".

tsilidis fedhatta 1

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ωστόσο, με τον κ. Τσακαλάκη, ο κ. Τσιλίδης επισημαίνει την επίδραση της σύρραξης στο Ισραήλ για τον φθινοπωρινό τουρισμό στην Ελλάδα, ιδίως σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. ''Οι Ισραηλινοί είναι από τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη χώρα μας όλο τον χρόνο. Έρχονται το καλοκαίρι, αλλά έρχονται και τους υπόλοιπους μήνες για ψώνια και διασκέδαση. Τώρα οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί, έρχονται μόνο όσοι έχουν σπίτια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι είναι και από αυτούς που έχουν αγοράσει και σπίτια εδώ μέσω του προγράμματος της Golden Visa. Η απουσία τους είναι αισθητή, καθώς έρχονταν για city breaks σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα υπάρχει θέμα στα τουριστικά έσοδα της υπόλοιπης χρονιάς".

  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • ·
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ·
  • ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΛΙΔΗΣ
  • ·
  • ΦΟΡΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ατζέντης Παπανικολάου: Την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις με Ολυμπιακό

All Content

Stoiximan AegeanBall Festival: Έκλεψε την παράσταση ξανά ο Μπρεντ Πέτγουεϊ (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο: Ανανέωση στο ΔΣ με Ζαρκαλή, Πουλίδα και Κυρκίνη

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ με ορατά έσοδα και χρηματοοικονομική υγεία

All Content - BusinessNews.gr

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

All Content

McCann Greece: Κατέκτησε το πρώτο Grand Prix της Ελλάδας στα Cannes Lions

All Content

Antenna: Επέκταση στην Ιταλία με τη δημιουργία υπηρεσίας ενημέρωσης σε συνεργασία με τη DAZN

FleetNews

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

FleetNews

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

FleetNews

Η Nissan σε κρίση εμπιστοσύνης κατά τη γενική συνέλευση

All Content

Φιλική ήττα από την Ιταλία (73-82) για την Εθνκή Νέων

All Content

Γαλλία: «Έφυγε» ο πρώην διαιτητής Πασκάλ Ντοριζόν

All Content - BusinessNews.gr

Αττικα Πολυκαταστήματα: Στα 3,2 ευρώ η διάθεση των μετοχών - Πάνω από 3,5 φορές η υπερκάλυψη

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,08%, κέρδη 15,49% από τις αρχές του έτους

All Content - BusinessNews.gr

Συνεργασία ΑΑΔΕ με «ελληνικό FBI για την πάταξη της φοροδιαφυγής

FleetNews

Το Renault Megane E-Tech Electric ανανεώνεται

FleetNews

Το νέο Lynk & CO 08 πρωταγωνιστεί στην BEYOND Expo 2026

CSRΝews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

CSRΝews.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κεφαλογιάννη: Στόχος μου είναι ο ΕΟΤ να πρωταγωνιστεί
Κεφαλογιάννη: Στόχος μου είναι ο ΕΟΤ να πρωταγωνιστεί 23/10/2023 - 18:17
Grivalia Hospitality: Παρουσιάστηκε επίσημα το One&Only Aesthesis των 300 εκατ. 24/10/2023 - 06:14
Grivalia Hospitality: Παρουσιάστηκε επίσημα το One&Only Aesthesis των 300 εκατ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    27/06/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «πορτοκαλί συναγερμό»
    27/06/2026 - 15:03 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι για 400.000 εργαζόμενους
    27/06/2026 - 14:33 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αυξημένη έως 20% η φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας
    27/06/2026 - 14:02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης
    27/06/2026 - 13:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ
    27/06/2026 - 13:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • Peoplecert: Σχέδιο για παγκόσμιο πανεπιστήμιο και νέες εξαγορές στις ΗΠΑ
    27/06/2026 - 12:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το πλοίο Κίσσαμος με 1.246 επιβάτες προσάραξε κοντά στη Μήλο μετά από μπλακ άουτ
    27/06/2026 - 11:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Cosco Shipping Ports: Στο +2,8% η διακίνηση τον Μάιο
    27/06/2026 - 11:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη
    27/06/2026 - 11:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη
    27/06/2026 - 11:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το πλοίο Κίσσαμος με 1.246 επιβάτες προσάραξε κοντά στη Μήλο μετά από μπλακ άουτ
    27/06/2026 - 11:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    27/06/2026 - 09:00 MEDIA
  • Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ
    27/06/2026 - 13:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι για 400.000 εργαζόμενους
    27/06/2026 - 14:33 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Φιλική ήττα από την Ιταλία (73-82) για την Εθνκή Νέων

27/06/2026 - 20:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Stoiximan AegeanBall Festival: Έκλεψε την παράσταση ξανά ο Μπρεντ Πέτγουεϊ (vids)

27/06/2026 - 20:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

26/06/2026 - 13:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

26/06/2026 - 13:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

26/06/2026 - 13:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MG Motor: Οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας

26/06/2026 - 10:59
FleetNews
fleetnews.gr

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

25/06/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

25/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo