Η Nvidia προχωρά σε επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Nokia, για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνητής νοημοσύνης. Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για τη Nokia, η οποία επιχειρεί να επανατοποθετηθεί στην αγορά μέσω της διεύρυνσης της δραστηριότητάς της πέρα από τον παραδοσιακό εξοπλισμό κινητών δικτύων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η Nokia θα εκδώσει περίπου 166 εκατομμύρια νέες μετοχές προς τη Nvidia, στην τιμή των 6,01 δολαρίων ανά μετοχή. Με τη συναλλαγή αυτή, η Nvidia αποκτά μερίδιο περίπου 2,9% στη φινλανδική εταιρεία. Η συνεργασία των δύο πλευρών επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των τσιπ της Nvidia για την επιτάχυνση του λογισμικού της Nokia που αφορά τα δίκτυα 5G και 6G, ενώ παράλληλα εξετάζονται τρόποι χρήσης της τεχνολογίας data center της Nokia στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia. Ήδη η αξία της μετοχής της Nokia εκτινάχθηκε κατά 18% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση.
Η Nokia, με έδρα το Έσπο της Φινλανδίας, έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια προς την αγορά των data centers, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποδίδει, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Nokia απέκτησε την αμερικανική Infinera Corp. έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στον εξοπλισμό δικτύωσης για data centers που υποστηρίζουν εφαρμογές AI. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζάστιν Χόταρντ ηγείται μιας ευρείας προσπάθειας αναδιάρθρωσης, με στόχο να καταστήσει τη Nokia τη μοναδική δυτική εναλλακτική λύση έναντι της Huawei για το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, από τους σταθμούς 5G έως τα οπτικά δίκτυα.
Η επένδυση της Nvidia στη Nokia εντάσσεται σε μια περίοδο ευρύτερης-έντονης επενδυτικής δραστηριότητας για την αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μία πληθώρα τομέων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση της OpenAI με ποσό που ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια, επενδύσεις σε εταιρείες αυτόνομων οχημάτων όπως οι Wayve και Oxa, στη βρετανική fintech Revolut και σε startups τεχνητής νοημοσύνης όπως η PolyAI. Εκτός αυτών, η Nvidia σχεδιάζει τη δημιουργία νέου data center αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε συνεργασία με τη Deutsche Telekom.
Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προσπάθεια για ανάπτυξη εγχώριου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης, καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στην ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έχει επισημάνει στο παρελθόν την ανάγκη για ταχύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής στην Ευρώπη και μεγαλύτερη στήριξη προς εταιρείες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το AI, διατηρώντας παράλληλα τα δεδομένα τους εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.