Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει το δρόμο στην τετραήμερη εργασία
newsroom newsroom
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
02/03/2024 · 14:01

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει το δρόμο στην τετραήμερη εργασία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των εταιρειών που έχουν εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους και εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, καθώς και άλλα προγράμματα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι θα εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μια έρευνα του LinkedIn το 2023, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους ζωή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το να δουλεύεις τέσσερις ημέρες και να πληρώνεσαι για πέντε είναι κάτι που πολλοί όνειρο για πολλούς εργαζόμενους. Ωστόσο, οι δραματικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο της εποχής της πανδημίας μετέτρεψαν αυτή την ιδέα- η οποία κάποτε ήταν αδιανόητη- σε πραγματικότητα για ορισμένους εργαζόμενους. Όλο και περισσότερες εταιρείες δοκιμάζουν την τετραήμερη εβδομάδα μετά από τα θετικά ευρήματα στις χώρες όπου εφαρμόστηκε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και άλλες.

Τώρα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας. Δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία Tech.co στα τέλη του 2023 φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Στην ετήσια έκθεσή της, η εταιρεία πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 1.000 επιχειρηματίες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των εταιρειών που έχουν εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους και εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, καθώς και άλλα προγράμματα. Συγκριτικά, μόνο το 8% των οργανισμών με πενθήμερη εργασία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτόν τον βαθμό. Το 93% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία είναι ανοιχτές στο να εφαρμόσουν τετραήμερη εργασία, ενώ λιγότερες από τις μισές εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη είναι ανοιχτές σε τετραήμερη εργασία.

Ο Σέιν Σίμσον, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της TechNET IT Recruitment με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν θεμελιώδης για την επιτυχία της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εξοικονομούν 21 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σύμβουλο, κυρίως με την αυτοματοποίηση εργασιών, όπως η εισαγωγή δεδομένων, τα email επιβεβαίωσης, ο έλεγχος βιογραφικών και η ενημέρωση υποψηφίων. Αυτό έχει μειώσει τον χρόνο πλήρωσης μόνιμων θέσεων στην εταιρεία κατά μέσο όρο 10 ημέρες.

«Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου επιτρέπει στην ομάδα μας να επιτύχει τους εβδομαδιαίους στόχους της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η ευελιξία απελευθερώνει τους συμβούλους μας από το να είναι καθηλωμένοι στα γραφεία τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα καλά κερδισμένο ρεπό την Παρασκευή», δήλωσε στο BBC ο Σίμσον.

Η συντόμευση της εβδομάδας εργασίας της εταιρείας δεν έχει μόνο ενισχύσει την παραγωγικότητα και το ηθικό των εργαζομένων, αλλά, σύμφωνα με τον Σίμσον, έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση υποψηφίων που θέλουν να εργαστούν στην εταιρεία.

«Οι έμπειροι επαγγελματίες δελεάζονται από τις εξορθολογισμένες διαδικασίες μας, ενώ οι νεαροί υποψήφιοι ανυπομονούν να αγκαλιάσουν τα νέα εργαλεία», πρόσθεσε.

Αν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν σίγουρα το δρόμο για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας σε ορισμένες βιομηχανίες, η τεχνολογία δεν μπορεί να δρομολογήσει την αλλαγή από μόνη της. Η οργανωτική κουλτούρα εντός μιας επιχείρησης είναι επίσης θεμελιώδης, σύμφωνα με την Να Φου, καθηγήτρια στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων στο Trinity Business School της Ιρλανδίας.

«Το άνοιγμα σε καινοτόμες δομές εργασίας, η πειραματική νοοτροπία και, κυρίως, μια κουλτούρα που βασίζεται σε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης είναι όλα σημαντικά για την επιτυχή υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας», δήλωσε στο BBC.

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι θα επωφεληθούν από την εν λόγω τεχνολογία περισσότερο από άλλους – κυρίως εκείνοι που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για εργασίες, όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η δημιουργία περιεχομένου, το μάρκετινγκ και οι νομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Φου. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι η τεχνολογία αυτή να μειώσει ουσιαστικά τις ώρες εργασίας σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, η μετάβαση στην τετραήμερη εργασία δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία. Απαιτείται η αποδοχή από τα στελέχη και το αν οι ηγέτες θα αγκαλιάσουν την αντισυμβατική ιδέα θα ποικίλλει ανάλογα με τον γενικότερο σκοπό και τις αξίες μιας επιχείρησης, εξήγησε η Φου.

Παρά τις επιφυλάξεις, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρηματικών ηγετών θεωρούν ότι η υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας είναι αναπόφευκτη. Τον Οκτώβριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντιμόν, δήλωσε στο Bloomberg: «Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100, και πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι ημέρες την εβδομάδα».

Πηγή: Ertnews.gr

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ·
  • ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μύκονος-ΠΑΟΚ 85-88: Τα highlights του αγώνα και το δραματικό φινάλε (vids)

All Content

Άνετη νίκη παρά τις απουσίες η ΑΕΚ, 91-70 το Μαρούσι (gallery & vids)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Live: Καρδίτσα Ιαπωνική-Άρης 35-35 (ημίχρονο)

All Content

"Απόδραση" από τη Μύκονο με 88-85 για τον ΠΑΟΚ (vids & pics)

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Η HUAWEI παρουσίασε το «Advance Intelligence» στην MWC 2024
Η HUAWEI παρουσίασε το «Advance Intelligence» στην MWC 2024 01/03/2024 - 14:56
Ίλον Μάσκ: Κατέθεσε αγωγή κατά της Open AI 02/03/2024 - 17:54
Ίλον Μάσκ: Κατέθεσε αγωγή κατά της Open AI

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Οκτωβρίου
    03/10/2026 - 14:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου
    03/10/2026 - 14:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Βουλή: Προς κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία, Γερμανία/Ολλανδία και με Σερβία
    03/10/2026 - 13:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πιερρακάκης για 120 δόσεις: Δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
    03/10/2026 - 12:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δήμας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομάδα έργων αποκατάστασης από την κακοκαιρία «Daniel»
    03/10/2026 - 12:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • EY Entrepreneurship Barometer Greece 2025: Η διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις
    03/10/2026 - 12:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για ανταλλαγή κειμηλίων και λειψάνων
    03/10/2026 - 11:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο μουσακάς της Coffee Island στην Ινδία, η είσοδος του Κώστα Γεράρδου στη διαφήμιση και το νέο πλάνο του Βαγγέλη Μαρινάκη για το MEGA
    03/10/2026 - 11:40 WHISPERER
  • Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω 9 μποφόρ
    03/10/2026 - 11:25 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ΔΣ της ρωσικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου Hyperglobus
    02/10/2026 - 22:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΕ: Μπλοκ 17 χωρών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, απέναντι στη Γερμανία για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια συνοχής
    02/10/2026 - 21:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: «Δεν θα ανοίξω το πουγκί» - Δημοσιονομική σταθερότητα απέναντι στην «ακατάσχετη παροχολογία»
    02/10/2026 - 20:54 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΜΒΥΞ: Τζίρος 76,9 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη στο βασικό χαρτοφυλάκιο- Οι κινήσεις για την επόμενη ημέρα
    03/10/2026 - 08:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ξεπέρασε το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Αναταράξεις στις αγορές
    02/10/2026 - 19:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τρινκιέρι: «Ελέγξαμε το παιχνίδι στο τέταρτο δεκάλεπτο» - Ζιάγκος: «Επιστρέψαμε σε μία κανονικότητα» (vid)

03/10/2026 - 15:28
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Εύκολη επικράτηση για τον Κολοσσό Ρόδου, 91-75 τη Δόξα Λευκάδας (pics & vids)

03/10/2026 - 15:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo