Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
DESI: Απογοητευτική η Ελλάδα στην Ψηφιακή Οικονομία
Newsroom Newsroom
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
21/05/2018 · 03:00

DESI: Απογοητευτική η Ελλάδα στην Ψηφιακή Οικονομία

Απογοητευτική παρέμεινε για άλλη μια χρονιά η επίδοση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2018 (DESI) που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στις επιδόσεις του 2017.

Απογοητευτική παρέμεινε για άλλη μια χρονιά η επίδοση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2018 (DESI) που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στις επιδόσεις του 2017.

Η συνολική κατάταξή της είναι στην 27η θέση ανάμεσα στα 28 μέλη της ΕΕ με την τελευταία θέση να την καταλαμβάνει η Ρουμανία και με συνολική βαθμολογία 38,4 έναντι 54 που είναι ο μέσος όρος.

Πέρσι, όπως επισημαίνεται από την ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη βελτιώθηκαν στους δείκτες ψηφιακής οικονομίας. Η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες διαθέτουν τις πλέον προηγμένες ψηφιακές οικονομίες, ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Εσθονία. Η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία προχώρησαν περισσότερο (κατά περισσότερο από 15 μονάδες) τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η χαμηλότερη αύξηση στην ψηφιακή απόδοση σημειώθηκε στην Ελλάδα (κάτω από 10 μονάδες).

Στη συνδεσιμότητα (σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα και τιμές ευρυζωνικών συνδέσεων) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η μετάβαση της χώρας στις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργή απ’ ό,τι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Στα λίγα θετικά είναι η κάλυψη 4G στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας η οποία στην Ελλάδα αυξήθηκε και σήμερα πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών και οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της ΕΕ. Όμως η ένταξη πιο εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, μολονότι η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων προχώρησε σε κάποιο βαθμό. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Αναλυτικότερα, με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 43,1, (ο πρώτος και βασικότερος δείκτης) η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων παρουσιάζει διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων με κάλυψη 99 % (μέσος όρος ΕΕ 97 %), αλλά η διείσδυση στον πληθυσμό (69%) προχωρεί ακόμη με αργούς ρυθμούς (μέσος όρος ΕΕ 57%).

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και δε βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους (δείκτης τιμών Ελλάδα 67, έναντι 87 μέσος όρος ΕΕ).

Η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργή απ’ ό,τι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Στις κινητές ευρυζωνικές επικοινωνίες: Η κάλυψη 4G παρουσιάζει θετική αύξηση κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες στο 88%, κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ (91%). Ωστόσο η διείσδυση, παρά την αύξηση κατά 9 μονάδες (59/100), είναι κάτω του μέσου όρου του της ΕΕ (90/100).

Οι συνδρομές σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις έχουν αυξηθεί 2%, αγγίζοντας το 7%, παραμένοντας αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (33%). Παρότι σημείωσε πρόοδο κατά 6%, η Ελλάδα παραμένει τελευταία μεταξύ των κρατών μελών στην κάλυψη NGA (δίκτυα νέας γενιάς) ανά νοικοκυριό (50%), απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ (80%). Σχεδόν μηδενική είναι η κάλυψη (0,4%) και διείσδυση (0,01%) ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (58% κάλυψη, 15,4% διείσδυση) που έχει σταδιακά αυξηθεί από το παρελθόν έτος.

Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες η Ελλάδα προοδεύει αλλά οι επιδόσεις της είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Το ποσοστό των χρηστών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι χαμηλό (38%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (58%). Από την πλευρά της προσφοράς ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, η Ελλάδα σημείωσε κάποια πρόοδο το 2017 με 14/100 προσυμπληρωμένα έντυπα σε σύγκριση με 5/100 το 2016, αλλά παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (53/100) και βρίσκεται στην 27η θέση.

Ακόμη, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο ανθρώπινο κεφάλαιο, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το 2017, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο σε τακτική βάση (67%) ήταν από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 81%). Ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων έχει μείνει στάσιμος στο 46% και η Ελλάδα παραμένει πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (57%). Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (1,4 %) στην ΕΕ, με το ποσοστό των ειδικών να παραμένει σταθερό.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στη «διαρροή εγκεφάλων» που παρατηρείται στην Ελλάδα και όπως επισημαίνεται η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικών ΤΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χρήση των ΤΠΕ είναι αναγκαία σε πάνω από το 90 % των θέσεων εργασίας. Το χαμηλό ποσοστό ατόμων με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες μπορεί να δράσει ανασταλτικά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σε σχετική σημείωση της ΕΕ για τη χώρα μας αναφέρεται ότι για την ανάπτυξη δικτύων NGA υπάρχουν προσδοκίες για το εγγύς μέλλον, εφόσον υλοποιηθούν τα έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνεται: «Η Ελλάδα υστερεί αισθητά σε σχέση με τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη που καθορίζονται στην ευρυζωνική στρατηγική. Προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα με τα άλλα κράτη μέλη, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις και για άμεση αποδέσμευση δημόσιων χρηματοδοτικών πόρων. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών υπηρεσιών το 2017, η Ελλάδα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων στις διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και στην προαγωγή διατομεακών συνεργειών, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας με σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη δικτύων NGA.»

Πηγή: DigitalLife

  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • EE
  • ·
  • DESI
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πού θα δείτε Μαρούσι-Πανιώνιος και Άρης-Παναθηναϊκός

All Content

Από νωρίς σήμερα οι αγώνες σε Rising και Gen A Stars (live streams)

All Content - BusinessNews.gr

ΕΕ: Νέα ρεκόρ στην ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας - Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις

All Content - BusinessNews.gr

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content - BusinessNews.gr

Aktor: Τι σηματοδοτεί η πρώτη εμπορική συμφωνία για Κάθετο Διάδρομο - Συμφωνία–ορόσημο με BP και Naftogaz

All Content

Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards

All Content

Τηλεοπτικά κανάλια: Τα περιφερειακά της Αττικής σε ρόλο πρωταγωνιστή

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Οι Κινγκς πήραν ΝτιΑντρε Χάντερ κι έστειλαν στο Κλίβελαντ Σρέντερ και Έλις

All Content

Με 40άρα Εμπίντ oι Σίξερς 124-114 τους Πέλικανς (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας με αιχμή τη συνεργασία με τη Naval Group

All Content - BusinessNews.gr

Ανακαινίζω και Κοινωνική Αντιπαροχή: Το κυβερνητικό σχέδιο για την κρίση στέγης

All Content - BusinessNews.gr

Εκτεταμένο πλέγμα νέων δράσεων της ΔΥΠΑ για το 2026 - Προγράμματα για γυναίκες, νέους και ευάλωτες ομάδες

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΕΕΚΤ: Θετική η επανεξέταση του νέου ψηφιακού φόρου
ΕΕΚΤ: Θετική η επανεξέταση του νέου ψηφιακού φόρου 21/05/2018 - 03:00
Facebook: Live μετάδοση στη συνάντηση Ζούκερμπεργκ - Ευρωβουλής 21/05/2018 - 03:00
Facebook: Live μετάδοση στη συνάντηση Ζούκερμπεργκ - Ευρωβουλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Ένα βήμα πριν την άνοδο στη Super League 1 των αγορών - Τι φέρνει η αναβάθμιση από το MSCI
    01/02/2026 - 10:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Τι προβλέπεται για τις επόμενες ώρες
    01/02/2026 - 10:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    01/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Πιερρακάκης: Εθνική πρόκληση το στεγαστικό - Δεν λύνεται χωρίς τους ιδιοκτήτες
    31/01/2026 - 21:01 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
    31/01/2026 - 20:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Νέα ανακοίνωση της Βιολάντα: Φήμες και αβάσιμες ερμηνείες δεν βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης
    31/01/2026 - 19:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    31/01/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη διάρκεια την Κυριακή - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
    31/01/2026 - 18:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μια σημαντική και στρατηγική επένδυση
    31/01/2026 - 17:15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Δήμας για κυκλοφοριακό: Εξετάζεται flyover στον Κηφισό και μεταφορά επιχειρήσεων εκτός Αθήνας
    31/01/2026 - 16:35 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας με αιχμή τη συνεργασία με τη Naval Group
    31/01/2026 - 11:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Oι μεγάλοι νικητές των φετινών Ermis Awards
    31/01/2026 - 12:09 MEDIA
  • Aktor: Τι σηματοδοτεί η πρώτη εμπορική συμφωνία για Κάθετο Διάδρομο - Συμφωνία–ορόσημο με BP και Naftogaz
    31/01/2026 - 14:50 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Αγορά ακινήτων: Από τον ανελκυστήρα στα κοινόχρηστα - Οι παράγοντες που επηρεάζουν έως 20% την αξία
    31/01/2026 - 11:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης για επετειο Ιμίων: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»
    31/01/2026 - 15:56 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Από νωρίς σήμερα οι αγώνες σε Rising και Gen A Stars (live streams)

01/02/2026 - 07:43
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ρεβάνς Μπουλς 125-118 στο Μαϊάμι -Οι Πέισερς 129-124 τους Χοκς (vids)

01/02/2026 - 07:37
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’20 years KYANA’’

31/01/2026 - 07:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ANT1: Στην κορυφή με πάνω από 1,4 εκατ. τηλεθεατές ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ρόμα

30/01/2026 - 14:58
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πλούσια ποδοσφαιρική δράση στην COSMOTE TV

30/01/2026 - 14:09
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Vodafone: Στη λίστα ‘A’ του CDP για ακόμη μία χρονιά

30/01/2026 - 12:38
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Gorenje: Πλατινένια διάκριση από την EcoVadis για το 2025 – Ανάμεσα στο 1% των πιο βιώσιμων εταιρειών παγκοσμίως

30/01/2026 - 09:54
FleetNews
fleetnews.gr

ΕΕ: Στο +1,8% οι ταξινομήσεις το 2025

30/01/2026 - 06:52
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2026 ΤΗΣ L’ORÉAL PROFESSIONAL PRODUCTS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

29/01/2026 - 15:59
FleetNews
fleetnews.gr

Συνεργασία Caroo και Surprice Car Rental για την ανάπτυξη του Mobility

29/01/2026 - 07:45
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo