Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση για τα αίτια της φονικής έκρηξης που προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, τα ξημερώματα της Δευτέρας (26/01).
Στα αποκαΐδια χάθηκαν τέσσερις γυναίκες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ακόμη μίας που αγνοείται από τη στιγμή της ισχυρότατης έκρηξης.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας, λαμβάνοντας καταθέσεις από εργαζόμενους που κατάφεραν να διαφύγουν από τη φωτιά, με στόχο τη συλλογή κρίσιμων στοιχείων για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη και την εξακρίβωση των ακριβών αιτίων που οδήγησαν στην καταστροφή.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βασικό σενάριο που εξετάζουν, μέχρι στιγμής, οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αφορά πιθανή διαφυγή προπανίου στο εσωτερικό του εργοστασίου, ενδεχομένως στον χώρο παραγωγής όπου βρίσκονται οι φούρνοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας σπινθήρας θα μπορούσε να προκαλέσει ακαριαία ανάφλεξη, οδηγώντας στην έκρηξη και στη συνέχεια στη μεγάλη πυρκαγιά.
Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση διέθετε δύο μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας 9 κυβικών μέτρων στον προαύλιο χώρο, οι οποίες περιείχαν μείγμα προπανίου και βουτανίου. Το καύσιμο μεταφερόταν στις εγκαταστάσεις μέσω ειδικών σωληνώσεων για την τροφοδοσία του χώρου παραγωγής.
Ανοιχτό και το ενδεχόμενο άλλης χημικής αιτίας
Προβληματισμό στους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους μάρτυρες δεν ανέφερε πως αντιλήφθηκε κάποια έντονη οσμή πριν από την έκρηξη. Για τον λόγο αυτό, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο -έστω και με μικρή πιθανότητα- να συνέβαλε στο τραγικό συμβάν και κάποια άλλη χημική αιτία.
Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στον χώρο και τη συλλογή όλων των καταθέσεων. Παράλληλα, έχουν οριστεί πραγματογνώμονες από την Αθήνα —ένας ηλεκτρολόγος, ένας χημικός και ένας πυροτεχνουργός, οι οποίοι θα διεξαγάγουν εξειδικευμένο έλεγχο και θα υποβάλουν τα πορίσματά τους.
Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον εισαγγελέα, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στον τόπο της τραγωδίας και παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
Το σημείο της καταστροφής και οι μαρτυρίες
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πέντε γυναίκες βρίσκονταν στο σημείο που πλέον έχει μετατραπεί σε κενό, καθώς το ωστικό κύμα της έκρηξης κατέστρεψε τοίχους και προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής, κόβοντας κυριολεκτικά στα δύο το τεράστιο εργοστάσιο. Εκεί, κοντά στους φούρνους, εργάζονταν οι πέντε γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας στην παραγωγή.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κατάφεραν να εξέλθουν από την ίδια έξοδο που χρησιμοποιούσαν καθημερινά.
Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες συναδέλφων τους, οι οποίοι μίλησαν στο ΕΡΤnews. Όπως ανέφεραν, το προηγούμενο βράδυ είχαν διασκεδάσει όλοι μαζί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και λίγες ώρες αργότερα αντίκρισαν το εργοστάσιο παραδομένο στις φλόγες, γνωρίζοντας με ακρίβεια σε ποιο σημείο εργάζονταν οι συνάδελφοί τους και ποιοι βρίσκονταν σε διάλειμμα.
Επιχειρήσεις διάσωσης και μέτρα ασφαλείας
Στον χώρο παραμένουν 60 άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, με 13 οχήματα, οι οποίοι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και τον εντοπισμό των αγνοουμένων.
Ο θόρυβος από την έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα, ήταν τόσο ισχυρός ώστε ακούστηκε στην πόλη των Τρικάλων αλλά και σε γειτονικά χωριά, σε ακτίνα έως και 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο έκτο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρικάλων, όπου τέθηκε σε ισχύ εκτροπή της κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας.