Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΣΕΠΕΕ: Δυσκολίες και το 2025 για την ελληνική ένδυση και κλωστοϋφαντουργία - υποτονικές πωλήσεις και εξαγωγές
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
18/06/2025 · 19:45

ΣΕΠΕΕ: Δυσκολίες και το 2025 για την ελληνική ένδυση και κλωστοϋφαντουργία - υποτονικές πωλήσεις και εξαγωγές

Το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα όλης της αλυσίδας της ένδυσης, αλλά ιδιαίτερα των εκκοκκιστηρίων, κλωστηρίων, βαφείων και πλεκτηρίων
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Δυσκολίες αντιμετωπίζει και το 2025 η αλυσίδα ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, καθώς ο κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει υποτονικές πωλήσεις και εξαγωγές, συνεπεία και της οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας διεθνώς. Την ίδια ώρα, το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα όλης της αλυσίδας της ένδυσης, αλλά ιδιαίτερα των εκκοκκιστηρίων, κλωστηρίων, βαφείων και πλεκτηρίων, ενώ «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις του κλάδου αποτελούν επίσης οι μεγάλες ελλείψεις σε διάφορες τεχνικές ειδικότητες και η σημαντική γήρανση των εργαζομένων στους κλάδους μόδας.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Βασίλης Μασσέλος, κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του φορέα, στη Θεσσαλονίκη. Κατά την ομιλία του, ο κ.Μασσέλος επανέφερε ακόμα τις προτάσεις του φορέα για την ενεργοποίηση εθνικής στρατηγικής ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας και ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης όλης της αλυσίδας του βαμβακιού, με ορίζοντα το 2030.

Προς δημιουργία νέων τμημάτων για την ένδυση σε ΙΕΚ και ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται ν' αρχίσει να διδάσκεται το νέο εκπαιδευτικό υλικό, που αναπτύχθηκε με επιμέλεια της ΓΕΣΕΒΕ για τρεις νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ, που αφορούν τον σχεδιασμό και την παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων, πλεκτών ενδυμάτων και υποδημάτων αντίστοιχα, όπως γνωστοποίησε ο κ.Μασσέλος.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και κατόπιν έρευνας του ΣΕΠΕΕ, εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης ταχύρρυθμων τμημάτων εκπαίδευσης γαζωτριών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο ΣΕΠΕΕ ανέλαβε επίσης να επικοινωνήσει με τα υφιστάμενα τοπικά ΙΕΚ και ΕΠΑΛ, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες δημιουργίας τμημάτων για την ένδυση στη Θεσσαλονίκη.

Κάνοντας αναδρομή στην περσινή χρήση, ο κ.Μασσέλος υπενθύμισε ότι για την ελληνική βιομηχανία ένδυσης -όπως και για την ευρωπαϊκή- το 2024 εξελίχθηκε σε δύσκολη χρονιά, λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό και της ασθενούς ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Εξαγωγές 1,7 δισ. και ακόμη μεγαλύτερες

«Εάν, ωστόσο, στις εξαγωγές συμπεριληφθούν και αυτές του βαμβακιού, η αλυσίδα ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας παραμένει από τους σημαντικότερους εξωστρεφείς κλάδους της χώρας, με συνολική αξία εξαγωγών 1,7 δισ. ευρώ. Η δε πραγματική αξία των εξαγωγών είναι αρκετά μεγαλύτερη, αν συμπεριληφθούν και όσες γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων» τόνισε.

Για το 2025, σημείωσε ότι είναι προφανές πως με τα σημερινά δεδομένα, οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας δεν είναι ορατή η ομαλοποίηση της κατάστασης, τόσο της εγχώριας όσο και της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ανάκαμψη, εξήγησε, θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς επίσης και από την εφαρμογή μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα.

Βαρύτητα σε πέντε άξονες κι έμπνευση από την Ισπανία και την Πορτογαλία

Κατά τον κ.Μασσέλο, οι πέντε προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου για την ένδυση και την κλωστοϋφαντουργία θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση δράσεων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και καινοτομίας, σε δράσεις ψηφιοποίησης, στη βιωσιμότητα και την αειφορία, στην υποστήριξη των εξαγωγών και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των νέων.

«Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συγκεκριμένο τομεακό πρόγραμμα αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΠΕΕ και θα πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί η υλοποίησή του, αν πραγματικά θέλει η Πολιτεία να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και τα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη που προσφέρουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 160.000 άμεσα εργαζόμενους.

Ως προς τις εξαγωγές, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του τζίρου του κλάδου, προτείνεται -ως ανάγκη άμεσης προτεραιότητας- η ενίσχυσή τους κατά τα πρότυπα χωρών όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία. «Η στήριξη θα πρέπει να γίνει σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση ο κλάδος» επισήμανε και γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως τον φετινό Φεβρουάριο, ενισχύθηκαν 145 επιχειρήσεις, που συμμετείχαν σε 21 διοργανώσεις τριών εκθέσεων (σε Μόναχο, Μαδρίτη και Αθήνα), πραγματοποίησαν συνολικά 5.479 εμπορικές επαφές με ξένους αγοραστές και διασφάλισαν παραγγελίες ύψους 16 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να επεκταθεί το πρόγραμμα σε άλλες χώρες. Παρόμοιο πρόγραμμα θα πρέπει να δρομολογηθεί και στην Περιφέρεια Αττικής» εισηγήθηκε.

Η ευκαιρία στη βιωσιμότητα

Βασική στρατηγική του κλάδου στην Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει το δίπτυχο «βιώσιμη ανάπτυξη-κυκλική οικονομία», σύμφωνα με τον κ.Μασσέλο. Τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε ισχύ νέος κανονισμός της ΕΕ, ο οποίος θεσπίζει νέο πλαίσιο απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού, όσον αφορά τα βιώσιμα προϊόντα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ενδύματα και τα κλωστοϋφαντουργικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει εντός του 2025 σχέδια δράσης για τις ομάδες προϊόντων που θεωρούνται προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων και τα ενδύματα και κλωστοϋφαντουργικά, με στόχο να διασφαλιστεί ότι έως το 2030 τα προϊόντα που θα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, θα είναι ανακυκλώσιμα, κατασκευασμένα όσο το δυνατόν περισσότερο από ανακυκλωμένες ίνες και απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες.

«Η Ελλάδα διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη αλυσίδα βαμβακιού, από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν. Τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα "από το χωράφι έως το ράφι" θα πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστική στροφή διαφοροποίησης της χώρα μας, η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία μέσω του αναπτυξιακού νόμου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέτρων» κατέληξε.

Δύο δράσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί και η κλωστοϋφαντουργία

«Δύο νέες δράσεις- μαμούθ», συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, με ποσοστό επιδότησης έως και 50%, οι οποίες «μπορούν να δώσουν ουσιαστικές και αξιόπιστες διεξόδους για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, στην ένδυση και την κλωστοϋφαντουργία» προκήρυξε προ ημερών από το ΠΕΠ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό γνωστοποίησε κατά τον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η υποστήριξη της Περιφέρειας στον εξαγωγικό τομέα είναι δεδομένη.

Ο Ανδρέας Καλαντζής, τέλος, εκπρόσωπος του ΟΕΤΙ (Institute for Ecology, Technology and Innovation) στην Ελλάδα, ανέλυσε τις εξελίξεις που έχουν καταγραφεί, τρία χρόνια από την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον κλάδο.

Όπως αποφασίστηκε κατά τη γενική συνέλευση, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕΕ θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου.

  • ΣΕΠΕΕ
  • ·
  • ΕΝΔΥΣΗ
  • ·
  • ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μπαρτζώκας: «Σαν διακοπές το αυριανό ρεπό και το γεγονός ότι παίζουμε την Παρασκευή»!

All Content

Έτσι πέρασε ο Ολυμπιακός από το Ιβανώφειο (vid)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

«Καθάρισε» στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, 78-68 τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο (vids)

All Content

Δύσκολη νίκη για την Εφές, 85-79 την Μπαντίρμα πριν τον Ολυμπιακό

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά 18/06/2025 - 19:14
Attica Group: Στρέφεται κατά της ΠΕΝΕΝ για την «παράνομη απεργία των ναυτικών» 18/06/2025 - 20:10
Attica Group: Στρέφεται κατά της ΠΕΝΕΝ για την «παράνομη απεργία των ναυτικών»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    04/10/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • OPEC+: Αμετάβλητοι οι στόχοι παραγωγής πετρελαίου για τον Νοέμβριο
    04/10/2026 - 14:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Π. Μαρινάκης: Στόχος η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι κάτω από 1,75 ευρώ
    04/10/2026 - 14:05 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Συνολικά 188 νεκροί σε δυστυχήματα στον αγροτικό κλάδο από το 2022
    04/10/2026 - 13:47 ΕΛΛΑΔΑ
  • Λετονία: Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Κούλμπεργκς κερδίζει τις εκλογές
    04/10/2026 - 13:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η ελληνική ναυτιλία "ξαναδένει" στην Αθήνα – Euronext, νέα κεφάλαια και 1.003 πλοία στο βιβλίο παραγγελιών
    04/10/2026 - 12:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κ. Μητσοτάκης: Να μην αφήσουμε μια παγκόσμια κρίση να μετατραπεί σε εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
    04/10/2026 - 12:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Υψηλή κάλυψη κενών στην έναρξη της σχολικης χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι
    04/10/2026 - 12:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Playmobil: Τι πουλάει στην Ελλάδα η εταιρεία πίσω από το viral trend των ημερών - Το μεγάλο restart του γερμανικού ομίλου
    04/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
    04/10/2026 - 11:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Διπλασιασμός Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στο επτάμηνο 2026 – Η δήλωση Στουρνάρα
    04/10/2026 - 09:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Playmobil: Τι πουλάει στην Ελλάδα η εταιρεία πίσω από το viral trend των ημερών - Το μεγάλο restart του γερμανικού ομίλου
    04/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο «χάρτης» της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση - Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι εργάζονται σήμερα
    04/10/2026 - 11:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
    04/10/2026 - 11:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κ. Μητσοτάκης: Να μην αφήσουμε μια παγκόσμια κρίση να μετατραπεί σε εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
    04/10/2026 - 12:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπαρτζώκας: «Σαν διακοπές το αυριανό ρεπό και το γεγονός ότι παίζουμε την Παρασκευή»!

04/10/2026 - 17:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Λούκιτς: «Θέλουμε να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα»

04/10/2026 - 17:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo