Τρίτη, 21 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Πρεμιέρα με φόντο την ‘’Όμικρον’’ και την έλλειψη υπαλλήλων
Μαρία Μπακοπούλου Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
09/01/2022 · 21:17

Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Πρεμιέρα με φόντο την ‘’Όμικρον’’ και την έλλειψη υπαλλήλων

Τα ποσοστά ανά κατηγορία προϊόντων.

Σε χαμηλούς τόνους και με φόντο την μετάλλαξη΄Όμικρον’’ που έκανε, ήδη, την αγορά από τα Χριστούγεννα να σημειώνει πρωτοφανή πτώση τζίρου, ξεκινούν επισήμως σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις, οι πρώτες για το 2022, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα καταστήματα, ειδικά αυτά της ένδυσης και της υπόδησης, θα παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 έως τις 18:00.

Στον απόηχο της εξαιρετικά μειωμένης κίνησης στα καταστήματα την εβδομάδα αμέσως μετά τις γιορτές, φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι τα καταστήματα, τόσο του κέντρου των πόλεων, όσο και των συνοικιακών, έχουν προχωρήσει, ήδη, σε πολύ καλές εκπτώσεις που ξεκινούν, ήδη, από το 50% στα ρούχα και τα παπούτσια της χειμερινής σεζόν, στα οποία υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και στοκ προς πώληση.

Παράλληλα, σαφώς μικρότερες θα είναι οι εκπτώσεις που βρουν οι καταναλωτές σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, τα οποία θα διατίθενται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά 20-30% ανάλογα με το κατάστημα ή την αλυσίδα.

Στο 30-40% θα κυμανθούν, εξάλλου, και οι εκπτώσεις για τα είδη σπιτιού, έπιπλα, χαλιά κλπ.

Βέβαια, στην παρούσα συγκυρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλη Κορκίδη, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και των πολλών κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική, εκτός από την αγωνία για την κινητικότητα στην αγορά, υπάρχει έντονη ανησυχία πως θα αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο της απουσίας των υπαλλήλων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Eκπτώσεις, όμως, θα υπάρχουν από σήμερα και στα ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, αλλά και μεμονωμένων ιστοσελίδων, οι οποίες προσφέρουν ποικιλία προϊόντων για τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί. Τα συνεχή κρούσματα, ωστόσο, εξαπάτησης καταναλωτών μέσα από ιστοσελίδες έχουν κάνει τους σχετικούς φορείς να κρούουν καμπανάκι κινδύνου, ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο «Συνήγορος του Καταναλωτή», όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας συστήνουν στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά προϊόντων, ακόμα κι αν πωλούνται σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, από ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν αμφίβολης νομιμότητας ιστοσελίδες (πχ δεν περιλαμβάνουν πλήρη στοιχεία έδρας και επικοινωνίας, περιέχουν «νεκρές» συνδέσεις [links] ή συνδέσεις σε όρους χρήσης ή πολιτικής προστασίας απορρήτου με ασυνάρτητο παρεχόμενο, διοχετεύουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές αποκλειστικά μέσω social media εφαρμογών, όπως viber, messenger, κ.λπ.).

Εμπορικοί φορείς: Έναρξη με αρνητική ψυχολογία

Τόσο η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του κορονοιού, όσο και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο δημιουργούν, κατά τους φορείς της αγοράς ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για το εμπόριο αυτούς τους μήνες και οι χειμερινές εκπτώσεις θα είναι, πιθανόν, το μεγάλο θύμα αυτού του συνδυασμού, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρο Καπράλο «η πτώση, μετά από ένα καλό δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για την αγορά, είχε ξεκινήσει, ήδη, από τον Νοέμβριο και την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Υπήρξε μια ανάταση στην περίοδο της Black Friday, αλλά και τις πρώτες ημέρες των γιορτών, όμως ο φόβος του κόσμου και η άνοδος των κρουσμάτων αμέσως μετά τα Χριστούγεννα έχει συντελέσει σε ένα «πάγωμα» της αγοράς. Σε αυτό το φόντο ξεκινούν τώρα οι εκπτώσεις και είναι αμφίβολο το πως θα εξελιχθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο κόσμος που χρειάζεται όντως ρούχα ή παπούτσια, που έχουν κυρίως την τιμητική τους, θα αψηφήσει την άνοδο των κρουσμάτων και θα ψωνίσει. Το ζήτημα είναι ότι θα φοβηθούν και αυτοί που βλέπουν τις εκπτώσεις ως μια ευκαιρία να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα ή το σπίτι τους και πρόκειται για μια μεγάλη μερίδα κοινού. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η αγορά δεν θυμίζει το 2019, όπως κάποιοι θέλουν να αφήνουν αυτή την αίσθηση».

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στον εμπορικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς απαισιόδοξος για την πορεία των χειμερινών εκπτώσεων δηλώνει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει φοβηθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον και αυτό επηρέασε τις αγορές των Χριστουγέννων, ενώ θα έχει αρνητική επίδραση και στις εκπτώσεις. «Οι προσφορές έχουν ξεκινήσει, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η κυκλοφορία του κόσμου είναι εξαιρετικά μειωμένη και αυτό το βλέπει κανείς και από την κίνηση του κόσμου σε μεγάλους δρόμους της Θεσσαλονίκης όπως η Τσιμισκή. Οι καταναλωτές φοβούνται πολύ, το είδαμε αυτό ήδη και στην εβδομάδα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα όταν ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται τα 30.000 κρούσματα ανά ημέρα και αν δεν σταματήσει αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να βγει εύκολα να κάνει αγορές, παρά τις δελεαστικές τιμές που έχουν βάλει οι έμποροι. Ο κόσμος έχει κακή ψυχολογία και τα καθημερινά ‘’ρεκόρ’’ κρουσμάτων που ακούει καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ εννοείται πως δεν βοηθούν την κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προβλέψεις για την φετινή περίοδο των εκπτώσεων είναι απαισιόδοξες και είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να πλησιάσουν τον προ πανδημίας τζίρο των 5,5 δισ. ευρώ της εκπτωτικής περιόδου.

Το αρνητικό πρόσημο του 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ιδιαίτερη περίοδος χειμερινών εκπτώσεων ήταν και αυτή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, καθώς μόνον οι δύο πρώτες εβδομάδες ήταν ελεύθερες για το κοινό σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα καταστήματα, αφού από τις αρχές Φεβρουαρίου 2021 είχε επιβληθεί εκ νέου lockdown σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, σε κλαδικό επίπεδο, οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στον κλάδο των ειδών ένδυσης και υπόδησης όπου για το 95,6% των επιχειρήσεων οι επιδόσεις των χειμερινών εκπτώσεων για το 2021 ήταν χειρότερες από τις αντίστοιχες του 2020.
Το εύρημα αυτό αφενός συνδέεται με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση υγείας, και αφετέρου δείχνει τις περιορισμένες επιδόσεις της μεθόδου του “click-in-shop” το οποίο υιοθετήθηκε τότε από τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης-υπόδησης.
Την κατάσταση έσωσαν για κάποιους τα e-shops: Ενδεικτικό είναι ότι για τις επιχειρήσεις εκείνες –επώνυμες φίρμες και μεγαλύτερες σε μέγεθος- που είχαν οργανωμένο το e-shop και δίκτυο διανομής η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη από το γενικό σύνολο αφού κατέγραψαν μειώσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο της τάξης του -10% και -20%.
Σε επίπεδο μεγάλης γεωγραφικής περιφέρειας, η Κεντρική Ελλάδα ήταν αυτή που κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις καθώς το 10% των επιχειρήσεων είχε καλύτερες εκπτωτικές επιδόσεις σε σχέση με το 2020.
Την ίδια στιγμή, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη σημείωσαν τις χαμηλότερες θετικές επιδόσεις (2.3%) ως αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι για αρκετές από τις περιοχές αυτές δεν ίσχυσε η ελεύθερη πρόσβαση των καταναλωτών.

  • ΟΜΙΚΡΟΝ
  • ·
  • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
  • ·
  • ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • ·
  • ΡΟΥΧΑ
  • ·
  • ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Η άφιξη της Μπιλμπάο στη Θεσσαλονίκη για τον πρώτο τελικό με τον ΠΑΟΚ (gallery)

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR-Μονακό στις 21:00 για μια θέση στα playoffs

All Content - BusinessNews.gr

Ενδεχομένως και αύριο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα θετικά μέτρα

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο - Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Άλμα 83,2% των ταξιδιωτικών εσπράξεων τον Φεβρουάριο του 2026 στα 533,4 εκατ. ευρώ

All Content

Βραβείο Clio για την Ogilvy Greece και την καμπάνια της Toyota «Όχημα Διαφυγής»

All Content

Ogilvy και Superbet «ζωντανεύουν» 100 χρόνια ΠΑΟΚ μέσα από τον πρώτο ύμνο της ομάδας

All Content

Πού θα δείτε απόψε το play-in Παναθηναϊκός AKTOR-Μονακό

All Content

ΑΕΚ: Ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων για το Final-4 του BCL

All Content - BusinessNews.gr

Φοροδιαφυγή: Στο 29,7% η μέση παραβατικότητα το 2025 – Στην πρώτη θέση τα συνεργεία αυτοκινήτων με 61%

All Content - BusinessNews.gr

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση καθαρών κέρδων 77,7% για το 2025 - Στα 48,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και Τουρκία: Οι στρατηγικές κινήσεις του Eρντογάν - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

CSRΝews.gr

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΒΕΑ: Κοινή εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»

CSRΝews.gr

Συνάντηση Εργασίας με στόχο την ίδρυση Περιφερειακού Δικτύου στην Κρήτη

CSRΝews.gr

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος: Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μπρατάκος: Η επιτάχυνση στις ρυθμίσεις των δανείων θα γίνει ανάσα ζωής για την ελληνική επιχειρηματικότητα
Μπρατάκος: Η επιτάχυνση στις ρυθμίσεις των δανείων θα γίνει ανάσα ζωής για την ελληνική επιχειρηματικότητα 09/01/2022 - 11:07
Ξεκινά σήμερα η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie 10/01/2022 - 07:14
Ξεκινά σήμερα η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ: Συμμετοχή στις διαλέξεις “Success Industry Stories” του ΠΑΔΑ»
    21/04/2026 - 18:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΗΕ: Οι Τέσσερις υποψήφιοι για επικεφαλής μετά τη λήξη της θητείας του Αντόνιο Γκουτιέρες
    21/04/2026 - 18:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • E.IN.S: Στα 6,77 εκ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2025 – Πρόταση για μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή
    21/04/2026 - 17:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΒΕΑ: Κοινή εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»
    21/04/2026 - 17:43 ESG
  • ΣτΕ: Μπλόκαρε ξανά μεγάλο τμήμα της επέκτασης του White Coast στον Μύτακα της Μήλου
    21/04/2026 - 17:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Enterprise Greece: Ανανέωση συνεργασίας με τον οργανισμό Invest Cyprus
    21/04/2026 - 17:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων: Από τα 1,75 ευρώ στα 2 ευρώ μέσα σε 20 μέρες
    21/04/2026 - 17:13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ιράν: «Ο Τραμπ δεν θέλει παράταση της εκεχειρίας»
    21/04/2026 - 16:54 ΚΟΣΜΟΣ
  • Mobile Technology & Vusion: Υλοποιήσεις ESL μεγάλης κλίμακας σε όλη την Ελλάδα
    21/04/2026 - 16:47 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ολλανδία: Η Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσει στη δική της ασφάλεια
    21/04/2026 - 16:46 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Volton: Η εμπειρία πελάτη ως στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης
    21/04/2026 - 12:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»
    20/04/2026 - 21:28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Fauchon Café Pâtisserie: Παρουσία στην Ελλάδα με το άνοιγμα του 1ου café pâtisserie στο Hilton Chania Old Town Resort & Spa
    20/04/2026 - 23:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • CrediaBank: Στο 29,36% μειώθηκε το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
    20/04/2026 - 20:29 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • THEON: Μέρισμα 0,31 ευρώ, νέες επενδύσεις και ενίσχυση παρουσίας στις διεθνείς αγορές
    20/04/2026 - 22:39 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Stoiximan GBL 2025/26: Πρόγραμμα και αποτελέσματα

21/04/2026 - 15:27
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σικάγο Μπουλς: Παρελθόν ο Μπίλι Ντόνοβαν μετά από έξι σεζόν

21/04/2026 - 15:02
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΒΕΑ: Κοινή εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»

21/04/2026 - 14:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΒΕΑ - Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής: Εκδήλωση για το «Σήμα Διαφορετικότητας»

21/04/2026 - 14:37
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Συνάντηση Εργασίας με στόχο την ίδρυση Περιφερειακού Δικτύου στην Κρήτη

21/04/2026 - 14:03
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Forum «Το Ταξίδι της Γονεϊκότητας» στο Stelios Foundation Conference Hall

21/04/2026 - 13:23
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo