Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Financial Times και Europe Direct του Δ. Αθηναίων συζήτησαν για «Το Μέλλον της Ευρώπης»
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
23/11/2017 · 02:00

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Financial Times και Europe Direct του Δ. Αθηναίων συζήτησαν για «Το Μέλλον της Ευρώπης»

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 στις 5.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο «ΣΕΡΑΦΕΙΟ» η δημόσια συζήτηση που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η εφημερίδα Financial Times (FT) και το Europe Direct του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του φοιτητικού διαγωνισμού συγγραφής Δοκιμίου για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης» .

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 στις 5.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο «ΣΕΡΑΦΕΙΟ» η δημόσια συζήτηση που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η εφημερίδα Financial Times (FT) και το Europe Direct του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του φοιτητικού διαγωνισμού συγγραφής Δοκιμίου για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρώπης» .

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Tony Barber, Europe Editor, FT, Ελένη Λουρή, Καθηγήτρια, ΟΠΑ, Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής, ΟΠΑ, Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής, ΟΠΑ, Σπύρος Τσαούσης, φοιτητής, νικητής των FT στο πλαίσιο του διαγωνισμού Δοκιμίου για το Μέλλον της Ευρώπης, Μαριλού Χρονόπουλου, φοιτήτρια, νικήτρια του ΟΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού Δοκιμίου για το Μέλλον της Ευρώπης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Παλαιολόγος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή. Σύντομο χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης και ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Tony Barber ανέφερε ότι: «Εντυπωσιαστήκαμε στους FT από την ποιότητα των Δοκιμίων που λάβαμε καθώς και των ιδεών που παρήγαγαν οι φοιτητές κατά μήκος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Ευρώπη διανύει μια πρωτοφανή περίοδο στην ιστορία της και οι επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται τώρα θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε τόσους πολλούς νέους να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των FT επιδιώκοντας να συζητήσουν τα θέματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους».

O Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος επεσήμανε ότι: «Η ΕΕ διέρχεται μια «πολύ-κρίση», που περιλαμβάνει αρκετά ανοιχτά μέτωπα, από την πρόκληση του μεταναστευτικού μέχρι την διαχείριση του Brexit. Στον πυρήνα της συνολικής ευπάθειας της ΕΕ βρίσκεται η ατελής δομή της Ευρωζώνης, που παραμένει ένα work in progress. Το ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει εντυπωσιακά δεν πρέπει να συσκοτίζει το ότι παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στην επόμενη κρίση. Άρα το μέλλον της ΕΕ περνάει μέσα από δραστικές παρεμβάσεις στη δομή και λειτουργία της ΟΝΕ, και όχι μόνο. Γι’ αυτές χρειάζεται μια «μεγάλη συμφωνία» (ένα grand bargain) που να οικοδομείται στον γαλλο-γερμανικό πυρήνα, αλλά να περιλαμβάνει και τα άλλα κράτη-μέλη. Η ύπαρξη πολλαπλών διαιρετικών τομών στην ΕΕ θα μπορούσε να διευκολύνει μια τέτοια συμφωνία, ένα νέο «Σύμφωνο για την Ευρώπη». Η παρουσία του Μακρόν στη Γαλλία δημιουργεί ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική έκβαση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία»

Ο Καθηγητής Πάνος Τσακλόγου παρατήρησε ότι: «Τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια ένωση πολλών ταχυτήτων με πυρήνα τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η ιστορία δείχνει ότι νομισματικές ενώσεις που δεν προχώρησαν σε δημοσιονομική ενοποίηση, έστω και μόνο για την άσκηση αντικυκλικής πολιτικής, δεν μακροημέρευσαν. H άσκηση κοινής δημοσιονομικής πολιτικής προϋποθέτει προϋπολογισμό σημαντικά μεγαλύτερο από τον σημερινό προϋπολογισμό της Ένωσης και ο κοινός προϋπολογισμός προϋποθέτει κάποιας μορφής πολιτική ενοποίηση. Όμως, τα αποτελέσματα πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

H Καθηγήτρια Ελένη Λουρή τόνισε ότι: «Ένας υγιής χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη. Στην Ευρώπη αυτό σημαίνει κυρίως ισχυρές και αποτελεσματικές τράπεζες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Η νέα αρχιτεκτονική για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση που υιοθετήθηκε μετά την κρίση περιλαμβάνει τους δυο πυλώνες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών που ήδη λειτουργούν. Περιλαμβάνει επίσης και έναν τρίτο πυλώνα για την ενιαία εγγύηση καταθέσεων που συζητείται ευρύτατα αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Χρειάζεται όμως και ένας τέταρτος πυλώνας για να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη μορφή μιας Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού όπως έγινε παλιότερα και στην Ασιατική και στη Σουηδική κρίση.

Ο Σπύρος Τσαούσης σχολίασε, επίσης, πως: «Η ψηφιακή επανάσταση μετασχηματίζει τις κοινωνικές και οικονομικές δομές έτσι όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς και τον τρόπο που επικοινωνούμε και σκεφτόμαστε. Οι πολιτικές διαδικασίες, ωστόσο, δεν φαίνεται να ακολουθούν στον ίδιο βαθμό αυτή την εξέλιξη. Θα μπορούσε η ψηφιοποίηση της πολιτικής να ενεργοποιήσει περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες; Είναι δυνατή η δημιουργία ενός ψηφιακού Ευρωπαϊκού Δήμου; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες σε ένα τέτοιο εγχείρημα;»

Τέλος, η Μαριλού Χρονοπουλου σημείωσε ότι: «Η κρίση της Ευρωζώνης, η κρίση του χρέους, η προσφυγική κρίση και το Βrexit αποτελούν μόνο λίγα από τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντακλαστική αντίδραση των Κρατών Μελών στις τρέχουσες προκλήσεις, είναι ο διακυβερνητισμός, οι Κοινοβουλευτικοί περιορισμοί και η αβεβαιότητα. Είναιεφικτό ωστόσο, με αυτό το κλίμα και την δυναμική να πλησιάσουμε το όραμα της Εμβάθυνσής;»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των φοιτητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Δοκιμίου των FT. Η επιτροπή επιλογής καλύτερου Δοκιμίου αποτελείτο από τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Παγουλατο, Πάνο Τσακλόγλου και Νίκο Χριστοδουλακη, ο οποίος και απένειμε τους επαίνους στους διακριθέντες φοιτητές. Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Δοκιμίου για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκηρύχθηκε από τη διεθνούς κύρους εφημερίδα Financial Times σε συνεργασία με έξι κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Sciences Po (Παρίσι), Hertie School ofGovernance (Βερολίνο), Trinity College (Δουβλίνο), Jagiellonian University (Κρακοβία) και Bocconi University (Μιλάνο) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας: “The Future of Europe Project”. Τα τρία καλύτερα δοκίμια δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Financial Times (το πρώτο στην έντυπη έκδοση και τα δύο επόμενα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας).

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Υπερθέαμα με Ολυμπιακός-Μονακό, Βαλένθια-Παναθηναϊκός AKTOR στο παρκέ του Novasports!

All Content

Λεσόρ: «Τώρα πρέπει να ανεβάσω το επίπεδό μου» (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Intracom Holdings: Με 33,4 εκατ. ευρώ έσοδα έκλεισε το 2025 - Το μήνυμα Σωκράτη Κόκκαλη

All Content - BusinessNews.gr

EFA GROUP: Επενδύει στη Superior Air, μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού ύψους 90%

All Content - BusinessNews.gr

Ευ. Μυτιληναίος: Το επόμενο κύμα ανάπτυξης των ΑΠΕ θα καθοδηγηθεί από την ενεργειακή ασφάλεια

All Content

TikTok στην Ελλάδα: Η οικονοµία της προσοχής και η ελληνική ιδιαιτερότητα

All Content

Κρατική διαφήμιση: Εγκρίθηκαν νέα κονδύλια άνω των 4,7 εκατ.

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 7: «Neue Klasse» πολυτέλεια

FleetNews

Volkswagen: Νέο full hybrid σύστημα για Golf και T-Roc

FleetNews

Επενδυτικό «reset» για την Stellantis – Έμφαση σε 4 μάρκες

All Content

Σοκ στον Παναθηναϊκό: Ο Σλούκας χάνει τη σειρά με τη Βαλένθια

All Content

Μπαρτζώκας: «Χρειάζεται να ματώσουμε στο γήπεδο» (vid & gallery)

All Content - BusinessNews.gr

ΙΛΥΔΑ: Αύξηση κύκλου εργασιών άνω του 26% το 2025 - Ανοδος 16% στα καθαρά κέρδη

All Content - BusinessNews.gr

Nαταλί Λεονταράκη, VON POLL Greece: Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο παγκόσμιο luxury real estate

All Content - BusinessNews.gr

ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική: Αύξηση EBITDA κατά 43,7% στα €8,6 εκατ. το 2025

FleetNews

Η Citroën σε δυναμική τροχιά το Α’ τρίμηνο 2026

FleetNews

Η Hyundai λανσάρει τη μάρκα IONIQ στην Κίνα – Πρεμιέρα με δύο πρωτότυπα

CSRΝews.gr

Από τον μισθό στην ασφάλεια: Τι σημαίνει σήμερα ευημερία στην εργασία

CSRΝews.gr

Aktor: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – Εξαγορά του 51% της Sun Force Two

CSRΝews.gr

Onassis Health: Organmeetings on the spot – Όλοι μαζί δυναμώνουμε την αλυσίδα ζωής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 100 πόλεις στον κόσμο με το καλύτερο φαγητό
Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 100 πόλεις στον κόσμο με το καλύτερο φαγητό 23/11/2017 - 02:00
ΣΥΡΙΖΑ: "Άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του MEGA" 23/11/2017 - 02:00
ΣΥΡΙΖΑ: "Άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του MEGA"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η κίνηση της Τέιλορ Σουίφτ για να προστατευθεί από την ΑΙ: Κατοχυρώνει τη φωνή της και την εικόνα της ως εμπορικό σήμα
    27/04/2026 - 22:09 LIFESTYLE
  • ΗΠΑ: Οι απώλειες από τις οικονομικές απάτες μέσω των social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020
    27/04/2026 - 21:22 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών
    27/04/2026 - 20:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • EFA GROUP: Επενδύει στη Superior Air, μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού ύψους 90%
    27/04/2026 - 20:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Trastor: Ανακοίνωσε την πρόθεση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
    27/04/2026 - 20:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κούβα: Ο τουρισμός "καταρρέει" με πτώση σχεδόν 50% το πρώτο τρίμηνο του έτους
    27/04/2026 - 19:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πιερρακάκης: Ακολουθούμε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής αποδεκτό από την κοινωνία
    27/04/2026 - 19:07 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΙΛΥΔΑ: Αύξηση κύκλου εργασιών άνω του 26% το 2025 - Ανοδος 16% στα καθαρά κέρδη
    27/04/2026 - 18:51 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Loulis Food: Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα €5,61 εκατ. το 2025
    27/04/2026 - 18:37 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Intracom Holdings: Με 33,4 εκατ. ευρώ έσοδα έκλεισε το 2025 - Το μήνυμα Σωκράτη Κόκκαλη
    27/04/2026 - 18:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Nαταλί Λεονταράκη, VON POLL Greece: Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο παγκόσμιο luxury real estate
    27/04/2026 - 07:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Υποχρεωτικό QR code σε κάθε φορτίο – Σε πλήρη εφαρμογή η β’ φάση
    27/04/2026 - 08:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ): Τα σούπερ μάρκετ έχουν επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια
    27/04/2026 - 10:12 CEO INSIGHTS
  • ΕΚΤ: Αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη
    27/04/2026 - 07:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κοινωνικός τουρισμός - ΔΥΠΑ: Παρατείνονται μέχρι και Τετάρτη 29 Απριλίου οι αιτήσεις
    27/04/2026 - 10:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπράντον Τζέφερσον: Από την Καρδίτσα στην Γκραν Κανάρια

27/04/2026 - 19:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Άρης: Στην κυκλοφορία τα εισιτήρια για τον αγώνα με την ΑΕΚ

27/04/2026 - 18:02
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Από τον μισθό στην ασφάλεια: Τι σημαίνει σήμερα ευημερία στην εργασία

27/04/2026 - 14:10
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Aktor: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – Εξαγορά του 51% της Sun Force Two

27/04/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Phaistos στις κυπριακές εκλογές 2026: Πολιτική διαφήμιση στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο

27/04/2026 - 13:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ρυθμός 94.9: Η LILA στο «Κάτι Παίζει» powered by ΔΕΗ στη στάση του μετρό Σύνταγμα

27/04/2026 - 13:03
FleetNews
fleetnews.gr

Νέα BMW Σειρά 7: «Neue Klasse» πολυτέλεια

27/04/2026 - 05:08
FleetNews
fleetnews.gr

Volkswagen: Νέο full hybrid σύστημα για Golf και T-Roc

27/04/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Tecnoskin® | Make My Day

23/04/2026 - 14:33
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Τελετή Λήξης – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι στο “Cap St Georges Hotel & Resort”

21/04/2026 - 12:29
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo