Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Δημοσκόπηση για την οικονομία: Γιατί ανησυχούν οι Ελληνες - Τι περιμένουν
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
17/05/2017 · 03:00

Δημοσκόπηση για την οικονομία: Γιατί ανησυχούν οι Ελληνες - Τι περιμένουν

Η ανεργία (58,4%) ακολουθούμενη από την ακρίβεια (20,4%), αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι Κρητικοί παρουσιάζονται σήμερα
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η ανεργία (58,4%) ακολουθούμενη από την ακρίβεια (20,4%), αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι Κρητικοί παρουσιάζονται σήμερα ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και ανήσυχοι. Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται στην Παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη, Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων και του Κων/νου Ζοπουνίδη Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia Business School.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύται στην Ημερησία το γεγονός που αντικατοπτρίζει τις γενικότερες ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την αβεβαιότητα στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δεν έλειψαν και εκείνοι που ανέφεραν ότι τους ανησυχεί η αποπληρωμή των δανείων (10,7%), η ασφάλεια των επενδύσεων (3,8%) , αλλά και οι καταθέσεις τους (3,1%).

Κατά κανόνα μια δημοσκόπηση που πραγματοποιείται με δειγματοληψία κατά την οποία το δείγμα πρέπει να περιέχει τις χαρακτηριστικές ιδιότητες του πληθυσμού ως μικρότερο είδωλο αυτού, καταγράφει τις τάσεις που αναπτύσσονται και τις απόψεις του κοινού κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής της. Στην προκειμένη περίπτωση η άποψη των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την οικονομική κρίση καταγράφεται ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, της κρίσης, της διεθνούς αγοράς, των τραπεζών, της αρνητικής ανάπτυξης του τελευταίου διαστήματος, και της συνεχούς προβολής της κακής κατάστασης της οικονομίας της χώρας και του δημόσιου ελλείμματος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από την ανάλυση των δεδομένων, οι Κρητικοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη φορολογία, αφού ένα ποσοστό ύψους 87% δηλώνουν αρνητική διάθεση να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης, εν αντιθέσει με το 12,7% των πολιτών που δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει κι άλλους φόρους με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας.

Αξιοσημείωτο κρίνεται ότι οι πολίτες σε ποσοστό 58,4% πιστεύουν ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση, το κράτος μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα των τελευταίων ετών στη χώρα μας, την ανεργία. Αντίθετη γνώμη όμως εξέφρασε το 40,6% του δείγματος, υποστηρίζοντας ότι το κράτος αδυνατεί να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες.

Σε ερώτηση σχετικά με την τακτική και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την πολιτεία, για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, οι πολίτες υπέδειξαν ως επιτακτική επιλογή (57%) τη μείωση των φόρων και του ΦΠΑ. Την ενίσχυση των επιχειρήσεων (14,8%) και τη δανειοδότηση των πολιτών (9,2%) υπέδειξαν ως σωστό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που δήλωσαν ότι πρέπει να επιβληθούν από το κράτος δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα (5,6%) και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν προγράμματα παραγωγής προϊόντων που δεν παράγονται στη χώρα μας όπως κινητά τηλέφωνα κα.

Η εικόνα του ιδιαίτερα ανήσυχου και προβληματισμένου πολίτη καταγράφεται στην Κρήτη τη δεδομένη χρονική περίοδο καθώς οι κάτοικοι βιώνουν έντονα συναισθήματα ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης. Οι πολίτες σε ποσοστό 93,3% δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι, ενώ αντίθετη άποψη καταθέτει μόλις το 6,4% που παρουσιάζονται λιγότερο ανήσυχοι ή καθόλου.

Όσον αφορά στις προβλέψεις των πολιτών για την οικονομία το νέο έτος, το 42,6% πιστεύει πως αυτή θα είναι στάσιμη και το 44,7% πως θα συρρικνωθεί. Αντίθετη άποψη έχει το 7% που δηλώνουν πως η ελληνική οικονομία το νέο έτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι πολίτες κατέδειξαν ως κύριο αίτιο της κρίσης τις πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας σε ποσοστό ύψους 43,4% με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες , τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, να ακολουθούν κατ’ αντιστοιχία με ποσοστά μόλις 7,4% , 9,6% και 1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 37,8% των ερωτηθέντων καταδεικνύουν ως αίτια της κρίσης όλα τα παραπάνω.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ερώτηση, αν από την πολιτεία ασκείται συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η γνώμη των πολιτών της Κρήτης έχει αρνητικό ισοζύγιο με το 68,7% των Κρητικών να εκφράζεται αρνητικά.

Αρκετά συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί πάντως παρουσιάζονται οι Κρητικοί σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση για την οικονομική τους κατάσταση υποστηρίζοντας σε ποσοστό 43,2% ότι θα είναι περίπου ίδια μετά από έξι μήνες, 49,2% χειρότερη και 4,6% καλύτερη για το επόμενο έτος.

Ενώ σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο που η κρίση πιθανόν να έχει επηρεάσει την εργασία τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου το 3,4 % δήλωσε ότι η εργασία τους δεν έχει υποστεί καμία επιρροή λόγω της οικονομικής κρίσης, το 64,6 % ότι υπήρξε περικοπή μισθού, το 7,9 % ότι υπήρξε αναγκαστική ημιαπασχόληση, τέλος το 21,8 % του δείγματος δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα απόλυσης.

Ο δρόμος της ανάκαμψης πάντως φαίνεται αρκετά μακρύς σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών. Το 53% του δείγματος πιστεύει πως η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, το 20 % υποστηρίζει πως η κρίση θα έχει διάρκεια έως 10 χρόνια, ενώ το 14% των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια 5 έτη.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης όπου και ζητήθηκε από τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην ερώτηση αυτή οι πολίτες διατύπωσαν την άποψη (63,9%) ότι ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το 23% τάχθηκε υπέρ των κρατικοποιήσεων ως καταλληλότερη πολιτική.

Τέλος όσον αφορά στην άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης από τα ΜΜΕ, δηλαδή αν αυτός ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή είναι υπερβολικός και συμβάλλουν έτσι στην κρίση δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας, η κοινή γνώμη φαίνεται να τα αξιολόγησε ιδιαίτερα αυστηρά . Επικρατεί η άποψη με συντριπτικά ποσοστά (48%) ότι είναι υπερβολικός ή μάλλον υπερβολικός. Συγχρόνως όμως υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 25 % που πιστεύει πως ο τρόπος παρουσίασης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι υπερβολικός και ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

  • ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live στις 13:00 Παναθηναϊκός AKTOR-Vicos Φalcons Ιωαννίνων

All Content

Live στις 13:00 ο αγώνας Γυναικών Άρης-Κρόνος Αγίου Δημητρίου

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Ολυμπιακός: Χωρίς Μοντέρο με Ηρακλή

All Content

Παναθηναϊκός: Με δέκα παίκτες κόντρα στον Βίκο

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χαρίτσης: Η συμφωνία δεν οδηγεί σε πανηγυρισμούς
Χαρίτσης: Η συμφωνία δεν οδηγεί σε πανηγυρισμούς 17/05/2017 - 03:00
ΚΕΔΕ: Κατέθεσε στη Βουλή τις θέσεις της για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2018-2021 17/05/2017 - 03:00
ΚΕΔΕ: Κατέθεσε στη Βουλή τις θέσεις της για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2018-2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Λετονία: Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Κούλμπεργκς κερδίζει τις εκλογές
    04/10/2026 - 13:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η ελληνική ναυτιλία "ξαναδένει" στην Αθήνα – Euronext, νέα κεφάλαια και 1.003 πλοία στο βιβλίο παραγγελιών
    04/10/2026 - 12:58 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κ. Μητσοτάκης: Να μην αφήσουμε μια παγκόσμια κρίση να μετατραπεί σε εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
    04/10/2026 - 12:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Υψηλή κάλυψη κενών στην έναρξη της σχολικης χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι
    04/10/2026 - 12:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Playmobil: Τι πουλάει στην Ελλάδα η εταιρεία πίσω από το viral trend των ημερών - Το μεγάλο restart του γερμανικού ομίλου
    04/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
    04/10/2026 - 11:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χ. Μυγδάλης: Σε εξέλιξη 50 μεγάλα υδραυλικά και αρδευτικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ
    04/10/2026 - 11:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο «χάρτης» της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση - Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι εργάζονται σήμερα
    04/10/2026 - 11:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φαρμακείο αυτοκινήτου: Τι πρέπει να έχει κάθε οδηγός από το 2027 – Οι νέες προδιαγραφές
    04/10/2026 - 10:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Δ. Παπαστεργίου: «Από 1η Ιανουαρίου το όριο των 15 ετών στα social media»
    04/10/2026 - 10:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Οκτωβρίου
    03/10/2026 - 14:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου
    03/10/2026 - 14:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    03/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Διπλασιασμός Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στο επτάμηνο 2026 – Η δήλωση Στουρνάρα
    04/10/2026 - 09:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

WNL: Το πρόγραμμα της σεζόν 2026-27

04/10/2026 - 10:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live στις 13:00 ο αγώνας Γυναικών Άρης-Κρόνος Plasis 18-17 (Α' Περίοδος)

04/10/2026 - 09:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo