Tην άμεση αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε ένα drone show που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, με φόντο την Ακρόπολη. Το οπτικό θέαμα, που διοργανώθηκε από γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών, φώτισε τον νυχτερινό ουρανό της πρωτεύουσας και κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και ερωτημάτων σχετικά με τη νομιμότητα του εγχειρήματος.
Με την σειρά της και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία DRNS Show Experience για τη διοργάνωση drone show στις 15 Μαΐου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο, για λογαριασμό των Essence Mediacom και Adidas Hellas, στο πλαίσιο διαφημιστικής εκδήλωσης, αφορούν τη λειτουργία και χρήση drones και έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και μετά από μελέτη αξιολόγησης κινδύνου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) ενημερώνει ότι οι αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία DRNS Show Experience για τη διοργάνωση drone show στις 15 Μαΐου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο, για λογαριασμό των Essence Mediacom και Adidas Hellas, στο πλαίσιο διαφημιστικής εκδήλωσης, αφορούν τη λειτουργία και χρήση drones και έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και μετά από μελέτη αξιολόγησης κινδύνου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ζητάει και αυτό έγγραφες εξηγήσεις από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων για το drone show στο Ζάππειο. Συγκεκριμένα πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης καλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, οι οποίοι παραχώρησαν άδεια σε εταιρεία αθλητικών ειδών για drone show στο Ζάππειο να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις.
«Η σύμβαση που υπεγράφη και το τίμημα, δυσανάλογο της αξίας και του συμβολισμού του χώρου του Ζαππείου, εδράζονται σε απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και τιμολογιακή πολιτική αμετάβλητη για σχεδόν 20 χρόνια.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία πιστοποιούν την ορθότητα της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα κοινωφελή ιδρύματα και οι κληρονομιές» αναφέρουν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο. Θα προβλέπει την συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στην αξιοποίηση τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους.
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το νέο εγχείρημα και που θα προκύψει μετά την ψήφιση του νόμου, θα πάρει δραστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας, εφαρμόζοντας ανάμεσα σε άλλα και μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Επίσης θα προβλεφθούν ρήτρες συνεπειών και ασφαλιστικές δικλείδες για όσους εκμισθώνουν τους χώρους αυτούς».
Η απάντηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων
Η διοίκηση του Ζαππείου εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως τήρησε τις διατάξεις των Νόμων και τα drones πέταξαν αποκλειστικά στο χώρο του Ζαππείου: «Η επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων τηρώντας τις διατάξεις των Νόμων, αποφάσισε -κατόπιν των εγγράφων που της χορηγήθηκαν από την αιτούσα εταιρεία- τη μίσθωση χώρου 200 τμ στις 15 Μαΐου για τη διεξαγωγή drone show. H πτήση των εν λόγω drones έγινε αποκλειστικά και μόνο εντός των χώρων του Ζαππείου»
Τι αναφέρει η Adidas
Ανακοίνωση, με την οποία παίρνει επίσημη θέση για το drone show που φαίνεται πάνω από την Ακρόπολη και για το οποίο διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, εξέδωσε ο κολοσσός των αθλητικών ειδών Adidas.
Σύμφωνα με αυτήν, η γερμανική εταιρεία τονίζει πως η πτήση έγινε από τον χώρο του Ζαππείου ενώ υπογραμμίζεται ότι "καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την Adidas για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς".
Αναλυτικά η Adidas αναφέρει:
"Το drone show event της Adidas που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αφού ελήφθησαν και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες. Η πτήση των drones έγινε αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες, και καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την Adidas για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς".