Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του πρωθυπουργού (vid)
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
03/01/2022 · 15:04

Επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του πρωθυπουργού (vid)

Τα θραύσματα προέρχονται από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα, τα οποία είχαν εντοπιστεί στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για θραύσματα, με μέγιστο ύψος 32 εκατοστά, τα οποία φυλάσσονταν στις αποθήκες του ΕΑΜ, όπου τα εντόπισε, τα ταύτισε και τα δημοσίευσε ο αείμνηστος αρχαιολόγος Γιώργος Δεσπίνης, κορυφαίος ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκεντρωθεί το σύνολο των αποτμημάτων του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, η επανένωση των θραυσμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι το πρώτο βήμα.

Τα θραύσματα προέρχονται από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα. Το ένα από αυτά, το επάνω μέρος μιας νεανικής κεφαλής, συνδέεται με τη μορφή του δεύτερου από τα αριστερά επόπτη της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο VII της ανατολικής ζωφόρου. Αποτελεί το μοναδικό αυθεντικό θραύσμα του λίθου στο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς ο υπόλοιπος βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Η δεύτερη κεφαλή αποδίδεται στον πρώτο από αριστερά θαλλοφόρο της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο IX της βόρειας ζωφόρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση των θραυσμάτων από τους συντηρητές στις μόνιμές τους θέσεις.

«Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Μουσείο Ακρόπολης.

Μιλώντας στην αίθουσα του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο». Άλλωστε, όπως ανέφερε, «η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο».

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει έναν δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτόν τον δρόμο ακολουθεί και συνολικά η ελληνική Πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ένα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και προσωπικά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη συνάντησή μας».

Ανέφερε, επίσης, για τον Βρετανό ομόλογό του: «Με κλασικές σπουδές ο ίδιος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Σημείωσε , τέλος, πως «δεν υπάρχουν πια ουσιαστικά επιχειρήματα τα οποία να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Αυτή την ανάγκη, άλλωστε, θα τη θυμίζει καθημερινά στον φίλο μου Μπόρις η ίδια του η κόρη στην οποία έδωσε και το όνομα της Ίριδας».

«Κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική» και σημείωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος, καθώς συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική οντότητα».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον αγώνα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ο οποίος ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους και στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε και τέθηκε σε συστηματική βάση τη δεκαετία του 1980 από την Μελίνα Μερκούρη.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της και καλώντας στο βήμα τον πρωθυπουργό, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να ευχηθώ, το 2022 να είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην γενέθλια γη των Αθηνών».

«Όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή για την αποκατάσταση των Γλυπτών»

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για το Μουσείο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει παγκοσμίως άλλο μνημείο που να είναι έτσι διαμελισμένο και να καταβάλλονται προσπάθειες χρόνια τώρα να επανασυνδεθούν τα κομμάτια. Η επανασύνδεση είναι μια ειδική διαδικασία και γι' αυτό ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς» ανέφερε ο κ. Παντερμαλής για να προσθέσει: «Αυτό το μνημείο δέχεται σήμερα μερικά από τα σπαράγματά του και όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή στο ζήτημα της αποκατάστασης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Έρχονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, πρώτα αυτά, από την ίδια μας τη χώρα, για να αποτελέσουν παράδειγμα συνάρθρωσης και άλλων θραυσμάτων και λίθων που έχουν κατά καιρούς διασπαρεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης.

«Αν, όπως λέγεται, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η πράξη που συντελείται σήμερα εδώ ήρθε να αποτελέσει τον πρόδρομο για την επανένωση και των μεγάλων Παρθενώνιων τμημάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μία επανένωση που περιμένει το ίδιο το σώμα του μνημείου, έτσι όπως αποτυπώνεται, τόσο στην πλειονότητα της βούλησης του βρετανικού λαού αλλά και στην παγκόσμια βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε από την απόφαση της UNESCO, στις 29 Σεπτεμβρίου» επισήμανε ο κ. Σταμπολίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ·
  • ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • ·
  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Κυρίαρχος στο β' μισό ο Πανιώνιος 70-51 τον Κρόνο στο Μπραχάμι

All Content

Προμηθέας: "Η ΕΕΑ δεν σέβεται τη νομιμότητα"!

All Content

Η Εθνική Ασφαλιστική συνεργάστηκε με την The Newtons Laboratory και η υγεία μπήκε στο επίκεντρο

All Content

Παραιτείται από την ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου - Σε νέο τηλεοπτικό οργανισμό το επόμενο βήμα

All Content

Έτσι νίκησε ο Πανιώνιος τον Κρόνο (video)

All Content

Ο Φράνσις της Καρδίτσας πρώτος MVP της σεζόν στην GBL (video)

CSRΝews.gr

WindEnergy Hamburg 2026: Ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αιολική ενέργεια

CSRΝews.gr

Η Choose στηρίζει το «Άλμα Ζωής» στο Greece Race for the Cure

CSRΝews.gr

DIMAND: Ροζ φωταγώγηση για τον καρκίνο του μαστού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μιχαηλίδου: Μάσκες και γάντια, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Μιχαηλίδου: Μάσκες και γάντια, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων 03/01/2022 - 12:15
Υπ.Εργασίας: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί κατάργησης των τριετιών 03/01/2022 - 16:05
Υπ.Εργασίας: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί κατάργησης των τριετιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ρούμπιο πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα: «Πολύ σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»
    05/10/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Τραμπ: Η Ουκρανία και οι... Δημοκρατικοί φταίνε για τις υψηλές τιμές της βενζίνης
    05/10/2026 - 21:24 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΔΕΣΦΑ: Προς υλοποίηση ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα
    05/10/2026 - 20:51 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Μέσα στον Οκτώβριο η ενίσχυση ύψους 53.773.000 ευρώ για το κόστος των ζωοτροφών
    05/10/2026 - 20:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας
    05/10/2026 - 20:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μακρόν και Μερτς θέλουν «νέο εμπορικό όπλο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμετώπιση της Κίνας
    05/10/2026 - 20:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 52α γενέθλια της ΝΔ: Σε ταραγμένα νερά κρατάμε γερά το σκάφος της πατρίδας
    05/10/2026 - 19:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ελληνικά ομόλογα: Υποχώρηση της απόδοσης, αλλά το spread παραμένει άνω των 100 μονάδων
    05/10/2026 - 19:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως το πόρισμα για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες
    05/10/2026 - 19:03 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέσω εταιρειών κοινής ωφέλειας - Πώς λειτουργούσε η μέθοδος
    05/10/2026 - 18:31 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Vero group: Πού ετοιμάζει νέα καταστήματα στα Βαλκάνια - Aύξηση τζίρου +5,3% στα 182,6 εκατ. ευρώ
    05/10/2026 - 07:36 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Ethical banks: Ποια είναι η FEBEA με 30 τράπεζες και οργανισμούς, 79 δισ. ευρώ και έναν Έλληνα στην προεδρία
    05/10/2026 - 09:09 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • METLEN: Νέα συμφωνία για το γάλλιο – Έως 16% της παραγωγής σε ιαπωνική εταιρεία
    05/10/2026 - 09:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΙΟΒΕ: Μεγάλες αποκλίσεις στο λιανεμπόριο – Ποιοι κλάδοι ανεβαίνουν και ποιοι υποχωρούν
    05/10/2026 - 08:54 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Sunlight Group: Εμπορικό «άνοιγμα» στη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας
    05/10/2026 - 11:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Έτσι νίκησε ο Πανιώνιος τον Κρόνο (video)

05/10/2026 - 19:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η βαθμολογία της Elite League

05/10/2026 - 19:00
CSRΝews.gr
csrnews.gr

WindEnergy Hamburg 2026: Ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αιολική ενέργεια

05/10/2026 - 14:21
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Choose στηρίζει το «Άλμα Ζωής» στο Greece Race for the Cure

05/10/2026 - 13:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Choose στηρίζει το «Άλμα Ζωής» στο Greece Race for the Cure

05/10/2026 - 13:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Παπαστράτος υποδέχεται τους πρώτους ασκούμενους του FutuReady Greece

05/10/2026 - 13:19
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo