Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κοζάνη: Τι ζήτησαν οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
26/11/2021 · 19:31

Κοζάνη: Τι ζήτησαν οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας από τον πρωθυπουργό

Για "βασύνη και ασφυκτικό πλαίσιο" στην απολιγνιτοποίηση έκαναν λόγο δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρωθυπουργό.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google


Πολύωρη ήταν η συζήτηση των φορέων της δυτικής Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό που οργανώθηκε στο αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής του κτιρίου της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη.

Την συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης ενώ κατά την συζήτηση υπήρξαν και ολιγόλεπτες παρεμβάσεις των υπουργών όπως του Κωστή Χατζηδάκη που ανακοίνωσε «την έγκριση τριών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης που ήδη ξεκίνησαν και κάποια θα τρέξουν το επόμενο διάστημα από τον ΟΑΕΔ και που αφορούν την χρηματοδότηση συνολικά 10.000 θέσεων εργασίας». Γνωστοποίησε την συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον ΟΑΕΔ για την κατάρτιση και εκπαίδευση 100 ανέργων σε σύγχρονες μορφές καλλιέργειας, ενώ ανακοίνωσε την δημιουργία του «Πράσινου σχολείου» στην Κοζάνη δράση που χρηματοδοτείται από το Πράσινο ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε με αναλυτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τις ενισχύσεις των δήμων από τον τακτικό προϋπολογισμό, τις έκτακτες ενισχύσεις που δόθηκαν σε ΟΤΑ που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές ενώ υπενθύμισε πως «με τις αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο συνέβαλε στην ομαλή κυβερνησιμότητα στους δήμους της Χώρας».

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας ώστε να αποτυπωθεί με επιστημονικό τρόπο η ανάγκη όλων των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων ώστε «να αποφασιστούν στην συνέχεια τα έργα που μπορούμε να σχεδιάσουμε και στην συνέχεια να χρηματοδοτήσουμε».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, δεκατρείς δήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι πρόεδροι των Εργατικών κέντρων Κοζάνης και Εορδαίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών έλαβαν το λόγο μεταφέροντας στον πρωθυπουργό την αγωνία τους για το εάν η περιοχή θα προλάβει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ενώ ζήτησαν την παρέμβασή του ως προς την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση σημαντικών αναπτυξιακών έργων που μπορούν να αλλάξουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δήμων της δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στο θέμα της ανάπτυξης του «Πράσινου υδρογόνου» ως «την καλύτερη δυνατή ιδέα που μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια 20.000 και πλέον θέσεων εργασίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αλλά και της απώλειας 2 δισ. εισοδήματος που θα έχει η περιοχή έως το 2028». Ζήτησε την θεσμική παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε η πρόταση που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες να κριθεί και να εγκριθεί αυτοτελώς ως πρόταση για την δυτική Μακεδονία.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας δήλωσε ότι «η κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης είναι σωστή, προς τα εκεί πρέπει να πάμε» αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς το θέμα της ταχύτητας». Επεσήμανε ότι «οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο από επενδύσεις και ότι ο δήμος συνεργάζεται με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παπαθανάση για το θέμα» αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν αρκεί γιατί χρειάζονται εκτάσεις για να γίνουν και τόνισε ότι «η ΔΕΗ που τις διαθέτει πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Ζήτησε την παράταση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των μονάδων του Αγ. Δημητρίου από όπου τροφοδοτείται με τηλεθέρμανση η πόλη της Κοζάνης ώστε να προλάβει να κατασκευαστεί η μονάδα ΣΗΘΥΑ από την ΔΕΗ που θα στηρίξει την λειτουργία και όλων των τηλεθερμάνσεων της περιοχής.

Ο δήμαρχος της Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης τόνισε ότι «η μετάβαση γίνεται σ ένα ασφυκτικό πλαίσιο, η αλλαγή πλεύσης στις λιγνιτικές περιοχές είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, αναζητούνται οι καλύτερες λύσεις» και ζήτησε την παράταση του χρόνου λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης πέραν του 2023. Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για την Σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με την Βόρεια Μακεδονία και του σχεδιασμού της σύνδεσης με την Αλβανία.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακέντας αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση μίλησε για «μια ακατανόητη βιασύνη της κυβέρνησης», τόνισε ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κοινωνική συνενοχή των κατοίκων της περιοχής κι ότι το χρονικό όριο που έχει τεθεί καθιστά την μετάβαση όχι μόνο βίαιη αλλά και καταστροφική για τη τοπική οικονομία». Ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων και την διευθέτηση της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια. Απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας που σήκωσε σημαντικό βάρος στην πανδημία και «να εγκαινιάσει την νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα της Ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου».

Ο δήμαρχος Αμυνταίου 'Ανθιμος Μπιτάκης τόνισε ότι «η απολιγνιτοποίηση στο δήμο του ήρθε πριν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού, όταν το 2017 έκλεισε ο ΑΗΣ Αμυνταίου» και αναφέρθηκε σε ένα εμβληματικό έργο του δήμου την μετατροπή των εκτάσεων 1000 στρεμμάτων ενός παλιού ορυχείου κοντά στην λίμνη Βεγόρα σε πρότυπο συνεταιριστικό αμπελώνα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας. Στο εγχείρημα όπως ανέφερε θα συμμετέχουν πολίτες που έχουν κτυπηθεί από την Οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης τόνισε ότι «η απόφαση της απολιγνιτοποίησης αιφνιδίασε την περιοχή μας» δηλώνοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί ως προς τον χρονικό όριο υλοποίησης της». Πρότεινε «την συνέχιση της λειτουργίας των τριών μονάδων» της Μελίτης, του Αγ. Δημητρίου 5, της Πτολεμαΐδας 5, και της Μεγαλόπολης, οι οποίες διαθέτουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και εκπληρώνουν όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ·
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • ·
  • ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
  • ·
  • ΦΟΡΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Με δέκα παίκτες κόντρα στον Βίκο

All Content

Πού θα δείτε Παναθηναϊκό-Βίκο και Ηρακλή-Ολυμπιακο

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Πλήρης δράση από νωρίς την Κυριακή στην Allwyn WBL1 (live streams)

All Content

Πρώτο παιχνίδι του Γιάννη στη φιλική νίκη των Χιτ επί των Ράπτορς (vids)

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μέτρα για τη νέα μετάλλαξη: Αυτές είναι οι αφρικανικές χώρες για τις οποίες θα ισχύουν
Μέτρα για τη νέα μετάλλαξη: Αυτές είναι οι αφρικανικές χώρες για τις οποίες θα ισχύουν 26/11/2021 - 18:05
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών 27/11/2021 - 08:57
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Υψηλή κάλυψη κενών στην έναρξη της σχολικης χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι
    04/10/2026 - 12:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • Playmobil: Τι πουλάει στην Ελλάδα η εταιρεία πίσω από το viral trend των ημερών - Το μεγάλο restart του γερμανικού ομίλου
    04/10/2026 - 12:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
    04/10/2026 - 11:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χ. Μυγδάλης: Σε εξέλιξη 50 μεγάλα υδραυλικά και αρδευτικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ
    04/10/2026 - 11:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο «χάρτης» της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση - Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι εργάζονται σήμερα
    04/10/2026 - 11:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φαρμακείο αυτοκινήτου: Τι πρέπει να έχει κάθε οδηγός από το 2027 – Οι νέες προδιαγραφές
    04/10/2026 - 10:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Δ. Παπαστεργίου: «Από 1η Ιανουαρίου το όριο των 15 ετών στα social media»
    04/10/2026 - 10:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Διπλασιασμός Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στο επτάμηνο 2026 – Η δήλωση Στουρνάρα
    04/10/2026 - 09:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    04/10/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    03/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Οκτωβρίου
    03/10/2026 - 14:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Βουλή: Προς κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία, Γερμανία/Ολλανδία και με Σερβία
    03/10/2026 - 13:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου
    03/10/2026 - 14:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    03/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

WNL: Οι συνθέσεις των ομάδων του Β' ομίλου

04/10/2026 - 08:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρεμιέρα την Κυριακή στη National League 2 -Aπό ένα παιχνίδι σε Elite League & NL1

04/10/2026 - 07:28
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo