Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει το ψηφιακό ευρώ
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
02/10/2020 · 17:03

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει το ψηφιακό ευρώ

Δημοσιεύθηκε η μελέτη για την πιθανή έκδοση ενός ηλεκτρονικού κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος - Η ΕΚΤ ζυγίζει τώρα τα υπέρ και τα κατά του εγχειρήματος που αναμένεται να αλλάξει τις συνήθειες πληρωμής
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Την ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία εκπόνησε η ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό νόμισμα της τράπεζας και ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος της κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις –ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή– η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά.

Από τα όσα, πάντως, έχει δηλώσει προσφάτως η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προκύπτει πως η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κατασταλάξει σε σχετική απόφαση ενώ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του προβληματισμού και της διαβούλευσης και όχι σε αυτό του σχεδιασμού του ψηφιακού νομίσματος.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η πρόεδρος Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στη δημόσια διαβούλευση, που θα αρχίσει εντός των ημερών.

Σε άρθρο του με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης για το ψηφιακό ευρώ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της ομάδας δράσης, Φάμπιο Πανέτα αναφέρει: .

Η ψηφιοποίηση εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ικανοποιώντας μια αυξανόμενη ζήτηση για άμεσο τρόπο στον οποίο καταναλώνουμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Από πολλές απόψεις, αλλάζει τον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό.

Ο τρόπος που πληρώνουμε δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι πρακτικές μας αλλάζουν – σε ορισμένες χώρες ταχέως. Πριν από λίγο καιρό, τα μετρητά ήταν ο μόνος τρόπος άμεσης πληρωμής. Εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος τρόπος πληρωμής για μικρά ποσά. Αλλά η τάση είναι προς τις πληρωμές χωρίς μετρητά, χωρίς επαφή. Κάνουμε ολοένα και περισσότερες αγορές χρησιμοποιώντας ανέπαφες κάρτες, μια εφαρμογή στο τηλέφωνό μας ή ακόμα και ένα smartwatch.

Ως θεματοφύλακες και εκδότες των νομισμάτων τους, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αναπόφευκτα εάν πρέπει να εκδώσουν ένα ψηφιακό νόμισμα. Πρέπει να επινοήσουν μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος που είναι επίσης νόμιμο χρήμα, το οποίο έχει τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης και που προσφέρει όλα τα οφέλη του χρήματος στην παραδοσιακή του μορφή; Στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να εκδίδουμε ψηφιακό ευρώ μαζί με τραπεζογραμμάτια ευρώ; Έχουμε ήδη ψηφιακά μέσα πληρωμής, όπως τις ηλεκτρονικές μεταφορές. Και, φυσικά, έχουμε τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας με τη μορφή μετρητών. Αυτό που δεν έχουμε είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που να εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα και το οποίο μπορούμε όλοι να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή.

Με άλλα λόγια, δεν έχουμε ψηφιακό ισοδύναμο τραπεζογραμματίων ευρώ.

Το αν χρειαζόμαστε ή όχι ένα ψηφιακό ευρώ είναι μια θεμελιώδης και πιεστική ερώτηση και η ΕΚΤ μαζί με τις οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ το εξετάζουν από κοινού. Δημοσιεύουμε σήμερα μια έκθεση σχετικά με την εκτίμησή μας για τις οικονομικές, στρατηγικές, τεχνολογικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θα αποτελέσει τη βάση μιας δημόσιας διαβούλευσης που θα ξεκινήσουμε στις 12 Οκτωβρίου για να ακούσουμε τις απόψεις του κοινού και των ενδιαφερομένων μερών.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ένα ψηφιακό ευρώ εάν και όταν οι εξελίξεις γύρω μας το καθιστούν απαραίτητο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ήδη να προετοιμαζόμαστε για αυτό. Τους επόμενους μήνες, θα ακούσουμε και θα πειραματιστούμε ώστε να είμαστε σε θέση να λάβουμε μια πλήρως ενημερωμένη απόφαση σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη και έναρξη ενός ψηφιακού ευρώ.

Πού θα στοχεύει το ψηφιακό ευρώ

Ένα ψηφιακό ευρώ θα στοχεύει στη διατήρηση του δημόσιου αγαθού που παρέχει το ευρώ στους πολίτες: χωρίς κόστος θα έχουν πρόσβαση σε ένα απλό, καθολικά αποδεκτό, χωρίς κίνδυνο, αξιόπιστο μέσο πληρωμής. Η έκδοση του ψηφιακού ευρώ μπορεί να καταστεί απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις: σκεφτείτε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι δεν προτιμούν πλέον να πληρώνουν με μετρητά ή κάποια ακραία γεγονότα – όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες – όπου οι άλλες υπηρεσίες πληρωμών δεν θα λειτουργούν πλέον. Ένα ψηφιακό ευρώ θα μας προστατεύει επίσης από τη δυνατότητα δημόσιων ή ιδιωτικών ψηφιακών μέσων πληρωμής, που εκδίδονται και ελέγχονται εκτός της ζώνης του ευρώ, να εκτοπίζουν σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα μέσα πληρωμής, τα οποία θα μπορούσαν να εγείρουν ανησυχίες κανονιστικού χαρακτήρα και να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή ακόμη και την οικονομική κυριαρχία.

Ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά, όχι θα τα αντικαθιστά. Μαζί, αυτά τα δύο θα προσφέρουν στον κόσμο μεγαλύτερη επιλογή και ευκολότερη πρόσβαση σε μέσα πληρωμής. Αυτό θα βοηθούσε την οικονομική ένταξη.

Ένα ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε επίσης σύμβολο της προθυμίας της Ευρώπης να αποδεχθεί την αλλαγή, υποστηρίζοντας την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα προωθούσε την καινοτομία στις λιανικές πληρωμές, σε συνδυασμό με τις νέες λύσεις πληρωμών που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να ευημερούν σε καινοτόμες ψηφιακές αγορές.

Θα έκανε το ευρώ πιο ελκυστικό για τους ανθρώπους που ζουν εκτός της ζώνης του ευρώ, αυξάνοντας έτσι την παγκόσμια ελκυστικότητά του και τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης. Τέλος, θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι προκλήσεις

Η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ δημιουργεί επίσης προκλήσεις, συνεχίζει ο Φάμπιο Πανέτα. Ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις σχετίζονται με τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
Άλλες προκλήσεις είναι οικονομικής φύσης. Για παράδειγμα, ορισμένοι φοβούνται ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη δραστηριότητα των τραπεζών ή να δημιουργήσει αστάθεια σε περιόδους οικονομικής πίεσης. Ωστόσο, ένα σωστά σχεδιασμένο ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αξία του χρήματος – τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε ψηφιακές μορφές – βασίζεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών, εξηγεί ο Πανέτα, σημειώνοντας ότι ακριβώς για τον λόγο αυτό το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πηγή: newmoney.gr

  • ΕΥΡΩ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παπανικολόπουλος: «Είναι μια νίκη που δεν θα κάνουν πολλές ομάδες» (vid)

All Content

Σπανούλης: «Ντροπή η εικόνα που δείξαμε μπροστά σε τόσο κόσμο» (vid)

All Content

AWGMeta και Grafima Print ενώνουν δυνάμεις

All Content

ΕΟΣ Σάμου - ΕΑΣ Νάξου: Spec 2,29 εκατ. ευρώ για προώθηση ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ασία

All Content

Ξανθόπουλος: «Πολλά μπράβο στα παιδιά, είμαστε ακόμα στην αρχή» - Τι είπε ο Βόβορας (vids)

All Content

Σάκοτα: «Είμαστε ευχαριστημένοι» - Παπαθεοδώρου: «Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη» (vids)

CSRΝews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

CSRΝews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

CSRΝews.gr

Η Stoiximan ανανεώνει τη συνεργασία της ως Μεγάλος και Ονομαστικός Χορηγός της Stoiximan GBL μέχρι το 2028

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κορονοϊός: Στους 397 οι νεκροί- Κατέληξε 73χρονη
Κορονοϊός: Στους 397 οι νεκροί- Κατέληξε 73χρονη 02/10/2020 - 17:02
Δίπλωμα Οδήγησης: Εγκύκλιος με αλλαγές στις θεωρητικές εξετάσεις 02/10/2020 - 17:09
Δίπλωμα Οδήγησης: Εγκύκλιος με αλλαγές στις θεωρητικές εξετάσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    03/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Οκτωβρίου
    03/10/2026 - 14:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου
    03/10/2026 - 14:12 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Βουλή: Προς κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία, Γερμανία/Ολλανδία και με Σερβία
    03/10/2026 - 13:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πιερρακάκης για 120 δόσεις: Δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
    03/10/2026 - 12:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δήμας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομάδα έργων αποκατάστασης από την κακοκαιρία «Daniel»
    03/10/2026 - 12:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • EY Entrepreneurship Barometer Greece 2025: Η διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις
    03/10/2026 - 12:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για ανταλλαγή κειμηλίων και λειψάνων
    03/10/2026 - 11:43 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο μουσακάς της Coffee Island στην Ινδία, η είσοδος του Κώστα Γεράρδου στη διαφήμιση και το νέο πλάνο του Βαγγέλη Μαρινάκη για το MEGA
    03/10/2026 - 11:40 WHISPERER
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΑΜΒΥΞ: Τζίρος 76,9 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη στο βασικό χαρτοφυλάκιο- Οι κινήσεις για την επόμενη ημέρα
    03/10/2026 - 08:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο μουσακάς της Coffee Island στην Ινδία, η είσοδος του Κώστα Γεράρδου στη διαφήμιση και το νέο πλάνο του Βαγγέλη Μαρινάκη για το MEGA
    03/10/2026 - 11:40 WHISPERER
  • Εθνική Τράπεζα: Τριήμερη παρουσία στο οικοσύστημα καινοτομίας της Κύπρου
    03/10/2026 - 13:55 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    03/10/2026 - 09:00 MEDIA
  • Το ελληνικό χρηματιστήριο στη «super league 1» των αγορών κερδίζει την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών
    03/10/2026 - 10:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

GBL 2026/27: Η βαθμολογία

03/10/2026 - 20:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με Χουέρτας και Γκάι η Τενερίφη, 80-75 στη Μάλαγα (vid)

03/10/2026 - 20:23
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Νέα πλατφόρμα αθλητικού περιεχομένου

02/10/2026 - 15:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Super League: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

02/10/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Kομισιόν για ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων

02/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Samsung Electronics Hellas Επίσημος Χορηγός στο επετειακό 20ό Ioannina Lake Run

02/10/2026 - 13:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo