Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
DW: «Η παραπληροφόρηση και ο πραγματικός αριθμός προσφύγων στα σύνορα»
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
05/03/2020 · 20:30

DW: «Η παραπληροφόρηση και ο πραγματικός αριθμός προσφύγων στα σύνορα»

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η παραπληροφόρηση είναι έντονη και στις δύο πλευρές, όπως γράφει η DW. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα τα γεγονότα χρησιμοποιούνται για πολιτικές σκοπιμότητες. Στο άρθρο της η DW σημειώνει:

««Ανοίγουμε τις πύλες» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έκτοτε χιλιάδες μετανάστες έχουν πάρει το δρόμο προς το συνοριακό πέρασμα του Παζάρκουλε κοντά στην Αδριανούπολη. Εκεί πολλοί προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, υπήρξε αναταραχή. Η ελληνική αστυνομία δεν άφησε κανέναν να περάσει χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού. Έλληνες παρατηρητές αναφέρουν ότι και η τουρκική πλευρά έκανε χρήση δακρυγόνων. Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι εικόνες παιδιών και γυναικών, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους καπνούς. Εικόνες με βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και απωθούνται από την ελληνική ακτοφυλακή κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ξυπνούν εικόνες από την καυτή φάση του προσφυγικού όταν κάποιες μέρες έφταναν στην Ελλάδα ακόμη και 10.000 πρόσφυγες.

Η εικόνα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής χρησιμοποιείται προς το συμφέρον τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν την αναταραχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα για εσωτερικούς, πολιτικούς σκοπούς – Μια τουρκο-ελληνική μάχη προπαγάνδας έχει ξεκινήσει. Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τα γεγονότα όσο το δυνατόν πιο δραματικά. Οι Έλληνες προσέφεραν υποτίθεται "γενναιόδωρα προστασία στους τρομοκράτες της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η ίδια κυβέρνηση πυροβολεί τώρα αθώους πρόσφυγες. H Ελλάδα δεν θα αποτινάξει πια ποτέ αυτό το ιστορικό όνειδος», ανέφερε σε tweet o υπ. Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ. Στην πρώτη γραμμή όμως της παραπληροφόρησης βρίσκεται ο υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού, ο οποίος ανεβάζει συχνά tweet αναφορικά με τα γεγονότα στα σύνορα. «Σήμερα στις 11 το πρωί προστέθηκε ένας ακόμη νεκρός. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται». Αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από ελληνικά ΜΜΕ και χαρακτηρίζονται «fake news».

Ο Σοϋλού αναφέρεται επίσης συχνά μέσω twitter στον αριθμό των μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα: 135.844 ανακοίνωσε την Τετάρτη. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ανήκει στον Δικηγορικό Σύλλογο Κων/πολης, στα σύνορα βρίσκονταν σχεδόν δύο χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπόρτερ της DW Ογκρετέν ο αριθμός τους ανερχόταν στις 3.000. Τα στοιχεία που κυκλοφορούν στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα στην ουσία ανακυκλώνουν τα μηνύματα της τουρκικής κυβέρνησης με την εξής αφήγηση: Η Ελλάδα πολεμά δίχως έλεος εκείνους που έχουν ξεφύγει μόλις από την πείνα και τα δεινά του πολέμου. Η Ευρώπη –και ειδικά η Ελλάδα- χαρακτηρίζεται από πολλές τουρκικές εφημερίδες ως «απάνθρωπη» ή «βίαιη», επειδή απωθεί πρόσφυγες στα σύνορα. Ένας τίτλος από την φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα Yeni Akit: «Οι πρόσφυγες βομβαρδίζονται. Η Δύση έβγαλε τη μάσκα του ανθρωπισμού». Η φιλοκυβερνητική Αksam γράφει: «Αδίστακτη Ευρώπη. Χωρίς διάκριση σε γυναίκες και παιδιά, οι πρόσφυγες πολεμούνται σκληρά. Αυτό το δράμα αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη». Η ίδια εφημερίδα γράφει: «Οι Έλληνες τους αφήνουν να πεθάνουν. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τους έσωσαν».

Η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται προπαγανδιστικά την αναταραχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα για διάφορους λόγους. Η Τουρκία πιέζει για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της. Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το καλοκαίρι του 2018 το κλίμα στην κοινή γνώμη για τα σχεδόν 3,6 εκατομ. πρόσφυγες επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 87,1% δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσφυγική πολιτική. Ως συνήθως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάσει ευκαιρία να βάλει εναντίον της Δύσης, της Ελλάδας και της Ευρώπης για να προκαλέσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά. Μια γενική, πατριωτική τάση είναι θετική για τον Ερντογάν.

Αλλά και στην Ελλάδα το προσφυγικό χρησιμοποιείται επίσης από την ελληνική κυβέρνηση για πολιτικούς σκοπούς. Και στην ελληνική πλευρά η έκταση του μεταναστευτικού ρεύματος σκόπιμα υπερεκτιμάται: 28.000 πρόσφυγες αποτράπηκαν υποτίθεται με επιτυχία από το να περάσουν τα σύνορα – μόνο 220 τα κατάφεραν. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στους ρεπόρτερ της DW ότι ο πραγματικός αριθμός παράτυπων μεταναστών ήταν 1000 με 2000. Το μήνυμα στο εσωτερικό είναι σαφές: Τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα, έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο, όπως και στην Τουρκία έτσι και στην Ελλάδα, τα γεγονότα παρουσιάζονται όσο πιο δραματικά γίνεται. Γίνεται λόγος για «διαρκή κίνδυνο ενός ασύμμετρου πολέμου στα σύνορα» αναφέρει σε τίτλο της η Καθημερινή. Τα γεγονότα στα σύνορα παίρνουν ιστορικές διαστάσεις. Το ακροδεξιό «Μακελειό» λέει «τώρα θα μπούμε στην Τουρκία» για να «ζήσουμε ένα νέο 1821». Στις βραδινές ειδήσεις σχολιαστές προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον με εθνικιστικούς τόνους. Δίνεται η εντύπωση ότι η χώρα βιώνει μια πολεμική σύρραξη, γίνεται διαρκώς λόγος για «εισβολείς».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για «ορδές ανθρώπων» που δημιουργούν χάος και αναταραχή, για «εγκληματίες» που δολοφονούν και βιάζουν. Κυκλοφορούν επίσης θεωρίες συνωμοσίας και ορισμένοι χρήστες βλέπουν ένα «οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν για να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα» καθώς και ένα «σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδας». Την ίδια ώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί τη διαχείριση του προσφυγικού ως το σημαντικότερο καθήκον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα γεγονότα δίνουν στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που θα περιορίσει δραστικά τη μαζική μετανάστευση. Αλλά και ο ίδιος χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική, αποκαλεί την Τουρκία «επίσημο διακινητή μεταναστών» και κάνει λόγο για «εισβολή ανθρώπων άγνωστης προέλευσης»

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο συνοριακό πέρασμα Παζάρκουλε έχουν ένα κοινό: ονειρεύονται ένα μέλλον στη Γερμανία, την Αυστρία ή τις σκανδιναβικές χώρες. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν επίσης ένα κοινό: χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για πολιτικούς σκοπούς. Ως μέσο πίεσης προς τη Δύση ή ως μέσο για την ανάταση του εθνικού αισθήματος».

Πηγή: DW

  • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

EuroLeague για Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό: «Δύο αληθινοί γίγαντες, που φαίνονται καλύτεροι από ποτέ» (pic)

All Content

Παναθηναϊκός: Οι πρώτες φωτογραφίες του Φρανσίσκο στο T-Center

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Στα 497 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου

All Content - BusinessNews.gr

Euronext Athens: Καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο – Άλμα 92,8% στα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 661 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2026

All Content

AI Act και διαφήµιση: Τι αλλάζει από 2 Αυγούστου

All Content

Π. Μαρινάκης: Έως τον Σεπτέμβριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το ν/σ για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών

FleetNews

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

FleetNews

BMW: Προχωρά στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας

FleetNews

Το Ford Ranger τώρα σε εκδόσεις ντίζελ και PHEV

All Content

Τα «χρόνια πολλά» του Ολυμπιακού στον Κώστα Παπανικολάου (pic)

All Content

Δόξα Λευκάδας: Ανακοίνωσε τον Ντένβερ Τζόουνς με... Ιντιάνα Τζόουνς και Οδύσσεια (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Eurobank: Καθαρά κέρδη 776 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

AKTOR: Στο 33,41% το ποσοστό της Winex μετά την AMK

All Content - BusinessNews.gr

Σκλαβενίτης: Ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ – Οι επενδύσεις των 228 εκατ. και το πλάνο για τη συνέχεια

FleetNews

Σε άνοδο η αγορά επαγγελματικών της ΕΕ

FleetNews

Stellantis: Αύξηση εσόδων κατά 13% το β’ τρίμηνο

CSRΝews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

CSRΝews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

CSRΝews.gr

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Δημοτικός υπάλληλος «υπεύθυνος» για την ανατίναξη ΑΤΜ
Δημοτικός υπάλληλος «υπεύθυνος» για την ανατίναξη ΑΤΜ 05/03/2020 - 20:10
Lufthansa: Ακύρωσε περίπου 7.100 πτήσεις έως το τέλος Μαρτίου λόγω κορονοϊού 05/03/2020 - 20:46
Lufthansa: Ακύρωσε περίπου 7.100 πτήσεις έως το τέλος Μαρτίου λόγω κορονοϊού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.570,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με οριακή πτώση 0,04%
    31/07/2026 - 15:18 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στο «κόκκινο» το Σάββατο Αττική και Εύβοια – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε άλλες οκτώ περιφέρειες
    31/07/2026 - 15:04 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,31%, στα 1,1493 δολάρια
    31/07/2026 - 14:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΕΔΔΗΕ για πυρκαγιές: Αυθαίρετες οι δημόσιες αναφορές που αποδίδουν ευθύνες στο ηλεκτρικό δίκτυο
    31/07/2026 - 14:36 ΕΛΛΑΔΑ
  • Shell: Πουλάει τη θυγατρική της BG Cyprus στην ουγγρική MOL Group
    31/07/2026 - 14:33 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΤτΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο 2026
    31/07/2026 - 14:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φάρσα οι απειλές για βόμβες σε τέσσερα σημεία της Αθήνας
    31/07/2026 - 14:11 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΑΔΕ: Τι πρόστιμα ισχύουν για ΦΗΜ, πότε επιβάλλονται και πότε παραγράφονται
    31/07/2026 - 13:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Βοιωτία και Αργολίδα
    31/07/2026 - 13:37 ΕΛΛΑΔΑ
  • Στ. Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια νέα τεχνολογία, είναι μια νέα βιομηχανική επανάσταση»
    31/07/2026 - 13:33 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη, Δ. Ελλάδα, νησιά Β. Αιγαίου, Κυκλάδες, Έβρο, Πελοπόννησο και Στ. Ελλάδα
    30/07/2026 - 15:49 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μέλη του ΕΒΕΘ εκπαιδεύτηκαν στη δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα AI Skills Navigator της Microsoft
    30/07/2026 - 19:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ferryscanner: Αλλάζουν οι προτιμήσεις των ξένων τουριστών για τα ελληνικά νησιά
    30/07/2026 - 17:28 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Eurobank: Καθαρά κέρδη 776 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2026
    30/07/2026 - 17:48 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ιαπωνία: Στους 34 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ
    30/07/2026 - 18:43 ΚΟΣΜΟΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

«Η Βαλένθια ενδιαφέρεται για τον Μποθ Γκατς, όπως και ο Ολυμπιακός»

31/07/2026 - 11:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τσάμης: «Η Elite League είναι η κατηγορία των ανατροπών»

31/07/2026 - 11:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Έλλη Κασόλη στο ΕΡΤnews

31/07/2026 - 11:28
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΑΝΤ1: Περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες στο Δημοτικό Αθηναϊκό Πανηγύρι

31/07/2026 - 11:17
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

31/07/2026 - 09:40
FleetNews
fleetnews.gr

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

31/07/2026 - 09:06
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

31/07/2026 - 08:17
FleetNews
fleetnews.gr

BMW: Προχωρά στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας

31/07/2026 - 06:09
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo