Βαν Βλαχάκης: Ένα πραγματικό success story

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12 Ιουλίου 2013 | Πρόσωπα
Ο Βαν Βλαχάκης ,είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής βιολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ.

 

 

 

Ο Βαν Βλαχάκης ,είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής βιολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ.

 

 

 

Ο Βαν Βλαχάκης ή κατά το ελληνικότερο Ευτύχιος Βλαχάκης , είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής βιολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ και αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας «Μία  Πράσινη Ιστορία» η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις αίθουσες (σ.σ πρώτη προβολή στις 18 Ιουλίου από τη FeelGood).  Η ζωή και το έργο του κ. Βλαχάκη αποτελούν το δίχως άλλο ένα πραγματικά εντυπωσιακό success story, από αυτά για τα οποία σαν λαός θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Η ζωή του…

Το 1953, σε ηλικία 18 ετών, ο Ευτύχιος Βλαχάκης επιβιβαζόταν στο μεγάλο πλοίο με το οποίο θα διέσχιζε τον Ατλαντικό και  δεν υποψιαζόταν ότι διένυε τα πρώτα βήματα μιας λαμπρής επαγγελματικής πορείας, πόσω μάλλον ότι έγραφε το πρώτο κεφάλαιο μιας κινηματογραφικής ζωής. Ακόμα και όταν, πριν από λίγους μήνες, έπεφταν οι τίτλοι έναρξης της ταινίας «A Green Story» (Μια Πράσινη Ιστορία), με θέμα τη ζωή του, ο Βαν Βλαχάκης, όπως συμπτύχθηκε το όνομά του στην Αμερική, καθισμένος στην πρώτη σειρά του σινεμά, έπιασε για μια στιγμή τον εαυτό του να αναρωτιέται πώς έφτασε ως εδώ. Πώς σε μια εκπληκτική συναστρία του ελληνικού δαιμονίου και του αμερικανικού ονείρου, ένα μεταναστάκι από τα Χανιά, με 22 δολάρια στην τσέπη, έφτασε να δημιουργεί μια μικρή αυτοκρατορία, όπως είναι η Earth Friendly Products, η μεγαλύτερη εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών στην Αμερική.

«Όταν πριν από 60 χρόνια πρωτοέφτασα στην Αμερική είχα εντυπωσιαστεί που ο πόλεμος δεν είχε φέρει τόση καταστροφή όση στην Ελλάδα», λέει ο κ. Βλαχάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ελληνικό μέσο. «Επίσης, μου είχε κάνει εντύπωση ότι οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο φιλικοί όσο στην πατρίδα. Τώρα καταλαβαίνω ότι σαν ξένοι δεν ήμασταν τόσο ευπρόσδεκτοι», θυμάται.
Το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να σπουδάσει γιατρός όπως ο παππούς του. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τους πόρους κι έτσι στράφηκε στη Χημεία. Η γλώσσα των συμβόλων, εξάλλου, είναι παγκόσμια. «Τελικά ήταν μια σπουδαία απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου
» τονίζει.

Ο δρόμος ως την επιτυχία φυσικά δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα. Έως ότου ορθοποδήσει, ο Ευτύχης έκανε δουλειές του «ποδαριού» και κοιμόταν όπου έβρισκε. Με τη βοήθεια συμπατριωτών του, έπιασε δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο ως σερβιτόρος. «Παρότι δούλευα μόνο 20 ώρες τη βδομάδα, γιατί τα πρωινά πήγαινα στη σχολή, η δουλειά αυτή μου εξασφάλισε αρκετά χρήματα για κατάλυμα, φαγητό και δίδακτρα».

Με το πτυχίο στο χέρι, βρήκε την πρώτη του δουλειά σαν χημικός. Το 1967, ιδρύει τη Venus Laboratories, Inc, την πρώτη του επιχείρηση λίγο έξω από το Σικάγο, η οποία και κατασκεύαζε καλλυντικά, λοσιόν και σαμπουάν. Έως το 1989, η Venus είχε επεκταθεί στην Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Φλόριντα, ενώ τότε στήθηκε και η Earth Friendly Products με φιλικά προς το περιβάλλον καθαριστικά προϊόντα. Η εταιρεία γνώρισε αμέσως επιτυχία και έως σήμερα αποτελεί ηγέτιδα στον χώρο των οικολογικών απορρυπαντικών.

Όπως επισήμανε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, το κλειδί ήταν ο συνδυασμός του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου «με το οποίο γεννήθηκα και το οποίο καλλιέργησα στη νέα μου χώρα», αλλά και το φιλοεπιχειρηματικό πνεύμα στις ΗΠΑ. «Όταν χρειάστηκα χρήματα, οι τράπεζες ήταν έτοιμες να μου δανείσουν και να χρηματοδοτήσουν την επιχείρησή μου. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο και στην Ελλάδα. Δεν είναι δύσκολο», υπογραμμίζει.

Τα επιχειρηματικά του σχέδια

Σήμερα έχει δρομολογηθεί η  κατασκευή νέου μεγάλου εργοστασίου της εταιρείας στην Κρήτη, από όπου ο κ. Βλαχάκης φιλοδοξεί να διοχετεύει τα προϊόντα του στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. «Είμαστε η νούμερο ένα εταιρεία καθαριστικών προϊόντων στις ΗΠΑ με πέντε μεγάλα εργοστάσια. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην Ελλάδα. Έχουμε το ταλέντο και την αγορά. Έχουμε μόνο ένα πρόβλημα. Η κυβέρνησή μας δεν είναι φιλική στον λαό της. Ίσως μια μέρα το αλλάξουμε αυτό. Ας κάτσουμε όλοι μαζί κάτω και ας χαράξουμε ένα σχέδιο να κάνουμε την Ελλάδα την καλύτερη χώρα της Ευρώπης. Ξέρουμε πώς και μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια που χρειάζονται. Ας σταματήσουμε να ανησυχούμε για τα γιωτ και τα κάστρα μας και ας επιστρέψουμε τα χρήματα πίσω από τις ελβετικές τράπεζες», λέει με πάθος. Ενώ τονίζει πως όπου κι αν βρεθούν οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά τους και θα πρέπει να πιστέψουν στις δυνατότητές τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ