Laurent Thuillier: Η Ελλάδα είναι η χώρα των ευκαιριών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
07 Δεκεμβρίου 2020 | Πρόσωπα
«Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», θα ήταν η φράση που συμπυκνώνει την ουσία της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Laurent Thuillier, στο περιοδικό Business News Magazine.

 

 

 

Ο κ. Thuillier μίλησε για τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, τις δράσεις του Επιμελητηρίου αλλά και τις επενδύσεις με γαλλικό «άρωμα».

Συνέντευξη στη Λιλή Καρακώστα

 

 

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν, αναφέρει στη συνέντευξή του ο Laurent Thuillier, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος τονίζει πως αρκετές είναι πλέον οι γαλλικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντάς μας τους τομείς εκείνους που τραβούν το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών.

Κύριε Thuillier, μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι βασικές δραστηριότητες του Επιμελητηρίου;

Το Ελληνο-γαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένα από τα παλαιότερα διμερή Επιμελητήρια ανά τον κόσμο. Η δράση του ξεπερνά τον έναν αιώνα και επομένως αντιλαμβάνεστε πως έχει μακρά και σημαντική ιστορία. Στην Ελλάδα αριθμούμε περίπου 300 μέλη, με περίπου το 1/3 να είναι γαλλικές εταιρείες, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 ελληνικές εταιρείες.  Ένας από τους αρχικούς μας στόχους είναι να διευρύνουμε αυτό το δίκτυο μελών και φυσικά να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό γίνεται αμφίδρομα. Με το να στηρίζουμε γαλλικές εταιρείες που θέλουν να εισχωρήσουν στην ελληνική αγορά, αλλά και αντίστοιχα να στηρίζουμε ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Γαλλίας.

Για το λόγο αυτό εργάζεται καθημερινά και σκληρά το μόνιμο προσωπικό του Επιμελητηρίου και επιπλέον έχουμε ένα συμβούλιο με 12 μέλη που είναι ιδιαίτερα ενεργά ως προς την επικοινωνία με τους μεγάλους οργανισμούς που συνεργαζόμαστε. Προκειμένου να αναπτύξουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, διοργανώνουμε συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων. Αυτό γίνεται είτε με το να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως π.χ. ο τουρισμός ή η ενέργεια είτε με κάτι γενικότερο όπως π.χ. με το Επενδυτικό Φόρουμ που διοργανώσαμε τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρίσι, το μεγαλύτερο έως τώρα event μας που είχε θέμα «Ελλάδα, Στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» και στο οποίο συμμετείχαν πλήθος επιχειρηματιών και πάνω από 400 πιθανοί επενδυτές.

Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι και μας τίμησαν με την παρουσία τους 5  Έλληνες υπουργοί καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.  Ήταν ένα πολύ σπουδαίο γεγονός, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, καθώς μας τίμησαν με την παρουσία τους ο κύριος Σταϊκούρας, ο κύριος Γεωργιάδης καθώς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπεγράφη από τους τρεις υπουργούς «Δήλωση προθέσεων για την ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση» σε τομείς υψηλής προτεραιότητας και για τις δύο χώρες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο έχει διοργανώσει εκδηλώσεις με διαφορετικό κεντρικό θέμα ανάπτυξης, όπως για τον αγροδιατροφικό τομέα, την κυκλική οικονομία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σημαντική ήταν η οργάνωση εκδήλωσης στο Παρίσι πριν από ένα χρόνο, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων. Καταφέραμε να προσελκύσουμε μεγάλα γραφεία Γάλλων επενδυτών στον τομέα ακινήτων και να υπάρξει άμεσο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Σημαντικό γεγονός για το Επιμελητήριό μας είναι η εκδήλωση όπου παρουσιάζουμε τα νέα μέλη μας αλλά και τους νέους διευθυντές μεγάλων γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα.  Όπως και η καθιερωμένη εκδήλωση με την ευκαιρία του νέου έτους, που αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός, καθώς καλούμε ως κεντρικό ομιλητή, στελέχη, πολιτικούς και παράγοντες, αναφερόμενοι κάθε φορά στις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις των δύο χωρών. Πέρυσι, είχαμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενήσουμε στο συγκεκριμένο event τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κύριο Μοσκοβισί, που μας παρουσίασε την ευρωπαϊκή οπτική των πραγμάτων αλλά και το πώς η Ελλάδα έβγαινε από την οικονομική κρίση.

Ως επιμελητήριο εκπροσωπούμε στην Ελλάδα από το 2017, τον γαλλικό οργανισμό Promosalons, οργανισμό προβολής και προώθησης εκθέσεων στη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε αποστολές Ελλήνων επισκεπτών στις μεγαλύτερες εκθέσεις στη Γαλλία, όπως τροφίμων, κρασιού, υποδομών, οπτικών κ.ά., καθώς επίσης διοργανώνουμε γευσιγνωσίες ελληνικών προϊόντων.

Τέλος, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι επίσημος συνεργάτης στην Ελλάδα του γαλλικού οργανισμού Business France, με παρουσία σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, συνεργαζόμαστε στενά και με τις πρεσβείες μας, τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Σε αυτό το ευρύ οικοσύστημα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προωθήσουμε τις ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις σε κάθε επίπεδο. Με την Business France στην Ελλάδα, ανήκουμε πλέον σε αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος Μακρόν, την Team France Export, μια γενικότερη προσπάθεια της Γαλλίας να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και στην εξαγωγική της δραστηριότητα. 

Να μην παραλείψω να αναφερθώ και στη Φορολογική Επιτροπή (Tax Committee) του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνουμε εκδηλώσεις για τα μέλη μας, ενημερώνουμε για τη φορολογική πολιτική αλλά και καταθέτουμε προτάσεις μέτρων για τη φορολογία των επιχειρήσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη και διευκόλυνση των επενδύσεων.

Το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας βασικό του σκοπό την παροχή στήριξης των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στη γαλλική και ελληνική αγορά, αντίστοιχα, παρέχει πληροφορίες της αγοράς (ελληνικής και γαλλικής), οργανώνει επιχειρηματικές αποστολές και αναλαμβάνει την εύρεση συνεργατών στη Γαλλία ή την Ελλάδα.

Πόσες γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα; Πιστεύετε πως υπάρχουν και άλλες που θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με την Ελλάδα;

Αν δεν απατώμαι, πρέπει αυτήν τη στιγμή να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 150 γαλλικές εταιρείες. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικοί τύποι εταιρειών από μεγάλους ομίλους, όπως π.χ.  οι L’Oréal, Αxa Thales, Total, Vinci, Alstom Groupama, Schneider κ.ά. έως μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στην καινοτομία, στη βιομηχανία τροφίμων και αλλού.

Ανάμεσά τους υπάρχουν εταιρείες με μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα και συνολικά μιλάμε για 15.000 εργαζομένους στις γαλλικές εταιρείες στην Ελλάδα. Οι γαλλικές απευθείας επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν το 1,35 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη Γαλλία στην πέμπτη θέση όσον αφορά τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα.

Πολλές γαλλικές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό και πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως είναι ανοιχτή σε επιχειρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πολλά project που «τρέχουν» με τη συνδρομή της Ε.Ε. και που μπορούν να «μεταφραστούν» σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Το μεγάλο «στοίχημα» τώρα για την Ελλάδα είναι να καταφέρει να υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλουν και αυτές με τον τρόπο τους στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Δυστυχώς, ακόμη αρκετοί επενδυτές δεν σκέφτονται πρωτίστως την Ελλάδα όταν αναζητούν υποψήφιες χώρες για επενδύσεις, και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια. Αυτός άλλωστε είναι και ο δικός μας ρόλος ως Επιμελητήριο, να προωθήσουμε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό όσο περισσότερο μπορούμε.

Η έκθεση «Πισαρίδη», η οποία σύντομα θα δημοσιευτεί, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη ώστε να δημιουργεί ένα πλαίσιο ευνοϊκό για την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ιδίως μέσω κρατικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο ανοικτού διοικητικού πλαισίου. Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο και οι συνεργάτες του διαδραματίζουν το ρόλο τους στην προώθηση και προβολή της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού.

Η Ελλάδα είναι η χώρα των ευκαιριών και οι προσδοκίες αυξήθηκαν με τη νέα κυβέρνηση, που δείχνει πραγματικά να παλεύει για να προσελκύσει επενδύσεις. Βέβαια, η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στην ανάπτυξη, αλλά το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ανέρχεται στα 72 δισ. ευρώ. Για την Ελλάδα επομένως, η επόμενη πρόκληση είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Αρκεί να σας πω ότι εμείς λαμβάνουμε αιτήματα από γαλλικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα σε τομείς όπως η καινοτομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές, η διαχείριση αποβλήτων, η ψηφιοποίηση κ.ά.

Ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις γαλλικές εισαγωγές και για ποια ακόμη αγαθά από την Ελλάδα θα ενδιαφερόταν η γαλλική αγορά;

Τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν σε εξαγωγές στη γαλλική αγορά είναι τα φάρμακα. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν, καθώς οι εξαγωγές τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία. Ακολουθούν το αλουμίνιο, που επίσης εξάγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στη Γαλλία, αλλά και ο χαλκός. Τέλος, την κορυφαία τετράδα συμπληρώνουν τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας (ψαρικά).

Πιστεύω πως θα υπήρχε και έντονο ενδιαφέρον για προϊόντα γεωργίας. Πρόκειται για έναν κλάδο που η Ελλάδα λόγω καιρού θα μπορούσε ίσως να προωθήσει ακόμη περισσότερο ή και το ελαιόλαδο. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως όλα αυτά προϋποθέτουν ένα ευρύ δίκτυο από τη συγκομιδή έως την κιβωτοποίηση και τη διανομή, που ίσως η Ελλάδα να μην έχει ακόμη αναπτύξει στο σημείο που το έχουν κάνει άλλες χώρες.

Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες στους τομείς αυτούς, αλλά κάποιες φορές αισθάνονται μόνοι, χωρίς ένα συγκροτημένο δίκτυο να τους υποστηρίζει. Πάρτε για παράδειγμα το εξαιρετικό σας ελαιόλαδο, που όμως π.χ. κάποιοι Κινέζοι επενδυτές μπορεί να μην το επιλέξουν, καθώς δεν προωθείται μέσα από οργανωμένα δίκτυα και να επιλέξουν ίσως εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας.  Ή ακόμη και τα εξαίρετα κρασιά σας, που δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστά όσο π.χ. το Beaujolais στη Γαλλία ή το Bordeaux, που υποστηρίζονται από ένα ευρύ δίκτυο και κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Ομοίως, η επαναβιομηχάνιση τη χώρας.  Ίσως με την ευκαιρία του επαναπατρισμού ορισμένων προϊόντων εντός της Ευρώπης, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πανδημία, η Ελλάδα θα έπρεπε, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης, να γίνει ο κόμβος παραγωγής για τη νότια Ευρώπη. Μία από τις επόμενες προκλήσεις θα είναι η μείωση της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό τομέα. Δεν έχει να κάνει με λιγότερο τουρισμό αλλά με διαφοροποίηση.

Η πανδημία του κορονοϊού «γονάτισε» την παγκόσμια οικονομία. Ποιος είναι ο έως τώρα αντίκτυπος για τις συναλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία;

Η πανδημία επηρέασε την παγκόσμια οικονομία και δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστες και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας. Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα ανακοινώθηκε η αγορά γαλλικών Rafale από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες συμφωνίες σε εκκρεμότητα.  Όπως και οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία αυξήθηκαν την περίοδο αυτή.

Σαφώς και υπάρχουν συνέπειες από τον κορονοϊό, καθώς το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά σε οικονομικό επίπεδο μετά την κρίση, αλλά πιστεύω πως την επόμενη χρονιά θα ανακάμψουμε. Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες αυξήθηκε πάνω από 20% το 2019. Βέβαια, αν συγκρίνουμε το 2020 με το 2019, υπάρχει πτώση, αλλά είναι λογικό εξαιτίας της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω πως το 2021 θα ανακάμψουμε, όπως προείπα, και θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019.

Πρόσφατα, ακούσαμε τόσο τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλούν για τις εξαιρετικές μεταξύ τους σχέσεις και την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Πώς μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο αυτοί οι δεσμοί;

Οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε εξαίρετο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, όπως υπάρχουν και εξαιρετικές συνεργασίες μεταξύ υπουργών των δύο χωρών, όπως του κύριου Σταϊκούρα και του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire. Τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω. Η Γαλλία έχει υποστηρίξει όλη τη διαπραγμάτευση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης προς όφελος της Ελλάδος και υποστηρίζει ενεργά τον εταίρο της στις συγκροούμενες σχέσεις της με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της «Δήλωσης προθέσεων» που προαναφέρθηκα, εξετάζονται επίσης δράσεις τεχνικής υποστήριξης.  Έχει ήδη πραγματοποιηθεί μελέτη που προτείνει προσαρμογές στις φορολογικές διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ορατότητα και σταθερότητα για τους επενδυτές. Αλλά τώρα είναι απαραίτητο αυτές οι καλές σχέσεις να είναι εξίσου παραγωγικές στον οικονομικό τομέα, ώστε οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων να είναι όλο και περισσότερες και μεγαλύτερες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τομείς σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το οποίο οι γαλλικές εταιρείες, leaders, στον τομέα τους μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και συνεπώς να ενισχύσουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, η Γαλλία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021.  Έχουμε ήδη ξεκινήσει να συζητάμε να οργανώνουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γαλλική παρουσία και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, είμαστε σε συζητήσεις με τον κλάδο της διαστημικής τεχνολογίας, όπου είχα και τη χαρά να συναντήσω τον πρόεδρο του ελληνικού διαστημικού οργανισμού και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία. Συνεργασία, επίσης, υπάρχει και στον τομέα της ψηφιοποίησης, γιατί γνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την ψηφιοποίηση της κεντρικής διοίκησης, των υπηρεσιών, των πιστοποιητικών κ.ά.

Το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο συνεχίζει να διαδραματίζει πλήρως το ρόλο του και θα συνεχίσει να το πράττει, προκειμένου να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δράσεις υποστήριξης και τις εκδηλώσεις μας. Αισιοδοξώ πως το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά και οι σχέσεις μας θα απογειωθούν ακόμη περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ