Γιάννης Αρτινός (Άμβυξ): Η Άμβυξ έχει μάθει να βγαίνει δυνατότερη από τις αντιξοότητες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2020 | Πρόσωπα
Ο Γιάννης Αρτινός, Γενικός Διεθυντής Άμβυξ, αναλύει την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας που έχει καταγράψει ανάπτυξη μεριδίου αγοράς της τάξης του 145% την τελευταία πενταετία, ενώ μας τονίζει πως η σημερινή συγκυρία δεν αποτελεί μόνο μια πρωτόγνωρη πρόκληση αλλά και μια τεράστια ευκαιρία.

 

 

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

 

 

Έχοντας καταστεί από το 2018 η μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, η  Άμβυξ αποδεικνύει συνεχώς με τις επιδόσεις της πως μπορεί όχι μόνο να φτάσει στην κορυφή, αλλά και να διατηρείται με επιτυχία σε αυτή, καταγράφοντας σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όλα και πιο ψηλά τοποθετεί τον πήχυ η Άμβυξ, η οποία έχει κατορθώσει να βρεθεί στην κορυφή του κλάδου των αλκοολούχων ποτών και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ο γενικός διευθυντής της, Γιάννης Αρτινός, μίλησε στο Βusiness News Magazine για τις επιδόσεις-ρεκόρ που καταγράφει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, τη συνεχή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, καθώς και τη φιλοσοφία της, που της έχει επιτρέψει κάθε φορά να βγαίνει δυνατότερη, όποιες αντιξοότητες και αν έχουν βρεθεί στο δρόμο της στη μακρά διαδρομή των 103 ετών που έχει να επιδείξει στην ελληνική αγορά.

Το 2018 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για την Άμβυξ, ενώ και το 2019 υπολογίζεται πως έκλεισε με σημαντική ανάπτυξη για την εταιρεία. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια τελικά μεγέθη για την προηγούμενη χρήση;

Όντως το 2018 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για την Άμβυξ με σημαντική ανάπτυξη τζίρου, που μας κατέστησε τη μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Το 2019 ήταν μια εξίσου καλή χρονιά, αφού σε μια υψηλή βάση, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναπτύχθηκε ξανά, φτάνοντας τα 125.630 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του +3,3% έναντι του 2018. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5.834 χιλ. ευρώ, μια αύξηση +19% έναντι του 2018.

Με βάση τα παραπάνω, συνεχίσαμε την ανάπτυξη του οργανισμού με περαιτέρω προσλήψεις (έχουμε προσθέσει +32% του οργανισμού μέσα στην τελευταία 5ετία), αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών. Ως αποτέλεσμα, στην τελευταία πενταετία, δηλαδή από το 2014 μέχρι και το 2019, υπερδιπλασιάσαμε το μερίδιο αγοράς μας, από το 10,7% στο 26,2%, δηλαδή μια ανάπτυξη +145%.

Με προσήλωση και μεθοδική δουλειά καταφέραμε να βρεθούμε στην κορυφή του κλάδου μας και να ξεπεράσουμε όλους τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές μας, κάτι που μας γεμίζει περηφάνεια αλλά και αυτοπεποίθηση και ευθύνη για το μέλλον.

Με τη στρατηγική συνεργασία με τη Nήσος αλλά και την έναρξη συνεργασίας με τη Molson Coors Brewing Company έχετε ενδυναμώσει σημαντικά την πρότασή σας στην αγορά ζύθου. Γιατί επιλέξατε να επενδύσετε περαιτέρω σε αυτή την κατηγορία;

Το τέλος του 2019 πράγματι έφερε δύο νέες πολύ σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες, που ολοκληρώνουν το χαρτοφυλάκιο στο σκέλος της μπίρας. Πρώτον, με τη «Νήσος», μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και αναγνωρίσιμες μικρο-ζυθοποιίες στην Ελλάδα, αλλά και με τη Molson Coors Brewing Company, την τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο με επώνυμα brands όπως η Miller, η Coors και η Staropramen, η οποία εδώ και χρόνια επιθυμούσε να έρθει στην Ελλάδα και ήταν σε αναζήτηση του κατάλληλου συνεργάτη.

Οι προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο της Άμβυξ με τους δύο αυτούς πολύ σημαντικούς οίκους και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα 70+ brands που εμπορευόμαστε, μας δίνουν τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε στους πελάτες μας με ακόμα πιο ολοκληρωμένες προτάσεις επιλογών, όλων των κατηγοριών αλκοολούχων ποτών, μπίρας, κρασιού και αναψυκτικών.

Φυσικά, το 2020 ήταν πολύ διαφορετικό για το σύνολο της οικονομίας λόγω της εμφάνισης της πανδημίας. Πώς έχει «τρέξει» για την Άμβυξ μέχρι στιγμής η χρονιά και πώς υπολογίζετε πως θα κλείσει το 2020;

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η πανδημία μάς ανάγκασε όλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, να προσαρμοστούμε πολύ γρήγορα σε νέα δεδομένα. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας και η προστασία όλων των εργαζομένων της εταιρείας μας. Προσαρμόσαμε όλες μας τις διαδικασίες σε τηλε-εργασία, από την παρραγγελιοληψία μέχρι και την τιμολόγηση εξ αποστάσεως, με σκοπό να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις νέες παραμέτρους. Είμαι περήφανος για το πόσο γρήγορα όλοι στην Άμβυξ εργάστηκαν οργανωμένα όλο αυτό το διάστημα, με προσήλωση, εφευρετικότητα και αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά την πορεία του έτους, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πτώση της τουριστικής κίνησης (με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι διεθνείς αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο βρίσκονται στο -76%), αλλά και της γενικότερης εγχώριας οικονομικής δυσκολίας, εκτιμούμε την πτώση στην αγορά των αλκοολούχων ποτών για το 2020, μεταξύ -30% και -40%. Έναντι αυτών των ποσοστών, αναμένω και τα δικά μας αποτελέσματα να παρουσιάσουν κάμψη, αλλά σαφώς μικρότερη του γενικού πλαισίου. Και μάλιστα με βάση τα τελευταία στοιχεία Ιανουαρίου-Αυγούστου, η πορεία μας είναι καλύτερη από τη συνολική κατηγορία, αφού το μερίδιο αγοράς μας για το 2020 έφτασε το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο των 29,2%, +3,1 μεριδιακούς πόντους πάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ξεπερνώντας σε πωλήσεις το σύνολο των ανταγωνιστών μας κατά +10,4%.

Ποια είναι τα σημαντικότερα brands στο portfolio της Άμβυξ αλλά και ποια είναι αυτά με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης;

Δίνουμε σε όλα τα brands που διαχειριζόμαστε το χρόνο και το «χώρο» για να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν στην αγορά, χωρίς διακρίσεις, αλλά με στρατηγικές προτεραιότητες που ταιριάζουν στο κάθε προϊόν και πάντα με στόχο την υγιή ανάπτυξή τους.

Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με διεθνείς αλλά και εγχώριους οίκους εξαιρετικής δυναμικής, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματά μας: από τη Moët-Hennessy, με το εμβληματικό χαρτοφυλάκιο σαμπανιών όπως η Moët & Chandon και η Dom Pérignon, την Bacardi, την ηγέτιδα στην κατηγορία του ρουμιού, με το Bacardi, την premium vodka με την Grey Goose και των vermouth με το Martini. Το Κτήμα Άλφα, ένα από τα πιο σημαντικά και επιτυχημένα οινοποιεία στη χώρα μας, με διεθνείς αναγνωρίσεις και καταξίωση. Τη William Grants, μια παγκόσμια οικογενειακή εταιρεία με εμβληματικά brands όπως το Hendrick’s και το Glenfiddich. Το Κτήμα Σεμέλη, ένα πολύ δυναμικό και ανερχόμενο οινοποιείο της χώρας. Τα Three Cents, ένα από τα πιο πρόσφατα πετυχημένα business stories στον κλάδο των αναψυκτικών με διπλασιασμό τζίρου κάθε χρόνο και με παρουσία σε 32 χώρες σε μόλις 4 χρόνια.

Πόσο σημαντικές ήταν οι απώλειες για την Άμβυξ από το lockdown και στη συνέχεια το μειωμένο ωράριο στην εστίαση καθώς και την κάμψη του τουρισμού; Ποια είναι η γενικότερη εικόνα αυτήν τη στιγμή στον κλάδο αλκοολούχων στην Ελλάδα; Πόσο έχει «πληγώσει» η πανδημία τον κλάδο;

Όπως οι περισσότερες εταιρείες, έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να είμαστε διορατικοί, παρακολουθώντας διαρκώς όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και τις νέες συνήθειες των καταναλωτών μας που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και βάσει των παραπάνω, προχωρήσαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε αναθεώρηση της εμπορικής στρατηγικής μας. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια του lockdown και εφόσον τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης δεν λειτουργούσαν λόγω ειδικών συνθηκών -σημεία δηλαδή που εμείς ως κλάδος απευθυνόμαστε προς τον τελικό μας καταναλωτή- ενισχύσαμε τη δραστηριοποίησή μας προς το κανάλι του λιανεμπορίου και μάλιστα για όσο διήρκεσε η καραντίνα, οι πωλήσεις μας προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από αυτό το κανάλι. Την περίοδο αυτή Μαρτίου-Μαΐου είδαμε +15% αύξηση πωλήσεων στο κανάλι του λιανεμπορίου, καθότι μέρος της χαμένης κατανάλωσης της εστίασης μεταφέρθηκε στο σπίτι.

Μετά την άρση των μέτρων του lockdown τον Ιούνιο, τη σταδιακή επαναλειτουργία του on-trade και την εκκίνηση των τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο, διαφάνηκε ότι η αγορά με σταδιακά και προσεκτικά βήματα θα μπορούσε να καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος. Δυστυχώς, η σημαντικά μειωμένη τουριστική σεζόν (οι διεθνείς αφίξεις επιβατών από την αρχή του έτους βρίσκονται στο -76% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου), η αύξηση των κρουσμάτων στο peak της τουριστικής περιόδου στα μέσα Αυγούστου και η επιβολή τοπικών lockdown σε νησιά καθώς και μέτρων όπως το μειωμένο ωράριο στα εστιατόρια και τα μπαρ, ανέκοψαν για ακόμα μια φορά τις πωλήσεις ειδικά στο κανάλι του on trade. Δεδομένου δε ότι παραδοσιακά οι καλοκαιρινοί μήνες που βασίζονται στην τουριστική κίνηση είναι μεγαλύτερης βαρύτητας σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες που βασίζονται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση, μπορεί κάποιος εύκολα να κατανοήσει ότι φέτος ως κλάδος χάσαμε τα «οφέλη» που υπό κανονικές συνθήκες είχαμε από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από την αρχή του έτους βρίσκεται στο -35% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Στο δε χονδρεμπόριο, που παραδοσιακά αντιπροσώπευε τα 2/3 της αγοράς, η αντίστοιχη μείωση είναι -50%.

Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, φαίνεται πως έχουμε εισέλθει στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Η επιστροφή από τις διακοπές, το άνοιγμα της εκπαίδευσης και τα νέα αυξημένα μέτρα έχουν και πάλι δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας στην ψυχολογία του καταναλωτή, με αποτέλεσμα και πάλι να περιορίζει τη διασκέδασή του, κάτι που θα συνεχίσει να μας επηρεάζει ως κλάδο.

Αναμένετε αλλαγές όσον αφορά τις τάσεις της κατανάλωσης στον τομέα των αλκοολούχων στην ελληνική αγορά; Είναι διαφορετικός πλέον ο Έλληνας καταναλωτής όσον αφορά τα αλκοολούχα; Θα αλλάξει και άλλο; Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, ποιο είναι το όραμα -το δικό σας και της οικογένειας Ρεβάχ- για το μέλλον της Άμβυξ;

Είναι πλέον βέβαιο πως η διαχείριση αυτής της πανδημίας θα μας συντροφεύσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μέσα σε αυτό, είναι επίσης βέβαιο πως θα διαμορφωθούν και νέες τάσεις κατανάλωσης. Από τη λιγότερο συχνή έξοδο, την προτίμηση προς τα μικρά, πιο μαζεμένα καταστήματα έναντι των μεγάλων αιθουσών, την αναπαραγωγή της εμπειρίας cocktail στο σπίτι, την προτίμηση για πιο premium, «ψαγμένα» συστατικά, να είναι κάποιες από αυτές. Αφουγκραζόμαστε στενά όλες αυτές τις αναδυόμενες τάσεις μέσα από συνεχείς καταναλωτικές έρευνες, με στόχο να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις.

Η Άβμυξ είναι μια εταιρεία με ζωή 103 ετών. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της έχει έρθει αντιμέτωπη με ποικίλες αντιξοότητες και πάντα κατάφερνε να βγαίνει δυνατότερη. Με αυτήν τη φιλοσοφία αντιμετωπίζουμε και αυτή την κρίση. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο όραμά μας και στους 4 διαχρονικούς άξονες της φιλοσοφίας μας: Επένδυση στους Ανθρώπους μας, στα Brands μας, στις σχέσεις με τους Οίκους που συνεργαζόμαστε και στους Πελάτες μας.

Αναμφίβολα, αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη, μεγάλη πρόκληση. Συνάμα όμως μας έχει δοθεί και μια τεράστια ευκαιρία: να εξελίξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, να δημιουργήσουμε νέες δεξιότητες, να βγούμε ακόμα πιο ευέλικτοι, δυνατότεροι και σε νέες κορυφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ