«ΜετηΣοφία»: Ένα hasthag με βαρύ νόημα!

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Ιανουαρίου 2021 | Πρόσωπα
Τι ήταν αυτό που τώρα πυροδότησε την οργή του κόσμου και δημιούργησε ένα «τσουνάμι» συμπαράστασης

 

 

 

της Πέννυς Καλύβα

#ΜετηΣοφία. Το hasthag που έχει κατακλύσει τα social media τις τελευταίες ημέρες. Γιατί όμως τώρα; Γιατί μετά από σχεδόν δύο μήνες από την πρώτη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στα 22 της χρόνια από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας;

 

 

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο γεγονός σε διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 25 Νοεμβρίου 2020 (ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), ενώ αργότερα ανέδειξε το θέμα το Marie Claire.

Το θέμα όμως δεν πήρε τόσο μεγάλη διάσταση.  Έγινε γνωστό κυρίως στον αθλητικό κόσμο, αλλά και σε αυτούς που ήξεραν ότι υπήρχαν και άλλοι  σπουδαίοι αθλητές, όπως ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, που είχαν καταγγείλει την εν λόγω  Ομοσπονδία και για άλλης φύσεως σοβαρά θέματα.

Τι ήταν όμως αυτό που τώρα πυροδότησε την οργή του κόσμου και δημιούργησε ένα «τσουνάμι» συμπαράστασης, πρώτα από όλα από απλούς πολίτες, αλλά και από τον πολιτικό και αθλητικό κόσμο; 

Είναι η απαράδεκτη και άθλια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που «εγκαλούσε» το ίδιο το θύμα, για το γεγονός ότι μίλησε μετά από τόσα χρόνια για αυτό το …«δυσάρεστο γεγονός»! 

Είναι η εξευτελιστική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που από μόνη της «κρύβει» μια ενοχή…

Μιας Ομοσπονδίας που μάλλον φοβήθηκε ότι τώρα θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και θα αποκαλυφθούν και πολλά άλλα. 

Μιας Ομοσπονδίας που θα έπρεπε με την ανακοίνωσή της πρώτα από όλα  να εκφράσει τη θλίψη και τη συμπαράστασή της στην καταγγέλλουσα. Παράλληλα, να δηλώσει ότι είναι υποχρέωσή της να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος, αλλά και να εγγυηθεί ότι θα κάνει κάθε δυνατό προκειμένου να μη βρεθούν και άλλοι αθλητές ή αθλήτριές της στην ίδια θέση με τη Σοφία!

Πίσω όμως από αυτήν την ανακοίνωση κρύβονται οι πραγματικοί λόγοι που η Σοφία δεν μίλησε τόσα χρόνια! Η Σοφία και η κάθε Σοφία! 

Η Σοφία που αυτή τη στιγμή περνά έναν «δεύτερο βιασμό»… 

Η Σοφία που καλείται να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις σε όλους αυτούς που βιάστηκαν να την κατηγορήσουν, είτε ευθέως, είτε με υπονοούμενα, ότι άργησε να δημοσιοποιήσει το γεγονός.

Απέναντί μας δυστυχώς υπάρχει μια κοινωνία που σε τέτοιες περιπτώσεις της είναι πολύ πιο εύκολο να ενοχοποιήσει το θύμα. Μια κοινωνία που αφήνει περιθώρια σε όλους πίσω από ένα πληκτρολόγιο να  κρίνουν και να δικάζουν με ευκολία.

Γιατί συμβαίνει ακόμα και τώρα που η Σοφία δεν είναι ένα άγνωστο κορίτσι 22 χρονών που κάνει τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό, αλλά μια Ολυμπιονίκης, ένα δημόσιο και σεβαστό πρόσωπο από όλους, που με την αξία της και τους μόχθους της μας έχει δώσει στιγμές ανείπωτης εθνικής υπερηφάνειας.

Και ευθύς αμέσως η πλειοψηφία του κόσμου στάθηκε στο πλευρό της! Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι ένιωσαν την ανάγκη να την υπερασπιστούν.

Και ήταν πολλοί αυτοί που έκαναν δικό τους αυτό το hasthag  #ΜετηΣοφία.

Το hasthag που συγκίνησε ακόμα και πολλούς άνδρες, που στη θέση της Σοφίας έβαλαν το παιδί τους ή τη γυναίκα τους.

To hasthag που συγκίνησε κάθε γυναίκα με αξιοπρέπεια!

Κάθε γυναίκα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης και από τα λόγια της Σοφίας πήρε δύναμη να #ΣπάσειτηΣιωπή της.

Κάθε εργαζόμενη που στο παρελθόν έχει πέσει και αυτή θύμα οποιουδήποτε είδους παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Κάθε μητέρα αγοριού που φοβάται και θέλει να διαπαιδαγωγήσει σωστά το γιό της, προκειμένου να μην γίνει εν δυνάμει θύτης.

Κάθε μητέρα κοριτσιού που έχει έναν παραπάνω λόγο να φοβάται και προσπαθεί να  μάθει πως θα την κάνει δυνατή για να μη γίνει ποτέ θύμα! 

Γιατί η καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κάθε μορφής βίας ξεκινά μέσα από την παιδεία, ξεκινά μέσα από την οικογένεια, αλλά και μέσα από την ίδια την κοινωνία. 

Ξεκινά από όλους εμάς!

#ΜετηΣοφία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ