Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Έρχεται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Οι δικαιούχοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Ιανουαρίου 2021 | Πολιτική Οικονομία
Πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη στήριξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με σκοπό την κρατική επιδότηση των δανείων τους.

 

 

 

 

 

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να στηριχθούν όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντική πτώση του τζίρου τους και παράλληλα έχουν κάποιο δάνειο είτε «κόκκινο» είτε «πράσινο».

 

 

Οι δανειολήπτες εξαιρούνται από το πρόγραμμα για τα πληττόμενα νοικοκυριά, που τέθηκε σε ισχύ το 2020. Το «Γέφυρα ΙΙ» αναμένεται να προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου για διάστημα 9 μηνών, όπως ισχύει και με το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα.
«Η “Γέφυρα” είναι ουσιαστικά η χρηματοδότηση που δίνει η επιδότηση, ο κρατικός προϋπολογισμός σε “πράσινα” και “κόκκινα” δάνεια (ενήμερα και μη ενήμερα) έτσι ώστε για 9 μήνες να μπορέσουν να βγάλουν από πάνω τους οι πολίτες το μεγάλο βάρος της πληρωμής των δόσεων. Υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ΕΡΤ.

 

Το σχέδιο για ένα πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» βρίσκεται σε φάση εισηγήσεων και προθέσεων, ενώ οι όποιες σκέψεις για νέο πρόγραμμα θα συζητηθούν με τους θεσμούς τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να θεωρείται βέβαιη η έγκριση των δανειστών.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το νέο πρόγραμμα της εννεάμηνης κρατικής επιδότησης της δόσης θα απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν άλλου τύπου δάνεια, π.χ. επαγγελματικά, πλην στεγαστικών) και μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο τα δάνεια να φέρουν ενέχυρο κάποιο ακίνητο. Αφορά, δηλαδή, σε εξασφαλισμένα και μη δάνεια αρκεί ο δανειολήπτης να έχει πληγεί από την πανδημία. Ο μοναδικός «κόφτης» που θα έχει το «Γέφυρα 2» μπαίνει στο ύψος του δανείου, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ