Ζωούλλης Μηνά: Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ

 

 

 

Η συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, το επενδυτικό της πλάνο και τα σχέδια για το μέλλον.

Ποιο είναι το αποτύπωμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική οικονομία; Ποια είναι η συνεισφορά της όσον αφορά την απασχόληση, την απόδοση εσόδων στο κράτος και την αγροτική παραγωγή;
Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, με πίστη στη χώρα και τους ανθρώπους της, αποτελεί την πιο βασική μας δέσμευση. Από τη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου μας στην Αθήνα το 1965 μέχρι σήμερα, «υπηρετούμε» με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα την επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία. Διατηρούμε τρεις μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και μία μονάδα εμφιάλωσης του φυσικού νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία. Συνολικά απασχολούμε τρεις γενιές εργαζομένων, προμηθευόμαστε ελληνικές πρώτες ύλες, αναπτύσσουμε δυναμικά τις εξαγωγές μας και στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, μέσα από τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλη την αλυσίδα των δραστηριοτήτων μας.

 

 

Την εξαετία 2007-2013, συνεισφέραμε στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, με τη μορφή φόρων, τελών και εισφορών. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη Μελέτη Οικονομικού και Κοινωνικού Αντίκτυπου, που διενεργήσαμε πέρυσι, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην εταιρεία μας, προστίθενται 7 ευρώ στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων μας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ, το μισό του οποίου (507 εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχεί σε φορολογικές εισφορές για το κράτος.

Βασική μας προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος, είτε αυτός είναι ένας από τους χίλιους εργαζομένους μας, τους οποίους αναπτύσσουμε μέσα από την εκπαίδευση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, είτε είναι πελάτης, προμηθευτής ή καταναλωτής μας. Με βάση την παραπάνω μελέτη, η συνολική συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην απασχόληση είναι 28.000 θέσεις εργασίας, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε θέση εργασίας στην εταιρεία μας αντιστοιχούν 28 θέσεις στην ευρύτερη αλυσίδα των δραστηριοτήτων μας. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με 4.350  Έλληνες προμηθευτές, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 95% του συνόλου των προμηθευτών μας, καθώς και με 3.000  Έλληνες αγρότες μέσα από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού για την Παραγωγή Μπίρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, από το ξεκίνημά του το 2008, το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού είναι μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες και καινοτομίες της εταιρείας μας. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε προμηθευτεί συνολικά 108.600 τόνους ελληνικού κριθαριού, η προστιθέμενη αξία του οποίου ανέρχεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο βυνοποιείται στα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρείας μας, στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, που είναι και τα μοναδικά στην Ελλάδα. Φέτος είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί, έχοντας σπείρει για 68.000 τόνους, θα υλοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο για κάλυψη του 100% των αναγκών μας από ελληνικό κριθάρι, ενώ, μόλις η ποσότητα αυτή υπερκαλυφθεί, στοχεύουμε να επεκταθούμε και στην εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού.

Ποιο είναι το ύψος των επενδυτικών κινήσεων της εταιρείας κατά τα 50 χρόνια της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά; Τι προβλέπει το πλάνο σας για το άμεσο μέλλον;
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει στην Ελλάδα.  Έτσι δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε, με πίστη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Ενδεικτικά, από το 1997 έως σήμερα, οι επενδύσεις μας στην ελληνική αγορά ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, με προτεραιότητα κυρίως στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μας μονάδων, στην υιοθέτηση νέων υλικών συσκευασίας και στην καινοτομία.

Για το 2014 διατηρούμε σταθερό το επενδυτικό μας πλάνο, ύψους 19 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη διετία προγραμματίζουμε επενδύσεις ύψους 38,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στους τομείς της καινοτομίας, των εξαγωγών και της εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας για τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας, συνεισφέροντας έτσι θετικά και μακροπρόθεσμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ποια θέση έχουν στη στρατηγική σας αφενός η ανάπτυξη των εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα αφετέρου οι δράσεις στήριξης της ελληνικής κοινωνίας;
Με περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στις διεθνείς αγορές, πεποίθησή μας είναι πως η επένδυση στην εξωστρέφεια προσφέρει διέξοδο στην παραγωγική μας δραστηριότητα και παράγει πρόσθετη αξία για την ελληνική οικονομία.

Με έμφαση στις βασικές ετικέτες μας, όπως η Amstel, η Heineken, η ΑΛΦΑ, η Fischer, η Buckler και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, η αξία των εξαγωγών μας το 2013 άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα μας ταξιδεύουν και στις 5 ηπείρους, με μεγαλύτερες αγορές αυτές της Κύπρου και της Αλβανίας, ενώ παράλληλα εξάγουμε και σε άλλες εταιρείες του ομίλου της Heineken διεθνώς. Στόχος μας για το 2014 είναι το 20% της παραγωγικής μας δραστηριότητας να προορίζεται μόνο για εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούμε συνεχώς νέες αγορές, ιδιαίτερα για την μπίρα ΑΛΦΑ, για ετικέτες που παράγονται μόνο για εξαγωγές, καθώς και για το νερό ΙΟΛΗ.

Μια μεγάλη επιτυχία του 2013 για την Ελλάδα ήταν ότι ήμασταν η 1η εταιρία στην Ευρώπη που αναλάβαμε για τον Όμιλο της HEINEKEN την παραγωγή της Fayrouz, ενός αναψυκτικού χωρίς αλκοόλ, το οποίο θα παράγεται στη χώρα μας αλλά η διάθεσή του θα γίνεται μονάχα στο εξωτερικό, σε 40 διεθνείς αγορές. Τη νέα αυτή φιλόδοξη δραστηριότητα υποστηρίξαμε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία με επένδυση ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, η στήριξη της κοινωνίας, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι και στην οποία λειτουργούμε πάνω από 50 χρόνια, αποτελεί βασική δέσμευσή μας και μέρος της φιλοσοφίας μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Τη δέσμευση αυτή υλοποιούμε μέσα από την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης, τον εθελοντισμό των εργαζομένων μας απέναντι σε φορείς που προσφέρουν κοινωνικό έργο, τη σταθερή συνεργασία μας με πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την προτεραιότητα που δίνουμε στη φροντίδα για το περιβάλλον αλλά και τη στήριξη των νέων, των επιχειρήσεων αλλά και των συνεργαζόμενων αγροτών μας με προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Αυτοί είναι οι πυλώνες μέσα από τους οποίους κάνουμε πράξη το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Συμμερίζεστε την άποψη πως η Ελλάδα θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια; Τι πιστεύετε πως πρέπει ακόμη να γίνει για να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα;
Βλέπουμε ήδη κάποια θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να «κτίζουμε» σε αυτήν την κατεύθυνση και να δουλεύουμε με συνέπεια και όραμα, προκειμένου όλοι μαζί να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε ένα γόνιμο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Για να το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα απλούστερο και πιο σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση της γραφειοκρατίας, περισσότερη διαφάνεια, σαφείς και δίκαιοι κανόνες.

Όλοι εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παράγουμε, να δημιουργούμε και να προσφέρουμε αξία στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και να παράγουμε μακροπρόθεσμα οφέλη για τους καταναλωτές μας, τους 1.000 εργαζομένους μας, όπως επίσης και τους συνεργάτες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ