Παύλος Κιόρτσης: Βλέπουμε τις δυσκολίες από την αισιόδοξη πλευρά τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Δηλώνει ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της NESTLE ΕΛΛΑΣ

 

 

 

Ενώ ήδη η εγχώρια παραγωγή αντιστοιχεί στο 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών της Nestlé Ελλάς, η εταιρεία αφενός προγραμματίζει  νέες επενδύσεις, αφετέρου υλοποιεί σημαντικές δράσεις στήριξης της ελληνικής κοινωνίας.

Ποιο είναι το αποτύπωμα της Nestlé Ελλάς στην εγχώρια οικονομία; Ποιες παραγωγικές μονάδες διατηρεί στην Ελλάδα η εταιρεία και πόσους εργαζομένους απασχολεί; Ποια είναι τα οικονομικά της μεγέθη;
Η Nestlé έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, καθώς τα προϊόντα της εταιρείας κυκλοφορούν στη χώρα μας ήδη από το 1899, ενώ η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1974, με την πιο προηγμένη γαλακτοπαραγωγική μονάδα για την εποχή στο Πλατύ Ημαθίας.

 

 

Σήμερα μιλάμε για μια συνολική επιχειρηματική δομή που δραστηριοποιείται σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων και απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα σε μόνιμη βάση.

Πρόκειται κυρίως για το προσωπικό που εργάζεται στα κεντρικά γραφεία και σε εργοστάσια της εταιρείας στην Ελλάδα, το εργοστάσιο του καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου γίνεται η παραγωγή του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και η συσκευασία του καφέ Nescafé Classic, των παγωτών Nestlé (Boss, Magnum, Nirvana, Alona) στον Ταύρο Αττικής και του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός και γίνεται σημαντικότερος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική αυτή διοικητική και παραγωγική δομή στηρίζει ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο εκατοντάδων προμηθευτών με σημαντικό πελάτη τη Nestlé. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγικής δραστηριότητας αφορά εξαγωγές στην Κύπρο, στην Αλβανία και σε άλλες αγορές, καθώς και τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και το νερό Κορπή στις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Επίσης, λόγω των σπουδαίων καινοτομιών από το εργοστάσιο του παγωτού εξάγουμε σε αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη, ο κύκλος εργασιών της Nestlé Ελλάς για το 2013 ανήλθε στα 407 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Τι ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της Nestlé Ελλάς προέρχεται από παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα; Υπάρχουν σκέψεις για αύξησή του;
Η εγχώρια παραγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα, καθώς αντιστοιχεί στο 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που απαντούν στις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας και όσο το πετυχαίνουμε αυτό με τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, τόσο θα αυξάνεται και το σχετικό ποσοστό. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα τού σήμερα, όμως παρά τη συνολική μείωση της κατανάλωσης των τελευταίων ετών, εμείς κατορθώσαμε να παραμένουμε ανταγωνιστικοί.

Είμαστε περήφανοι για τα εργοστάσιά μας και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, πεποίθηση που ενισχύεται από το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για εξαγωγές σε άλλες αγορές. Η πολυεθνική δομή του Ομίλου Nestlé είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που μας επιτρέπει να φέρουμε τα ελληνικά προϊόντα κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και όποιον θέλει να τα γνωρίσει.

Παράλληλα, οι καινοτομίες μας κερδίζουν την προτίμηση άλλων αγορών, που κατά καιρούς επιλέγουν τις δικές μας παραγωγικές μονάδες για την ανάπτυξη των προϊόντων τους και την παραγωγή τους. Σε αυτά τα δύο στοιχεία βασιζόμαστε ως επί το πλείστον για να ενισχύσουμε στο μέτρο του δυνατού την παραγωγική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τα τρία τελευταία χρόνια επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας. Τι ακριβώς αφορούσαν;
Στη Nestlé επιλέξαμε να δούμε τις δυσκολίες από την αισιόδοξη πλευρά τους. Για μας η κρίση είναι ευκαιρία, η εποχή που θα βάλουμε τα θεμέλια για τη μελλοντική μας ανάπτυξη.  Άλλωστε η μακροπρόθεσμη στρατηγική συγκαταλέγεται στις βασικές αιτίες για την επιτυχία και την ανάπτυξη του ομίλου εδώ και 150 χρόνια.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα που σχετίζεται με τα οικονομικά μας αποτελέσματα. Το 2012 σημειώσαμε μια μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών μας, που ωστόσο συνοδεύτηκε από μείωση της κερδοφορίας μας συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η διαφορά αυτή οφείλεται στις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για διαφορετικούς λόγους: για την αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων μας, αλλά και την ανανέωση της γκάμας και της ταυτότητας των μαρκών και των προϊόντων μας, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα εποχή.

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό σας πλάνο για το 2014;
Θα κινηθούμε και πάλι στον ίδιο άξονα, της επένδυσης στα εργοστάσια, τα προϊόντα, τις μάρκες και τους ανθρώπους μας. Κεντρικός άξονας είναι η επένδυση ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του καφέ στα Οινόφυτα, για την ανανέωση του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, αλλά και η συνολική κινητοποίησή μας για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη νεανική απασχόληση “Nestlé needs YOUth”.

Το Νοέμβριο του 2013 η εταιρεία ανακοίνωσε στην Αθήνα την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Nestlé needs YOUth”, η οποία περιλαμβάνει και τη δημιουργία 500 ευκαιριών απασχόλησης στην Ελλάδα για νέους κάτω των 30 ετών μέχρι το τέλος του 2016. Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής αυτή η πρωτοβουλία και πώς σχεδιάζετε να την ενισχύσετε;
Η προσέλκυση και η ανάπτυξη νέων είναι κάτι που στη Nestlé ξέρουμε να κάνουμε καλά εδώ και πολλές δεκαετίες.  Όμως το ζήτημα της νεανικής ανεργίας πλήττει την Ευρώπη σήμερα σε σημείο που να απειλείται το μέλλον της νέας και ελπιδοφόρας γενιάς της. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για τη νεανική απασχόληση, που πανευρωπαϊκά περιλαμβάνει 20.000 θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, καθώς και συμβουλές για το βιογραφικό σημείωμα και την επαγγελματική συνέντευξη, αλλά και συνεργασία με τους προμηθευτές μας, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου συνεργατών που θα βοηθήσει αυτούς τους νέους να βρουν δουλειά.

Ο στόχος των 500 νέων για τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα μπορεί να ακούγεται φιλόδοξος για το μέγεθος της αγοράς, ωστόσο βασίστηκε σε πρόβλεψη πάνω σε συγκεκριμένες ενέργειες που σχεδιάστηκαν ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό: να δημιουργήσουν ευκαιρίες για απασχόληση με δράσεις που θα έχουν επιχειρηματικό ορίζοντα και άρα θα μπορούν να επαναλαμβάνονται και να είναι βιώσιμες. Κάποιες από αυτές τις ενέργειες είναι ήδη σε εφαρμογή, ενώ άλλες ξεκινούν άμεσα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2014 προχωρήσαμε σε 108 προσλήψεις νέων, παρέχουμε πρακτική άσκηση σε 39 νέους και πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 20 ομαδικές και ατομικές συναντήσεις για την καθοδήγηση υποψηφίων στο βιογραφικό τους σημείωμα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι στην προσπάθειά μας αυτή βρίσκουμε συνοδοιπόρους τόσο τα σχετικά κρατικά προγράμματα, αλλά και τους προμηθευτές μας, καθώς ήδη 9 από αυτούς σπεύδουν να υποστηρίξουν με τη δική τους συνδρομή τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Και συνεχίζουμε!

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εγχώρια οικονομία το 2014; Θεωρείτε πως είμαστε κοντά στην ανάκαμψη;
Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δεν είναι ευνοϊκή για τις προβλέψεις. Ωστόσο, η ενεργοποίηση, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς και οι φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες που αναδύονται με τη βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων, αποτελούν θετικά σημάδια πως η Ελλάδα σύντομα θα ξαναβρεί το δρόμο της οικονομικής υγείας και της ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ