Νέλλη Κάτσου: Έρευνα - Εξωστρέφεια - Επενδύσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Συνέντευξη με την Αντιπρόεδρο της PHARMATHEN

 

 

 

Το τρίπτυχο λειτουργίας της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας με τη σημαντική παρουσία εδώ και 45 χρόνια στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Ποια είναι τα οικονομικά μεγέθη αλλά και η γενικότερη παρουσία της Pharmathen στην Ελλάδα; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για τον τζίρο, την κερδοφορία, τις μονάδες αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας;
Η Pharmathen, που φέτος κλείνει τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της, κατάφερε μέσα από την καινοτομία, τις επιδόσεις της στο διεθνή στίβο και, κυρίως, με τη συμβολή των ανθρώπων της, να γίνει ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας.
Ακολουθώντας πιστά το τρίπτυχο: Έρευνα - Εξωστρέφεια - Επενδύσεις, το 2013 πραγματοποίησε συνολικό τζίρο 178 εκατ. ευρώ και EBITDA της τάξης των 42 εκατ. ευρώ.
Με μέσο ρυθμό ανάπτυξης τα 5 τελευταία χρόνια 12% σε ετήσια βάση, η Pharmathen βρίσκεται ανάμεσα στις 4 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κλάδου.
Στον κλάδο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, επίσης, είναι στην πρώτη πεντάδα. Διαθέτοντας δύο πρότυπες φαρμακευτικές μονάδες και τρία υπερσύγχρονα φαρμακευτικά εργαστήρια, απασχολεί συνολικά πάνω από 900 εργαζομένους.
Η δυναμική της αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα μεγάλα μερίδια που κατέκτησε στην ελληνική αγορά τα τρία τελευταία χρόνια, παρ’ όλη τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, διευρύνοντας σημαντικά το προϊοντικό της portfolio και ενισχύοντας την παρουσία του εθνικού δικτύου της.

 

 

Ποια είναι η εξαγωγική σας δραστηριότητα; Σχεδιάζετε να την ενισχύσετε;
Οι εξαγωγές το 2013 άγγιξαν τα 130 εκατ. ευρώ και απαρτίζουν το 75% του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Παράλληλα είμαστε περήφανοι γιατί αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (πλην των πετρελαιοειδών).
Η Pharmathen, μέσα από τη συνεργασία της με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, έχει καταφέρει με συνέπεια και συνέχεια να εδραιώσει παγκόσμια το κύρος της.
Η Pharmathen εξάγει ελληνικό φάρμακο με υψηλή προστιθέμενη αξία σε 85 χώρες του κόσμου και στις 5 ηπείρους, ενώ εκτιμάται ότι 1 στους 4 πολίτες ανά την υφήλιο έχει λάβει σκεύασμά της.
Για εμάς στη Pharmathen η εξωστρέφεια είναι στρατηγική επιλογή αλλά και βασικό συστατικό του εταιρικού DNA.
Αν η κρίση μάς έδειξε κάτι, είναι ότι η διεθνής παρουσία αποτέλεσε το διαβατήριό μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Πολύ απλά επιβεβαιωθήκαμε για τις επιλογές μας. Για το λόγο αυτό οι στόχοι μας παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί. Επιδιώκουμε περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε νέες αγορές με νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες.

Ποιες είναι οι επενδύσεις της Pharmathen τα τελευταία χρόνια; Ποια ποσά έχουν επενδυθεί και συνεχίζουν να επενδύονται για τις ανάγκες του ερευνητικού τομέα;
Για τη Pharmathen η  Έρευνα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Διαθέτοντας τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα και 160 ερευνητές, η εταιρεία μας επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια 20 εκατ. ευρώ ετησίως στην  Έρευνα.
Το γεγονός αυτό την καθιστά το μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα έρευνας στη χώρα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του European Scoreboard, ανάμεσα σε 4.577 φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, βρίσκεται στην 46η θέση.
Η Pharmathen είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ε.Ε., λόγω της R&D δραστηριότητας στο κομμάτι των API (πρώτων υλών).
Μέσα στην κρίση προχωρήσαμε σε συνολικές επενδύσεις, εκτός της έρευνας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες δημιούργησαν 400 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και σε υποδομές. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το ύψος τους καθώς και για το τι ακριβώς περιελάμβαναν;
Η σημαντικότερη επένδυση των τελευταίων ετών είναι η παραγωγική μονάδα στις Σάπες, ύψους 42 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.
Αποτελεί το παραγωγικό δόρυ των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, καθώς το 90% της παραγωγικής της δυνατότητας προορίζεται για εξαγωγές.
Περαιτέρω επενδύσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ έχουν γίνει για υποδομές και εκσυγχρονισμό της προϋπάρχουσας παραγωγικής μονάδας στην Παλλήνη, για τη δημιουργία κέντρου διανομής στο Πικέρμι, για τις νέες σύγχρονες αποθήκες στον Ασπρόπυργο καθώς και για τα νέα γραφεία διοίκησης του ομίλου.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις παραπάνω επενδύσεις, στη μονάδα στις Σάπες το 2014 υλοποιείται νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για δημιουργία πρότυπου χώρου παραγωγής ενέσιμων προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας.

Υπάρχουν προγραμματισμένες επενδυτικές κινήσεις για το άμεσο μέλλον; Τι ακριβώς αφορούν;
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, υλοποιούμε χωρίς καμία παρέκκλιση τα επενδυτικά μας πλάνα. Με αιχμή των δραστηριοτήτων μας την επιστημονικότητα επενδύουμε σταθερά στην έρευνα, στοχεύοντας σε νέες τεχνολογίες που θα μας φέρνουν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, ενισχύουμε την παρουσία της Pharmathen σε νέες αγορές του εξωτερικού, διευρύνοντας το δίκτυό μας.
Στρατηγική επιλογή μας είναι και η ελληνική αγορά, στην οποία επενδύουμε σε 2 άξονες: α) στη διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, με πρωτότυπα φάρμακα, καλλυντικά και παραφάρμακα και β) στην ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων στο κανάλι του φαρμακείου.

Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος και το όραμα της Pharmathen; Πού τοποθετείτε τον πήχυ;
Στόχος μας είναι να γίνουμε μια από τις κορυφαίες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης στην υφήλιο.
Το όραμά μας είναι να αναβαθμίζουμε καθημερινά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παροχή καινοτόμων και οικονομικά προσιτών φαρμακευτικών προϊόντων.
Έτσι για μας ο πήχυς μπαίνει διαρκώς όλο και πιο ψηλά στην  Έρευνα, που είναι το μέσον για να πετύχουμε το στόχο μας και να δούμε το όραμά μας να γίνεται πραγματικότητα.
Επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε καταλυτικά «στη δημιουργία του κόσμου που θέλουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά μας».

Πώς έχει επηρεάσει η δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, αφενός τον κλάδο του φαρμάκου αφετέρου την ίδια τη Pharmathen;
Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του φαρμάκου έχει πληγεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσιονομικών προσαρμογών, με αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών.
Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 5,1 δισ. το 2009 στα 2 δισ. το 2014 άλλαξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα δεδομένα της αγοράς και τις ισορροπίες δυνάμεων.
Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον η Pharmathen, έχοντας ξεκάθαρη στρατηγική, κατάφερε να εντοπίσει τις ευκαιρίες, έκανε τις σωστές επιλογές και κατάφερε να διπλασιάσει τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά, κατέχοντας έτσι σήμερα μια ηγετική θέση.

Θεωρείτε πως έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Τι πρέπει ακόμη να γίνει, κατά τη γνώμη σας, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων;
Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, θεωρώ ότι έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα πρώτα δείγματα εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων, ένα όμως ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο, που δεν πρέπει να λησμονούμε, είναι η διατήρηση των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων στη χώρα και η ενδυνάμωση αυτών.
Μέτρα όπως η δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ένα καλύτερο και δικαιότερο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σαφέστατα θα βοηθήσουν.
Παράλληλα, η επικέντρωση στην ενδυνάμωση κλάδων όπως π.χ. η φαρμακοβιομηχανία, που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί από μελέτες του ΙΟΒΕ ως μοχλοί εξόδου από την κρίση λόγω της καθοριστικής συμβολής τους στο ΑΕΠ, επιβάλλεται πλέον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ