Νάγια Καλογεράκη: Eδώ, Μαζί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Συνέντευξη με τη Γενική Διευθύντρια Ελλάδας Και Κύπρου της COCA-COLA HELLENIC

 

 

 

Η εταιρεία που αποτελεί κομμάτι της Ελλάδας εδώ και 45 χρόνια δημιουργεί μαζί με τους Έλληνες ένα καλύτερο αύριο.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα; Πόσους εργαζομένους απασχολεί και τι ποσό περίπου έχει αποδώσει στο κράτος μέσω φορολογικών και εργοδοτικών εισφορών τα τελευταία χρόνια;
Στην Coca-Cola Τρία  Έψιλον πιστεύουμε ότι όταν είσαι κομμάτι της Ελλάδας εδώ και 45 χρόνια και βιώνεις τη σημερινή πραγματικότητα της αγοράς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από 5 χρόνια οικονομικής ύφεσης, οφείλεις να στηρίζεις την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σήμερα η εταιρεία μας συνεισφέρει σημαντικά στην αγορά εργασίας της χώρας και έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην απασχόληση των κλάδων, από τους οποίους προμηθεύεται τις πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων της, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με τη διανομή και πώλησή τους.
Νιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι για την οικογένεια των εργαζομένων που απασχολούμε σήμερα ανά την Ελλάδα και αυτό το συναίσθημα υπερηφάνειας δυναμώνει ακόμη περισσότερο από τον έμμεσο αντίκτυπο που έχει μακρο-οικονομικά η δραστηριότητά μας. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού αντίκτυπου που υλοποιεί ετησίως για λογαριασμό μας ο ΙΟΒΕ, η εταιρεία μας δημιουργεί άμεσα και έμμεσα 30.000 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων μας.
Παράλληλα και ως οφείλουμε, συνεισφέρουμε ουσιαστικά στα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αποδώσει στο κράτος, μέσω φορολογικών, εργοδοτικών και άλλων εισφορών, περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, ακόμη και εν μέσω του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος, στο οποίο δραστηριοποιείται, δεν αποτελεί απλώς μια πρωτοπόρο ελληνική εταιρεία στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και έναν οργανισμό, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνεισφέρει έμπρακτα στην οικονομική ζωή της χώρας μας.

 

 

Πόσα προϊόντα διακινεί στην ελληνική αγορά η Coca-Cola Τρία  Έψιλον; Τι ποσοστό της παραγωγής πραγματοποιείται στη χώρα μας και με πόσους  Έλληνες παραγωγούς συνεργάζεται η εταιρεία για πρώτες ύλες;
Σήμερα παράγουμε στην Ελλάδα το 96% των προϊόντων που διανέμουμε στην ελληνική αγορά, με το ίδιο πάθος που μας ακολουθεί από το 1969, αναγνωρίζοντας ότι προσφέρουμε στους καταναλωτές μερικά από τα πιο αγαπημένα τους προϊόντα. Για την παραγωγή τους συνεργαζόμαστε με 4.000 προμηθευτές στην Ελλάδα, οι οποίοι νιώθουν την ίδια ευθύνη αλλά και την ίδια υπερηφάνεια με εμάς για την απόλαυση που προσφέρουμε στους καταναλωτές μας. Οι 200 κωδικοί προϊόντων και συσκευασιών που ταξιδεύουν καθημερινά από τις μονάδες παραγωγής μας στην Ελλάδα για να φτάσουν στα 115.000 σημεία πώλησης με τα οποία συνεργαζόμαστε, είναι η απόδειξη ότι η εταιρεία μας βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα, για να μοιράζει απλόχερα στους καταναλωτές της απόλαυση και χαμόγελα.

Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει η Coca-Cola Τρία  Έψιλον τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;
Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε επενδύσει 275 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των μονάδων μας και της παραγωγικής υποδομής μας καθώς και για την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2014 έχει ήδη ξεκινήσει η επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής μας στο Σχηματάρι Βοιωτίας και στο Αίγιο.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών των επενδύσεων αφορά σε καινοτομίες και τεχνολογία, ώστε τα προϊόντα της Coca-Cola Τρία  Έψιλον να εξακολουθούν να οδηγούν τις εξελίξεις της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοποριακή DreamCap συσκευασία στους χυμούς, που αποτέλεσε μοναδική καινοτομία στην κατηγορία των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και ευρείας διανομής. Πρόκειται για συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον, η οποία προσφέρει μοναδική εμπειρία απόλαυσης και ιδιαίτερη λειτουργικότητα σε καταναλωτές με έντονη δραστηριότητα και καθημερινότητα.

Η δέσμευση της εταιρείας στην ελληνική παραγωγή σημαίνει και τη συνέχιση αυτών των επενδύσεων με στόχο τη διαρκή κάλυψη και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Δεν σταματάμε να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα άριστης ποιότητας, με ενισχυμένα διατροφικά χαρακτηριστικά, που συνεχίζουν να κερδίζουν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού.

Για το 2014 η εταιρεία έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των παραγωγικών της δυνατοτήτων. Μπορείτε να μας αναλύσετε τι ακριβώς περιλαμβάνει το πλάνο σας;
Εντός του 2014, η εταιρεία μας προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις, για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεών της. Στη μονάδα του Σχηματαρίου, η οποία λειτουργεί από το 1989, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια επενδύσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής. Οι νέες επενδύσεις στο Σχηματάρι αφορούν τόσο στην περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργοστασιακής μονάδας όσο και στην ορθότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων και του νερού. Μια άλλη σημαντική επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται στη μονάδα του Αιγίου, όπου παράγεται το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε, όμως, ότι οι επενδύσεις σε εξοπλισμό από μόνες τους δεν αρκούν. Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε συνεχώς δίπλα στους πολίτες, στηρίζοντας ουσιαστικά το «αύριο» της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε καθημερινά στην αγορά, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των καταναλωτών καθώς και μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, είμαστε εδώ και δημιουργούμε μαζί με τους Έλληνες ένα καλύτερο αύριο.

Πολύ σημαντική είναι η δράση της εταιρείας και σε επίπεδο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, επενδύοντας σε ετήσια βάση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών και προχωρώντας και σε ενέργειες στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά τις δράσεις σας αυτές και το ύψος των επενδύσεων που χρειάζονται γι’ αυτές;
Η Υπευθυνότητα δεν είναι απλή δέσμευση για την Coca-Cola Τρία  Έψιλον, αλλά μέρος του DNA της. Μέσα από τις δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας που υλοποιούμε, έχουμε «αγγίξει» το 85% της ελληνικής επικράτειας, επενδύοντας ετησίως περίπου 3 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Για όλους εμάς στην Coca-Cola Τρία  Έψιλον, αποτελεί καθήκον να επιστρέφουμε αξία και σημαντικά οφέλη στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Καθώς η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας μας συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές αυτές.

Αν θέλαμε να σταθούμε σε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αγγίξει ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, θα αναφέραμε χαρακτηριστικά την εξοικονόμηση 39 εκατ. λίτρων νερού με την εγκατάσταση μονάδων συλλογής βρόχινου νερού σε 25 νησιά μέσω του προγράμματος «Αποστολή Νερό», ενός προγράμματος που συμβάλλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νησιών όπου εφαρμόζεται, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας. Επίσης, την ανακαίνιση και τις βελτιωτικές εργασίες που υλοποιήθηκαν σε συνολικά 8 σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, το 2012 και το 2013, μέσω του προγράμματος «Το σχολείο που θέλεις, είναι στο χέρι σου», καθώς και τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις που προσφέραμε σε χιλιάδες κατοίκους των 28 νομών της Ελλάδας, όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής «Νοιάζομαι για την υγεία μου».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον;
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η οικονομία δείχνει σαφείς τάσεις σταθεροποίησης. Ωστόσο, η αλλαγή στην οικονομία θα έρθει σταδιακά καθώς το κλίμα εξακολουθεί να είναι ευάλωτο και εύκολα αναστρέψιμο, τόσο στο εσωτερικό όσο ακόμη και στο εξωτερικό της χώρας. Σε αυτό το περιβάλλον ο ρόλος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι να συνεχίσουν να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τους στη χώρα. Φυσικά, σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει και η ουσιαστική αρωγή του ελληνικού κράτους.
Εμείς, στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, παρά τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε επιλέξει να είμαστε εδώ μαζί με τους Έλληνες συνεχίζοντας απρόσκοπτα να είμαστε προσηλωμένοι στην ελληνική αγορά, να επενδύουμε δυναμικά και να είμαστε μια επιχείρηση που συνεχώς αναπτύσσεται, προσφέροντας απασχόληση και ενισχύοντας την οικονομική ζωή του τόπου μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ