Ιωάννης Α. Γιώτης: Δέσμευσή μας η στήριξη των ελλήνων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Δηλώνει o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

 

 

 

Με σημαντικές επενδυτικές κινήσεις αλλά και δράσεις στήριξης των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών η  ΓΙΩΤΗΣ συνεχίζει την πορεία της στην εγχώρια αγορά, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ΓΙΩΤΗΣ; Ποιος είναι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας και ποια η κερδοφορία της; Ποια τα μερίδια αγοράς της;
Στη  ΓΙΩΤΗΣ σχεδιάζουμε με οξυδέρκεια και μεθοδικότητα την ανάπτυξη της εταιρείας μας.  Έτσι ηγούμαστε μιας απόλυτα υγιούς επιχείρησης, που η δυναμική της αντλείται από την εμπορική της στρατηγική, την επένδυση στην έρευνα και, κυρίως, από την αποδοχή των προϊόντων της από τους καταναλωτές μας διαχρονικά. Το 2014 ο τζίρος της εταιρείας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 86 εκατ. ευρώ.

 

 

Ποιες παραγωγικές μονάδες και εγκαταστάσεις διαθέτει η  ΓΙΩΤΗΣ και πόσους εργαζομένους απασχολεί;

Οι εγκαταστάσεις της  ΓΙΩΤΗΣ εκτείνονται σε 30.000 τ.μ. και εκσυγχρονίζονται συνεχώς μέσα από επενδυτικά προγράμματα, ώστε η εταιρεία να διαθέτει σήμερα έναν από τους πλέον σύγχρονους μηχανολογικούς εξοπλισμούς και από τα πιο άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου στην Ευρώπη.

Με την παραγωγική μονάδα στην περιοχή του Κηφισού καθώς και την παραγωγική μονάδα του Αγρινίου, που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, και το υπερσύγχρονο Κέντρο Διανομής, εμβαδού 9.000 τ.μ., η  ΓΙΩΤΗΣ διασφαλίζει το παραγωγικό της δυναμικό και τη μεταφορά των προϊόντων της σε άριστη κατάσταση μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας.

Ωστόσο, κινητήριος δύναμη για τη  ΓΙΩΤΗΣ είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έμπνευσης και της επιτυχίας της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια. Με προτεραιότητα το υπεύθυνο επιχειρείν, που αφορά στη συνεχή ανάπτυξη και στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, η  ΓΙΩΤΗΣ απασχολεί σήμερα 360 εργαζομένους.

Το 2012, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, ανακοινώσατε επιχειρηματικό πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής και πού εστιάζει; Έχουν υπάρξει αναθεωρήσεις;
Το επενδυτικό μας πλάνο μέχρι το 2016 προβλέπει κυρίως κτιριακές βελτιώσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό στο εργοστάσιο του Αγρινίου, καθώς επίσης και ενέργειες για την ευρύτερη επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας.

Και κατά την περίοδο 2006-2010 όμως είχατε υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ποιες ακριβώς επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιό του;
Κατά το διάστημα αυτό έγιναν σημαντικές βελτιώσεις σε γραμμές παραγωγής των προϊόντων μας, όπως των βρεφικών κρεμών, της μαγιάς και του baking powder, κτιριακές βελτιώσεις στην έδρα της εταιρείας, αλλά βεβαίως και το νέο κέντρο διανομής στη Μάνδρα Αττικής, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2010.

Επενδύετε σημαντικά και στο κομμάτι της Έρευνας και της Ανάπτυξης νέων προϊόντων, με έμφαση στην καινοτομία. Ποια ακριβώς είναι η στρατηγική σας στο κομμάτι αυτό και ποιο το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων; Έχετε προγραμματίσει νέα προϊόντα για το άμεσο μέλλον;
Η εποχή επιβάλλει περισσότερο από ποτέ τη διαφοροποίηση. Μόνο αν διαφοροποιηθείς και την ίδια στιγμή παραγάγεις αξία για τον καταναλωτή, μπορείς να χαράξεις ανάπτυξη. Και διαφοροποίηση χωρίς καινοτομία δεν υφίσταται. Γι’ αυτό μπορώ να πω ότι η καρδιά της  ΓΙΩΤΗΣ χτυπά στο Τμήμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας. Η «γέννηση» προϊόντων είναι η πρόκληση για εμάς. Αυτό, για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται από την πρωτοποριακή σειρά Sweet & Balance, τα επιδόρπια νέας γενιάς που δημιουργήσαμε, χωρίς ζάχαρη, με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία με διεθνή πατέντα, που καθιστά το επιδόρπιο μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου, ακόμη και ατόμων με διαβήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η σειρά Sweet & Balance  ΓΙΩΤΗΣ έλαβε πρόσφατα το βραβείο «Καινοτόμου Ελληνικού Προϊόντος».

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή μελέτη και αναζητά νέες ιδέες τροφίμων που συνδυάζουν βασικά στοιχεία του DNA της  ΓΙΩΤΗΣ, δηλαδή την ποιότητα, την καινοτομία στη διατροφή και την απόλαυση. Στοιχεία που συμβάλλουν τελικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής.  

Θέση της εταιρείας είναι πως συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια των Ελλήνων να τα καταφέρουν, μέσα από τη συνεχή επένδυση στην ελληνική οικονομία και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας με προϊόντα ποιότητας σε προσιτές τιμές. Γιατί έχετε θέσει αυτήν τη φιλοσοφία στο κέντρο της λειτουργίας σας και πώς μετουσιώνεται στην καθημερινή πρακτική σας;
Η  ΓΙΩΤΗΣ από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της έχει υιοθετήσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες και προσπάθεια εξαργύρωσης, τη φιλοσοφία της ουσιαστικής στήριξης των Ελλήνων. Σε όλα αυτά τα χρόνια δέσμευσή μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων μας, να βλέπουμε τις αναδυόμενες ανάγκες και να προσθέτουμε οφέλη για τον καταναλωτή. Βασικός μας στόχος είναι οι τιμές μας να εναρμονίζονται με τις συνθήκες και να είναι προσιτές με την πρώτη ματιά, ώστε κάθε νοικοκυριό να αναγνωρίζει στο όνομα  ΓΙΩΤΗΣ έναν καθημερινό σύμμαχο. Έτσι, παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών και παραγωγής, η  ΓΙΩΤΗΣ από το 2008 δεν έχει προβεί σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων της.

Επίσης, τώρα που οι δυσκολίες για όλους τους  Έλληνες είναι ακόμα μεγαλύτερες, η  ΓΙΩΤΗΣ εντατικοποιεί τις προσφορές της, αλλά και τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αν σε αυτό προστεθεί το ευρύτερο σύνολο προμηθευτών/συνεργατών και των οικογενειών τους, που αναπτύσσονται μέσα από τη δραστηριότητά μας, μιλάμε για ένα κοινωνικό αποτύπωμα πολύ σημαντικό.

Θεωρείτε πως μπορούμε να κάνουμε λόγο για αρχή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ή χρειάζονται ακόμη αρκετά που πρέπει να γίνουν;
Αυτή τη στιγμή προέχει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τη στρατηγική μας με γνώμονα την ανάπτυξη, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά. Η ελληνική οικονομία μάς χρειάζεται και τη χρειαζόμαστε. Για το λόγο αυτό, εμείς στη  ΓΙΩΤΗΣ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και τους  Έλληνες, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό είναι η βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η εταιρεία
Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και διεύρυνση της επιχειρηματικής της δράσης, μέσα από την αναζήτηση νέων αγορών, προϊόντων και καταναλωτών. Για πάνω από 80 χρόνια η εταιρεία  ΓΙΩΤΗΣ φροντίζει τη μητέρα και το παιδί, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με καινοτόμα, πρακτικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Αυτό είναι, άλλωστε, και το όραμα της  ΓΙΩΤΗΣ: να δημιουργεί συνεχώς καινοτόμα προϊόντα με βάση φυσικές πρώτες ύλες, διασφαλίζοντας πάντα την ποιότητά τους. Προϊόντα με υψηλές διατροφικές αξίες, που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά σε κάθε ελληνικό σπίτι και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας στη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα, η εταιρεία  ΓΙΩΤΗΣ παράγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά, αλλά και σε πάνω από 20 χώρες, περισσότερους από 300 κωδικούς, που μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:
• Βρεφικές τροφές
• Προϊόντα ζαχαροπλαστικής
• Προϊόντα μαγειρικής
• Επιδόρπια
• Ροφήματα
• Σοκολάτες
• Προϊόντα ψυγείου έτοιμα προς κατανάλωση
• Προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (προϊόντα Sweet & Balance)
• Προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, περιορισμένα λιπαρά και θερμίδες (προϊόντα Fytro)
• Βιολογικά προϊόντα (προϊόντα Bio Organic)

Επίσης δραστηριοποιείται απο το 1995 στον κλάδο HORECA με ειδικά μίγματα:
• Αρτοποιίας
• Ζαχαροπλαστικής
• Μαγειρικής

Τα προϊόντα  ΓΙΩΤΗΣ εξάγονται στις ακόλουθες χώρες-ηπείρους:
• ΗΠΑ, Καναδάς
• Ευρωπαϊκή  Ένωση
• Βαλκάνια
• Σκανδιναβικές Χώρες
• Mέση Ανατολή
• Αυστραλία
• Αφρική

Η αναπτυξιακή της πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το ανθρώπινο δυναμικό της και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο όνομα  ΓΙΩΤΗΣ αποτελούν την κινητήριο δύναμή της να συνεχίζει με αμείωτη διάθεση να δημιουργεί, να αναπτύσσει και να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα στο κοινωνικό σύνολο. Το πρόγραμμα επενδύσεών της σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, επιμόρφωση και τεχνογνωσία, αποσκοπεί στο να παραμένει ενήμερη και ευέλικτη σε κάθε μορφής πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ