Γιώργος Κουτσολιούτσος: Αξιοσημείωτη εξωστρέφεια με Ελληνικότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Συνέντευξη με τον CEO του FOLLI FOLLIE GROUP

 

 

 

Η στρατηγική ενδυνάμωση που οδηγεί την ελληνική εταιρεία στην παγκόσμια καταξίωση.

Ο Όμιλος Folli Follie (FF Group) συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη και η μεγέθυνση ενός ομίλου μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και στη χειρότερη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας από το 2008 μέχρι και σήμερα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για να εξέλθετε ακόμη πιο δυνατοί από την πολύχρονη ύφεση;
Η Folli Follie γεννήθηκε πριν από 32 χρόνια στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή μέσω του FF Group διαθέτουμε παρουσία σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε όλη αυτή την πορεία η εταιρεία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη εξωστρέφεια, χωρίς να ξεχνάει ποτέ να αναδεικνύει την ελληνικότητά της. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, η εταιρεία στέκεται ως άξιος πρεσβευτής της δυναμικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που τολμούν, ξεχωρίζουν και διακρίνονται παγκοσμίως, προβάλλοντας για την Ελλάδα ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που κάποιοι θέλουν να επικρατήσει.

 

 

Αναγνωρίζοντας ότι οι πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες γεννιούνται σε περιόδους κρίσης, τα τελευταία χρόνια κινηθήκαμε με ευελιξία, και μέσα από προσεκτικά στρατηγικά βήματα προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τα «δυνατά» μας χαρτιά. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο να προσεγγίσουμε και να προσελκύσουμε τον τουρίστα στη χώρα μας μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα, που βασιζόμενα στην καμπάνια της Folli Follie, προέβαλλαν με δημιουργικό τρόπο το σύγχρονο και κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Ελλάδας.

Επεκταθήκαμε σε νέους τομείς δραστηριότητας, αναζητώντας τους κατάλληλους στρατηγικούς συνεργάτες. Τομείς, όπως η ανάπτυξη και αξιοποίηση μαρινών. Συγκεκριμένα, μετά την ανάληψη της διαχείρισης στη μαρίνα της Μυτιλήνης με τον Tούρκο συνεταίρο μας, ετοιμαζόμαστε και για τη Σάμο.

Επενδύσαμε σημαντικά στην ανάπτυξη των δικών μας μαρκών -Folli Follie και Links of London- τόσο στο εσωτερικό, όσο και κυρίως στο εξωτερικό. Φυσικά, σε κάθε βήμα της πορείας μας δεν δεχτήκαμε να κάνουμε κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα του προϊόντος και των υπηρεσιών που παρέχουμε και το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε την κρίση ευκαιριακά μάς έχει ευνοήσει σημαντικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την τελευταία 4ετία, που η χώρα μας διανύει μια δύσκολη περίοδο, εμείς επιλέξαμε συνειδητά να στηρίξουμε την ελληνική αγορά και τους ανθρώπους του FF Group. Δεν προχωρήσαμε σε απολύσεις. Ανοίξαμε νέα καταστήματα και δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, ενώ πρόσφατα βρεθήκαμε και στην ευχάριστη θέση να επιβραβεύσουμε και τους εργαζομένους του ομίλου στην Ελλάδα. Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη γνωστών μαρκών από το εξωτερικό, που είδαν στο πρόσωπό μας έναν άξιο συνεργάτη, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρουμε νέες μάρκες στην ελληνική αγορά.
Με συνέπεια και σταθερότητα θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει και θα βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στο στόχο του να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο της μόδας.

Περιγράψτε μας το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου την τελευταία εξαετία.
Κατά την τελευταία εξαετία βιώσαμε τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου μετά τη συγχώνευση τριών υγιών επιχειρήσεων. Οι σημαντικές επενδύσεις που έχουμε υλοποιήσει και η προσέλκυση στρατηγικών συνεργατών που αποτελούν τους πιο σημαντικούς παίκτες στους τομείς δραστηριοποίησής τους έχουν οδηγήσει σε μια δυναμική δομή του ομίλου που οι θετικές εξελίξεις και τα σημαντικά βήματα ανάπτυξης διαδέχονται το ένα το άλλο.
Η σημαντικότερη επένδυση που έχουμε υλοποιήσει αφορά στην ανάπτυξη των δικών μας brands - στο εξωτερικό κυρίως. Σε αυτή μας την προσπάθεια βρήκαμε στο πλευρό μας την κινεζική Fosun, που πίστεψε στη δυναμική της Folli Follie και στηρίζει δυναμικά την εδραίωσή μας στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας.

Η δυναμική του ομίλου και η παγκόσμια αίγλη του αποτυπώνονται και στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη στρατηγική μας πορεία. Ο κλάδος αποκλειστικής διανομής επωνύμων οίκων μόδας του FF Group απόκτησε διεθνή χαρακτήρα, με την ανακοίνωση της επίτευξης οριστικής συμφωνίας με τον  Όμιλο «Authentic Brands Group LLC (ABG)». Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάληψη του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής πωλήσεων χονδρικής και λιανικής για τον οίκο Juicy Couture σε όλη την Ηπειρωτική Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Κύπρο. Πρόκειται για μια εξέλιξη-σταθμό στην ιστορία μας, καθώς ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας.

Το σημαντικό deal που επιτεύχθηκε με την ελβετική Dufry είναι επίσης αποτέλεσμα του επενδυτικού μας προγράμματος. Πλέον, ως βασικός μέτοχος της ελβετικής Dufry AG, που αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της ταξιδιωτικής λιανικής με δραστηριότητα σε 45 χώρες, στοχεύουμε στην αξιοποίηση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας για μια δυναμική ανάπτυξη στην αγορά της Νοτίου Αμερικής.
Παράλληλα, την τελευταία εξαετία επενδύουμε σημαντικά στην ανάπτυξη των Factory Outlet, που αποτελούν το πρώτο outlet πολυκατάστημα στην Ελλάδα. Επίσης, μέσω της συμμετοχής μας στα πολυκαταστήματα attica έχουμε πλέον επεκταθεί δυναμικά και στη Β. Ελλάδα, με ένα μεγάλο άνοιγμα να επίκειται μέσα στους επόμενους μήνες. Το νέο κατάστημα attica στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο, έρχεται να υπογραμμίσει την προσπάθεια στρατηγικής μας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιφέρεια.

Επιπλέον, με σταθερά αλλά σημαντικά βήματα αναπτύσσουμε και τον κλάδο Beauty & Cosmetics του ομίλου μας. Διαθέτοντας ήδη την αποκλειστική διανομή των προϊόντων P&G Prestige στην ελληνική αγορά, πρόσφατα, ο συγκεκριμένος κλάδος ενδυναμώθηκε περαιτέρω μέσω της απόκτησης διεθνώς αναγνωρισμένων brands, όπως Molton Brown, Annick Goutal, Lip Smacker, Agraria κ.ά., καθώς και του καταστήματος Heaven On Earth που βρίσκεται στην Κηφισιά.

Ανήκετε στις ελάχιστες εγχώριες επιχειρήσεις που όχι μόνο αναπτύσσεσθε κάθε χρόνο αλλά και προσελκύετε ξένα κεφάλαια. Ποια είναι η στρατηγική σας σ' αυτό τον τομέα;
Ο  Όμιλος Folli Follie είναι μια υγιής, εξωστρεφής επιχείρηση, που κάθε χρόνο επιδεικνύει ρεκόρ πωλήσεων και διαθέτει σημαντική καθιέρωση στην αγορά της Ασίας. Το γεγονός ότι πλέον είμαστε από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον ευρύτερο κλάδο της μόδας είναι αρκετό για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών. Τον Ιούνιο του 2014 ο  Όμιλος FF Group ανακοίνωσε τη διάθεση Ανταλλάξιμων Τίτλων με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Η υπερκάλυψη της διάθεσης κατά 2 φορές από ξένους θεσμικούς επενδυτές, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στον Όμιλο FF Group. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειονότητα της διάθεσης καλύφθηκε από μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι διαβλέπουν τις ισχυρές προοπτικές και την υψηλή κεφαλαιακή βάση του ομίλου. Αυτή είναι η πρώτη χρηματοδότησή μας μέσω διεθνών κεφαλαιαγορών και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μελλοντική ανάπτυξη και επέκταση του ομίλου. Παραμένουμε πιστοί στο όραμά μας για περαιτέρω διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων μας, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της FFG στον κλάδο που είστε εθνικοί πρωταθλητές και πώς σχεδιάζετε την ανάπτυξή σας τη φετινή χρονιά;
Η ευέλικτη δομή του FF Group, που ευνοεί συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του ομίλου. Το γεγονός ότι ο κάθε καταναλωτής μπορεί να βρει ένα σημείο αναφοράς στον Όμιλο Folli Follie και τα brand που εκπροσωπούμε σε κάθε φάση της ζωής του και για κάθε περίσταση είναι ένας στόχος που έχει επιτευχθεί και που φιλοδοξούμε να εξελίξουμε περαιτέρω. Με το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην πορεία του ομίλου μετά τη διεθνοποίηση του κλάδου αποκλειστικής διανομής επωνύμων οίκων μόδας, με τα σημαντικά βήματα καθιέρωσης των μαρκών μας σε υπάρχουσες και νέες αγορές, πιστεύουμε ότι ανοίγεται μια συναρπαστική χρονιά μπροστά μας.

Εκτιμάτε ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να επανέλθει μετά τη σταθεροποίηση σε αναπτυξιακή τροχιά τα επόμενα χρόνια;
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα αισιοδοξίας. Η εμπειρία έδειξε ότι όντως η κρίση γεννάει ευκαιρίες και όλοι μας είδαμε την εξέλιξη και την ανάδειξη πρωτοποριακών ιδεών και νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, εν μέσω κρίσης οι υγιείς επιχειρήσεις απέδειξαν ότι μπορούν να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν, να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς.  Όλα αυτά είναι πολύ θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η στρατηγική είσοδος της FFG στην Dufry με τη συμμετοχή σας στο διοικητικό συμβούλιο του ελβετικού ομίλου τι σημαίνει για τον όμιλο και τι περιθώρια ανάπτυξης δημιουργεί;
Η συγκεκριμένη συνέργεια και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της πώλησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών ήταν μια στρατηγική απόφαση και για τις δύο πλευρές. Για τον  Όμιλο Folli Follie είναι σημαντικό να είναι στρατηγικός εταίρος του μεγαλύτερου ομίλου παγκοσμίως στο χώρο του ταξιδιωτικού εμπορίου. Το γεγονός ότι θα συμμετέχω προσωπικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ελβετικής εταιρείας, αποκτώντας «φωνή» στο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις και σχεδιάζει τα στρατηγικές κινήσεις της Dufry, είναι -όπως αντιλαμβάνεστε- μια σημαντική στρατηγική εξέλιξη.

H πρόταση έγινε από την ηγεσία της ελβετικής εταιρείας νωρίτερα σχεδόν κατά 3 χρόνια, αφού διαπίστωσαν ότι ενώνοντας τις εμπειρίες των δύο ομίλων, οι συνέργειες που θα προκύψουν στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό εμπόριο θα είναι πολύ σημαντικές. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συναλλαγής, οι Ελβετοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την άρτια οργάνωση και διαχείριση της εταιρείας, καθώς και την ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκφράσουν σε σύντομο διάστημα την επιθυμία να προχωρήσουμε σε ολοκλήρωση της συναλλαγής πολύ νωρίτερα από το αρχικό πλάνο.

Με την Dufry, που είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στο ταξιδιωτικό εμπόριο, μας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε το brand awareness των δύο ιδιόκτητων μαρκών μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει στις πρώτες κινήσεις σε αγορές όπως η Λατινική Αμερική και έπονται κι άλλες.
Οι συνέργειες που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη συναλλαγή είναι μεγάλες και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ