Γιάννης Μασούτης: Η κρίση προσφέρει ευκαιρίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Δηλώνει ο Πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.

 

 

 

Επενδύοντας στην ανάπτυξη και την καινοτομία η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. (κύκλος εργασιών, κερδοφορία, αριθμός καταστημάτων, αριθμός εργαζομένων, μετοχικό κεφάλαιο κλπ);
Οι πωλήσεις της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. από τα 734 εκατ. ευρώ το 2012 αυξήθηκαν στα 738,9 εκατ. ευρώ το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 0,63%. Υπό συνθήκες υποχώρησης γενικά του τζίρου της αγοράς πέρυσι, εμείς διατηρήσαμε τις πωλήσεις στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρονιά στα συγκρίσιμα καταστήματα και αναπτυχθήκαμε με τέσσερα νέα. Το αντίστοιχο συνέβη με την κερδοφορία της εταιρείας.

 

 

Σε μια χρονιά που η ένταση του ανταγωνισμού περιέκοψε τα κέρδη σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλού λίγο και αλλού πολύ, η λειτουργική κερδοφορία της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. (ΕΒΙΤDΑ) παρέμεινε αμετακίνητη στα 40 εκατ. ευρώ τις δύο χρονιές.  Όσο για την εμφανιζόμενη ανάπτυξη των προς διανομή κερδών της, από τα 15,3 εκατ. ευρώ το 2012 φτάσαμε στα 17,5 εκατ. ευρώ το 2013.

Mε 252 καταστήματα συνολικά (231 καταστήματα λιανικής, 19 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry, 2 «πράσινα» καταστήματα) η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. καλύπτει γεωγραφικά όλους τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, την  Ήπειρο, την Εύβοια και τα νησιά Λήμνο και Λέσβο. Απασχολεί περισσότερους από 6.200 εργαζομένους.

Ποιες είναι οι επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύου αλλά και τις υποδομές της;
Το 2013 δημιουργήσαμε 4 νέα καταστήματα στις περιοχές όπου ήδη δραστηριοποιούμαστε, και το 2014 επεκταθήκαμε στην Εύβοια, σε μια νέα περιοχή, όπου δεν είχαμε παρουσία μέχρι τώρα, με τέσσερα νέα σημεία πώλησης. Εγκαινιάσαμε, επίσης, ένα νέο κατάστημα στην περιοχή Βότση στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Λητή Θεσσαλονίκης και ένα στα Ψακούδια Χαλκιδικής. Ως τα τέλη του έτους θα ακολουθήσει η δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων ακόμα νέων καταστημάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος ανακαινίσεων παλαιότερων καταστημάτων μας, μέσα στο χρόνο θα ανακαινίσουμε είκοσι από τις μονάδες μας. Για την ανάπτυξη του δικτύου έχουμε προϋπολογίσει περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Επενδύουμε σε τεχνολογία και υποδομές. Το κέντρο αποθήκευσης και διανομής της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, είναι μια επένδυση που φέρνει συνεχώς θετικά αποτελέσματα. Διασφαλίζει την απόλυτη δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των καταστημάτων μας καθώς και των καταστημάτων του δικτύου franchise και ειδικής συνεργασίας της εταιρείας.

Αποκτήσαμε το πληρέστερο Data Center, που εξασφαλίζει την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των κρίσιμων εφαρμογών πληροφορικής σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο, με εφεδρικές υποδομές σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές στον τομέα των business continuity και disaster recovery.

Επίσης, με την εγκατάσταση του συστήματος μηχανογράφησης SAP και τη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής από την αρχή της χρονιάς, αναβαθμίσαμε την κεντρική πληροφοριακή υποδομή μας, κατά τρόπο ώστε να προηγούμαστε των αλλαγών που αναμένονται στο μοντέλο των συναλλαγών και της κατανάλωσης ως συνέπεια της αλματώδους ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας και των social media, ενισχύοντας τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Ακόμα, αναπτύσσοντας τα συστήματα πληροφόρησης με έμφαση στη φορητότητα, δημιουργήσαμε το Μasinfο, ένα Internet-based έργο παροχής του συνόλου της πληροφόρησης μέσω tablets και smart phones. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα πληροφόρησης και ανάλυσης δεδομένων, που λειτουργεί από πέρυσι, χαρίζοντάς μας την πρωτιά στον κλάδο σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των στελεχών με i-pad, τόσο για την πρόσβασή τους στην πραγματική πληροφορία όσο και για τη διαμόρφωσή της, αφού μπορούν να εισάγουν ανά πάσα στιγμή και ταυτόχρονα νέα δεδομένα στο κεντρικό σύστημα, στα καταστήματα και στις αποθήκες.

Επιπρόσθετα επενδύσαμε σε μια ακόμα πρωτοποριακή εφαρμογή αποκλειστικά για το δίκτυο franchise, το WebOrders, που τέθηκε σε λειτουργία από τις αρχές του 2013, καθιστώντας την παραγγελιοδοσία, τον εφοδιασμό και τη διαχείριση των αποθεμάτων ηλεκτρονική υπόθεση, με εξαιρετική οικονομία χρόνου και ακρίβεια και με άμεση πληροφόρηση όλων των συνεργατών μας για τις τιμές αγοράς, τις εκπτώσεις ανά είδος, τη διαθεσιμότητα και το συνολικό κόστος κάθε παραγγελίας τους.

Στο μεταξύ, ολοκληρώσαμε και τις νέες εγκαταστάσεις των κεντρικών γραφείων μας, συνολικού εμβαδού 4.450 τ.μ., αξιοποιώντας το χώρο των παλιών αποθηκών της εταιρείας, όπου τώρα συστεγάζονται όλες οι κεντρικές υπηρεσίες μας, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, που συνδυάζει λειτουργικότητα, αμεσότητα επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων και οικονομία χρόνου, πόρων και χώρων.

Τι προβλέπει το πλάνο σας για το 2014 όσον αφορά τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων σας; Εξετάζετε και την πιθανότητα τυχόν εξαγορών;
Δεν τίθεται θέμα συγκεκριμένου πλάνου ανάπτυξης μέσω των εξαγορών, αλλά ετοιμότητας να ανταποκρίνεσαι σε κάποια ενδιαφέρουσα ευκαιρία. Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. έχει σήμερα την επάρκεια των υποδομών και της τεχνογνωσίας ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες πιθανής επέκτασης του δικτύου. Το ιδανικό είναι οι ευκαιρίες εξαγορών να αφορούν υγιείς και δυναμικές τοπικές μικρομεσαίες εταιρείες, η δράση των οποίων είτε συμπληρώνει κενά στη γεωγραφία του χώρου που αναπτύσσεται η εταιρεία μας είτε θα επεκτείνει την ακτίνα δράσης μας σε νέες περιοχές.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Έχει καλυφθεί ο δρόμος προς την ανάκαμψη; Τι χρειάζεται ακόμη κατά τη γνώμη σας;
Χρειάζεται μια γενική βούληση για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαστε ακόμα εν μέσω κρίσης, άσχετα αν ο κλάδος του λιανεμπορίου δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα. Βέβαια, η κρίση προσφέρει ευκαιρίες, αρκεί να τις εκμεταλλευόμαστε σωστά. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε, επενδύοντας στην ανάπτυξη του μεριδίου μας, έτσι ώστε όταν η χώρα μπει επιτέλους σε φάση εξισορρόπησης, να είμαστε από τους κορυφαίους του κλάδου. Αν με την ίδια αυτοπεποίθηση κινηθούν κι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, θα αλλάξει πιο γρήγορα προς το καλύτερο η κατάσταση στον τόπο μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ