Δημήτρης Βιδάκης: H καινοτομία είναι σημείο-κλειδί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΚΟΡΡΕΣ

 

 

 

Η πορεία της εταιρείας εντός και εκτός συνόρων, η προβολή των ελληνικών βοτάνων σε παγκόσμιο επίπεδο και η επόμενη μέρα στη χώρα.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά τα οικονομικά μεγέθη της ΚΟΡΡΕΣ; Ποια είναι η παρουσία της στην ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές;  
Το 2013 η ΚΟΡΡΕΣ κατέγραψε αύξηση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα - πετύχαμε ανάπτυξη σε όλες τις βασικές προϊοντικές κατηγορίες του χαρτοφυλακίου μας, με πρωταγωνιστές αυτές της φροντίδας προσώπου και σώματος, αλλά και αντιηλιακής προστασίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διατηρήσαμε την κορυφαία θέση στις κατηγορίες των βαφών και του μακιγιάζ, ενώ στις κατηγορίες προϊόντων περιποίησης προσώπου και αντιηλιακών καταγράψαμε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με τη συνολική αγορά στο κανάλι του φαρμακείου. Παράλληλα, ενδυναμώσαμε την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές εστίασης, με περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων.  Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε και κατά το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 5%, με τις αγορές του εξωτερικού να πρωτοσταστούν με διψήφιο ρυθμό, 22%.  
Στην Ελλάδα τα προϊόντα μας διατίθενται σε περισσότερα από 6.500 φαρμακεία. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων, την υποστήριξη σημαντικών κατηγοριών, τις ενέργειες επικοινωνίας και προώθησης, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση του φαρμακείου ως προορισμού αγοράς ποιοτικών, αποτελεσματικών καλλυντικών.   

 

 

Σε διεθνές επίπεδο, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ρωσία και οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ αναζητούμε και νέες αγορές προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός ισχυρού διεθνούς περιβάλλοντος – πρόσφατα, μάλιστα, προσθέσαμε την αγορά της Ν. Αφρικής στο δικό μας «χάρτη».  

Η Αμερική παραμένει ύψιστης σημασίας για την ΚΟΡΡΕΣ, αποτελώντας τη 2η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία εκτός Ελλάδος. Τον Ιανουάριο ιδρύσαμε θυγατρική εταιρεία για Β. Αμερική και Καναδά, με σκοπό να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εξαιρετική ευκαιρία που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αγορά, ενώ συνάψαμε νέα στρατηγική συμφωνία με την AVON για την παραγωγή και διανομή των προϊόντων ΚΟΡΡΕΣ στη Λατινική Αμερική, αποκτώντας τη μοναδική δυνατότητα να προσεγγίσουμε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό που υιοθετεί τις αξίες και τη φιλοσοφία μας, στο πλαίσιο μιας, εξαιρετικής δυναμικής και μεγέθους, αγοράς.   

Η ΚΟΡΡΕΣ «ταξιδεύει» τα ελληνικά βότανα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, που προκύπτουν μέσα από τη σημαντική επένδυση στον τομέα  Έρευνας και Ανάπτυξης. Σε τι ύψος αντιστοιχούν οι επενδύσεις σας στο συγκεκριμένο τομέα;
Έχουμε ξεκάθαρο σκοπό την ανάδειξη των ιδιοτήτων των ελληνικών βοτάνων. Συνεργαστήκαμε με τη Γεωπονική Σχολή, αναζητήσαμε τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων, συνεργαστήκαμε με τοπικούς βιοκαλλιεργητές, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεταιρισμούς, με όρους συμβολαιακής γεωργίας, παρέχουμε εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη. Στόχος μας δεν είναι να ανταγωνιζόμαστε, αλλά να στηρίζουμε τους  Έλληνες καλλιεργητές - το δίκτυο ηθικών συνεργασιών που διατηρούμε ανά την Ελλάδα, στηρίζει γύρω στις 5.000 οικογένειες. Τα βιολογικά βότανα που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, εκχυλίζονται στην πρότυπη Μονάδα Εκχυλίσεως στις κεντρικές εγκαταστάσεις μας. Στη συνέχεια πραγματοποιείται θεμελιώδης έρευνα με επιστημονικά ιδρύματα, ελληνικά και διεθνή, καταλήγοντας στην ανάπτυξη μοναδικών, καινοτόμων προϊόντων.

Η επένδυση στην  Έρευνα και Ανάπτυξη παραμένει σταθερή, παρά τις όποιες οικονομικές συγκυρίες, αντιστοιχώντας σε περίπου 6% του ετήσιου προϋπολογισμού. Πρόσφατα αποτελέσματα αυτής της συνεπούς προσπάθειας είναι η σειρά ολικής αναδόμησης Μαύρη Πεύκη, που «αρίστευσε» σε όλες τις βασικές παραμέτρους γήρανσης, αλλά και τα multi-action, αντιηλιακά με καινοτόμο δραστικό από φυτικά βλαστοκύτταρα κόκκινου σταφυλιού.  

Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε στο ερευνητικό πρόγραμμα AGROCOS, στο οποίο συμμετέχουμε μαζί με τη Φαρμακευτική Σχολή/ Τομέας Φαρμακογνωσίας -έχοντας τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο- και επιπλέον 7 διεθνή καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών με παγκόσμια προέλευση, ως προς την καλλυντική και την αγροχημική δράση τους. Μια ελληνική πρωτοβουλία, η συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση, είναι η μοναδική που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Eπιστημονική Eπιτροπή, μεταξύ 15 προτάσεων από συνολικά 106 συμμετέχοντες. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πέντε καλύτερα φυτά και δραστικά συστατικά με καλλυντική εφαρμογή και εμπορική προοπτική και η ΚΟΡΡΕΣ θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αξιοποιήσει τα ευρήματα σε ένα ακόμα νέο, καινοτόμο προϊόν.  

Ποιες άλλες επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια στηρίζοντας την ελληνική οικονομία; Προγραμματίζετε κάποιες για το άμεσο μέλλον;  
Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού και συστημάτων ποιότητας, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Επίσης, η Μονάδα Εκχυλίσεως Βιολογικών Βοτάνων είναι ένα μεγαλόπνοο πενταετές έργο, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή/Τομέας Φαρμακογνωσίας. Πρόκειται για μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, περιβαλλοντικά φιλική, μονάδα, που μας δίνει τη δυνατότητα παραγωγής άριστης ποιότητας ελληνικών βιολογικών εκχυλισμάτων. Παράλληλα, γίνονται σημαντικές επενδύσεις στις διεθνείς αγορές εστίασης, διευρύνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας.  Όλες αυτές οι στρατηγικές κινήσεις ενισχύουν τη θέση της ΚΟΡΡΕΣ στον ελληνικό και διεθνή χάρτη, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη, βιωσιμότητα και αριστεία της.  

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Τι χρειάζεται για να αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας;  
Βλέπουμε αισιόδοξες προσπάθειες νέων ανθρώπων, ευρηματικά start-ups με διεθνές προφίλ, αλλά και εταιρείες με ποιότητα, εξωστρεφείς, που αναπτύσσονται. Γίνονται βήματα που συνθέτουν αργά, αλλά σταθερά, τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στους τομείς εκείνους που η Ελλάδα υπερέχει -πολιτισμός, ιστορία, φυσικός πλούτος, τουρισμός- αλλά υπό μια νέα, εξελιγμένη οπτική γωνία, ικανή να αναζωογονήσει και το διεθνές ενδιαφέρον. Η καινοτομία είναι σημείο-κλειδί, όπως και το σωστό branding.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ