Δημήτρης Κατραβάς: Εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Συνέντευξη με τον CEO της ΜΕDIA SATURN GREECE

 

 

 

Η πορεία και οι επενδύσεις του retailer στην ελληνική αγορά και η εμπιστοσύνη της μητρικής μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυση γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ποιο είναι το αποτύπωμα της Media Saturn στην ελληνική οικονομία;
H Media Saturn δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με το brand της, Media Markt. Διαθέτουμε παρουσία στην εγχώρια αγορά από το 2005 και αυτήν τη στιγμή το δίκτυό μας αριθμεί 10 μεγάλα φυσικά καταστήματα σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Απασχολούμε περίπου 900  Έλληνες εργαζομένους, στηρίζοντας ενεργά την ελληνική οικονομία, καταβάλλοντας εργοδοτικές εισφορές και, φυσικά, τους φόρους που μας αντιστοιχούν. Σε επίπεδο πωλήσεων, αυτή τη στιγμή αποτελούμε ένα ισχυρό νούμερο 2 στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ενώ θα πρέπει να τονίσω πως αυξάνουμε σταθερά τα μερίδιά μας την τελευταία τριετία.

 

 

Πώς έχει επηρεάσει η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, αφενός τον κλάδο της λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και αφετέρου τη Media Saturn και την παρουσία της στην Ελλάδα;
Σίγουρα η δύσκολη συγκυρία που βιώνει τόσο η ελληνική οικονομία συνολικά όσο και ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει και τη δική μας πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο η σημαντικότερη κίνηση που πραγματοποιήσαμε για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κατάσταση στη χώρα ήταν να επικεντρωθούμε σε μία από τις δύο μάρκες μας. Εστιάσαμε στη Media Markt και αποφασίσαμε στα τέλη του 2011 να ολοκληρώσουμε τη δραστηριοποίηση της μάρκας Saturn στην ελληνική αγορά, προχωρώντας βέβαια ταυτόχρονα εκείνη την εποχή στην ανάπτυξη του δικτύου της Media Markt.  Ένας από τους στρατηγικούς στόχους που θέσαμε ήταν να καταστήσουμε τη μάρκα Media Markt ακόμα πιο ισχυρή, ώστε να μην αποδυναμωθεί η παρουσία μας σαν Media Saturn στην Ελλάδα.

Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στο να διατηρήσουμε τα μερίδια που είχαν τότε συνδυαστικά τόσο η Media Markt όσο και η Saturn. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε καταφέρει. Σήμερα τα μερίδιά μας είναι υψηλότερα από εκείνα της εποχής που συνυπήρχαν τα δύο brands μας στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, το 2013 η πολυεθνική μητρική έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στην ελληνική θυγατρική, ενισχύοντας μια σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες;
Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, θα ήταν ουτοπικό να πιστεύαμε ότι θα γυρίσουμε από τις ζημιές που είχαμε τότε σε κερδοφορία τόσο σύντομα. Στόχος μας, λοιπόν, ήταν να περιορίσουμε σημαντικά τις ζημιές ώστε να έχουμε την απαιτούμενη ενίσχυση από τη Γερμανία και να έχουμε τη δυνατότητα να επανεπενδύσουμε όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία. Αυτό το καταφέραμε. Ξεκάθαρη απόδειξη ως προς αυτό αποτελεί η εμπιστοσύνη της μητρικής, που καταδείχθηκε, όπως αναφέρατε, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε πέρυσι και φέτος και η οποία συνολικά αγγίζει τα 74 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει, μάλιστα, να υπογραμμίσω πως η συγκεκριμένη ΑΜΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη γερμανική επένδυση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι γερμανικές επιχειρήσεις γενικά παρουσιάζονται διστακτικές όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα ανακοινώνονται επενδύσεις στην Ελλάδα κυρίως από εταιρείες εκτός Ευρώπης.

Η εμπιστοσύνη, λοιπόν, της μητρικής μας έχει αυξημένο ειδικό βάρος. Το γεγονός πως ένας γερμανικός όμιλος επιλέγει να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης με ένα τέτοιο σημαντικό ποσό, σίγουρα μόνο αμελητέο δεν είναι. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως από την αρχή της παρουσίας μας στην Ελλάδα έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης σημαντικής επένδυσής μας στο χώρο του e-commerce.

Σχεδιάζετε να προχωρήσετε και σε άλλες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα;
Προς το παρόν είμαστε στη φάση που αξιολογούμε την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και της δικής μας αγοράς και σίγουρα εξετάζουμε τις δυνατότητες που ίσως να υπάρχουν για την επέκταση του δικτύου μας. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια συγκεκριμένη απόφαση την οποία μπορούμε να ανακοινώσουμε. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορούμε να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα.

Αυτό που κυρίως εξετάζουμε τώρα είναι πού θα έπρεπε να τοποθετηθούμε εάν προχωρήσουμε σε επενδύσεις ανάπτυξης δικτύου, με βάση το υπάρχον δίκτυό μας και τα τυχόν blank spots. Eπίσης, όσον αφορά τα μεγέθη των καταστημάτων μας, και αυτό αποτελεί αντικείμενο εξέτασης. Σε σχέση με την πρώτη μας εμφάνιση στην Ελλάδα, ο όμιλος έχει πλέον επεξεργαστεί και μικρότερα formats καταστημάτων σε άλλες χώρες, τα οποία κυμαίνονται στα 1.500-2.000 τ.μ.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας;
Oι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλάνε για σταθεροποίηση το 2014 και οι πιο απαισιόδοξες για μικρή επιδείνωση. Η χρονιά, πάντως, που σίγουρα περιμένουμε ανάκαμψη είναι το 2015. Αυτήν τη στιγμή παίρνουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά χρειάζεται χρόνος μέχρι αυτά να μετουσιωθούν στη βελτίωση της ζωής του  Έλληνα και συνακόλουθα στην επιστροφή της κατανάλωσης. Βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει.

Αν κρίνουμε από τη δική μας αγορά, τα μεγέθη που σας ανέφερα το 2008 «έκρυβαν» μέσα τους κάποιο υπερκαταναλωτισμό, με τη στήριξη της κατανάλωσης και την υπερβολική χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια σίγουρα έχει γίνει ένας βίαιος εξορθολογισμός. Πιστεύω, όμως, ότι θα έρθει κάποια ισορροπία. Μπορεί να μην επιστρέψουμε στα μεγέθη εκείνης της εποχής, αλλά σίγουρα θα ζήσουμε πολύ καλύτερες μέρες από τις σημερινές. Από την άλλη, φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και κάποια κακώς κείμενα, όπως η έντονη γραφειοκρατία ή τα εμπόδια που υπάρχουν για να επενδύσει κάποιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ