Δημήτρης Γιαννακόπουλος: 90 χρόνια στο ελληνικό φάρμακο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο Δ.Σ. & Αναπληρωτή CEO της ΒΙΑΝΕΞ

 

 

 

Η συνεισφορά στην ελληνική οικονομία της εταιρείας που κατέχει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο του ελληνικού φαρμάκου και οι επενδυτικές κινήσεις τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Είστε ο επικεφαλής της ΒΙΑΝΕΞ, μιας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με ηγετικό ρόλο στον κλάδο του φαρμάκου. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε με αριθμούς το αποτύπωμα της εταιρείας στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία;
Η ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζει να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο του ελληνικού φαρμάκου, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της υγείας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ελληνικές και ξένες εταιρείες σε «λουκέτο» ή αποχώρηση από την Ελλάδα.

 

 

Η ΒΙΑΝΕΞ το 2012 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών στα 240 εκατ. ευρώ, με κέρδη 27,6 εκατ. έναντι 30 εκατ. το 2011, με αντίστοιχο κύκλο εργασιών στα 301,9 εκατ. ευρώ. Η άμεση συνεισφορά της εταιρείας στην εθνική οικονομία αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στην απόδοση 500 εκατ. ευρώ σε φόρους την τελευταία 15ετία.
Ταυτόχρονα, η στρατηγική και έγκαιρη επιλογή της ΒΙΑΝΕΞ να στραφεί σε νέες αγορές και νέα προϊόντα, σε συνδυασμό με τις 4 ιδιόκτητες εργοστασιακές μονάδες εντός συνόρων, που αποτελούν εχέγγυο επιχειρηματικής σταθερότητας, είναι αυτή που θα τη βγάλει ακόμα πιο ισχυρή μέσα από την κρίση, παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί την τελευταία πενταετία.
Το κοινωνικό αποτύπωμα της ΒΙΑΝΕΞ έχει να κάνει με την προσφορά 1.200 θέσεων εργασίας, οι οποίες διατηρήθηκαν στο ακέραιο παρά την κρίση, ενώ επιπλέον δεν προχωρήσαμε σε μειώσεις μισθών. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για εμάς ο σεβασμός προς τη δημόσια υγεία και τον ασθενή, που υπηρετείται στην πράξη από την παραγωγή αξιόπιστων φάρμακων, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Ποιες επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει στα χρόνια της παρουσίας σας στην ελληνική αγορά; Προγραμματίζετε νέες;
Η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει παρουσία 90 χρόνων στο ελληνικό φάρμακο, με σταθμούς την ίδρυση της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ το 1951 από τον πατέρα μου, Παύλο Γιαννακόπουλο, και τη μετονομασία της σε ΒΙΑΝΕΞ και μετατροπή της σε Α.Ε. το 1971. Ορόσημα για την επιχείρηση αποτελούν οι 4 εργοστασιακές μονάδες. Η πρώτη, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, περιλαμβάνει παραγωγικούς χώρους, τμήμα συσκευασίας και τμήμα ποιοτικού ελέγχου, με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για ασφαλή αποθήκευση. Το δεύτερο εργοστάσιο στην Παλλήνη εξειδικεύεται στην παραγωγή δισκίων και καψουλών. Η τρίτη μονάδα -και αυτή στην Παλλήνη- εξειδικεύεται στην παραγωγή λυόφιλων ενέσιμων προϊόντων. Το τέταρτο εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1999, με την αγορά της μονάδας παραγωγής του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής  Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, για την παραγωγή αντιβιοτικών.

Εκτός όμως από τις επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής, η ΒΙΑΝΕΞ αποδεικνύει εμπράκτως τη στήριξή της στην έρευνα και την ανάπτυξη. Με μια επένδυση 6 εκατ. ευρώ, ίδρυσε το 2007 την Eldrug (από το Ελληνικό Φάρμακο) για την παραγωγή του πρώτου πρωτότυπου ελληνικού φαρμάκου. Στο εγχείρημα η ΒΙΑΝΕΞ συμμετέχει σε ποσοστό 50% από κοινού με ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Ματσούκα. Η Eldrug βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης φαρμάκου κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που έχει φτάσει μάλιστα σε υψηλό στάδιο ωρίμανσης και δείχνει να έχει προοπτικές εμβολίου. Θα μπορούσε, δηλαδή, να αποδειχθεί ότι πρόκειται για το πρώτο σκεύασμα που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που προσβάλλονται από σκλήρυνση κατά πλάκας, σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα φάρμακα, που απλά επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Με άλλα λόγια, σε αυτή την περίπτωση, από την Ελλάδα θα έχει ξεκινήσει η θεραπεία που θα αλλάξει τη ζωή περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!

Τα επενδυτικά σχέδια της ΒΙΑΝΕΞ, όμως, δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων και της Ασίας και δη της Κίνας.  Ήδη υπάρχει η στρατηγική συμφωνία με τη Lilly με επίκεντρο την Κίνα, ενώ σύντομα έρχεται και μια άκρως σημαντική και αποκλειστική συνεργασία που θα υπογραφεί στην Κίνα και αναμένεται να δεκαπλασιάσει τον ετήσιο τζίρο της επιχείρησης. Οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις αφορούν στην παραγωγή νέων γενόσημων άριστης ποιότητας, αξιοποιώντας πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της ΒΙΑΝΕΞ και τηρώντας πάντα στον ύψιστο βαθμό τους κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής, ποιότητας και ασφάλειας.

Πρόσφατα ανακοινώσατε μια πολύ μεγάλη συμφωνία με τη Lilly για την αγορά της Κίνας. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία για το μέγεθος της συμφωνίας και τους στόχους που έχουν τεθεί γι’ αυτήν;
Πράγματι, τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώσαμε τη στρατηγικής σημασίας συμφωνία με τη «Farmaserv-Lilly», για την παραγωγή 10 εκατ. τεμαχίων ετησίως του ενέσιμου αντιβιοτικού Voncon (βανκομυκίνη) για σοβαρές λοιμώξεις, με εξαγωγή του 100% στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, την Κίνα. Πρόκειται για επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, που συνοδεύεται και από το άνοιγμα 135 νέων θέσεων εργασίας. Από οικονομικής πλευράς, η συμφωνία θα συνεισφέρει 30 εκατ. ευρώ στον τζίρο της ΒΙΑΝΕΞ και περίπου 8-10 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία. Η συνεργασία, όμως, με τη Lilly προβλέπεται να επεκταθεί, προς την κατεύθυνση νέας συμφωνίας για παραγωγή επιπλέον προϊόντων για τρίτες χώρες.

Πώς έχει επηρεάσει η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα, αφενός τον κλάδο του φαρμάκου, αφετέρου την ίδια τη ΒΙΑΝΕΞ;
Οι συνέπειες του PSI, των μνημονιακών μέτρων του rebate και του clawback, καθώς και της μείωσης της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα, έχουν πλήξει σαφώς τις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου.
Και η ΒΙΑΝΕΞ βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες των -εμπνεύσεως τρόικας- μέτρων, καθώς μειώθηκε σημαντικά η κερδοφορία της.
Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παραμένουν ίσως ο μοναδικός παραγωγικός θύλακας της χώρας, που συνεχίζει να πραγματοποιεί επενδύσεις εκατομμυρίων και να ενισχύει την εξαγωγική του δραστηριότητα.

 
Έχετε δηλώσει πως δεν προχωρήσατε σε απολύσεις και περικοπές μισθών. Τι σας οδήγησε στη στρατηγική αυτή απόφαση;
Ο σεβασμός και η αναγνώριση της προσφοράς του έμψυχου δυναμικού μας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχημένη πορεία της ΒΙΑΝΕΞ όλες αυτές τις δεκαετίες, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία για εμάς. Η απόφασή μας να μην προχωρήσουμε σε απολύσεις και μειώσεις μισθών αποτελεί ταυτόχρονα και πράξη αντίστασης στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια και οι επιταγές της τρόικας. Πιστεύω ότι η συμβολή στην εθνική οικονομία και με αυτό τον τρόπο είναι εθνικό καθήκον, καθώς μόνο με δημιουργική στρατηγική επενδύσεων και όχι κατακερματισμό του εργατικού δυναμικού της χώρας θα έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις εξελίξεις αυτήν τη στιγμή στον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα και τις παρεμβάσεις που προωθεί η Κυβέρνηση υπό το βάρος κυρίως των μνημονιακών υποχρεώσεων;
Στόχος της τρόικας, όπως αποδεικνύεται, ήταν να σβηστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία από το χάρτη. Δυστυχώς, την προσπάθεια αυτή συνέδραμαν και οι τελευταίες κυβερνήσεις, αφού επέτρεψαν στους αρμόδιους υπουργούς να υλοποιήσουν μέτρα καταστροφικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με το μέτρο συνταγογράφησης δραστικής ουσίας υπέγραψε το τέλος του ελληνικού φαρμάκου, ενώ και ο νυν υπουργός Υγείας κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει την καταστροφή. Η καταβαράθρωση δε της φαρμακευτικής δαπάνης από τον κ. Γεωργιάδη, κάτω από τα 2 δισ., σας διαβεβαιώνω με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου, όπως προείπα, ότι θα φέρει ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, αποχωρήσεις μεγάλων ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών από την Ελλάδα, αύξηση της ανεργίας στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και της τιμής που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής, ενώ παράλληλα θα κατακλυσθεί η αγορά από αμφιβόλου ποιότητος εισαγόμενα γενόσημα.
 
Ολοκληρώνοντας, ποια είναι η πρόβλεψή σας για την προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας; Προσδοκάτε ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση;
Η χώρα θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης όταν εγκαταλειφθεί η γραφειοκρατία και οι τιμωρητικές πολιτικές προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο τελευταίος κλάδος εγχώριας παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που συμβάλλει με 2,8 δισ. ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ και προσφέρει πάνω από 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας να συνεχίσει να πλήττεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Που σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ!
Χρειάζεται όραμα, σχέδιο και πολιτική βούληση, ώστε να αποκτήσει η χώρα διαπραγματευτική ισχύ και να κερδίσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο νέο διεθνές γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον που γεννιέται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ